Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 luistert naar de titel ‘ einde verhaal’ en dat zal ook weer voor één van de kandidaten het geval zijn. En als je hier bent gekomen om daarover te lezen, dan wordt ervan uitgegaan dat je die aflevering ook hebt gezien. Is dat niet het geval en wil je niet dat de resultaten verraden worden? Stop dan nu met lezen en kom later terug.

In de tussentijd gaan de andere molloten en ik vast verder. Om te beginnen met de eerste opdracht.

Althans, niet voordat ik even een moment neem voor het volgende citaat, waar ik ook na een paar keer terug kijken nog steeds van in de lach schiet.

Tucan, yes. Tucans. We call it – in Holland we call it ‘Van der Valkjes’

Jochem van Gelder

Blijkbaar is Jochem zijn molboekje kwijt. Dus kan hij niet meer verder schrijven. Is het daarom ook het einde van zijn verhaal? De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 is namelijk ‘einde verhaal’. Staat bij deze genoteerd.

Opdracht 1: Zandlopers

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 krijgen we te horen dat de groep Portland verlaten heeft. Inmiddels bevinden ze zich langs de kust. Deze opdracht speelt zich dan ook af op het strand. Iets nauwkeuriger nog: in de duinen.

Presentator Art Rooijakkers vertelt de overgebleven 8 kandidaten (Diederik Jekel, Imanuelle Grives, Jeroen Kijk in de Vegte, Jochem van Gelder, Roos Schlikker, Sanne Wallis de Vries, Sigrid ten Napel en Thomas Cammaert) dat zij als het ware een estafette gaan lopen.

Ze mogen zelf kiezen hoe ze lopen. De kortste weg naar de finish is het makkelijkst, maar levert slecht €500 op. Met wat omwegen kunnen ze tot €3500 verdienen. Er zit ook een tijdslimiet aan van 15 minuten en wanneer er incompleet geld wordt ingeleverd, verandert het in mingeld. Komt de laatste buiten de tijd aan, dan wordt er helemaal niets verdiend.

De groep mag één iemand aanwijzen die als coach zal fungeren. Die kan dan de tijd in de gaten houden en bepalen of er tijd is voor een omweg of niet. De eerste die wordt voorgesteld is Jochem, waarop Sigrid direct zegt: “Ik dacht óók direct aan Diederik.” Hè, wat? Nou ja, het zal wel. Normaal zou dit wel als mogelijke molactie gezien kunnen worden van Sigrid, omdat ze op slinkse wijze ineens heel iemand anders oppert. Maar op uiterlijk alleen, zou ik zelf ook Diederik als eerste niet laten lopen. Dat gezegd hebbende, zou ik hem ook niet per se vertrouwen als coach. Maar waarom dat eigenlijk niet uitmaakt, leg ik zo uit.

Beginsituatie

Diederik Jekel wordt aangesteld als coach. Of dat een kwestie is van vertrouwen, of een gebrek aan vertrouwen in zijn conditie en daarmee zijn vermogen om te lopen laten we in het midden. Maar hij komt in de belangrijke functie van het coachen. Er wordt gelopen in deze volgorde: Jeroen, Roos, Sigrid, Sanne, Imanuelle, Jochem en als laatste Thomas.

Mollenperspectief

Je kan hier als Mol werken vanuit de positie van de coach. Dan kan je namelijk ervoor zorgen dat mensen een verkeerd besef van tijd hebben, waardoor ze te laat komen, wat zou betekenen dat er geen geld verdiend wordt. Het grote nadeel is dan alleen, dat het wel erg opzichtig is.

Slimmer is het om als Mol een loper te zijn en ervoor te zorgen dat je delen van het halve geld mist, zodat het bedrag daarop in mingeld veranderd. Zo lijkt het alsof je goed je best hebt gedaan, terwijl er eigenlijk alleen maar geld uit de pot gaat.

Ook kan de Mol als loper onderweg briefjes van hogere bedragen eventueel ‘per ongeluk’ verliezen. En niemand zou na kunnen gaan waar dat dan gebeurd is, als er niet tussendoor geteld wordt. Maar gezien de tijdsdruk, is de kans dat dat gaat gebeuren niet heel groot.

Wanneer de Mol een loper is, is het voor hem zo interessant mogelijk om later in de reeks te zitten. Uiteindelijk is de laatste degene die bepaalt wat er binnenkomt en wanneer.

Indien de Mol vroeger in het rijtje staat, is het vooral van belang het halve geld van de grotere bedragen te missen om er zeker van te zijn dat dit niet de pot in gaat.

De uitvoering

De eerste die gaat lopen is Jeroen Kijk in de Vegte.

Het stukje dat Jeroen beloopt is eigenlijk heel eenvoudig, aangezien er op zijn stuk nog geen aftakkingen zijn. Voor hem zijn er dus alleen twee paaltjes op het rechte pad.

Er valt niet echt te mollen hier. En voor degenen die hem verdenken: hij is al zoveel afgezonderd van de groep en eigenlijk hier pas voor het eerst in de serie in een positie om geld te gaan verdienen, dat hij toch eigenlijk wel zo goed als afgeschreven kan worden als Mol.

Nog niet helemaal. Waarom? Dat komt helemaal aan het einde, waar ik nog wat in twijfel trek op basis van de beelden van voor de volgende aflevering. Maar voor alsnog is hij weinig Mol.

Dan geeft hij het stokje en zijn opgehaalde geld over aan Roos Schlikker.

Roos gaat zo snel mogelijk een zijpaadje in en pakt alles bij ieder paaltje dat ze tegenkomt. Zij heeft echter nog niet in de gaten dat de eerste paaltjes die ze tegenkomt alleen maar aangeven wat er aan het einde van die zijtak zit.

In het eerste geval is dat bijvoorbeeld de helft van €500. Tegen de tijd dat ze bij het daadwerkelijke halve geld aankomt, zou ze naar eigen zeggen dus al €500 + nog eens een halve €500 hebben.

De vele briefjes die ze meeneemt maken het tevens onoverzichtelijk voor de volgende kandidaten om te zien wat er precies wel en niet mee is en wat er dus eventueel voor mingeld zou kunnen zorgen. Dat zou normaal gesproken reuze verdacht zijn. Ware het niet, dat Roos de afvaller is van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3.

Dan is het de beurt aan Sigrid ten Napel.

Ook zij gaat een zijtak in en bij het eerste paaltje merkt ze al snel op dat de eerste paaltjes slechts aanwijzingen zijn richting het einde met het daadwerkelijke geld of halve geld. Dit geeft ze later ook meerdere malen aan over de portofoon, wat goed is en dus echt kandidatengedrag van Sigrid.

Terwijl Sigrid bezig is, begint Sanne Wallis de Vries, die als volgende aan de beurt is, ineens allerlei vragen over de porto te stellen, die al lang beantwoord zijn. Hiermee blokkeert ze wel eventuele communicatie tussen Sigrid en Diederik.

Vervolgens krijgt Sanne alles overgedragen van Sigrid.

Ze krijgt van Diederik de opdracht mee om, wanneer ze aankomt bij Imanuelle, samen het geld even na te kijken om te zien welke halve briefjes nog gematcht moeten worden. Een goede zet van de coach.

Kort daarna komt Sanne aan bij nog een briefje van de helft van €500, wat matcht met die van Roos, waardoor er €500 extra verdiend kan worden.Althans, dat denkt ze. Als ze kort daarna aangeeft dat ze nog een keer een halve €500 vindt, wijst Sigrid haar erop dat het slechts aanwijzingen zijn en dat ze alleen het paaltje aan het einde moet hebben. Uiteindelijk vindt Sanne die ook.

Wat ze niet goed doet is dat ze toch de papiertjes met de aanwijzingen erop ook meeneemt, waardoor het minder overzichtelijk wordt wat ze nu precies wel en niet hebben. Dat is dan weer iets verdachts van Sanne, dat we niet door de vingers kunnen zien.

Wanneer Sanne bij Imanuelle aankomt, gaat Imanuelle Grives er gelijk vandoor. Er wordt dus niet gekeken wat er allemaal nog aangevuld moet worden of niet, zoals coach Jekel eerder instrueerde. Of dat dan verdacht is van Sanne of van Imanuelle is onduidelijk. Maar ze hebben het beide gehoord en beide niet gedaan, dus wat mij betreft ook verdacht van beide.

Op Imanuelles pad is geen zijtak, dus zij kan verder weinig doen anders dan de paaltjes pakken die ze tegenkomt en eventueel als Mol wat uit de handen laten glippen. Maar op dat moment is ze nog dusdanig in het zicht, dat dat geen echte optie lijkt.

Al snel komt Imanuelle aan bij Jochem van Gelder – de een na laatste loper. Volgens Diederik is er op dat moment 7:30 over voor twee lopers. Dus ze moeten het makkelijk kunnen halen.

Als de Mol bij de laatste twee zit, dan is het vrij duidelijk dat buiten de tijd aankomen niet langer een optie is.

Jochem gaat er snel vandoor en recht voor Imanuelles ogen slaat hij al direct het eerste paaltje over. Dat kan niet onopgemerkt blijven, Jochem. Wat hierbij extra verdacht is is dat hij daar op dat moment al zo lang heeft staan wachten, dat het ongelooflijk is dat hij dat paaltje nog niet zou hebben gezien. Eerder vroeg Sanne al of ze het niet alvast mocht pakken, terwijl ze stond te wachten… Jochem en alle anderen hadden op dat moment op zijn minst om zich heen moeten kijken om te zien of er bij hen in de buurt niet toevallig ook al een paaltje stond.

 

Ik dacht alleen maar: ‘Lopen. Lopen van paaltje naar paaltje. Zoveel mogelijk paaltjes en door.’

Jochem van Gelder

Vervolgens pakt hij, ondanks nogmaals de herinnering van Sigrid dat ze de aanwijzingen niet nodig hebben, ook de aanwijzing mee op weg naar het briefje van een halve €1000.

Omdat eerder in het spel Roos deze niet gepakt had, kon deze dus niet gematcht worden. Het gevolg daarvan is dat er op dit moment, als het niet meer gefilterd wordt, er dus sowieso €1000 van het verdiende bedrag af gaat.

Zware minpunten voor Jochem van Gelder.

Om het nog erger te maken, roept hij vervolgens ook nog om over de porto dat hij in het bezit is van twee halve €1000 briefjes en dat dat dus goed zit. Echter heeft hij slechts 1 half briefje en 1 aanwijzing ernaartoe. Dus dat is niet geldig.

Op het moment dat Jochem bij laatste loper Thomas Cammaert aankomt, wordt ook weer besproken over de portofoons dat de briefjes met aanwijzingen niet meetellen. Sigrid blijft hiervoor pleiten en het wordt maar genegeerd. Tja, dan verdien je het als groep ook niet om geld te verdienen.

Sigrid blijft er keer op keer op hameren dat het niet klopt wat ze doen, coach Diederik luistert er wel naar, maar geeft vervolgens geen duidelijke opdracht om de papiertjes achter te laten. Thomas vraagt vlak voor hij het geld krijgt ook nog een keer of hij het nu wel of niet mee moet nemen en neemt ook geen eigen initiatief om de boel te redden. En Jochem blijft stug volhouden dat gewoon alles mee moet worden genomen. Zoveel Mollen hier, dat het spel eerder Wie Is De Kandidaat? zou kunnen heten! En in dat geval zou dat hier Sigrid zijn. Maar goed… Die kostte de vorige aflevering de pot nog €2250, dus geheel onverdacht is ze nu ook weer niet.

Op het moment dat Thomas wegloopt beseft Jochem ineens dat er iets niet klopt. Hij benoemt niet wat, weet het misschien ook niet op dat moment, maar ‘iets’ klopt er niet. Nou ja, dat zal blijken inderdaad.

 

Thomas is de laatste kandidaat die loopt met het geld en uiteindelijk richting de finishlijn mag.

Hij krijgt van Diederik de opdracht mee dat hij alleen nog een zijtak in mag, als hij nog iets mist van een ander half briefje, anders niet. Waarom is dat een verdachte actie? Omdat uit de volgende afbeelding, waarin staat wie op welk deel gelopen heeft en wat daar verder lag, blijkt dat in Thomas zijn deel twee zijtakken waren met hele geldbedragen. Dus geen halve bedragen die gematcht konden worden. Dus door deze opdracht van Diederik zouden er zo €750  worden misgelopen.

Gelukkig voor de pot, heeft Thomas alleen eentje van €250 laten doen en heeft hij de volgende van €500 wel gepakt.

Vervolgens vraagt Thomas aan Diederik hoe lang hij nog heeft. Het antwoord daarop is nog 3 minuten (oké, het zat er een paar seconden vanaf, maar op dat moment maakte dat niet uit; het was niet dat Thomas misschien buiten de tijd aan zou gaan komen).

Bij het volgende paaltje vraagt Thomas of Diederik hem ziet. Die reageert daarop met dat hij hem wel net nog ziet, maar niet wat hij doet. Er is nog 2:15 over. De reden dat deze vraag van Thomas verdacht is, is het feit dat het in deze fase van de opdracht het heel erg gunstig is voor een Mol om niet gezien te kunnen worden en dus ongestoord wat geld te verduisteren.

Met nog genoeg tijd om binnen te komen en nog maar een korte afstand te overbruggen, racet Thomas over de finish. De vraag is alleen: waarom heeft hij niet nog even de tijd genomen om alle briefjes in zijn hand na te gaan om te kijken of het allemaal in orde is? Een heel eenvoudig antwoord zou kunnen zijn: omdat hij de Mol is. Maar of dat echt het geval is, dat zal nog moeten blijken.

Analyse

Twee kandidaten konden hier vrij weinig doen, namelijk Jeroen en Imanuelle, die niet te maken hadden met zijtakken.

Sigrid kwam een keer goed uit de verf, doordat ze er constant maar op bleef hameren dat ze die aanwijzingen niet nodig hadden.

Alle anderen zijn meerdere malen verdacht geweest.

Bij elkaar zouden ze €1130 verdiend hebben, ware het niet dat Jochem zijn halve €1000 incompleet was en daardoor weer van het bedrag af ging, waardoor er slechts €130 overbleef.

Conclusie

De eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 levert verdomd weinig op voor de pot.

Financieel

Wie de Follow the Money filosofie gelezen van deze site gelezen heeft, weet dat ik bedragen die als hele groep worden verdiend niet meereken.

Dus hoewel er wat valt te zeggen voor dat Sigrid het hier beter deed dan haar medekandidaten, levert het haar niets op voor het overzicht aan het einde van de aflevering.

Na afloop van de opdracht wordt er nog even door de groep na gepraat over het halve €1000 briefje van Jochem. Die probeert zich daar nog uit te praten, door te zeggen dat hij alleen nog zeker weet dat hij en Thomas uitkwamen op alleen hele biljetten, waardoor hij had gezegd dat er geen halve biljetten meer gepakt mochten worden.

Uiteraard wijst degene die ergens van wordt beschuldigd gelijk naar een ander. Alsof het Thomas zijn schuld was. Maar het enige waar Jochem nog een beetje gelijk in heeft, is dat Thomas er uiteindelijk net zo verantwoordelijk voor is als hij.

Opdracht 2: Vuurwerk

Voorafgaand aan de tweede opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 belt Art de groep, die op dat moment een hapje eet en wat drinkt, dat ze weer opgesplitst gaan worden. Hij geeft door dat er twee kandidaten nodig zijn voor een speciale opdracht. Hij zegt er nog bij dat het handig kan zijn als ze niet nachtblind zijn. Echter vergeet Roos dat kleine, essentiële detail te vermelden. We weten dat zij de Mol niet is, maar de Mol moet aan die tafel toch stiekem wel een beetje in zijn (het programma benoemt de Mol altijd als een man, dus dat neem ik gewoon over) vuistje gelachen hebben.

Uiteindelijk blijkt dat de zes die niet afgezonderd zijn op het strand met harken en al het andere dat ze kunnen vinden zoveel mogelijk kanidaten moeten gaan uitbeelden op het strand. Daarvoor krijgen ze 5 minuten de tijd. Voor ieder goed geraden kandidaat valt €500 te verdienen.

Beginsituatie

De twee die afgezonderd zijn zijn Imanuelle en Sigrid. De rest gaat uitbeelden (wat in dit geval tekenen wordt).

Mollenperspectief

Op zich kan de Mol in deze opdracht niet heel veel dingen doen.

Het makkelijkste is om als Mol te moeten gaan raden, omdat daar uiteindelijk het geld moet worden verdiend. Het nadeel is alleen dat je dan ook met iemand samen bent, dus je kan best geneutraliseerd worden.

Dus dan uitgaande van de Mol in de tekengroep, is er allereerst de keuze om jezelf uit te beelden met iets dat totaal niet op jezelf slaat of in ieder geval moeilijk te asociëren is met jou of mogelijk ook met een andere kandidaat. Denk hierbij aan hoe Mol Dennis Weening in 2008 bij het woord ‘cab’  (taxi) snel de switch kon maken van Edo (van o.a. het programma Cash Cab) naar Joris die voor zijn programma Hello Goodbye ook in een taxi reed. En eerder nog in seizoen 5 tekende Mol Yvon Jaspers bij ongeveer iedere kandidaat wel iets van muziek, wat daardoor niet extra verhelderen werkte.

Maar de meest subtiele wijze om te saboteren is waarschijnlijk wel om als Mol dusdanig dicht bij het water te gaan tekenen, dat een golf of evenuteel opkomend water ervoor zorgt dat er één of meerdere tekeningen weggespoeld worden voordat deze bekeken kunnen worden door de andere kandidaten.

De uitvoering

Al vroeg in de opdracht horen we  Diederik duidelijk maken hoe ze te werk moeten gaan. Hij stelt voor om een spruitje te tekenen voor hem, omdat dat met hem geasocieerd zou moeten worden. We hebben dit nog niet bevestigd gehad, maar maar waarschijnlijk is dit ook van hem een koosnaampje of bijnaam, zoals dit in 2015 ook was van Mol Margriet van der Linden. Een hint of toeval? Als het inderdaad klopt, vraag ik me af of ze ook nog een nieuwe Kukelpapa hebben gevonden voor dit jaar. Datzelfde spruitje draagt hij overigens ook nog eens op zijn shirt.

Maar wat voor Wie Is De Mol? een echte verrassing is, is dat de kandidaten (waarschijnlijk omdat de opdracht nog niet direct begint) eerst goed de tijd nemen om te beslissen wat ze voor iedereen gaan uitbeelden om het zo duidelijk mogelijk te maken voor Imanuelle en Sigrid.

Sanne kwam nog even met de meest onnozele suggestie om iedereens lievelingsdrankje te gaan tekenen. Maar als je allemaal drankjes tekent, dan is dat toch allemaal te veel van hetzelfde en veel onduidelijker dan bijvoorbeeld een bril voor Diederik, omdat hij de enige is met een bril. Dit idee wordt ook niet eens overwogen.

Uiteindelijk kiezen ervor om een bril te tekenen voor Diederik, voor Jeroen een radio, voor Jochem een Mickey Mouse, omdat hij veel programma’s met kinderen heeft gemaakt, een bloem voor Roos, prinses Beatrix voor Sanne Wallis de Vries (een van haar bekendere immitaties) en voor Thomas het bekende beeld van een lachend masker en een treurig masker, dat symbool staat voor theater.

Mochten ze dan nog tijd over hebben, dan wilden ze ook nog de Surinaamse vlag tekenen voor Imanuelle en voor Sigrid horen we geen idee. Wel fijn, trouwens, dat Jochem in de biecht exact hetzelfde deed als wat ik de hele tijd doe: de namen noemen in alfabetische volgorde noemen. Grappig genoeg haperde ook hij even, doordat hij Thomas bijna vergat. Iets wat bij mij ook in de voorgaande afleveringen veel gebeurde. Inmiddels ben ik er wel aan gewend en zit hij er dus standaard bij.

Op het moment dat het pikdonker was, zou de opdracht beginnen. De verlichting kwam door middel van vuurwerk. Dit overdonderde uiteraard een paar kandidaten, waardoor er al weer tijd verloren ging van de slechts 5 minuten. En ook communiceren werd daardoor ineens een stuk lastiger.

We zien Thomas, naar eigen zeggen in opdracht van de groep, eerst een veld uitzetten met 6 vlakken erin, waarin ze dan de kandidaten zouden tekenen. Het probleem is dat aan het einde bijvoorbeeld de bloem van Roos al weggespoeld was. Dus dat zou een molactie van Thomas Cammaert kunnen zijn.

Dat was voor mij ook wel erg prettig. Echt deel uitmaken van het team deed ik even niet meer. Maar ik kon gewoon mijn eigen ding even doen. Mijn eigen Mickey Mouseje maken. Want soms is dat heel goed.

Jochem van Gelder

De bovenstaande uitspraak was weer zo’n typische Wie Is De Mol uitspraak, waarvan er ieder jaar wel weer een paar in de serie zitten. Eentje die geïnterpreteerd kan worden alsof Jochem zich hier omschrijft als een buitenstaander, zoals de Mol dat ook is. En als dat het geval is, dan gaan we deze vast terugzien bij de ontknoping.

Vervolgens kregen Imanuelle en Sigrid ook een minuut vuurwerk, waarin zij de tekeningen moesten bekijken. Eigenlijk zit hier Sigrid sneller op de juiste sporen en komt Imanuelle meer met verkeerde ideeën.

Desalniettemin raden ze toch de afbeeldingen van 5 van de 7 tekeningen goed geraden (alleen niet Roos, die al weggespoeld was en Thomas, waarvan ze dachten dat het Sigrid was).

Analyse

Kijkend naar het mollenperspectief, is er hier eigenlijk best goed gehandeld door de kandidaten.

De enigen die er in negatieve zin uitspringen zijn Imanuelle, die als eerste bij de theater maskers denkt aan Sigrid en niet aan Thomas, Jochem met een eigenlijk onherkenbare Mickey Mouse (wat in mijn optiek sowieso al niet zo’n best keuze was), die op miraculeuze toch geraden werd en Thomas die de vakken tekende waarin getekend zou worden.

De best presterende kandidaat was Sanne, die niet één maar twee tekeningen maakte die ook nog eens allebei geraden werden.

Conclusie

Deze opdracht lijkt de Mol niet heel veel te hebben kunnen doen. En daarom is er €2500 verdiend met deze opdracht.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Imanuelle Grives, Sigrid ten Napel

Sanne Wallis de Vries

Diederik Jekel, Jeroen Kijk in de Vegte, Jochem van Gelder

Roos Schlikker, Thomas Cammaert

Opdracht 3: Rijdende Route

Voor de derde en laatste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3, de Rijdende Route opdracht, worden de kandidaten in teams van twee verdeeld over de stad in auto’s, waar ze vervolgens niet meer uit mogen. Aan de buitenkant van de auto’s (op de zijkanten en op de achterkant) staan bij iedere auto drie genummerde aanwijzingen, die ze moet leiden naar de eindbestemming en ze hebben portofoons om onderling te kunnen communiceren. Ze mogen niet parkeren en ze moeten zich zien te houden aan de verkeersregels.

Het doel is dus om elkaar te vinden, lezen wat er op elkaars auto’s staat en dan bij het eindpunt zien te komen.

In iedere auto bevinden zich 4 enveloppen, die bij de eindbestemming goed gecombineerd moeten worden om zo €2000 te verdienen voor de pot. Ze hebben daarvoor een uur de tijd.

Beginsituatie

De teams voor deze opdracht zijn ingedeeld, zoals hieronder weergegeven. Alle teams krijgen een portofoon mee, zodat er onderweg gecommuniceerd kan worden tussen de verschillende teams.

Team 1

Sanne & Thomas

Team 2

Diederik & Roos

Team 3

Jeroen & Sigrid

Team 4

Imanuelle & Jochem

Mollenperspectief

In de geschiedenis van Wie Is De Mol zijn er al vaker opdrachten geweest waarbij verdeelde kandidaten of teams elkaar uiteindelijk moesten zien te vinden om uiteindelijk een opdracht te doen slagen. Het gebeurde in seizoen 11 vlak voor de finale, waar Mol Patrick Stoof uiteindelijk een vrijstelling naar de finale bemachtigde ten koste van eventueel geld voor de pot. En het gebeurde ook in seizoen 8, toen de kandidaten niet zelf moesten rijden, maar passagier waren in taxi’s en ze met de 4 taxi’s naast elkaar over een streep moesten komen om samen het woord ‘taxi’ te vormen met de letters op hun daken.

In dat laatste geval was het de Mol dat jaar, Dennis Weening, die ook pas als laatste een keer aan kwam kakken bij de rest, waardoor het nipt werd in verband met de tijdslimiet. Hier geldt dus eenzelfde strategie: als Mol wil je zorgen dat je zo laat mogelijk bij de rest aankomt, zodat er alvast zoveel mogelijk tijd verstreken is.

Omdat er daarna nog een route gereden moet worden, is het ook interessant om te proberen ergens in de volgorde van de instructies op de auto’s iets om te draaien, zodat je uiteindelijk totaal ergens anders in de stad belandt.

De uitvoering

Al vrijwel direct nadat de opdracht van start gaat, komt Roos Schlikker met het idee om allemaal richting dezelfde straat te rijden, zodat ze bij elkaar zijn en dus het makkelijkst de stappen op elkaars auto’s kunnen lezen. Hier wordt mee ingestemd.

Het eerste verdachte in deze opdracht gebeurt in de auto bij Imanuelle (nu ‘Ima’) en Jochem, wanneer Jochem de portofoon in handen heeft als navigator en geen contact heeft met de rest. Dit kan twee dingen betekenen: A) hij staat op een ander kanaal of houdt de knop ingedrukt, waardoor ze de anderen nooit zullen horen, of B) ze zitten buiten het bereik van de rest.

In beide scenario’s schreeuwt het: “Mol!!” Van scenario A lijkt me dat voor zich spreken, maar in het geval van B is dat precies wat ik bij het mollenperspectief geschreven heb.

Terwijl Imanuelle en Jochem nog ergens anders rijden, hebben de andere drie elkaar al snel gevonden.

En of het toeval is of niet en daarmee pure pech voor de Mol weet ik niet, maar de stoet van 3 auto’s rijdt net ergens langs op het moment dat I&J bij hetzelfde kruispunt vanaf een zijstraat komen. En zo is toch redelijk op tijd de hele stoet compleet.

Maar even later is het de voorste auto met Sanne (navigaor) en Thomas (chauffeur) die als enige door mag rijden bij een stoplicht, waardoor ze de rest kwijt raken.

Met nog 3 kwartier op de klok, hebben ze al de nodige zinnen gelezen bij elkaar. Alleen is er blijkbaar niemand die op dat moment iets bij zich heeft om wat op te schrijven. Dus de zinnen worden niet netjes opgeschreven in de juiste volgorde. Dat is natuurlijk vragen om problemen.

Vlak voordat we te zien krijgen dat de helft van de tijd verstreken is, zien we hoe Jochem wat onduidelijkheid creëert over wat zin 10 is en wat zin 11 is. En laat dit nu uiteindelijk ook zijn waar het aan het einde mis gaat. Geen al te best aflevering voor Jochem. Tenzij hij de Mol is. Dan gaat hij best hard in Wie Is De Mol 2017 aflevering 3. De vraag is alleen dan nog: is dit niet te opvallend zo?

Vervolgens heeft het er toch alle schijn van dat Sigrid toch iets opschrijft.

Dan krijgen we ook nog te zien dat de auto met Sanne Wallis de Vries onder andere een weg in moet met wederom de SW in de naam. Hierover had ik tijdens en net na de uitzending een discussie op Twitter, dat dit heel normaal is, die windrichtingen in de straatnamen. En dat hoor je mij ook niet ontkennen. Maar als je dan als tussenrichtingen North East, North West, South East en South West hebt, is het toch uitermate opvallend dat er zovaak juist SW terugkomt in het programma, als je S-anne W-allis de Vries erbij hebt.

Het wordt er wel flink dik bovenop gelegd op dit punt en eerlijk is eerlijk: ze haalt veel geld binnen de laatste opdrachten. Dus ik zou dit eerder zien als een mogelijke hint naar de eventuele winnares dan naar de Mol op dit punt. Maar goed… Het mag niet onvermeld blijven.

Wat ook niet onvermeld mag blijven is dat er vervolgens zo’n straatnaambord in beeld komt. Wederom in de SW richting, maar wel naar Jefferson Street. Ongetwijfeld vernoemd naar de voormalig president van de VS Thomas Jefferson. En dat zou dus weer een hint richting Thomas Cammaert kunnen zijn,

Dat in combinatie met de informatie (die ik ergens, maar ik weet niet meer waar, voorbij heb zien komen) dat in de eerste aflevering het merendeel van de muziek dat gebruikt werd in de aflevering door verschillende Thomassen uitgevoerd werd. Dus dat zou een hele goede hint kunnen zijn.

Vervolgens zien we hoe Jochem erop blijft hameren dat ze per se in een bepaalde volgorde moeten aankomen, terwijl dit helemaal niet in de uitleg van de opdracht verteld is. Dit zou een perfecte manier kunnen zijn van de Mol om wat verwarring te scheppen en chaos te veroorzaken waardoor er net een afslag gemist wordt of een belangrijk detail over het hoofd gezien wordt, waardoor de opdracht niet slaagt.

Dan zien we aan het einde, met nog zo’n 10 minuten te gaan ineens hoe Sigrid twijfelt over punt 11. Bij 11 van de 12 is dat best cruciaal.

Uiteindelijk halen ze het dan ook niet op tijd.

Presentator Art Rooijakkers laat de groep weten dat ze wel 3x de bestemming gepasseerd zijn. Powell’s Books – de grootste onafhankelijke boekenwinkel ter wereld. Daar hadden ze boeken kunnen vinden, zoals de vier die hij in zijn handen heeft (dat was ongetwijfeld een deel van de opdracht geweest).

Twee van de vier boeken waren allereerst “Every contact leaves a trace” – een boek over de basis principes van forensisch speurwerk. Dat zou erg handig kunnen zijn in dit spel. En het andere was “Miss Mole” wat zomaar een hint zou kunnen zijn naar een vrouwelijke Mol dit jaar.

Analyse

Het lijkt bijna te duidelijk dat ze willen dat we allemaal Jochem van Gelder gaan verdenken als Mol. In iedere opdracht in Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 is hij verbonden aan het mislopen van het geld.

Eerst neemt hij het halve briefje van €1000 mee, dan tekent hij een totaal niet lijkende Mickey Mouse, waarbij Mickey Mouse sowieso al niet heel makkelijk te koppelen was aan hem bij de vuurwerk opdracht en hier is hij in eerste instantie onduidelijk over stappen 10 en 11 en dat is precies waar het fout gaat in het einde van het verhaal van de stappen die ze moesten doorlopen. En ja, dat beschreef ik bewust zo, omdat het aansluit op de titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3.

Conclusie

Er is hier geen geld verdiend. Dus de Mol is geslaagd in zijn opdracht om geld uit de pot te houden.

Financieel

Los van het feit dat er geen geld verdiend werd bij deze opdracht, was het ook een opdracht die door de hele groep werd uitgevoerd en zou daarom toch niet meegenomen worden in de Follow the Money berekening zometeen.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Diederik Jeroen Jeroen, Sigrid
Imanuelle Diederik, Jeroen, Jochem, Sanne Jeroen (vraag 20)
Jeroen Diederik
Jochem Diederik, Jeroen, Jochem, Roos, Sanne, Thomas
Roos Jochem, Roos, Sanne, Sigrid
Sanne Imanuelle
Sigrid Jochem, maar ook niet helemaal (onduidelijk)
Thomas Diederik, Jeroen, Roos, Sanne

Eerst werd de roos van het zand weg gespoeld. Toen kwam er een test in de Rose Garden. En toen was het exit voor Roos. Het leek wel voorbestemd.

Follow the Money van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Diederik 1250 500 0 1750
Imanuelle 1750 2500 -1000 3250
Jeroen 0 500 0 500
Jochem 150 500 0 650
Roos 0 0 -500 -500
Sanne 1750 1000 0 2750
Sigrid -1500 2500 -1000 0
Thomas -1250 0 -500 -1750

Na Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 zien we dat Sigrid een deel van haar flinke klap vorige week deze week goed heeft gemaakt. Maar ondanks dat staat ze nog wel op de een na laatste positie, wat haar toch nog net zo goed verdacht maakt.

Thomas is ook verder afgedaald, wat aansluit bij mijn gevoel dat hij toch ook niet uitgesloten kan worden.

Imanuelle en Sanne hebben wederom goede zaken gedaan en staan daarom ook bovenaan het lijstje van mensen die het meeste verdienen.

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3: einde verhaal

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 luidt ‘einde verhaal’.

En ja, het is einde verhaal voor Roos. Maar die komt niet ineens nog terug en blijkt dan de Mol te zijn. Sowieso is een kandidaat die een rood scherm krijgt nooit de Mol. Ook niet als ze dan later terug kunnen komen in het spel. De enige uitzondering op dat gebied is seizoen 9, waar aan het begin van de serie er nog geen Mol was. Die werd toen gekozen en degene die een rood scherm te zien zou krijgen zou tot Mol gekozen zijn. Alleen hebben wij vervolgens nooit die schermen gezien, dus het telt niet helemaal mee. Maar goed… Ik dwaal af.

Waar kwam ‘einde verhaal’ dan wel terug in deze aflevering? Wat mij betreft niet echt in opdracht 2. Maar in de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 kan het slaan op ‘ het einde van het verhaal’ als in ‘het laatste deel van de estafette’. In dat geval slaat het op Thomas Cammaert, die als laatste liep in de estafette. Eventueel ook op Jochem die als voorlaatste was en dus ook meer aan het einde zat. Maar in Jochems geval is het minder sterk.

Wil je de titel dan toch koppelen aan Jochem van Gelder,  dan hoef je alleen maar te kijken naar de laatste opdracht. Tijdens de test kwam namelijk duidelijk in beeld dat de zinnen op de auto’s allemaal in volgorde waren. Dus één auto had zinnen 1, 2 en 3, de volgende had 4, 5 en 6, etc. De auto waar Jochem in zat had de zinnen 10, 11 en 12 – dus het einde van het verhaal. Uiteraard is deze link ook van toepassing op Imanuelle Grives.

Tot slot

Na drie afleveringen in dit zeventiende seizoen gaan we al iets meer een patroon zien bij sommige mensen.

Zo heeft Sanne wel haar bedenkelijke momenten, maar levert ze toch best nog wat op.

Diederik had in het begin wat dubieuze momenten, maar zwakt in mijn optiek wat af als potentiële Mol, al blijft hij nog wel op mijn lijstje. Ik zou er zeker niet vreemd van staan te kijken als hij toch in ieder geval nog wel even erin blijft (dus je zal zien dat hij dan volgende week ineens naar huis moet).

De enige die vanaf het begin af aan echt op mijn radar zit en maar zijn vreemde dingen blijft houden is Jochem. Maar dat lag er deze week alles bij elkaar zo dik bovenop, dat het om die reden juist weer minder geloofwaardig wordt. En in dat geval zou het ook zomaar kunnen dat hij er in één van de komende afleveringen uit gaat.

Iemand die in mijn optiek steeds meer in het plaatje van de Mol begint te passen is Thomas. De eerste opdracht zat hij in het vrijstellingengroepje en had dus zo niets met het geld te maken. En die aflevering werd ook al het geld verdiend. Maar vorige week al iets en deze week ook zeker kwam hij al meer in de buurt van een Mol en ook nog op relatief subtiele wijze. Dus dat is er eentje om in de gaten te houden.

Imanuelle komt vooral over als een fanatieke kandidaat. Sigrid heeft de pot wel al veel geld gekost, maar daarentegen deed ze deze week zo haar best om in de eerste opdracht het goed te laten gaan, dat je je afvraagt waarom een Mol dat zou doen. Dan blijft als laatste nog over Jeroen Kijk in de Vegte, die nog zo weinig in de positie is geweest om geld te verdienen of dus te laten verdwijnen, dat het niet heel plausibel is dat hij de Mol zou zijn. Die moet er nu eenmaal zoveel mogelijk uit zien te houden.

Volgende week

Maar goed… We kregen in de beelden van volgende week te zien dat er waarschijnlijk ook weer een soort veiling aan zit te komen. Als dat een vergelijkbare is met die van 10 jaar geleden in Thailand, dan kunnen we volgende week alles wat we dachten te weten na die veiling weggooien, want dan wordt de pot hoogstwaarschijnlijk weer gereset.

Of dat ook echt gaat gebeuren, zien we pas dan.

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Hopelijk tot volgende week!