We begonnen Wie Is De Mol 2017 aflevering 9 met de executie van vorige week. Omdat deze zo verliep als ik vorige week voorspelde, lijken we op het goede spoor te zitten. Het is jammer dat Diederik Jekel hier nog het spel moest verlaten. Maar het ziet ernaar uit dat hij volgende week zal worden onthuld als de schlemiel van het seizoen. Die kandidaat die blind de Mol vertrouwd heeft.

Maar tot die tijd analyseren we nog even de opdrachten van deze week, met het idee dat de overgebleven kandidaten allemaal de Mol kunnen zijn. Op naar de eerste opdracht in Moltown.

Opdracht 1: Moltown

We begonnen de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 9 met iets dat we al het hele seizoen in de intro gezien hebben: Moltown. Een ‘verlaten stadje’ in the middle of nowhere, waar de overgebleven kandidaten – Jochem van Gelder, Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert – aan de hand van een aantal cryptische omschrijvingen moesten aanwijzen wie waar woonde en hoe elke straat heette.

Per goed gehangen naambordje (straat of persoon) konden ze €50 verdienen. Wanneer ze alles goed zouden hangen, zouden ze een bonus krijgen. Volgens presentator Art Rooijakkers zouden ze dan €1500 verdienen.

Maar de geschiedenis en ervaring leren dat in dit stadium niemand elkaar meer vertrouwt. En daardoor gaat ieder voor zich, wat de opdracht nooit ten goede komt.

Ze kregen in totaal 20 minuten om het geheel op te lossen.

Mollenperspectief

Bij een opdracht als deze wil je als Mol natuurlijk absoluut niet dat alles op de juiste plek hangt. De bonus die daaraan hangt is veel te groot. Maar goed… Eén bordje verkeerd en dat gebeurt al niet. Dus dat is niet zo’n lastige taak.

Wat je dan vervolgens wilt doen is zorgen dat er verder nog zo min mogelijk bordjes goed hangen. De makkelijkste eerste stap daarin is zorgen dat er vooral niet samengewerkt wordt. Zorg dat er zoveel mogelijk chaos is. Laat niemand het overzicht krijgen.

En je kunt je ook nog voordoen als hard werkende kandidaat, die anderen naloopt. Dan kun je namelijk mensen ‘die je niet vertrouwt’ zogenaamd corrigeren. Daarbij verhang je dan natuurlijk een goed bordje en ruil je die met een foute.

Wanneer je merkt dat iemand anders je niet vertrouwt, kan je daar ook nog gebruik van maken. Op dat moment ga je bordjes juist wel goed hangen. De kans is namelijk groot, dat die ander het daarna dan toch verandert.

Analyse

Om het overzichtelijk te houden, bekijk ik deze opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 9 per kandidaat.

Jochem van Gelder

Jochem is de eerste die aanzet om in de huisjes te gaan kijken voor aanwijzingen. Dat is in theorie niet slecht. Maar daarmee creëer je wel dat iedereen een andere kant op gaat. En daarmee raakt enig overzicht al snel verloren. En dat was een onderdeel van het mollenperspectief.

Volgens Jochem kan in een huis met een kinderwagen alleen een vrouw met kind wonen. Blijkbaar kan een man geen gezin hebben volgens hem.

We zagen Jochem nog een keer bij iemand die naast de drukstbezochte plek van het dorp woonde. Hij merkte terecht op dat dat dus naast de saloon moest zijn. Maar of daar ook naar gehandeld is, zagen we niet. Gezien het aantal goede bordjes aan het einde lijkt het erop van niet. Dus Jochems goede zet, kan daarmee net zo goed verdacht zijn.

Minstens net zo verdacht was het dat hij lukraak bordjes ging verwisselen. Het was niet als bij de fietsopdracht vorige week dat je maar één bordje tegelijk in je handen mocht hebben. Dus waarom zou je een bordje ophangen, alleen maar om er iets te hebben hangen? Verdacht meneer Van Gelder.

Sanne Wallis de Vries

Sanne merkte vrijwel direct op dat als twee personen vrijwel onafschijdelijk zijn, die dan naast elkaar moesten wonen. Ook dat iemand die ‘geen andere vrouwen naast zich duldt’ dus alleen naast mannen woont.

Ook was Sanne de enige die daadwerkelijk bezig was met de omschrijvingen. Dus eigenlijk de enige die zich richtte op de echte opdracht.

Volgens Sanne was de kerk de drukstbezochte plek, waar iedereen noodgedwongen (langs?) komt. Dit moest echter de saloon zijn. Het is jammer dat we niet de volledige beschrijving kregen, om beter inzicht te krijgen in hoe duidelijk het was.

Thomas Cammaert

Zodra Jochem voorstelde om in de huisjes te gaan kijken, ging Thomas als een typsiche Mol er gelijk in mee. Het is ideaal voor een Mol om mee te kunnen gaan in de fouten van anderen. De gedachte opzich was ook niet zo zeer fout. Maar het effect op de rest van de opdracht maakte het toch verdacht.

Het feit dat het eerste ‘huis’ waar Thomas heen loopt de kerk is, is ook verdacht. Wie woont er nu in een kerk? In ieder geval niet een type persoon, zoals de personen die bij deze opdracht beschreven waren. Een typisch gevalletje van: “ik doe actief mee, maar draag eigenlijk niet bij.”

Thomas wees nog op ene ‘One Eyed Bill’ die uitsluitend tussen vrouwen woonde. Dat klinkt goed. Maar als de huisjes van de vrouwen al niet kloppen, dan gaat die ook fout zijn. Dus zo goed als deze zet kan zijn geweest, zo misleidend fout kan het ook geweest zijn. Die omschrijving was niet waterdicht genoeg om zomaar op te hangen.

Voor de straatnaamborden ‘Way out West’ en ‘Way out East’ wilde Thomas nog beweren dat dat het tegenovergestelde betekende. En Jochem die in dat shot dichterbij de camera liep nam dat ook over. Daardoor kwam Jochem als verdacht over, wat voor de Mol ook ideaal is.

Conclusie

Aan het einde vertelde Art dat er ‘maar liefst’ 3 borden goed hingen. De Way out East en West straten waren vrij duidelijk. En Sanne had al vroeg aan de hand daarvan twee personen geplaatst. Maar in ieder geval één daarvan lijkt later nog te zijn verhangen. Mogelijk zelfs allebei.

Uiteindelijk dus slechts €150 verdiend.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

De groep

Het heeft er alle schijn van dat Sanne degene is die het geld allemaal verdient. Maar 100% zeker weten doen we het ook niet. Leve de montage.

Opdracht 2: Follow the Money

Voor aanvang van de tweede opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 9 was de groep verplaatst naar een bos. Daar legde presentator Art Rooijakkers uit dat de pot verdubbeld kon worden. Daarvoor moest degene die de volgende opdracht won ook de winnaar zijn van het gehele spel.

Ze vonden in het bos op verschillende bomen papiertjes vinden met alle opdrachten van dit seizoen. Daar stond ook het daarmee verdiende bedrag op vermeld. Ook hingen er enkele losse bedragen. De opdracht was dan ook voor iedere kandidaat om een touw te spannen langs de bomen. Daarbij moesten de opgetelde verdiende bedragen samen exact even veel zijn als het bedrag in de pot – €12160. Dat was dus simpelweg een lijn langs alle opdrachten geweest, als er niet een veiling tussen had gezeten.

Als ze dat hele bedrag bij elkaar hadden geknoopt, moest er nog een puzzel opgelost worden. Degene die daar als eerste in zou slagen, zou de pot verdubbelen. Mits hij/zij ook het seizoen won.

Mollenperspectief

We kunnen er lang en kort over doen. Maar er is maar één insteek voor de Mol: win deze opdracht. Dan verdubbelt de pot niet. Anders ben je afhankelijk van wie de winnaar verdenkt. En daar wil je niet van afhankelijk zijn.

Analyse

We hoorden Thomas zeggen in een biecht: “Deze opdracht moest ik winnen!” Ja, daar denkt iedere kandidaat zo over. Want je gaat er op dat moment van uit dat je zelf ook gaat winnen. Maar voor de Mol geldt dit natuurlijk net zo hard, want die wilt niet dat de pot verdubbeld wordt. En zoals inmiddels toch wel bekend is, ga ik ervan uit dat hij de Mol is. En in dat geval heeft hij één heel duidelijke opdracht: winnen.

Een Twitter-discussie

Omdat de Mol dit als enige opdracht heeft hier, is het geklooi van Jochem aan het begin heel veel zeggend. Die nam in het begin zo de tijd om zijn touw eens uit te rollen. Daardoor begon hij meteen een enorme achterstand. Dat zou de Mol nooit doen.

In mijn optiek in ieder geval. Want toen ik het op Twitter zette, ging iemand erover de discussie aan. De berichten over een weer staan er nog steeds, alleen heeft de beste man zijn eerste reactie sindsdien verwijderd. Alsof hij inmiddels toch inmiddels besefte dat zijn argument nergens op sloeg.

De eerste tweet

Nu is het zeker niet mijn bedoeling om iemand af te gaan zeiken hier. En ik hou juist van het uitwisselen van gedachten via de sociale media, dus ga er vooral mee door allemaal. En als je met een goed argument komt, vernoem ik het hier ook graag. Wellicht kunnen we er dan wat mee. Maar houd het dan a.u.b. op een beschaafde toon.

De argumenten

Maar goed, het tegenargument kwam er op neer dat Sanne won en dat dat niet zou gebeuren als Thomas per se de Mol moest zijn. De Twitteraar was zich dus wel bewust van mijn theorie. Daarop reageerde ik dan door te zeggen dat hij het in ieder geval probeerde. Ook de Mol is een mens en kan daarom fouten maken. Een telfout onderweg kan zomaar de achterstand gegeven hebben waar hij niet van terug kon komen.

Een volgend punt was dat hij dan toch had geweten hoe de puzzel was. Dat zal ik ook zeker niet ontkennen. Dat is een aanname die we best mogen doen. Maar dan moet je er onder de druk met de kennis dat je achter loopt nog maar wel gelijk uit komen. Zo heel eenvoudig is het allemaal niet. En ik kan me voorstellen dat je onder de druk van zo’n bedrag best kan bezwijken.

Maar goed… Verder naar de volledige analyse.

De analyse vervolgd

Het geklooi van Jochem is dus veelzeggend. De Mol had nooit ZO slecht gepresteerd in een opdracht waarbij zo ontzettend veel geld op het staat.

Van Thomas was het heel slim om te beginnen met eerst €160 bij elkaar te pakken, waarna alleen nog maar €12000 verzameld moest worden. Dat is qua hoofdrekenen een stuk eenvoudiger.

Sannes tactiek om juist vooral grotere bedragen te pakken was ook slim. Hoe minder getallen je moet optellen, hoe kleiner de kans op fouten. En dus meer kans dat je aan het einde ook exact goed zit.

Maar voor zowel Sanne als Thomas geldt: is dat slim bedacht, of hebben ze dat als tip meegekregen van de programmamakers? In dit stadium is natuurlijk alles verdacht.

Wat wel echt een typische molactie was kwam (uiteraard) van Thomas. Die liep, nadat Sanne even had staan natellen, ineens met haar touw rond. Het was dat zij het doorhad, anders had hij met één opdrachtje extra  haar hele opdracht kunnen doen mislukken. En dan had hij vrij spel gehad.

Ja, dat had ook een slinkse kandidatenactie kunnen zijn. Maar een kandidaat die racet om te winnen let alleen maar op zijn eigen spel. Een Mol daarentegen is meer voorbereid op de opdracht en heeft al over dat soort dingen kunnen nadenken.

Wel een leuke vondst bij MolTalk, was een shot van het papier van de ‘Spreekt voor zich’ opdracht. Op het moment dat dat in beeld was, hoorden we namelijk Jochem tegen zichzelf praten. Dat zou een hint kunnen zijn. Maar om de eerder genoemde reden ga ik daar niet van uit.

Puzzelen

Sanne mocht als eerste beginnen met puzzelen. Kort daarna kwam ook Thomas aan, maar die had een telfout gemaakt.

Bij zijn tweede poging klopte het bedrag van Thomas wel en mocht ook hij gaan puzzelen. Hoeveel tijd er tussen zijn start en die van Sanne zat is onduidelijk.

Kort na Thomas’ aankomst was Sanne als eerste klaar met de puzzle. Gewonnen had ze alleen nog niet. Art gaf haar nog een puzzlestuk, waarmee ze er opnieuw een vierkant van moest maken.

Wanneer Sanne nog maar amper begonnen is aan de tweede puzzle, is ook Thomas ineens klaar met de eerste.

Daar stond ik op zich zelf ook wel een beetje van te kijken. Want ik sta niet bekend als een hele goede puzzelaar. Thomas Cammaert

Nee… Maar als je de puzzel al kent, is het ook al een stuk makkelijker natuurlijk.

Thomas doet ineens heel geschokt, als hij te horen krijgt dat hij nog een tweede keer moet puzzelen. Dit kan natuurlijk echt zijn, als hij zo gefocust was op zijn eigen puzzle, dat hij niet op Sanne lette. Maar ik vond het een wat overdreven reactie. Mij lijkt dat je toch op zijn minst met één oor oplet, als je ziet dat Art bij Sanne gaat controleren.

Uiteindelijk channelde Sanne even haar innerlijke Diederik en loste ze ook de tweede puzzle op.

Conclusie

Of de pot wordt verdubbeld voor Sanne, als ze wint. Of één van de andere twee baalt enorm. Nou ja… Eén van die twee baalt sowieso enorm. Want of hij is de Mol en loopt het risico dat de pot verdubbeld wordt. Of hij is de winnaar en de pot wordt juist niet verdubbeld.

Financieel

Wat dit voor de pot betekent zullen we pas volgende week weten. Maar mijn verwachting is dat Sanne zichzelf een enorm groot plezier heeft gedaan.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Jochem Sanne Thomas (3x, incl. vraag 40)
Sanne Thomas Sanne (3x, incl. vraag 40), Thomas
Thomas Jochem Jochem (3x, incl. vraag 40)

Ik vond het vooral fascinerend om te zien dat ineens iedere finalist in de finale is geswitcht van Mol.

De overstap van Jochem

Jochem had weinig keuze, aangezien Diederik (zijn eerdere Mol) eruit lag.

De overstap van Sanne

Sannes vertrouwen in Jochem is eigenlijk gebaseerd op niets. Echter zou Jochems gestuntel bij de laatste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 9 voor haar wel doorslaggevend kunnen zijn geweest. En ik denk dat ze er ook absoluut goed aan heeft gedaan. Eigenlijk zagen we voor haar vorige week al het kwartje vallen. Dus ik geef haar het voordeel van de twijfel.

De overstap van Thomas

Thomas’ reden om over te stappen waren het meest ongegrond van allemaal. Met Sanne als hoofdverdachte en een vrijstelling voor Jochem, zou als kandidaat het bij de vorige test tussen hem en Diederik gegaan zijn. Die zaten beide op Sanne, dus zou het een kwestie zijn geweest van wie is het beste in de test. En Diederik ging nog een beetje op Jochem voor de zekerheid. Dus als Thomas bij Sanne was gebleven, zou hij in de juiste richting gezeten hebben. Maar toch stapte hij over. Uiteraard is het voor de Mol geen enkel probleem om dat ongegrond te doen.

En voor de programmamakers was het ook wel leuk. Ze kregen drie switches en drie finalisten met ieder een andere Mol. Dat maakte Arts laatste praatje ook een stuk makkelijker en interessanter. Daarbij kon hij namelijk ineens bij iedereen hardop zeggen wie ze verdachten. Iedereen die genoemd werd als potentiële Mol liet daarbij ook wel een kleine glimlach zien. Dat is ook logisch. Want als degene die jij ziet als je concurrent op jou heeft gestemd en je weet dat jij de Mol niet bent, weet jij op dat moment zeker dat je de winnaar bent. Niet heel vervelend, lijkt me.

Follow the Money van Wie Is De Mol 2017 aflevering 9

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen is weer iets aangepast, als gevolg van de veiling opdracht. Daarom is het opgesplitst in hoe men presteerde voor de veiling en daarna.

De laatste update voor de reset was als volgt:

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Jochem 650 250 -250 650
Sanne 2750 250 0 3000
Thomas -1750 0 -250 -2000

En dit is de stand sindsdien.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Jochem -550 0 0 -550
Sanne 1000 12160 (mogelijk) -12160 (mogelijk) 13160 (mogelijk)
-11160 (mogelijk)
Thomas -1100 0 0 -1100

In Wie Is De Mol 2017 aflevering 9 gebeurde weinig meer. Opdracht 1 was totale chaos. En opdracht 2 heeft alleen voor Sanne grote gevolgen. Voor haar hoop ik zeker dat ze wint. Dan heeft ze hier aan het einde een geweldige slag geslagen nog.

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 9: het einde in zicht

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 9 luidt ‘het einde in zicht’. Een leuke opmerking daarover op Twitter vond ik, dat als je deze letterlijk neemt, je ‘het einde’ in ‘zicht’ moet pakken. Als in: de laatste letter van het woord ‘zicht’. Dat is de T. En dus de T van Thomas.

Tot slot

Dat was het. De laatste analyse van Wie Is De Mol 2017. Geen opdrachten meer om aandachtig te bestuderen. Dus is het alleen nog wachten op de ontknoping volgende week. Persoonlijk heb ik lang genoeg Jochem nog meegenomen als backup Mol, maar ook daar ben ik nu vanaf. En als dat niet zo is, dan moet ik misschien maar stoppen met deze blogs.

Wees gerust: zo drastisch zal het niet zijn. Als het bloggen stopt, komt er ongetwijfeld iets voor in de plaats. Op dat gebied heb ik al wat ideeën in mijn hoofd. Maar als het aan de orde is, horen je daar later meer over.

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. En ook een beoordeling van de analyse middels de ‘rate’ onderaan wordt enorm gewaardeerd. Klik op het aantal sterren dat jij de analyse geeft en dan kan ik dat weer meenemen in de toekomstige analyses.

Voor de volgers van De Mol uit België ben ik er aanstaande vrijdag weer. En anders volgende week zondag weer. Niet met een analyse, maar een overzicht n.a.v. de ontknoping. Welke molacties zijn dit seizoen in de BreakDown gevonden en welke niet? We zien het volgende week. Tot snel!