We beginnen Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 met de overgebleven 9 kandidaten – Diederik Jekel, Imanuelle Grives, Jeroen Kijk in de Vegte, Jochem van Gelder, Roos Schlikker, Sanne Wallis de Vries, Sigrid ten Napel, Thomas Cammaert en Yvonne Coldeweijer. En omdat vorige week al het geld verdiend werd, is het hopen dat we deze week iets meer inzicht kunnen krijgen in wie dit jaar de Mol is.

En dit keer werk ik maar op een desktop in plaats van een laptop, aangezien die doorgaans stabieler is gebleken en ik niet nog een keer vanaf nul wil beginnen.

Eens zien wat er opvalt in de eerste opdracht…

Opdracht 1: Papierfabriek

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 komen we gelijk bij een klassieker van het programma: een verlaten gebouw. Dit keer is het een verlaten papierfabriek.

Presentator Art Rooijakkers laat de groep weten dat ze zich op zullen splitsen in drie duo’s en één drietal. Ze worden op pad  gestuurd in de fabriek, waar ze 7 verschillende opdrachten kunnen uitvoeren, waarmee alles bij elkaar €3500 verdiend kan worden. En ze krijgen 1 uur de tijd om alles op te lossen.

Beginsituatie

De teams voor deze opdracht zijn ingedeeld, zoals hieronder weergegeven. Alle teams krijgen een portofoon mee, zodat er onderweg gecommuniceerd kan worden tussen de verschillende teams.

Team 1

Jochem & Roos

Team 2

Diederik & Jeroen

Team 3

Sanne & Sigrid

Team 4

Imanuelle, Thomas & Yvonne

Mollenperspectief

De uitleg van Art heeft voor deze opdracht een paar belangrijke woorden: 7 opdrachten, 4 groepjes en 1 uur de tijd. Dat houdt in dat er gemiddeld ongeveer twee opdrachten per team moeten worden opgelost om al het geld te verdienen. Voor de Mol is het echter anders. Die hoort een tijd limiet en daar valt dus mee te spelen.

De Mol kan ervoor kiezen om tijd te rekken, zodat er minder opdrachten kunnen worden uitgevoerd. Echter, met het streven naar 1 à 2 opdrachten per team, is dat niet de beste manier om geld uit de pot te houden.

Een betere manier is om juist zo snel mogelijk te gaan, omdat je dan meer opdrachten kunt doen. Alleen door ze dan niet goed uit te voeren, zorg je ervoor dat er geen geld verdiend wordt.

Ook kan er gekozen worden om een opdracht te vinden, die zogenaamd meer geschikt is voor een andere kandidaat, die toevallig in een andere groep zit. Zo kan er gecommuniceerd worden dat iemand naar een specifiek punt moet gaan, waardoor er tijdelijk twee teams even niet 100% functioneren. Het enige nadeel is, wanneer er iemand nodig is uit het derde team, omdat de andere twee daarvan dan gewoon als duo verder kunnen. Maar het vertraagt nog steeds iets, doordat er één duo moet wachten.

Zoals altijd valt er bij communicatie middels portofoons ook te saboteren door de communicatie te verstoren.

De uitvoering

Als eerste zien we het duo van Jochem en Roos een opdracht vinden, waarbij zij middels een extra portofoon vanaf de beginpositie bij een code op de muur deze code door moeten communiceren naar een laptop in een andere ruimte, waar de code ingevoerd moet worden. Daarmee kan €500 verdiend worden.

Jochem vond het wel verdacht, dat Roos in eerste instantie de envelop met de opdracht niet zag, terwijl ze er ongeveer recht voor stond. Maar goed… De hooguit 3 seconde die dat vertraagde zullen toch niet een fanatieke molactie zijn.

Jochem van Gelder blijft staan bij de code, terwijl Roos Schlikker doorloopt naar de laptop.

Wat ik persoonlijk verdacht vond, is het feit dat Jochem en Roos op hetzelfde kanaal bleven staan, waardoor ze de hele tijd eventuele communicatie van de anderen blokkeerden. In de praktijk bleek het niet direct te werken, maar voor hetzelfde geld zijn er groepjes opdracht ongemerkt voorbij gelopen, waar er dan wel gecommuniceerd had moeten worden. Dat was dan niet mogelijk geweest.

Wanneer Jochem klaar is met het doorgeven van de code, krijgt hij maar geen bevestiging van Roos, dat zij hem volledig ingevuld heeft en of dus het geld verdiend is. Omdat hij het verdacht vindt, gaat Jochem kijken en komt hij tot de conclusie dat Roos er niet meer is. De portofoon ligt er nog en slechts de eerste vijf karakters van de code zijn ingevuld. Later zal blijken dat ze is ontvoerd als onderdeel van opdracht 3, maar daarover later meer.

Een tijdje later zien we dat Jochem een tweede opdracht vindt. Echter, heeft hij daarbij een teamgenoot nodig en hij is op dat moment maar alleen. Daar zijn twee dingen mis mee:

  • allereerst is het vreemd dat hij niet meteen iemand van het drietal bij hem geroepen heeft, op het moment dat Roos verdwenen was, aangezien er nadrukkelijk gezegd was dat je met z’n tweeën moest zijn.
  • ten tweede is hij bij een voor de rest op zich vrij eenvoudige opdracht weggelopen zonder hem af te ronden.

Zelfs met Roos weg, had Jochem van Gelder best een paar keer op en neer kunnen lopen om de rest van de code over te nemen van de muur en in te vullen op het scherm. Dit heeft hij echter niet gedaan en dat is verdacht.

Maar voor zijn tweede opdracht moet hij pallets opstapelen om een “zo duur mogelijk scherm” te maken. Dat snapte hij niet. Maar al snel bleek dat er bedragen geprojecteerd werden, die dus op de pallets moesten worden opgevangen om daarmee een zo hoog mogelijk bedrag te krijgen. Hij vraagt om iemand van het drietal en het is Yvonne die hem tegemoet komt.

Wanneer zij daar aankomt, is er nog 6:30 over van het uur. Gelukkig is Jochem wel in de tussentijd al begonnen, dus er staan hier en daar wat pallets. Echter had meneer Van Gelder nog niet in de gaten gehad dat er ook wat op zijn projectiescherm geprojecteerd werd. Dat viel Yvonne dan weer op.

In nog een opmerkelijk shot, waarbij Jochem ergens iets wegrijdt dat voor een deel van de projectie staat, zien we alle bedragen op zijn heftruck staan. Kortom: was het niet handig geweest om één pallet heel dicht voor de projector te zetten, zodat alles er in één keer op stond? Maar de pallets die Jochem gestapeld hadden stonden allemaal op een lijn op de grond, dus het valt aan te nemen dat dat verplicht was. Echter, dat is niet voorgelezen in de opdracht.

Uiteindelijk staat er aan het eind van het uur een stapel waarop opgeteld een bedrag van €450 geprojecteerd staat en dat bedrag wordt ook uiteindelijk verdiend. Dus daar is eigenlijk maar een bedrag van €50 misgelopen.

Het tweede team dat iets vindt is dat van Diederik en Jeroen. Het opvallende is, dat bij aankomst Jeroen de portofoon uitzet, omdat hij gek wordt van Jochem die de code aan het doorgeven is aan Roos. Maar daardoor zijn ze wel onbereikbaar voor alle anderen. Zeker als daarna ‘per ongeluk’ vergeten wordt om deze weer aan te zetten.

Diederik en Jeroen moeten ook werken in twee aparte ruimtes en ook zij hebben een extra portofoon hierbij gekregen, dus heel lang kon de eerste porto niet uit.

De een krijgt woorden te zien op een laptop en moet die doorgeven aan de ander. De ander ontvangt deze, terwijl hij staat voor een waslijn met daaraan papiertjes met woorden erop. Komt het woord voorbij, dan moet het van de waslijn afgehaald worden.

In de sfeerbeelden van de waslijnopdracht in de papierfabriek zitten meerdere shots die @ImanuelleG aanwijzen als mol. #widm #waslijnhint pic.twitter.com/wbjt1G6jCv

— Rat (@RatZoektMol) 15 januari 2017

Opvallend nog voor deze opdracht begon was de plaatsing van enkele van de briefjes (in ieder geval in combinatie met elkaar). Twitter gebruiker @RatZoektMol legde dit beeld vast (zie tweet).

Dit zou een aanwijzing kunnen zijn richting Imanuelle Grives. Maar even later is er ook een shot gefocust op Jeroen, waarna er een close-up volgt van hetzelfde papiertje met het woord ‘Mol’ erop. Dus dat zou ook weer naar Jeroen Kijk in de Vegte kunnen wijzen. Beide opties zijn voor het programma niet ongebruikelijk.

De rol van doorgever van de woorden gaat naar Diederik en Jeroen gaat ze van de waslijn halen. Maar daarover straks meer.
Het derde team dat iets vindt is het duo Sanne Wallis de Vries en Sigrid ten Napel, die na al bijna een half uur (dus de helft van de speeltijd) hun eerste opdracht tegenkomen. Is dat echt pas de eerste opdracht waar ze in de buurt komen? Of is één van de twee de Mol en heeft die ervoor gezorgd dat ze er eentje gewoon voorbij gelopen zijn? We zullen het niet weten. Maar aangezien er nog een team is dat op dat moment nog niet eens een opdracht gevonden heeft, zie ik het nog niet direct als potentiële molactie.

Bij hen staat er twee tafels met typmachines. In de ene ligt een papier met een een tekst die foutloos overgetypt moet worden. In de andere een raadsel. Het raadsel luidt:

“Een fastfood restaurant verkoopt kipnuggets in porties van 6, 9 en 20.
Het fastfoodrestaurant verkoopt alleen hele porties kipnuggest.

Wat is de grootste hoeveelheid kipnuggets die je niet kan bestellen bij het fastfood restaurant? Oftewel, die niet in de kipnugget porties geserveerd kunnen worden.”

Sanne gaf aan dat met het foutloos overtypen €250 verdiend kon worden. Dus waarschijnlijk werden de twee samen gezien als één opdracht van €500. Al is het ook mogelijk dat het gezien werd als twee losse opdrachten en dat er dan ook nog een opdracht geweest zou zijn, waarmee meer dan €500 (wat 1/7 van de totale €3500 is) had kunnen worden verdiend.

Het raadsel is vrij eenvoudig: als de kleinste portie 6 stuks is, dan is het hoogste aantal dat niet besteld kan worden toch 5. Maar blijkbaar was dit voor Sigrid nog te moeilijk. En ook Sanne ziet dit later niet in. Die begint over priemgetallen, terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Minder dan één portie kan je sowieso niet bestellen. Dus is het antwoord gewoon 5.

Zo’n 10 minuten later heeft Sigrid nog steeds geen antwoord op het raadsel en zit Sanne nog steeds te typen en maakt ze steeds net een typfout, waardoor ze opnieuw kan beginnen.

Nog weer wat later besluiten ze om van positie te wisselen, zodat Sanne zich stort op het raadsel, terwijl Sigrid gaat typen.

Aan het einde van de rit kiezen ze er maar voor, naar een idee van Sanne, om gewoon de originele tekst in te leveren. Dat was tenslotte foutloos. Echter, je medekandidaten kan je zo voor de gek houden. De programmamakers zelf gaan hier natuurlijk nooit mee akkoord.

EDIT: Na flink bij te hebben geslapen en meerdere reacties van jullie lezers via mail en social media, moet ik mezelf hier corrigeren. Het antwoord is niet 5, maar 43.

Als laatste komt ook het drietal bestaande uit Imanuelle, Thomas en Yvonne aan bij een opdracht die Thomas Cammaert vindt. Echter, ze komen al snel tot de conclusie dat de opdracht al in uitvoering was. Het was namelijk de opdracht van Diederik en Jeroen geweest. Die was alleen nooit afgerond, omdat terwijl de opdracht bezig was ook Jeroen ineens verdwenen was.

Yvonne Coldeweijer vraagt terecht over de portofoon aan Diederik tegen wie hij aan het praten was, aangezien er niemand meer was.

Wat ik verdacht vond, was de timing hier. Hoewel het een kwestie van montage kan zijn, kreeg ik de indruk dat Diederik en Jeroen namelijk al best snel bij die opdracht aangekomen waren. Het drietal lijkt er daarentegen juist pas laat aan te komen. Dus hoeveel tijd zat er tussen al die woorden en hoe lang is Diederik daar bezig geweest met het opnoemen van al die woorden? Want als hij daar al mee klaar was (waar het op leek, aangezien hij niet meer over de portofoon te horen was, toen het drietal bij de waslijn aankwam), wat heeft hij dan in de tussentijd allemaal gedaan? Heeft Diederik Jekel niet geprobeerd Jeroen te vinden om te zien hoe het gegaan was? Heeft hij op het gemakje zitten wachten tot er eens iemand wat van zou zeggen? Er hangt in mijn optiek een vreemd luchtje aan.

Wanneer hij bij het drietal en de waslijn aankomt, wil Diederik wel dat de rest niets zegt en begint hij de papiertjes van de waslijn te halen van woorden die hij nog onthouden heeft. Dat is op zich wel weer goed. Maar waarschijnlijk is één verkeerde keuze al  genoeg om de opdracht te doen mislukken en dus kan het op dat moment net zo goed een Mol zijn die zich voordoet als hard werkende kandidaat.

De rest van het drietal helpt hem ook, door woorden te pakken die zij ook over de portofoon hadden gehoord.

Vervolgens zien we even later dat Imanuelle en Thomas – nu blijkbaar als tweetal – samen een opdracht vinden. Dat roept bij mij de vraag op: wat is Diederik dan weer in zijn eentje aan het doen? Even later zien we een derde busje er vandoor gaan en later blijkt dat Diederik hierin zat.

Het duo moet in de kamer waar ze de envelop met de opdracht vinden op zoek naar €500. Thomas leest voor: “In deze kamer is €500 te vinden.” Daarop vraagt Imanuelle nog of dat alles is en volgens Thomas is dat het. Hoewel er geen duidelijke indicatie is dat Thomas niet alles voorleest (wat in dat geval een molactie zou kunnen zijn), zou dat best kunnen. Imanuelle vraagt namelijk niet naar het briefje, om het zelf ook te lezen.

Dus als er meer op zou hebben gestaan, bijvoorbeeld een hint in de goede richting, dan zou dit een molactie kunnen zijn van Thomas Cammaert. Maar als je kijkt naar de titel van de aflevering (meegaand), zou het ook kunnen wijzen naar Imanuelle Grives, aangezien zij zomaar meegaat in de gedachte dat Thomas inderdaad te volledige opdracht heeft voorgelezen. Voor hetzelfde geld stond er nog iets op de achterkant, wat Thomas niet zou hebben gezien (als het namelijk naar Imanuelle wijst als Mol, dan is het van hem natuurlijk geen molactie).

Analyse

In tegenstelling tot wat er in de eerste aflevering gebeurde, toen er kandidaten van de groep afgezonderd werden, heeft het hier wel financiële gevolgen voor de groep. Minder opdrachten werden gehaald, waardoor er dus geld uit de pot bleef.

Dus waar het in aflevering 1 het nog erop leek dat de Mol liever niet in de afgezonderde groep zou willen zitten, kon dat hier in Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 nog best in zijn of haar voordeel werken.

Als we het gedrag in de opdracht leggen naast het mollenperspectief, dan steken er een paar mensen uit:

Jochem van Gelder die Yvonne van groep laat switchen, waardoor zij minder tijd heeft om aan de opdrachten zelf te werken en die tevens een hele opdracht achterlaat zonder hem af te ronden, terwijl dat zelfs alleen nog te doen was.

Sanne Wallis de Vries en Sigrid ten Napel die in een dik half uur niet eens een korte tekst foutloos kunnen overtypen en een simpel raadsel weten op te lossen. Er viel best langzaam te typen. Dus als ze bijvoorbeeld 5 seconde hadden genomen per letter en dan nog hadden gecheckt of deze juist was komen te staan, dan hadden ze die tekst minimaal over kunnen nemen zonder fouten.

Diederik Jekel, die een groot deel van de tijd en meerdere malen alleen was en uiteindelijk ook geen geld binnen wist te halen viel ook op, al was dat (op basis van wat we zeker weten uit de beelden) mogelijk minder opvallend geweest, als er toch wat verdiend was geweest. Toch blijft de grote vraag wat hij al die tijd alleen gedaan heeft (ook voor hij afgevoerd werd).

Conclusie

Waar in aflevering 1 nog al het geld verdiend werd, is er bij de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 al snel veel geld niet in de pot gegaan.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Yvonne Coldeweijer

Jochem van Gelder

Diederik Jekel, Imanuelle Grives, Sanne Wallis de Vries, Sigrid ten Napel, Thomas Cammaert

Omdat het oorspronkelijke drietal in eerste instantie zich niet hoefde te richten op de opdracht van Diederik en Jeroen, heb ik het niet slagen van die opdracht niet bij de drie meegerekend.

Opdracht 2: Pretpark

Opdracht 2 van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 brengt de zes overgebleven kandidaten ’s avonds naar een verlaten pretpark. Diederik Jekel, Jeroen Kijk in de Vegte en Roos Schlikker ontbreken nog steeds.

Art legt uit aan de groep dat zij één voor één in het pretpark losgelaten worden, waar ze in de attracties mogen (maximaal 1x per attractie) om geld te verdienen. Het bedrag dat verdiend kan worden met een attractie staat ook aangegeven bij de attractie zelf. Het geld is pas verdiend, wanneer de kandidaat terug is bij het beginpunt.

Er is natuurlijk wel een addertje onder het gras: er zullen snipers zijn, die de kandidaten af kunnen schieten. Ben je in een attractie geweest en word je afgeschoten, dan gaat dat geld verloren. In de attracties zelf kunnen de kandidaten niet afgeschoten worden.

Om zichzelf te kunnen verdedigen, krijgt iedere kandidaat ook een geweer mee het veld in en een portofoon om te communiceren met de rest van de groep.

Beginsituatie

 

Deze opdracht is vooral individueel, al kan door de porto’s wel informatie gedeeld worden, waardoor de kandidaten in de latere pogingen een voordeel hebben, mits de informatie klopt.

 

Mollenperspectief

Omdat iedere attractie maar één keer genomen mag worden, is dus van belang dat de Mol minstens één attractie in gaat om vervolgens afgeschoten te worden.

Het liefste wil de Mol dan uiteraard de attractie waarmee het meeste geld te verdienen valt. Maar omdat dat dan ook gelijk meer opvalt, is het waarschijnlijk verstandiger om een iets lager bedrag te pakken.

Ook kan de Mol ervoor kiezen om al als één van de eersten het veld in te gaan en zo verkeerde informatie door te geven aan de groep. Maar dit kan dan ook weer te veel opvallen, dus zou ik daar persoonlijk niet voor gaan.

Vroeg het veld in gaan kan ook werken, wanneer de Mol dan een laag bedrag pakt en daardoor de kandidaten na hem/haar dwingt om voor de moeilijkere attracties te gaan in de hoop dat zij die dan niet halen.

De uitvoering

De volgorde waarin ze het veld in gaan is: Jochem van Gelder als verkenner, daarna Sanne Wallis de Vries, gevolgd door Imanuelle Grives, Thomas Cammaert, Sigrid ten Napel en als laatste Yvonne Coldeweijer.

En het wordt niet gemeld in de briefing, er wordt zelfs niet eens een hint naar gegeven, maar er is ook een automaat in het pretpark, waar onder andere jokers en een zwarte vrijstelling uit gehaald kunnen worden.

Jochem van Gelder

Jochem wordt op pad gestuurd als verkenner. We horen niet dat dit afgesproken wordt, maar doorgaans is het dan de bedoeling dat de verkenner niet voor geld gaat, maar zoveel mogelijk informatie probeert te vergaren voor de groep. Dit gebeurt echter niet.

Op het moment dat je zou verwachten dat er veel informatie gedeeld wordt, blijft Jochem juist stil. Dat maakt hem wel verdacht, omdat de Mol zo de kandidaten eigenlijk dwingt een volgende verkenner te sturen. Maar ik zou er ook niet vreemd van staan te kijken als later blijkt dat hij toch op dat moment de eerder beschreven automaat vindt en daar op zijn minst iets uit probeert te halen. Dat zou ik als kandidaat dan ook niet laten weten aan de rest, omdat je daar jezelf een voorsprong kunt geven op de concurrentie.

Wanneer we hem vervolgens zien, zit Jochem ineens in een achtbaan (ter waarde van €500). Op de weg terug wordt hij afgeschoten en zo gaat er €500 dus sowieso niet in de pot.

Sanne Wallis de Vries

De hater van kermissen is als tweede aan de beurt. Ze houdt er niet van om in dingen, waarbij haar ingewanden op plekken in het lichaam komen te zitten waar ze niet horen, maar als ze vervolgens de kans krijgt om voor €250 in een carousel (wat dan toch één van de lichtere attracties zou moeten zijn), gaat ze er toch niet in. Dan gaat ze liever voor iets dat meer opbrengt.

Dat zou van Sanne zowel een goede zet kunnen zijn als kandidaat (gaan voor meer geld), maar ook een potentiële molactie, omdat de andere attracties verder weg liggen en dus de kans groter is dat ze wordt afgeschoten.

“Dat brengt dus de Mol in je boven.” Sanne Wallis de Vries

Na wat vermakelijke beelden en een dubbelzinnige uitspraak als “Dat brengt de Mol in je boven” (brengt het programma iets in haar naarboven, of brengt de Mol in haar (als in: zij is de Mol) iets naar boven?) zien we haar terug komen na een attractie ter waarde van €500, dus dat geld gaat in de pot en kan haar eerdere keuze worden gezien als een goede kandidaten actie.

Geld dus verdiend en misschien een wat betere band met pretparken en attracties van nu af aan voor Sanne.

Imanuelle Grives

Imanuelle is de derde kandidaat die op pad wordt gestuurd. Ze gaat helemaal op in het spel en wekt de indruk dat ze in een of andere actiefilm speelt.

Er gebeurt eigenlijk niets verdachts en de meest hilarische scene tot nu toe in de serie komt ook zij met €500 over de streep. Nog meer geld voor de pot.

Thomas Cammaert

Thomas gaat als vierde het veld in. Ook hij liet de carousel snel links liggen en ging gelijk door voor de duurste attractie, namelijk van €750. Maar omdat dat te lastig ging worden, koos hij toch voor een andere van €250.

Hij werd misselijk ervan en zei het nooit meer te zullen doen. Maar des ondanks, verdiende hij toch nog €250 voor de pot.

Sigrid ten Napel

Van Sigrid horen we alleen een biecht bij beelden waar ze al in een attractie zit. Dus hoe dat allemaal precies is gegaan is onbekend. Misschien heeft niet Jochem maar juist zei een bezoekje gebracht aan de automaat met alle items. Maar in dat geval was de montage waarschijnlijk wel iets mysterieuzer gemaakt, dus ik denk het niet.

Het ziet ernaar uit dat de attractie €750 waard was. Dus nu maar zien dat ze het ook haalt.

Dat was dus niet het geval. Ze werd afgeschoten en dat maakt haar dus gelijk heel verdacht. Niet alleen dat ze het niet haalde, maar ook meteen met één van de hoogste bedragen. Dat gaat duur komen te staan op de rekening van Sigrid.

Yvonne Coldeweijer

Het avontuur voor Yvonne is snel af. Zij wordt al neergeschoten voor ze bij een attractie van €250 aankomt (als we de beelden moeten geloven.

Of dat verdacht is ja of nee doet er niet toe, aangezien zij helaas de afvaller is van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2.

Analyse

De verschillende opties van het mollenperspectief sluiten aan op Jochem (wat toch verdacht vaak gebeurt tot dusverre), die geen informatie deelde en zich af liet schieten terwijl hij geld waard was. Maar het sluit ook aan op Thomas, die met een keuze voor een laag bedrag Sigrid en Yvonne dwong naar moeilijkere attracties. En zij haalden het niet, dus zou dat zijn tactiek kunnen zijn geweest. En als laatste sluit het natuurlijk ook aan op Sigrid, die met het hoogste bedrag op zak zich af liet schieten.

Conclusie

Er wordt €1250 verdiend, maar net zo goed €1500 niet verdiend. Dus of ze nu blij moeten zijn, is maar de vraag.

Per saldo kan de Mol best tevreden zijn. Maar zat de Mol wel bij deze zes? Mij lijkt het wel. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de Mol niet bij iedere opdracht aanwezig is. Ja, de Mol kan een opdracht uitvoeren terwijl andere kandidaten met iets anders bezig zijn. Maar een zekere opdracht helemaal niet bijwonen? Dat lijkt me toch zeer stug. En dat is iets waar ik hoop op terug te kunnen vallen in latere afleveringen. Want bij de missende drie zitten toch best mensen die verdachte dingen hebben gedaan tot nu toe.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Imanuelle Grives, Sanne Wallis de Vries

Thomas Cammaert

Yvonne Coldeweijer

Jochem van Gelder

Sigrid ten Napel

De drie genoemden zijn verantwoordelijk voor het ontbreken van €1000 uit de pot. De verdachten kunnen het eigenlijk niet aangerekend worden, omdat Jeroen en Roos gewoon netjes de waarheid vertelden en daar dus ook niet meer van konden maken. En Diederik loog wel, maar dat was ook zo duidelijk, dat het ook niet echt zijn schuld is dat ze hem niet kozen.

Opdracht 3: Bizar

De derde opdracht van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 begint in een rechtbank. Presentator Art Rooijakkers legt uit dat de zes deelnemers een jury gaan  vormen. De gedaagden? De missende drie kandidaten.

Art vertelt dat de drie allemaal een verhaal zullen vertellen over wat ze in de afgelopen 24 uur gedaan hebben. Eén van hen zal niet de waarheid spreken en het is aan de jury om te oordelen wie van de drie dat is. Hebben ze het goed, verdienen ze €1000 voor de pot. Veroordelen ze de verkeerde, dan krijgt degene die gelogen heeft een vrijstelling.

Beginsituatie

De jury wordt gevormd door Imanuelle Grives, Jochem van Gelder, Sanne Wallis de Vries, Sigrid ten Napel, Thomas Cammaert en Yvonne Coldeweijer.

De verdachten zijn Jeroen Kijk in de Vegte, Roos Schlikker en Diederik Jekel (in die volgorde ook).

Mollenperspectief

Voor deze opdracht zijn er voor de Mol twee uitgangspositities: of hij zit in de groep van de jury en is er op gebrand om de verkeerde leugenaar aan te wijzen, of hij is een verdachte en moet dus alles eraan doen om aangewezen te worden als hij niet de leugenaar is, of juist niet aangewezen wordt, wanneer hij wel de leugenaar is.

In beide gevallen gaat er geen geld in de pot. De vrijstelling is voor de Mol irrelevant.

De uitvoering

De eerste gedaagde die plaats moet nemen in de rechtbank is Jeroen Kijk in de Vegte.

Jeroen vertelt dat hij aan een opdracht bezig was met Diederik, totdat hij ineens weggerukt werd en in een busje werd gesmeten, waar hij te horen kreeg die avond op te zullen treden als Elvis immitator.

Hij komt met een verhaal dat op zich vrij bizar klinkt (daarom hebben ze ongetwijfeld de opdracht zo genoemd), maar de ervaring leert dat in een programma als Wie Is De Mol zoiets eerder waar is dan niet.

Was ik Jeroen geweest en had ik daar als leugenaar gezeten, dan had ik zeker gezorgd dat ik m’n baard had geschoren en echte Elvis-stijl bakkebaarden overgehouden om de jury te overtuigen. We mogen toch aannemen dat er in ieder geval één iemand wist dat er iemand moest liegen, namelijk de leugenaar zelf en dat de anderen ook ervan wisten lijkt toch voor de hand liggend.

Vervolgens is het de beurt aan Roos Schlikker om plaats te nemen in de bank.

Net als Jeroen voor haar, komt Roos met het verhaal dat ze bezig was met een opdracht, waar ze vervolgens weggerukt werd en ‘begeleid werd’ naar een busje.

Het verhaal van Roos neemt dan ook een bizarre wending. Zij kreeg namelijk te horen dat ze zou vliegen naar Las Vegas. Ze vertelt dan ook dat ze onderweg al had bedacht wat ze dan wilde doen in Las Vegas, namelijk op de foto met Elvis. Dat kan natuurlijk oprecht zo en puur toeval zijn. Maar het feit dat Jeroen ook al met een Elvis verhaal kwam, maakt het opmerkelijk. Je zou gaan denken aan een Mol met kennis van wat de anderen gedaan hebben. Dus maakt het op dat moment Roos wel eventjes wat verdachter.

Maar in de vorige aflevering zagen we al dat Roos aan haar neus zit, wanneer ze liegt. En dat deed ze hier niet, dus kunnen we aannemen dat dit waar was. Al leek Yvonne daar anders over te denken.

Toen resteerde alleen nog Diederik Jekel. Hij was de volgende die plaats mocht nemen.

Ook Diederik vertelt dat hij werd meegenomen. De woorden die hij gebruikt komen aanzienlijk minder hardhandig  over dan bij de andere twee, wat de indruk wekt dat het bij hem een stuk vrijwilliger ging. Was hij misschien meer ‘meegaand’ dan de andere twee?

Hij vertelt dat hij te horen kreeg dat hij naar het Great/Crater of Volcano Lake National Park zou gaan. Daar struikelde hij wat over de naam, wat vaker gebeurt bij een leugen. Maar ik heb het eens opgezocht en Google gaf me wel een Crater Lake National Park dat in het zuiden van Oregon ligt en dat ontstaan is op wat vroeger een vulkaan was. Dus waarschijnlijk heeft hij er wel ergens over gelezen.

Voor de rest is het hele verhaal van Diederik heel mooi. Zo mooi, dat het zelfs een paar juryleden emotioneel lijkt te raken. Maar wat mij vooral opviel: het verhaal is zo ‘gewoon’… Zo compleet anders dan de andere twee verhalen. Het past  gewoon niet in het rijtje van verhalen. Dus daaruit kan je snel opmaken dat het verhaal van Diederik niet klopt.

Na de drie verhoren is het aan de jury om te gaan bepalen wie zij denken dat er gelogen heeft.

Ze stemmen door middel van de handen opsteken en komen tot de conclusie dat Sanne Jeroen het meest verdacht vond. Sigrid, Thomas en Yvonne dachten dat Roos de leugenaar was. En Imanuelle en Jochem geloofden Diederik niet.

De meerderheid stemde dus op Roos. Op dat moment was ik echt met stomheid geslagen, maar blijkbaar hebben ze niet goed opgelet.

Uiteindelijk wordt onthuld dat Diederik de leugenaar was en die heeft dus bij deze een vrijstelling.

Analyse

Zoals aangegeven, kon ik er met mijn verstand niet bij dat ze niet Diederik aangewezen hebben als de leugenaar.

Hoewel het overduidelijk was, werd er toch voor een ander gekozen. Maakt het Diederik verdacht als goede leugenaar? In mijn optiek niet, want het was overduidelijk.

Was het verhaal van Roos zo ongeloofwaardig? Vergezocht misschien, maar zeker niet onmogelijk. Vooral niet binnen dit programma.

Dus heeft het er alle schijn van dat de Mol in de jury zat. En in dat geval is Sanne nog het minst verdacht, aangezien zij als enige op Jeroen stemde.

De drie die op Roos stemden (Sigrid, Thomas en Yvonne) waren daarom verdachter. Maar dat neemt niet weg dat Imanuelle en Jochem net zo goed de Mol zouden kunnen zijn. Als er namelijk al 3 man de handen opsteekt, is er al een meerderheid en is het dus niet nodig om mee de fout in te gaan.

Zo kun je als Mol het dus ook goed doen, zolang de anderen er maar niet in meegaan. Dat was bijvoorbeeld ook in seizoen 13 het geval met Mol Kees Tol, die een perfect dictee schreef, wat niet 1-op-1 overgenomen werd.

Conclusie

Er zijn niet per se mensen af te schrijven of juist extra verdacht geworden. We weten alleen dat er €1000 aan het negatieve saldo van een groot deel van de groep kan worden toegekend.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Sigrid ten Napel, Thomas Cammaert, Yvonne Coldeweijer

De drie genoemden zijn verantwoordelijk voor het ontbreken van €1000 uit de pot. De verdachten kunnen het eigenlijk niet aangerekend worden, omdat Jeroen en Roos gewoon netjes de waarheid vertelden en daar dus ook niet meer van konden maken. En Diederik loog wel, maar dat was ook zo duidelijk, dat het ook niet echt zijn schuld is dat ze hem niet kozen.

De test

Ik wilde toch ook niet onvermeld laten, dat we voor net als in de vorige aflevering ook in Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 weer straatnaambordjes te zien krijgen met een “SW [naam] Street”. Dat kan natuurlijk best toeval zijn. Zeker nog in zo’n vroeg stadium. Maar na de vissen voor Susan Visser en de bloemen voor Margriet van der Linden is het niet onmogelijk dat SW straten zouden kunnen verwijzen naar Sanne Wallis de Vries. Op dit moment is ze voor mij nog geen hoofdverdachte. Maar er zijn wel al een paar van dat soort kleine dingetjes geweest, dat het toch de moeite waard is om in de gaten te houden.

Kandidaat Biecht Vragen
Diederik
Imanuelle
Jeroen Jochem, Sigrid, Yvonne
Jochem Diederik, Roos, Sanne
Roos Imanuelle, Jochem, Sanne, Sigrid, Thomas, Yvonne
Sanne Imanuelle, Sigrid Imanuelle, Roos, Sanne, Sigrid, Yvonne
Sigrid Jeroen Jeroen
Thomas Jeroen, Roos, Imanuelle Imanuelle, Sigrid, Yvonne
Yvonne Roos Roos (vraag 20)

Na de test horen we Art tegen de groep zeggen, dat ze er als groep maar moeite mee hebben om een leugenaar te ontdekken en dat daarom Diederik opgelucht adem kan halen. Het was natuurlijk bedoeld in de zin dat Diederik zich geen zorgen hoeft te maken, omdat hij daardoor een vrijstelling heeft bemachtigd. Maar dit is wel zo’n uitspraak die je bij de ontknoping tegen zou kunnen komen, als hij de Mol blijkt te zijn. De Mol kan ten slotte ook opgelucht adem halen, als de kandidaten moeite hebben om hem als leugenaar te herkennen.

Helaas moest Yvonne naar huis. Net als bij Vincent in aflevering 1, vond ik ook Yvonne een leuke kandidaat. Als dat het criterium is voor de afvallers dit jaar, maak ik me zorgen om de finale. Maar gelukkig heb ik genoeg vertrouwen in het programma om ook andere kandidaten zodanig neer te gaan zetten, dat ze tegen het einde van het seizoen ook gewoon leuk zijn.

Follow the Money van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Diederik 1750 0 -500 1250
Imanuelle 1750 500 -500 1750
Jeroen 0 0 0 0
Jochem 750 450 -1050 150
Roos 0 0 0 0
Sanne 1750 500 -500 1750
Sigrid 750 0 -2250 -1500
Thomas 0 250 -1500 -1250
Yvonne 750 450 -1250 -50

Als je aan het eind van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 kijkt naar wie er wat heeft opgeleverd en/of gekost heeft, dan zien we dat Sigrid ten Napel wel flink gekelderd is deze week. En ook Thomas Cammaert kost de pot best wat.

Wat opvallend is, is dat in twee afleveringen zowel Jeroen Kijk in de Vegte als Roos Schlikker eigenlijk nog niet één keer in positie zijn geweest om geld te verdienen. Maakt dat ze potentiële Mollen? In mijn optiek niet. De Mol wil geld uit de pot houden. Maar om dat te doen, moet deze wel in de positie komen om geld te verdienen. Zoals in de treinopdracht in de finale van seizoen 13 werd gezegd: “Where something can be found, something can be lost.” Dat geldt ook voor het geld.

Dus hoewel het nog vroeg in het seizoen is en er mogelijk een twist komt die alles omdraait, staan Jeroen en Roos voor mij hoog op het lijstje om af te kunnen gaan schrijven.

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2: Meegaand

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 3 luidt ‘meegaand’. Dus op wie kan dat slaan?

Op de drie die bij de eerste opdracht afgevoerd werden – Diederik, Jeroen en Roos. Zij gingen immers mee. Maar dan bij die drie voornamelijk op Diederik, als we zijn verhaal moeten geloven (oké, dat moesten we niet, maar je begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel), dan ging het bij hem veel gemoedelijker. Alsof hij zelf enorm meegaand was.

Maar ook net zo goed op alle juryleden bij de laatste opdracht. Sanne stemde eerst voor Jeroen, maar wilde in tweede instantie ook nog een keer op Roos stemmen. Alsof ze mee wilde gaan met de overduidelijke voorkeur van de groep. Misschien ging de Mol juist wel mee met de meerderheid van de groep of in ieder geval met een deel daarvan om zo de meerderheid te creëeren. In dat geval kan het slaan op Sigrid en Thomas (niet meer op Yvonne duidelijk). Of ging de Mol juist mee met het eigenlijke juiste antwoord, omdat het toch al niet meer uitmaakte? In dat geval kan het slaan op Imanuelle en Jochem.

Kortom: met de titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 2 kunnen we ook nog alle kanten op.

Tot slot

Ook nog na twee afleveringen is het te vroeg om echt conclusies te trekken. Pas na de volgende aflevering kunnen we gaan concluderen of bepaalde zaken incidenteel of juist structureel zijn. Dus volgende week gaan we het opnieuw allemaal bekijken!

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Een beoordeling geven door op één van de sterren hieronder te klikken geeft mij ook een indruk van wat jullie als lezers ervan vinden en op die manier kan ik het ook meer naar jullie wens maken. Dus geef vooral een beoordeling en dan hopelijk tot volgende week!