Na een reset van de pot vorige week, maken we eigenlijk in Wie Is De Mol 2017 aflevering 5 een herstart. Het hele Follow the Money principe begint bij nul.

Het grote voordeel is natuurlijk wel, dat er inmiddels nog maar 6 kandidaten over zijn in plaats van de 10 aan het begin van het seizoen. De zes zijn Diederik Jekel, Imanuelle Grives, Jeroen Kijk in de Vegte, Jochem van Gelder, Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert.

Eens zien hoe ze de financiële klap van vorige week te boven zijn gekomen…

Opdracht 1: Schietopdracht

Wie Is De Mol 2017 aflevering 5 staat voornamelijk in het teken van ‘The Oregon Trail’. De kandidaten gaan met paarden (en muilezels) en huifkarren een tocht afleggen van 16km. Dat de titel van de aflevering ‘teugels in handen’ moet slaan op een kandidaat die op de huifkar letterlijk de teugels in handen had, lijkt wel erg voor de hand liggend. Dus we gaan zeker kijken of er niet nog iets anders tussen zit wat op die titel kan slaan (ongetwijfeld wel). Onderweg valt er geld te verdienen volgens presentator Art Rooijakkers.

En inderdaad, onderweg komen de kandidaten bij een plek waar geweren klaar staan en er doelwitten herhaaldelijk omhoog komen. De opdracht is om in de roos te schieten. En voor iedere keer dat de roos geraakt wordt, verdienen ze €100 voor de pot. Diederik rekent in de biecht nog even voor: 20 kogels per kandidaat, 6 kandidaten, dat maakt 120 kogels. Allemaal voor €100 en dan valt er gewoon €12000 te verdienen. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar er is een Mol en kandidaten moet ook nog maar zien te raken.

Beginsituatie

Zoals gezegd kreeg iedere kandidaat 20 kogels en kon dus maximaal €2000 verdienen.

Mollenperspectief

Voor de Mol is een opdracht als deze eenvoudig. Je moet gewoon niets raken. Het is voor iemand die niet exact langs je loop meekijkt niet te zien of jij goed mikt, of misschien net een paar centimeter ernaast. Reken dan nog de afstand mee tot het doelwit en je schiet zo meters naast.

Analyse

In het eerste stukje (nog op de huifkarren), zien we dat Diederik en Jochem de kar hebben met de muilezels. Een tweetal dat opvalt tussen de rest (geen paarden). Het lijkt een terugkerend thema in dit seizoen. Dus zou dat wijzen naar Diederik en Jochem als potentiële Mol? In dat geval hier meer naar Jochem, aangezien die op die huifkar de ‘teugels in handen’ had.

Maar om te kijken naar het schieten: Jeroen Kijk in de Vegte was zo verstandig om zich niet te veel af te laten leiden door de bewegende doelen, door zich te focussen op één doel en niet steeds te wisselen tussen de verschillende op de momenten dat ze overeind kwamen.

Wie uiteindelijk wat geraakt heeft, weten we niet. Dus er valt verder uit af te leiden wie er wel of niet aan het saboteren is geweest.

Conclusie

Later krijgen we te horen dat er van de 120 schoten slechts 6 in de roos zijn beland en dat er daarmee €600 verdiend is. Door wie krijgen we niet te horen, dus verder steken we weinig van deze opdracht op.

Maar na de financiële klap van vorige week, is iedere euro welkom, zoals Sanne ook aangeeft.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Maar door wie?

Opdracht 2: Pony Express

Terwijl de groep aangekomen is op een plek waar ze hun kamp op gaan zetten voor de nacht, krijgen ze post van een cowboy te paard. Zes enveloppen brengt hij mee en iedereen krijgt er één voor zichzelf. Het wordt aangeraden dat iedereen zijn of haar envelop voor zichzelf houdt.

Wat sommige mensen op Twitter was opgevallen, was dat het paard van de cowboy iets op zijn achterste been (of meer op de heup) had staan. De interpretatie van wat het precies was verschilde. De één vond het ‘DJ’ als een hint naar Diederik Jekel, voor anderen was het ‘OJ’ wat ze dan linkten aan JerOen of JOchem, maar dat vind ik niet erg sterk. Persoonlijk vond ik het het meeste weg hebben van een ruit en dan een J, wat nog steeds zou kunnen verwijzen naar de eerder genoemde drie. Maar ik denk dat het meer toeval was hier. Mocht dat niet het geval zijn, dan horen we het vast over een maandje.

Het blijkt dat in de enveloppen voor iedereen een eigen opdracht zit voor de volgende dag. Er zijn twee kandidaten die links naast de Oregon Trail moeten kijken, omdat er een joker te vinden is. Twee anderen kunnen ook een joker vinden, maar dan aan de rechterkant. En de laatste twee moeten zelf (met zijn tweeën) spullen vinden om jokers mee te maken. Maar voor iedereen geldt: word je betrapt door een andere kandidaat, dan is de joker ongeldig.

Beginsituatie

Iedereen gaat rustig verder op pad, maar houdt zicht ondertussen wel bezig met zijn eigen persoonlijke opdracht. De opdrachten zijn als volgt:

Jokers links

Diederik & Imanuelle

Jokers rechts

Jeroen & Sanne

Jokers maken

Jochem & Thomas

Mollenperspectief

Het lijkt erop dat er geen geld valt te verdienen met deze opdracht, dus wat dat betreft hoeft de Mol niet per se iets te doen bij deze opdracht.

Een Mol heeft ook geen jokers nodig, dus zou hij deze niet per se hoeven te vinden. Tenzij hij deze wil gaan gebruiken om mee te onderhandelen. Maar onderhandelen met je enige joker die je hebt is ook niet geloofwaardig als zogenaamde kandidaat. Dus zal je er eerst meer moeten zien te bemachtigen.

Analyse

Het feit dat er geen geld te verdienen valt, wekt bij mij altijd de indruk dat er iets meer speelt. De Mol moet toch iets kunnen doen, waardoor hij zijn stempel kan drukken op een opdracht. En ja, dat is een bewuste woordkeuze. Daarover straks meer.

Het eerste dat opvalt, is dat bij het verdelen van de enveloppen Thomas ze allemaal in handen heeft en daar eerst envelop nummer 2 eruit pakt voor zichzelf en daarna de rest uitsteekt voor de anderen om van te pakken. Hiermee heeft hij zowel de letterlijke enveloppen en de figuurlijke teugels in handen voor deze opdracht. Dat zou een hint kunnen zijn naar de titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 5, gekoppeld aan Thomas Cammaert.

Normaal zou dat nog enigszins door de vingers te zien zijn, aangezien er geen geld in het spel is, maar met het nummer 2 (en zoals eerder aangegeven: er duiken regelmatig vreemde tweetallen op) komt uitgerekend hij ook in het tweetal dat zelf de jokers moet maken. Alsof hij het al wist en per se in dat groepje wilde komen te zitten.

Al snel wisten hij en Jochem van elkaar dat ze samen dezelfde opdracht hadden. En vanaf dat moment deed Thomas ook de hele tijd heel vreemd. Hij was ineens veel zenuwachtiger dan voorheen, waardoor het best duidelijk werd (oké, voor ons natuurlijk al snel duidelijker, omdat wij als kijkers zijn opdracht kennen), dat er iets speelde. En als je zelf in je brief hebt staan dat niemand het mag zien, dan mag je ervan uitgaan dat het bij anderen ook zoiets is. Sanne merkt wel op dat hij zich vreemd gedraagd, maar niemand raakt daardoor extra alert. Ik dacht: misschien wil de Mol wel niet dat het maken van jokers doorgaat, omdat hij zichzelf daar anders prijs gaat geven. Hoezo dat? Dat komt zo.

Die nacht is het ook Thomas die als eerste wakker is en daarbij ook Jochem wekt om samen de jokers te gaan maken. Daarbij is het Thomas die met het ijzer het logo van de Mol in de jokers zet. En daarmee drukt hij dus letterlijk zijn stempel op de opdracht. Anderzijds lijkt het ook wel dat juist Jochem meer de leiding neemt (oftewel de teugels in handen neemt) in hoe het in zijn werk gaat. Dus misschien slaat de titel hier juist op Jochem van Gelder. Maar goed… De jokers zijn gemaakt en niemand lijkt het te hebben gezien.

Die nacht is het ook Thomas die als eerste wakker is en daarbij ook Jochem wekt om samen de jokers te gaan maken. Daarbij is het Thomas die met het ijzer het logo van de Mol in de jokers zet. En daarmee drukt hij dus letterlijk zijn stempel op de opdracht. Anderzijds lijkt het ook wel dat juist Jochem meer de leiding neemt (oftewel de teugels in handen neemt) in hoe het in zijn werk gaat. Dus misschien slaat de titel hier juist op Jochem van Gelder. Maar goed… De jokers zijn gemaakt en niemand lijkt het te hebben gezien.

Stempel eraf en daar staat het: de Mol

Jochem van Gelder

Wil Jochem hiermee iets zeggen over zichzelf? Of juist de regie iets over Thomas?

Wat mij verder opgevallen was de volgende dag, was dat er in ieder geval bij één huifkar aan de rechter kant een soort emmer of iets dergelijks hing. Dus het eerste wat ik dacht, was dat daar de joker in zou zijn verstopt. Ik heb het niet gezien, maar als er ook ergens aan de linkerkant zo’n ding hing (mogelijk bij een andere kar), dan zou dat helemaal nog niet zo’n gek idee zijn. Maar er is in ieder geval niemand wezen kijken. Dus geen jokers gevonden. Hoewel Diederik daar als enige een echte actieve houding in nam, door even naast (en achter) de kar te gaan lopen. Maar Sanne, die op dat moment met hem de kar deelde, vond dat vast ook niet erg, omdat zij toen ook even ongestoord rond kon kijken met een soortgelijke opdracht.

Conclusie

Jochem en Thomas verdienen allebei een joker. En puur op basis van de tijd die aan dit deel van de opdracht werd besteed, moge het duidelijk zijn dat deze gehele opdracht draaide om het maken van de jokers. Het zoeken de volgende dag van de overige vier was ongetwijfeld bijzaak.

Nu kan het natuurlijk puur toeval zijn. Maar nu zijn juist Jochem en Thomas voor mij de hoofdverdachten, dus het feit dat zij precies die twee de jokers moesten gaan maken, lijkt erop te wijzen dat ik in dat opzicht in de goede richting zit. De vraag is: welke kant ga je dan op, als er straks een splitsing komt? Maar dat zijn zorgen voor later.

Opdracht 3: Rodeo posters

Na een wat meer ontspannen opdracht, was het weer tijd om gewoon geld te gaan verdienen. De groep komt aan bij hun laatste tussenstop, waar Art op ze wacht. De trouwe Wie Is De Mol fan wordt dan ook gelijk gekieteld, door de openingsnoten van “Für Elise” op de achtergrond, wat een hint was in seizoen 4 naar de Mol van dat seizoen – Elise de Ruiter. Grappig, want bij deze opdracht moeten de kandidaten op zoek naar rodeo posters. En de mensen die daaraan meedoen zijn in feite ook ruiters, toch? Maar goed… De opdracht.

Art zoekt één kandidaat die verbaal begaafd is (in Sannes woorden) en zo 10 posters moet beschrijven over de portofoon, die de anderen dan één voor één moeten gaan zoeken in een veld met 130 rodeo posters. Op de achterkant van die posters hingen enveloppen, waarin weer fragmenten zaten van een andere poster, die de omschrijver dan zou moeten vinden. Wanneer dat zou lukken binnen 20 minuten, dan zou er €2000 verdiend worden.

Beginsituatie

Er wordt even getwijfeld of voor opdracht 3 van Wie Is De Mol 2017 aflevering 5 wie het omschrijven moet gaan doen. Sommigen stellen Sanne voor, maar zij dacht zelf meer aan Diederik. Dus na een potje steen-papier-schaar werd uiteindelijk besloten dat Diederik Jekel de posters zou gaan omschrijven.

De volgorde waarin de kandidaten op zoek gingen was: Sanne, Thomas, Jeroen, Imanuelle en Jochem.

Mollenperspectief

Om bij deze opdracht te saboteren, kun je het beste als Mol de posters omschrijven. De Mol weet vast of er posters zijn die eventueel lijken op een bepaalde poster, dus dan kun je best eens een detail weglaten of verdraaien. Het grote nadeel is: dit valt wel op.

Dus wat is het alternatief? Je gaat wel zelf zoeken naar de posters en komt gewoon terug met een lege envelop (dus van de verkeerde poster).

Voel je je op dat moment goed en zie je de gelegenheid, dan kan je ook altijd nog de enveloppen omdraaien van een goede poster met een slechte, zodat eventueel ook een andere kandidaat aankomt met een lege envelop, terwijl ze gewoon bij de juiste poster waren. Daarbij moet je echter wel oppassen, dat het niet te zien is door een medekandidaat.

Een andere mogelijkheid is om er zo lang mogelijk over te doen, dat je de kans hebt dat er aan het einde geen tijd over is om de laatste envelop(pen) te vinden.

Analyse

Diederik beschrijft alle posters erg goed. En eigenlijk is het na deze opdracht in mijn optiek onmogelijk om hem nog als Mol te zien, want hier had hij best kunnen mollen, als hij dat gewild had.

In de eerste ronde is Jochem van Gelder de enige die niet zijn poster vindt. En daarom neemt hij maar een willekeurige poster mee. Wat deze actie nog extra verdacht maakt, is dat op het moment dat je Jochem weg ziet lopen, het ernaar uitziet dat je de poster die hij had moeten hebben echt twee rijen erachter ziet staan.

Wanneer Thomas voor de tweede keer het veld in gaat, geeft hij zijn eerste envelop even aan Jochem. Waarom iemand dit zou doen, is mij onduidelijk. Tenzij je het risico wilt lopen dat iemand iets doet met jouw envelop.

In de tweede ronde vinden ze allemaal hun poster. Als we hier even ervan uitgaan dat Jochem de Mol is, dan heeft hij ook ingezien bij de laatste poster, dat ze met 8 van de 10 fragmenten ook wel de poster zouden vinden. Dus dan kan je beter maar gewoon aankomen met een goede envelop en toegeven dat de groep je hier verslagen heeft.

Wanneer ze de enveloppen openen om de fragmenten eruit te halen, mist Sanne een fragment. Thomas zegt daarop: “Ik had één lege.” Dat vond ik dan weer ineens een totale niet-Mol opmerking. Als hij zelf de Mol is, wil hij niet de aandacht op hem hebben, dus zou hij het nooit zo openlijk zeggen dat hij de lege envelop had. Maar als hij niet de Mol is, wil hij misschien juist wel verdacht worden. En in dat geval is zo’n opmerking bruikbaar. Dus lijkt Thomas ineens meer kandidaat dan Mol.

Wat er in werkelijkheid gebeurd is, is dat hij van Jochem de verkeerde envelop heeft terug gekregen toen hij voor de tweede keer terug kwam uit het veld.

Dus aansluitend op hetgeen ik net zei: als Jochem de Mol is, dan wil hij niet dat de aandacht naar aanleiding van het missende fragment op hem gericht wordt. Maar omdat er maar één fragment miste, is het duidelijk waar dat gebeurd is.

Het enige uitzonderlijke geval zou kunnen zijn, dat de Mol inderdaad een keer twee enveloppen heeft omgedraaid (zoals beschreven in het mollenperspectief) en dat Jochem toen bij puur toeval de juiste envelop gepakt heeft bij een verkeerde poster. Maar die kans is zo klein, dat ik daar nog niet te veel mijn hoop op zou willen vestigen.

Conclusie

De enige waarvan we hier mollengedrag hebben gezien zijn toch weer de twee hoofdverdachten – Jochem en Thomas.

En in dit stadium van het spel, met nog 5 mensen over (na deze aflevering), raakt het ook tijd in mijn optiek om op maximaal 2 Mollen te gaan zitten.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

De groep

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Diederik Jochem Jochem
Imanuelle Diederik Diederik (vraag 20)
Jeroen Diederik, Sanne, Jochem
Diederik, Jochem
Jochem Imanuelle, Thomas (en misschien Diederik)
Sanne Diederik, Jeroen, Jochem, Thomas (mol = man)
Thomas Jeroen

Tijdens de test deed Jochem ook weer één van zijn vele dubieuze uitspraken, waar ik ook direct over tweette.

Als het gaat, zoals ik denk dat het gaat, dan ga ik dus regelrecht naar de finale. En dan moet het niet zo zijn, dat ik net voor de finish struikel. Jochem van Gelder


Deze uitspraak tijdens Jochem zijn biecht wilde ik toch niet onvermeld laten.

Uiteindelijk was het Jeroen Kijk in de Vegte die naar huis ging. Op zich jammer, want ik mocht hem wel. Maar na zijn slechte zet bij de veiling vorige week, is het wel fijn om dat niet als slepende twijfel mee te nemen in de resterende afleveringen.

 

Follow the Money van Wie Is De Mol 2017 aflevering 5

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen is in tweeën gedeeld, omdat er een opdracht in zat, waarbij de pot ongeveer leeg gespeeld werd. Dat maakt al het daarvoor gedane werk niet per se ongeldig, maar de informatie in ieder geval onbetrouwbaar.

De laatste update voor de reset was als volgt:

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Diederik 1750 250 0 2000
Imanuelle 3250 250 0 3500
Jeroen 500 250 0 750
Jochem 650 250 -250 650
Sanne 2750 250 0 3000
Thomas -1750 0 -250 -2000

En in Wie Is De Mol 2017 aflevering 5 werd er nog wel individueel verdiend bij het schieten. Maar we weten niet door wie. Dus daarom kan er deze week nog niets opgebouwd worden voor het nieuwe saldo.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Diederik 0 0
Imanuelle 0 0
Jeroen 0 0
Jochem 0 0
Sanne 0 0
Thomas 0 0

Dus wordt dat iets om volgende week naar uit te kijken: wie kan er geld gaan verdienen, maar verzuimt? Dat ziet u…. Volgende week.

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 5: teugels in handen

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 5 luidt ‘teugels in handen’. Zoals al tijdens de analyse uitgelegd, kan die slaan op de mensen die op de huifkar daadwerkelijk hebben gereden en dus de teugels in handen hadden. Dat zou iedereen geweest zijn, met uitzondering van Jeroen. Maar ja… Die is naar huis, dus die is het sowieso niet. Wel heeft Sanne Wallis de Vries wel als enige de hele tijd de teugels in handen gehad, dus zou zij hierdoor het meest verdacht zijn. Maar ik denk niet dat we het hier moeten zoeken.

Wat ik denk is dat het moet slaan op Thomas Cammaert of Jochem van Gelder bij het maken van de jokers. In Jochems geval vooral omdat hij meer lijkt aan te sturen op hoe ze het moeten doen en daarmee dus de teugels in handen heeft. En vooral op Thomas, omdat hij allereerst envelop nummer 2 specifiek achterhoud voor zichzelf en daarmee in het groepje komt om jokers te maken, waarbij hij vervolgens letterlijk ‘zijn stempel’ (als hij de Mol is natuurlijk) drukt op de opdracht, door de jokers te brandmerken met het Mol logo.

Het zou ook eventueel nog kunnen slaan op Diederik, die bij de Rodeo posters opdracht de teugels in handen had voor het slagen van de opdracht. Maar omdat hij dit juist zo goed deed, lijkt me dit ook niet waar we het moeten zoeken.

Tot slot

We zijn al met al niet veel wijzer geworden van Wie Is De Mol 2017 aflevering 5, anders dan dat Jeroen het echt niet is. En het heeft er meer en meer de schijn van dat Diederik het ook niet is. Het Oregon Trail lijkt vooral te leiden richting Jochem en Thomas. Maar of dat ook het juist spoor is, dat zal nog moeten blijken. We gaan het zien!

Voor wie het nog niet heeft meegekregen: aanstaande maandag begint ook in België een nieuw seizoen van De Mol. Zij gaan dit jaar naar Zuid-Afrika, de Nederlanders bekend van Wie Is De Mol 2013. En op basis van de trailer ziet het ernaar uit dat het een prachtig en spannend seizoen gaat worden. Dus ik ga het zeker ook volgen. En ik ga ook die afleveringen voor jullie analyseren. Dit zal, zoals enige tijd geleden aangegeven, niet op de dinsdag gebeuren echter, maar op de vrijdag.

Via social media kreeg ik al meerdere malen de vraag of het vanuit Nederland ook te volgen is. Mijn antwoord daarop is: vorig jaar werden alle afleveringen ook via de website gedeeld in volledige HD kwaliteit. Dus niemand hoeft het te missen.

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Vond je dit nuttig? Deel het dan met je vrienden via social media via de onderstaande knoppen. En een beoordeling is ook altijd welkom.

Hopelijk tot volgende week!