Met nog vier kandidaten over stond Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 in het teken van bepalen wie er als laatste af zou vallen voor de finale.

Aan het begin van de aflevering waren van de 10 deelnemers dit seizoen alleen Diederik Jekel, Jochem van Gelder, Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert over. Eén laatste afvaller, één verliezend finalist, één winnaar en uiteraard één Mol. Wie wie is… Dat weten we pas over twee weken. Maar tot die tijd analyseer ik voor jullie nog de afleveringen. Dan kunnen we allemaal voor die tijd al onze conclusies trekken. Ook als je dat al lang al gedaan hebt, kun je hier je bevestiging zoeken. Of misschien word je juist aan het twijfelen gebracht. Hoe dan ook: op naar de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8.

Opdracht 1: ABC-tje

 

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 werden de overgebleven kandidaten afgezet langs een pad waar 26 paaltjes stonden met alle letters van het alfabet. De opdracht: zet deze binnen 20 minuten allemaal op de juiste volgorde. Daarmee viel €1000 te verdienen. Alles of niets. Dus één letter op de verkeerde plaats en er zou niets worden verdiend. Een makkie dus voor de Mol.

Beginsituatie

De kandidaten werden allemaal op een andere plek afgezet. Ze kregen alleen een fiets. Ze konden elkaar niet direct zien en hadden ook geen portofoons of iets dergelijks om mee te communiceren.

Of mensen direct bij een begin- of eindpunt afgezet zijn weten we niet zeker. Alleen dat over het geheel gezien ze in deze volgorde stonden: Thomas – Sanne – Jochem – Diederik.

Mollenperspectief

De manieren om te saboteren hier, vallen in mijn optiek in twee categorieën op te delen. Namelijk tegenwerken of vertragen.

Tegenwerken

Als Mol heb je in deze opdracht niet veel verkeerd te doen. Eerder dit seizoen citeerde ik Herman Finkers al: “Eén verkeerde punt of letter maakt zelfs van Jezus nog een ketter.” En ook hier gaat dat op. Je hoeft maar één letter verkeerd te plaatsen (oké, dat zijn er dan automatisch twee) en de opdracht is al mislukt. Geen geld voor de pot.

Met één verkeerde aanname in het begin kan je meteen de verkeerde kant op gaan (letterlijk). En daarna kun je gewoon in die gedachtengang alles goed doen. Dat maakt dan niet meer uit, omdat de opdracht toch niet meer te redden is dan.

Een leuke grap is natuurlijk om te beweren dat een paaltje het begin- of eindpunt is en dat het juist de tweede of voorlaatste is. Stel dat iedereen dan verder de opdracht goed uitvoert, dan kom je past aan het einde tot de conclusie dat er een deel allemaal één plek opgeschoven moet worden.

Vertragen

Omdat er een tijdlimiet aan de opdracht zit, is er ook altijd de optie om te vertragen. Maar ik denk dat dat te opzichtig is. En het is ook veel leuker om wel in ieder geval te doen alsof je goed je best doet.

Wanneer je aan een uiteinde staat, kun je natuurlijk best even verder kijken of er niet nog een paaltje staat. Puur voor de zekerheid. Maar als Mol kun je dan er wel toch net iets langer over doen voordat je terug gaat. Je bent dan even buiten beeld maakt het slagen van de opdracht dan al vrijwel onmogelijk.

Analyse

Omdat iedere kandidaat in deze opdracht grotendeels afzonderlijk bezig is, analyseer ik hier iedereen apart.

 

Diederik

Diederik was, voor zover wij te zien kregen,  de enige die zo slim was om te kijken wat het eindput was. Echter, zoals beschreven in het mollenperspectief, weten we niet hoeveel verder hij gereden is. Dus bestaat de kans dat Diederik daar meerdere minuten aan verspilt heeft.

Ook ging Diederik bij het laatste paaltje een Z in het zand schrijven. Dat klinkt goed. Maar op het bordje daar stond een N. Als je die 90 graden draait, ziet die er precies zo uit als een Z. Dus daarmee kan je onnodige verwarring creëeren. En daarom is het ook verdacht. Gelukkig schreef hij bij de volgende bordjes ook de letters erbij, waardoor het duidelijker zou moeten zijn. Dus had het meer weg van een goed werkende kandidaat.

Diederik deed wel erg zijn best om ook Jochem de werking van opdracht uit te leggen, zodat die ook goed te werk zou gaan.

Jochem

Jochem had een aantal letters al op volgorde gezet toen hij Diederik tegenkwam. Maar hij bleek tegen de leesrichting in te zijn gegaan, dus kon hij dit meteen weer gaan omdraaien. Daarmee werd de boel natuurlijk wel vertraagd, wat een prima molactie zou kunnen zijn.

Dat Jochem na de uitleg van Diederik eerst de verkeerde kant opging leek mij meer miscommunicatie dan een molactie. Hij wilde zijn eerdere fout herstellen, terwijl Diederik dat voor hem wilde doen, zodat Jochem verder kon richting de W een paaltje verder. Als het wel een molactie was, dan was dit wel erg opzichtig tegenover Diederik.

Aan het einde, wanneer hij beweerde er toch geen vertrouwen meer in te hebben, begon Jochem er ook wel echt met de pet naar te gooien en ging lopen met de fiets. Op zich had hij er groot gelijk in. Maar het is natuurlijjk ook een vorm van vertraging, waardoor het toch vermeld moet worden.

Sanne

Sanne vond al snel een aantal letters op alfabetische volgorde. Alleen wel net de verkeerde kant op. En zij trok daarom meteen die lijn door. Laat dat nu net aansluiten op het mollenperspectief. Je pakt één verkeerde aanname in het begin en gaat van daaruit verder werken. Tegen de tijd dat je dan iemand anders tegenkomt die je corrigeert, ben je al minuten bezig en zal de moeite tevergeefs blijken.

Uiteindelijk werd ze pas echt terecht gewezen door Diederik, maar dat was in de laatste minuut. Op dat moment was er niets meer aan te doen.

Thomas

Thomas stond aan het begin bij de letter Z – een vrij essentiële letter. Maar hij wist niet of hij aan het begin of einde stond. Daarom besloot hij maar om naar rechts te rijden, wat in principe goed is, als je ervan uitgaat dat je van links naar rechts gaat werken.

Echter, Thomas beweerde even later de Z aan het einde te hebben gehangen, terwijl bleek dat die echt ergens in het midden gehangen was. Op die ‘laatste plek’ vond hij de B, waarmee hij beweerde vervolgens helemaal naar het begin te zijn gefiets. Dat is echt te ongelooflijk voor woorden. Want zou hij dus van het einde naar het begin zijn gefietst, zou Thomas ondertussen 23 paaltjes moeten passeren. Dat heeft hij nooit gedaan. En als je in die tijd ook geen enkele medekandidaat tegenkomt, dan zou je (als kandidaat) toch ook wel eens even bij jezelf na kunnen gaan of je wel goed bezig bent.

Toen Thomas Sanne tegenkwam, beweerde hij dat hij de Z al aan het einde te hebben gehangen. Echter wijst hij daarbij naar links, terwijl hij eerder nog beweerde alleen maar naar rechts te zijn gereden. Dus zou hij op dit punt slechts één kant op hebben gereden. Dus sprak hij zich daar enorm tegen. Omdat zij dit nooit kon weten en de montage niet per se duidelijk maakt welke kant iemand op fietst, lijkt me dit een momentje voor de ontknoping. Dat in de aanname dat Thomas de Mol is.

Dus Sanne was gewoon andersom bezig. Die had de A helemaal rechts bedacht en de Z links. Wat gewoon heel erg raar is en dat doet niemand.

Thomas Cammaert

Nee, Thomas. Alleen was die Z van jou wel in de richting die zij op aan het werken was. Dus hoe verklaar je die dan?

Conclusie

Uiteindelijk hing alleen de Z op de juiste plek. Er werd dus niets verdiend.

Presentator Art Rooijakkers reageerde met de opmerking dat hij niet wist welk alfabet zij gebruikt hadden. “Het Vlaamse?” vroeg hij zich af. “In ieder geval niet het Nederlandse,”  aldus Rooijakkers.

Op basis van de vele tweets uit België vermoed ik dat dat niet helemaal in goede aarde viel. Maar ik denk dat het niet zomaar een ongepaste opmerking was. Tussen de overgebleven kandidaten zit er namelijk maar één die afkomstig is uit Vlaanderen. En dat is mijn hoofdverdachte: Thomas Cammaert.

Dus wie zegt dat Art hier niet beweert dat de Vlaamse Mol hier zijn werk gedaan heeft?

Ook denk ik: als je Diederik bent en je bedenkt dat je het eindpunt moet bepalen… Waarom rijd je dan niet in eerste instantie vanaf dat eindpunt helemaal naar het begin, zodat je in ieder geval ook alle anderen tegenkomt en iedereen even op één lijn krijgt. Dan kan je vervolgens vanaf beide kanten naar elkaar toe werken.

Financieel

Voor de pot betekent dat dat er na de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 nog niets is verdiend.

Opdracht 2: Spreekt voor zich

De tweede opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 is voor mij gelijk één van mijn favoriete opdrachten van het seizoen. De kandidaten moesten zich opsplitsen in twee duo’s en moesten met polaroid camera’s zoveel mogelijk spreekwoorden uitbeelden en op de foto zetten, die de anderen uiteindelijk moesten raden.

Ze kregen 45 minuten de tijd en ieder duo 10 foto’s.

Beginsituatie

De duo’s werden vevormd door Diederik & Jochem en Sanne & Thomas.

Mollenperspectief

Saboteren is in een opdracht als deze niet heel lastig.

Je kan sowieso ervoor kiezen om onduidelijke foto’s te maken. Dat weet Art nog wel uit het seizoen dat hij won, waarbij een aantal zwarte foto’s werden gemaakt.

Ook kun je ervoor kiezen om één of meerdere foto’s te laten verdwijnen. Al wordt het bij meerdere wel erg verdacht.

Maar de meest subtiele wijze is toch om foto’s te maken van spreekwoorden die moeilijker te raden zijn. Bij voorkeur iets op de foto zetten dat bij meerdere spreekwoorden terug komt. Maar ook uitdrukkingen die niet zo makkelijk uit te beelden zijn werken goed.

Analyse

 

De analyse van de tweede opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 verdeel ik in de wat de twee teams gedaan hebben (ieder apart) en het raden van de foto’s erna.

 

Diederik en Jochem

Van dit duo valt eigenlijk niets anders te zeggen, dan dat ze het heel goed deden. De spreekwoorden waren duidelijk. De samenwerking was goed.

Het enige minpuntje was de foto van “honger als een beer hebben.” Ik vraag me ook vooral af of die uitdrukking op het lijstje gestaan heeft, aangezien ik die uitdrukking niet ken. Wel “honger hebben als een paard,” maar dat stond er niet.

 

Sanne en Thomas

Ook Sanne en Thomas deden het wel aardig. Maar ja… Daar verdween een foto. De montage doet toch wel erg sterk vermoeden dat het Thomas geweest is. Maar goed, dat is montage. Het zou ook net zo goed Sanne geweest kunnen zijn. Het idee dat het de wind is geweest lijkt me toch wel erg onwaarschijnlijk in een spel als Wie Is De Mol.

Ook “je moet je niet laten kisten” was wel erg lastig om uit te beelden op een foto. Dus dat is ook een dubieuze keuze van dit duo.

“Spreken is zilver, zwijgen is goud” was ook zeker geen makkelijke. Maar daar kwamen de anderen toch op. Dus valt daar verder weinig van te zeggen.

Het raden

Ook het raden ging niet slecht. Beide duo’s wisten één foto niet te raden. De aantallen juiste antwoorden gegeven per kandidaat zijn als volgt:

  • Diederik: 6
  • Jochem: 2
  • Sanne: 7
  • Thomas: 3

Thomas gaf dus niet geen enkel antwoord, zoals op Twitter beweerd werd. Dit had ik zelf ook blind overgenomen, dus dat wilde ik bij deze even corrigeren.

Sanne en Thomas gaven ook nog één antwoord exact tegelijkertijd samen, vandaar dat zij opgeteld aand 10 komen en niet 9. Diederik en Jochem hadden een soortgelijk geval, alleen was daar Diederik al een paar woorden op weg, voordat Jochem erbij inviel. Daarom werd die oplossing alleen aan Diederik toegekend.

Na de foto van “uit de kast komen” en Arts opmerking: “Jochem die uit de kast komt,” zei Jochem: “Het moest er toch een keer van komen.” Dit kan natuurlijk heel onschuldig zijn. Maar in dit spel kan het ook worden gezien als Jochem die er nog voor uit moet komen dat hij de Mol is. Het is al even geleden dat hij van die dubieuze uitspraken gedaan heeft. En ik heb hem ook maar op de tweede plaats staan. Maar toch… ALS hij de Mol blijkt te zijn, dan zou het zomaar kunnen dat we deze nog een keer te zien krijgen.

 

Conclusie

Zowaar €1700 verdiend en slechts €300 misgelopen.

Maar de best presterende kandidaten zijn dan toch Diederik en Sanne. De enige twee waarvan ik ook echt overtuigd ben dat ze de Mol niet zijn.

Het nadeel is – en dat werd ook bij MolTalk opgemerkt – dat een kandidaat zich ook niet per se al te goed wil laten zien in dit stadium. Want als je te goed presteert, val je af als potentiële Mol. En je wil toch dat de concurrentie het liefste jou verdenkt. Tenzij je heel zeker van je zaak bent en alleen maar bezig bent om die pot voor jezelf zoveel mogelijk te spekken.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Diederik Jekel, Sanne Wallis de Vries

Jochem van Gelder, Thomas Cammaert

Even toegelicht: ik heb het aantal gerade antwoorden per persoon genomen min het aantal gemiste foto’s als team.

Het kwartje valt?

Het gebeurt niet vaak dat ik ook meeneem wat er besproken wordt buitenom de opdrachten. Maar in Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 gebeurde er toch iets waar ik zo blij van werd, dat ik het niet onvermeld wilde laten.

Want als je net als ik al weken Thomas als hoofdverdachte hebt en je ziet dat in de halve finale geen enkele kandidaat hem lijkt te verdenken, dan is het fijn om te zien dat eindelijk het kwartje lijkt te vallen. Na het afvallen van Imanuelle vorige week, gaf ik al aan dat daarom ook bij Jochem een belletje moest gaan rinkelen.

Maar Sanne besloot om haar Mol, Jochem, met haar verdenking te confronteren. Ze zei zelfs dat ze de laatste testen vol op hem had ingevuld. Hij gaf vervolgens aan dat hij en Imanuelle vol op Diederik zaten. Dus daarom gingen ze na hoe het mogelijk kon zijn dat ze er nog in zaten.

De enige logische verklaring die ze konden bedenken is dat iedereen ernaast zat en dat dan alleen Thomas nog overbleef. Nu is de vraag: wat doen ze hiermee?

Sanne lijkt toch niet van Jochem af te willen wijken. Maar Jochem heeft minder reden om Sanne te wantrouwen. Dus hij zou toch zeker bij zichzelf na moeten gaan of er geen kern van waarheid in deze theorie zit.

Maar ja… Hij verdiende even later de vrijstelling om naar de finale. Dus of hij geswitcht zou zijn of niet weten we niet.

Opdracht 3: Fort Rock

 

 

Toen resteerde er nog één laatste opdracht in Wie Is De Mol 2017 aflevering 8. De kandidaten werden “in the middle of nowhere” geplaatst. Ieder afzonderlijk en allemaal met een soort lintjes om, netals vroeger op school met gym. Iedere kandidaat had een ander kleurtje en dat was belangrijk voor de opdracht.

Presentator Art Rooijakkers legde de kandidaten uit dat ze niet spelen voor geld, maar voor een vrijstelling voor de finale. Ze zouden allemaal geblindoekt verspreid worden op dezelfde afstand van een paal. Aan deze paal hing die vrijstelling. En wie hem als eerste zou bemachtigen, was verzekerd van een plek in de finale.

Je moest daar alleen ongezien zien te komen. Zag een andere kandidaat je namelijk en riep deze om via de portofoon welke kleur je had, dan lag je uit het spel. Wanneer een kandidaat een foute combinatie van kandidaat en kleur door zou geven, zou die persoon zelf uit het spel liggen.

Beginsituatie

Diederik kreeg de kleur groen. Jochem geel. En Sanne en Thomas respectievelijk blauw en rood.

Mollenperspectief

De Mol hoeft hier niet te saboteren, omdat er geen geld te verdienen valt. En hoewel hij de vrijstelling niet nodig heeft, zal hij er net zo hard om strijden als een kandidaat. De Mol nu eenmaal niet opvallen tussen de kandidaten.

Kortom: de Mol heeft hier geen enkele belangen bij, dus moet hij gewoon doen als normale kandidaat te werk gaan.

Analyse

Zoals gezegd maakt het voor de Mol hier niet uit wie er wint. Die doet gewoon mee als alle anderen. Dus valt er ook niets te analyseren. Niets van wat er gebeurde hier wijst ons meer of minder richting de Mol.

Conclusie

Jochem won de vrijstelling, dus die gaat sowieso naar de finale. De vraag is dus: valt Diederik af of Sanne? Oké: of Thomas? Maar dat zie ik zeker niet gebeuren.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Diederik Jochem, Sanne Jochem (vraag 20), Sanne
Jochem
Sanne Jochem, Thomas Jochem (vraag 20)
Thomas Sanne Jochem (vraag 20)

We kregen nog niet te zien wie er als laatste af is gevallen. Dat zien we aan het begin van de aflevering volgende week. Netals dat gebeurde in Seizoen 14 met Tygo Gernandt. Ik verwacht dan ook dat dat de reden is, dat hij volgende week te gast is bij MolTalk. Hij mag dan vertellen hoe dat voelt.

Maar in de test van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 zitten toch een paar opmerkelijke dingen. Zo spreidden Diederik en Thomas ineens allebei ook nog een beetje op Jochem. Want volgens hen maakten ze daardoor meer kans om erin te blijven, als ze toch mis zaten met Sanne. Maar daarvoor moest Sanne wel op één van hen stemmen en niet de Mol zijn.

Sanne daarentegen blijft toch op Jochem zitten, al houdt ze Thomas wel in haar achterhoofd.

Diederik vond het ook slim om eerst te zeggen dat de Mol een vrouw is en dus op Sanne te stemmen. En vervolgens bij de laatste vraag Jochem aan te wijzen. Maar als je dan per se wilt spreiden, kan je toch beter Sanne als Mol invullen bij vraag 20 en bij de eerste vraag zeggen dat de Mol een man is? Dan stem je op Jochem, maar ook op nog op Thomas. Puur mathematisch gezien vergroot je daarmee je kans. En juist van Diederik verwacht je dat hij dat zelf ook had kunnen bedenken.

Verwachting

Hoewel ik hem in het begin invulde in de app, omdat ik hem ver zag komen, vrees ik er nu voor dat Diederik af gaat vallen. Maar ik denk dat het ook afhankelijk is van hoeveel hij gespreid heeft.

Want in de eerste opdracht was bijvoorbeeld iedere kanidaat op zichzelf. En bij de derde opdracht ook. Maar bij de tweede opdracht zat Sanne in een team met volgens mij de Mol. Dus een vraag als “Welke foto’s maakte het team van de Mol?” ingevuld op Sanne is dan ook ingevuld op Thomas. Maar als de vraag iets anders geformuleerd wordt, kan de vraag al weer op slechts één kandidaat aansluiten. Dus het is echt gewoon een weekje wachten.

Follow the Money van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen is weer iets aangepast, als gevolg van de veiling opdracht. Daarom is het opgesplitst in hoe men presteerde voor de veiling en daarna.

De laatste update voor de reset was als volgt:

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Diederik 1750 250 0 2000
Jochem 650 250 -250 650
Sanne 2750 250 0 3000
Thomas -1750 0 -250 -2000

En dit is de stand sindsdien.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Diederik -300 600 -100 200
Jochem -650 200 -100 -550
Sanne 500 700 -200 1000
Thomas -1200 300 -200 -1100

Ook na Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 zien we alles redelijk hetzelfde blijft. Diederik en Sanne doen het gewoon goed, terwijl Jochem en Thomas een beetje meesukkelen.

Het zal dus echt gaan tussen Jochem en Thomas voor wat betreft de identiteit van de Mol. Wat voor mij persoonlijk in ieder geval wel leuk is, aangezien dat vanaf het begin de hoofdverdachten zijn geweest. In het begin Jochem, maar na aflevering 2 steeg Thomas steeds meer op het lijstje.

Nog twee weken en we hebben het definitieve antwoord!

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8: raam taal

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 8 luidt ‘raam taal’. En dat klinkt heel raar. Dat is niet een uitdrukking die regelmatig gebruikt wordt. Maar iets voor de uitzending tweette de Mol via het officiële Twitter account @IkBenDeMol “laat maar”. Dat is de titel van de aflevering achterstevoren. Waardoor je toch gaat denken: moeten we kijken naar iemand die iets achterstevoren deed?

In dat geval kom je al snel uit bij de eerste opdracht, waar zowel Jochem als Sanne in eerste instantie de verkeerde kant op werkten. Dat was tevens ook een taal opdracht.

Maar Thomas stond met de Z (de achterste letter) ook helemaal aan het begin (vooraan). Dus in feite stond hij ook verkeerd om.

Ook kunnen we nog kijken naar de mensen die bij deze opdracht nog een uitspraak gedaan hebben met dezelfde betekenis als “laat maar.” In dat geval komen er ook drie in aanmerking, namelijk DiederikJochem en Sanne.

Misschien dat er nog iets valt te maken van de tweede opdracht, waar bijvoorbeeld Thomas “met de deur in huis viel.” Alleen had hij wel de deur van een auto, waar dus ook een raam in zat. En dit was in een taal opdracht. Maar dat zou ik geen hele sterke hint vinden.

Kortom: er valt voor iedereen wel weer wat te zeggen. Maar de vraag is: welke vind jij het sterktst en het beste passend? Vanuit mijn tunnel, ga ik voor de Z die bij Thomas aan het begin stond. Maar dat is een conclusie die ieder voor zichzelf moet trekken.

Tot slot

Er moet nog steeds één kandidaat naar huis. Maar dat zien we aan het begin volgende week.

Vorige week zei ik nog, dat ik het zonde zou vinden als Jochem af zou vallen, omdat we dan in ieder geval nog wat spanning hebben voor de finale. Dus wat dat betreft zit het wel goed. Voor de rest moeten we het gewoon nog even afwachten.

Reageren op deze analyse kan via de FacebookpaginaTwitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. En ook een beoordeling van de analyse middels de ‘rate’ onderaan wordt enorm gewaardeerd. Klik op het aantal sterren dat jij de analyse geeft en dan kan ik dat weer meenemen in de toekomstige analyses.

Voor de volgers van De Mol uit België ben ik er aanstaande vrijdag weer. En anders volgende week zondag weer met de volgende analyse van Wie Is De Mol 2017. Tot snel!