Yes! Na negen maanden lang wachten, is het eindelijk zover! Wie is de Mol 2017 aflevering is er! En we zijn, zoals ze maar niet vaak genoeg konden zeggen bij MolTalk: the kickoff afgelopen donderdag, “voor het eerst in de geschiedenis in de Verenigde Staten!” Waarom dit zo’n groot punt was weet ik niet, aangezien het programma nooit twee keer in één land is geweest, met uitzondering van seizoen 5, waar voor de tweede keer Australië bezocht werd.

Desalniettemin is het zeventiende seizoen van start. Voor de zesde keer met Art Rooijakkers als presentator, waarmee hij Angela Groothuizen passeert als langst dienende presentator van het programma. Gefeliciteerd Art! Neem zijn jaar daaraan vooraf gaand mee, waarin hij de winnaar was van het spel en dan valt er alleen maar te concluderen dat Art Rooijakkers bij een synoniem is geworden van Wie Is De Mol?

Afgelopen donderdag werd er ook verteld bij MolTalk: the kickoff dat dit seizoen de opdrachten meer gevolgen zouden hebben voor de daarop volgende opdrachten. Dat houdt dus in dat een goede kandidaten actie in de ene opdracht eventueel een molactie kan gaan blijken te zijn in de volgende. En dat maakt het programma alleen maar interessanter voor iemand die het allemaal probeert te analyseren, zoals hier gebeurt bij de WIDM BreakDown. Dus we gaan er het beste van maken dit jaar!

Op naar de eerste opdracht…

Opdracht 1: Game on

De eerste opdracht (volgens de officiële verdeling volgens de vernieuwde, gemoderniseerde website) bestaat eigenlijk uit twee delen: de rolverdeling (scheiding tussen helikopter of busjes) en de opdracht die erop volgt). Daarom splits ik het hier voor het gemak ook even op.

Deel 1: zoektocht in het bos

Het spel begint met een veredelde zoektocht naar paaseieren, zoals Jochem van Gelder het ziet. De kandidaten moeten in het bos (en dat ziet er allemaal toch net iets indrukwekkender uit dan hier in Nederland, met zulke hoge bomen) op zoek naar vier tickets, waarmee ze met een helikopter kunnen vliegen richting Portland, Oregon.

De vier die daar als eerste aankomen, maken de grootste kans om vrijstellingen (meervoud ja) te kunnen bemachtigen. Iets wat iedere kandidaat toch wil, want niemand wil als eerste naar huis.

De resterende zes zullen met busjes achteraan reizen. Dat gaat natuurlijk langzamer dan een helikopter, wat betekent dat de zes beginnen met een flinke achterstand.

Aan dit deel van de opdracht valt geen geld te verdienen, dus is er eigenlijk niets waarmee je echt een Mol kunt vinden, maar er zijn wel een aantal opmerkelijke dingen in de montage, die ik toch niet onvermeld wilde laten voor ik verder ga.

Zo horen we uit een biecht van Diederik Jekel dat hij zich voornamelijk heeft gefocust op de grond, in de hoop dat hij daar een ticket zou vinden.

Maar de gekozen woorden zijn opmerkelijk, aangezien De Mol zich bevindt onder de grond en daar waar hij boven komt er een molshoop ontstaat. Zo klonk dit als wellicht een verborgen aanwijzing.

Ik heb voornamelijk gefocust op de grond, in de hoop dat je een bruine envelop in een bruin bos kunt vinden.

Diederik Jekel

Maar op dit punt in het spel, zou ik er zeker nog niet direct te veel aan vast houden en het vooral nog even zien als leuke montage van de programmamakers. Maar ook wel degelijk iets om in de gaten te houden in de komende afleveringen.

Daarna zien we bijvoorbeeld Jeroen Kijk in de Vegte wanneer hij zijn ticket voor de helikopter vindt. En waar je van een kandidaat zou verwachten dat je dolblij bent, als je beseft dat je ineens een hele grote kans maakt op een vrijstelling, reageert Jeroen eigenlijk maar heel kalmpjes. Nu ken ik hem alleen van naam en dus niet qua persoonlijkheid, dus het is best mogelijk dat dit gewoon is hoe hij is. Maar persoonlijk zou ik van een kandidaat verwachten dat hij/zij enthousiaster op deze kans zou reageren. Een Mol zou er waarschijnlijk minder blij mee zijn, maar dat leg ik uit bij deel 2 van deze opdracht.

Tevens kwam Jeroen zeer nadrukkelijk in beeld met de envelop met het Mol logo erop, wat vaker voorkomt met kandidaten in een seizoen. Maar het is wel zo’n verborgen hint die ze graag bij de ontknoping altijd willen vermelden. Dus mocht uiteindelijk blijken dat Jeroen Kijk in de Vegte de Mol van 2017 is, dan zit waarschijnlijk dit shot wel bij de verborgen aanwijzingen.

Uiteindelijk zijn de tickets voor de helikopter voor Vincent Vianen, Roos Schlikker, Thomas Cammaert en Jeroen Kijk in de Vegte.

Deel 2: op zoek naar vrijstellingen en geld

Zoals gezegd speelt het tweede deel van deze eerste opdracht zich af in Portland.

De zes die niet met de helikopter mochten, gaan in de achtervolging met twee busjes. De verdeling is als volgt: Diederik Jekel, Imanuelle Grives en Sanne Wallis de Vries in een busje en Jochem van Gelder, Sigrid ten Napel en Yvonne Coldeweijer in de andere. Dit zou ook de verdeling zijn voor de twee groepjes die vervolgens op zoek mochten naar geld.

Beide groepjes kregen dezelfde opdracht, namelijk een kaartje met daarop 5 punten waar ze €1000, €750, €500 en €250 konden vinden en als laatste een vraagteken, wat uiteindelijk in bleek te houden dat ze de mogelijkheid zouden krijgen om één van de vrijstellingen (mits die gevonden werden) ongeldig te maken.

Om al deze 5 punten te vinden, kregen ze de kandidaten vanaf het moment dat ze afgezet werden 1 uur de tijd.

De vier uit de helikopter werden afgezet op een dak, waar ze instructies kregen om een locatie te vinden, waar ze hun vrijstellingen konden vinden. Maar ze moesten ook een toegangscode vinden om daarbij te kunnen. Het enige dat zij daarbij kregen was een verrekijker.

Nu kan het mijn natuurlijke aanleg voor woordgrappen zijn, maar ik zal niet de enige zijn die van “Kijk in de Vegte” snel “kijk in de verte” maakt. En dan is het wel verdacht dat Jeroen Kijk in de Vegte in deze groep zit en dat hij met de verrekijker zoekt. Het is zeker geen waterdichte theorie, maar het valt wel in de stijl van onder andere vissers bij Susan Visser als de Mol in 2014.

Beginsituatie

De vrijstelingengroep bestaat uit Jeroen, Roos, Thomas en Vincent en de resterende kandidaten zijn opgesplits in Team 1 (Diederik, Imanuelle en Sanne) en Team 2 (Jochem, Sigrid en Yvonne).

Iedere team bevindt zich op een andere plaats in Portland.

Mollenperspectief

De Mol heeft als functie om geld uit de pot te halen/houden. Dus als Mol wil je niet in het groepje zitten dat voor de vrijstellingen in aanmerking komt.

Als Mol heb je ook heel die vrijstelling niet nodig. Maar als je dan 4 opties hebt om geld te verdienen (of mis te lopen) en eentje waarmee geen geld te verdienen valt, dan is het wel interessant om je daar als eerste op te richten. Dus als Mol wil je het liefste achter het vraagteken aan.

Een trouwe kijker weet ook wel dat er meestal wel een positief iets aan verbonden is, dus je kan je daarmee ook indekken als kandidaat.

De uitvoering

Bij de vrijstellingen groep gaat Vincent als eerste zoeken naar de locatie en/of de toegangscode.

Ze vinden  vrij snel een gebouw waar “Please open here” op geschreven staat, met daaronder een code. Daardoor wordt dit al snel als eerste optie wordt gezien als mogelijke toegangscode.

Na wat discussiëren over mogelijke dingen waar ze naar moeten zoeken, constateert Vincent ineens dat er een pijl op het dat geschilderd is en dat dat mogelijk inhoudt dat ze in die richting moeten zoeken.

Vervolgens vinden ze ergens op een dat het woord “Hawthorne Bridge” met daarachter het logo van Wie Is De Mol? Kortom: dat klinkt als de locatie. Nu nog een toegangscode.

Hier schakelt het programma over naar de andere groep, maar om het per groepje overzichtelijker te houden, ga ik hier verder met wat we verder van deze groep zien en komt de rest hierna aan bod.

Van het vrijstellingengroepje is het volgende dat we zien, dat Thomas Cammaert op een ander dak de tekst “Keep Portland weird” vindt met wederom het logo van Wie Is De Mol? erbij. Het is al aangegeven in het inleidende praatje van Art, dat deze tekst de slogan is van Portland, dus het moet haast wel kloppen.

Als je dan “Keep Portland weird” en “Hawthorne Bridge” hebt, dan moge het duidelijk zijn welke de locatie is en welke de toegangscode. Dus de volgende stap: op zoek naar de Hawthorne Bridge.

Eigenlijk gaat dat zonder al te veel problemen. En eenmaal daar aangekomen mogen ze na het doorgeven van de toegangscode ook doorlopen en vinden ze een dichte doos. Dan gaat de brug in zijn geheel omhoog, waarbij Vincent de sleutel ziet hangen om de doos open te maken. Eenmaal geopend, halen ze er een viertal vrijstellingen uit. Op de achterkant staat nadrukkelijk aflevering 1, dus we mogen aannemen dat de vrijstellingen alleen deze aflevering geldig zijn. Slim van de programmamakers, anders zou bijvoorbeeld Vincent (die alle vrijstellingen op een moment in zijn handen had) ervoor kunnen kiezen om ze allemaal voor zichzelf te houden en zo fluitend naar aflevering 5 door te gaan. En dan zou de volgende opdracht niet doorgaan.

Bij de geld zoekers, wordt er eerst gediscussieerd over wie naar welke van de 5 punten gaat. Team 1 (Diederik, Imanuelle en Sanne) stelt voor dat zij 1, 3 en 5 pakken, wat correspondeert met de €1000, €500 en het vraagteken, en dat de anderen dan 2 en 4 pakken (€750 en €250).

Als deelnemer zou ik daar zelf nooit mee akkoord gaan, als ik in het andere team zou zitten, aangezien je dan allereerst niet de kans krijgt om even veel geld binnen te halen als de anderen en ten tweede niet het vraagteken krijgt. Een eerlijkere verdeling zou dan zijn om een team naar de €1000 en €250 te sturen en eentje naar de €750 en €500. Of als je dan minder geld kan verdienen, dat je dan in ieder geval de kans krijgt om ook het vraagteken te pakken, voor het geval je daar individueel iets aan hebt en niet als team.

Jochem wil wel heel graag het vraagteken en stelt daarom voor dat hij met Team 2 (samen met Sigrid en Yvonne) onderaan het lijstje begint, dat Team 1 bovenaan begint en dat ze elkaar dan in het midden tegen zouden komen bij de €500.

Dat is zowel verdacht als een goede kandidaten actie, als een potentiële molactie. Het beginnen met het vraagteken is namelijk iets wat ook aansluit op het eerder geschetste mollenperspectief. Maar anderzijds wordt er wel één groep ook gezet op de hogere bedragen eerst, waarmee dus de hogere bedragen eerst worden gevonden.

Sanne stelt voor om eerst al het geld binnen te halen en dan vervolgens op zoek te gaan naar het vraagteken. De enige reden waarom een Mol dat zou zeggen, is omdat deze zeker weet dat de groep dat toch nooit zal doen en om zo in ieder geval van zich van zijn/haar beste kandidaten kant te laten zien.

Jochem merkt vervolgens in een biecht op dat in dit stadium van het spel geld nog helemaal niet zo belangrijk is. Je moet eerst maar zien te overleven. Hoewel ik als deelnemer volledig hetzelfde zou staan in het spel – zeker de eerste aflevering is namelijk echt een pure loterij (deze misschien nog wel meer dan in andere seizoenen) – is het natuurlijk ook een perfecte dekmantel van de Mol richting de kijker, terwijl deze zo min mogelijk geld binnen haalt.

Wat er ook gebeurt, wij pakken die vrijstelling!

Jochem van Gelder

En zo gezegd, zo gedaan. Wat aansluit op de titel van de aflevering “…zo gedaan”.

Dus ik noteer hem bij deze. Aangezien er deze aflevering niet heel veel echte molacties in zitten, moeten we het voor deze week voornamelijk maar even doen met mogelijke hints.

Daarna zien we de teams aankomen in Portland, dus gaat voor hen de opdracht van start. Diederik merkt terecht op dat normaal in dit programma kandidaten zomaar gaan doen zonder te denken, maar dat zij het voordeel hebben gehad van de busrit richting Portland om in ieder geval te bedenken hoe dit aan te gaan pakken.

Binnen de kortste keren is Team 1 al bij de locatie van de €750. Hartstikke goed! Alleen loopt Diederik zo recht op de ingang af, dat hij de envelop onderaan de trap volledig mist. En Imanuelle die zelfs nog dichter erlangs loopt én in de juist richting kijkt (alleen hoger) ziet de envelop ook volledig over het hoofd.

Je kan je ook afvragen waarom ze niet eerst richting de €1000 gelopen zijn. Maar misschien hebben ze eerst gevraagd welke dichterbij was. En hebben ze op die manier tijd proberen te besparen. Dat weten we niet. Dat is niet duidelijk te zien geweest.

 

Na ongeveer een kwartier komt Team 2 aan bij de locatie van het vraagteken. En terwijl ze zoeken naar de envelop is het Yvonne Coldeweijer die dwars door een groep kleine kinderen een houten paaltje met daaraan de envelop spot.

De reden dat ik dit zie als zowel een kandidaten actie als een verdacht iets is omdat ze enerzijds de envelop vindt, maar anderzijds leek het haast onmogelijk om die paal dwars door die groep te zien en dus had het wel iets weg van voorkennis. Maar dan nog zou het voor de Mol gunstiger zijn om hem nog niet zo snel te vinden, omdat er daarmee meer tijd voorbij gaat en er zo minder tijd overblijft om de andere enveloppen te vinden. Dus voor alsnog neig ik meer naar een goede kandidaten actie van Yvonne.

Vervolgens krijgen we Team 1 weer te zien dat na eerder al twee keer de envelop te zijn gepasseerd bewijzen dat drie maal inderdaad scheepsrecht is. Ze vinden eindelijk de envelop en de eerste €750 is daarmee binnen.

Na ruim een half uur vindt ook Team 2 een eerste envelop met geld, namelijk de €500. Zo is inmiddels de helft van het te verdienen geld binnen. Dat ging naar eigen zeggen vrij eenvoudig.

Zo hadden ze nog tijd over om ook naar het laatste punt te zoeken.

Toen kregen we Team 1 weer te zien, die op zoek waren naar hun tweede envelop. Ze moesten op zoek naar een Thais eettentje. Maar op het moment dat Imanuelle Grives ergens rechts letterlijk het woord “Thai” ziet staan, dringt Diederik erop aan om linksaf het ergens na te gaan vragen. En zoals dat bij een echte Mol hoort, probeert hij ook nog een beetje een ander in de fout te betrekken door tegen (waarschijnlijk) Sanne te zeggen: “Maar jij zag daar toch ook Thai staan?” Heel verdacht gedrag van Diederik, aangezien bleek dat Imanuelle toch gelijk had.

Wanneer ze uiteindelijk toch de kant op lopen die Imanuelle aangewezen had en aankomen bij het juiste tentje, gaat Sanne Wallis de Vries ineens in een onnodig sprintje om de envelop te pakken. Daarbij doet ze wat overdreven over hoe belangrijk ze het vindt om ook “eindelijk” eens zo’n molenvelop in haar handen te hebben. Maar daar zoek ik niet te veel achter.

Terwijl we Team 1 zien vragen naar de weg naar het laatste punt, zien we Team 2 al aankomen op de locatie van de laatste envelop (€250) met nog zo’n 8 minuten op de klok. Kort daarna treffen de twee teams elkaar.

Al het geld is verdiend, dus een minder vlotte start voor de Mol. Maar goed… Wie is de Mol 2017 aflevering 1 is dit nog maar, dus er kan nog van alles volgen.

Analyse

Al het geld van deze opdracht is verdiend.

Dat kan betekenen dat de Mol (wellicht niet geheel bedoeld) in de groep van de vrijstellingen zat (waarbij Jeroen de meeste indruk wekte dat het niet per se bedoeld was). Maar het kan ook zijn, dat de Mol pech had met zijn groepje, doordat anderen zijn/haar acties blokkeerden of corrigeerden.

Hierbij denk ik bij Team 1 dan vooral aan Diederik, die een beetje de leiding nam, maar uiteindelijk tot twee keer toe last had van Imanuelle die eerst de envelop in derde instantie vond en later de juiste richting voor het eettentje had gezien.

En bij Team 2 aan Jochem, die per se wilde beginnen met het vraagteken, maar die vervolgens de pech had dat Yvonne de enveloppen snel vond.

Conclusie

De Mol kan aan de slag. Want het is toch wel lang geleden dat in een eerste opdracht van het seizoen gelijk al het geld verdiend werd.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Diederik Jekel, Imanuelle Grives & Sanne Wallis de Vries

Jochem van Gelder, Sigrid ten Napel & Yvonne Coldeweijer

Opdracht 2: Dubbelspel

De volgende dag bij het ontbijt worden vier kandidaten meegenomen. “Toevallig” zijn dit dezelfde kandidaten die de dag ervoor een vrijstelling hadden bemachtigd: Jeroen, Roos, Thomas en Vincent.

De anderen worden vervolgens gedropt in de stad bij een bioscoop, waar ze op het scherm te zien krijgen hoe presenator Art Rooijakkers één voor één de andere vier 1-op-1 spreekt.

Hij geeft ze alle vier de keuze om hun vrijstelling in te leveren voor een algehele groepsvrijstelling. De enige voorwaarde is, dat alle vier de vrijstellingen daarvoor ingeleverd moeten worden. Kortom: lever jij je vrijstelling in, maar één of meerdere anderen niet, dan sta jij er net zo voor als de zes in de bioscoop, namelijk zonder vrijstelling.

Roos Schlikker

De eerste die bij Art mag komen is Roos. Op het moment dat zij uitspreekt dat ze een vrijstelling in haar zak heeft, reageert de groep in de bios geschokt, ondanks dat ze het eigenlijk allemaal wel verwachtten. Alleen Yvonne wist er al van, omdat ze het van Vincent het al gehoord had.

Ze beweert het in ieder geval te overwegen, “omdat ze oprecht iedereen dit avontuur gunt.” Maar de groep heeft er zo zijn bedenkingen bij.

Gelukkig voor Roos, krijgt ze nog even bedenktijd.

Thomas Cammaert

Als tweede zit Thomas bij Art.

Wanneer hem gevraagd wordt waarom hij wel op het aanbod in zou gaan, geeft hij het meest politiek correcte antwoord mogelijk. “Het is zo’n leuke groep en dan gaan we allemaal door,” maar daarom moet de groep alleen maar lachen, omdat niemand geloofd dat er ook maar één echte kandidaat is die dat oprecht meent.

De reden waarom hij het niet zou doen is omdat wanneer er iemand anders naar huis gaat, dat een concurrent minder betekent. En dat is toch wat iedere kandidaat zou denken.

Ook Thomas krijgt bedenktijd.

Jeroen Kijk in de Vegte

Jeroen is de eerste die de mogelijkheden overweegt wat de consequenties kunnen zijn van het inleveren van die vrijstelling.

Wanneer Art vraagt waarom hij het wel zou doen, antwoordt Jeroen eerlijk: “Ik zou niet weten waarom ik het wel zou doen.” En daarin heeft hij groot gelijk. Op dat moment was er voor een kandidaat geen enkele reden om de vrijstelling in te leveren. Er waren nu eenmaal nog geen enkele mogelijke gevolgen, als hij het niet zou doen. NOG niet.

Vincent Vianen

Wanneer als laatste Vincent bij Art op gesprek komt, twijfelt hij geen enkel moment. Hij laat zelfs Art amper zijn vraag volledig stellen. Hij gaat niet zijn vrijstelling inleveren.

Art probeert hem met een paar vragen nog zover te krijgen, dat hij het op zijn minst overweegt. Maar Vincent piekert er niet over.

Zelf zou ik er hetzelfde in gestaan hebben. Maar de manier waarop hij zich hier opstelde, kan hem wel eens de kop kosten.

Na de gesprekken komt Art tevoorschijn en geeft aan dat de groep nu, dankzij het vraagteken, de kans krijgt om één van de vier vrijstellingen ongeldig te maken, waardoor de kans dat een van hen naar huis moet kleiner wordt.

Volgens Diederik maakt het niet uit wie ze kiezen. Maar dan is het Jochem van Gelder die stelt dat ze dus eigenlijk moeten gaan kijken wie er volgens hen de test het slechtste zou maken, omdat de groep daarmee voor ieder van hen de kans groter maakt om te blijven.

Opmerking: de enige waarvoor het inderdaad niet uitmaakt van wie de vrijstelling ongeldig is, is de Mol, aangezien die nooit naar huis gaat. Daarmee zeg ik zeker niet dat Diederik de Mol moet zijn. Maar als uiteindelijk blijkt dát hij het is, dan komt deze opmerking vast terug bij de ontknoping, waar dan smakelijk gelachen wordt om de in eerste instantie onbegrepen arrogante opmerking van de Mol.

Terwijl de groep gaat overleggen, legt Art uit aan de mensen met vrijstelling dat er één vrijstelling ongeldig gemaakt zal worden door de groep. Vincent weet hoe hij zich gedroeg tegenover Art en zegt meteen dat hij dat wel zal zijn. En daarmee gooit hij waarschijnlijk zijn eigen glazen in. Waarschijnlijk heeft hij dit tijdens het overleg tussen de vier wel toegelicht en daardoor krijgen de andere drie meer het idee dat hun vrijstellingen gewoon geldig zullen blijven. Dus is er voor hen minder noodzaak om hun vrijstellingen in te leveren. Echter, zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen, zou ieder van de andere drie er alsnog voor kunnen kiezen om voor de groepsvrijstelling te gaan.

Genoeg stof tot nadenken voor de vier dus.

Analyse

Omdat er geen geld te verdienen viel met deze opdracht, was het voor de Mol ook niet van belang zich er als Mol te gedragen. Er valt dus niets uit te halen.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Diederik
Imanuelle Sanne
Jeroen Vincent Sanne
Jochem Diederik, Jeroen, Roos, Sanne Diederik, Imanuelle, Jochem, Sanne, Sigrid, Yvonne
Roos Sigrid
Sanne Imanuelle, Sigrid, Thomas Imanuelle, Roos, Sanne, Sigrid, Yvonne
Sigrid Jochem, Roos, Sanne, Vincent
Thomas Jeroen, Roos, Vincent
Vincent Diederik, Sanne, Thomas
Yvonne Vincent Vincent (vraag 20)

De groep die mocht kiezen welke vrijstelling ongeldig werd verklaard wilde daarbij degene kiezen waarvan ze dachten dat die persoon de test het slechtste zou maken. Ze kozen Vincent en Vincent moest naar huis. Goed gekozen dus.

Maar wat betreft de mogelijke Mol zegt dit nog niet veel. Volgens zijn biecht heeft hij gestemd op twee kandidaten die hij eigenlijk niet meegemaakt heeft. En eentje die in het groepje zat waar eigenlijk niet te mollen viel.

Dus zelfs als Diederik of Sanne wel de Mol blijkt te zijn, dan heeft Vincent waarschijnlijk gewoon niet genoeg geweten, omdat hij in de verkeerde groep heeft gezeten.

Follow the Money van Wie Is De Mol 2017 aflevering 1

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Diederik 0 1750 0 1750
Imanuelle 0 1750 0 1750
Jeroen 0 0 0 0
Jochem 0 750 0 750
Roos 0 0 0 0
Sanne 0 1750 0 1750
Sigrid 0 750 0 750
Thomas 0 0 0 0
Vincent 0 0 0 0
Yvonne 0 750 0 750

Na één aflevering valt er nog weinig te zeggen op het gebied van het verdiende geld. Alles kan nog incidenteel zijn. En er is een viertal kandidaten dat nog niet eens in aanmerking gekomen is om geld te verdienen. Dus daar valt nog weinig uit af te lezen.

Het enige dat we kunnen concluderen op dit moment is dat al het te verdienen geld nog verdiend is. Maar dat hoeft niet te zeggen dat de Mol niet zijn werk doet. Het zou niet de eerste keer dat er een opdracht komt, waarmee de pot in zijn geheel leeg gaat. Denk aan de veiling in Thailand in 2007, of de onderhandelingen in het Höfdihuis in 2012. Als je het zo bekijkt met die jaartallen erbij, dan zat er 5 jaar tussen. En omdat het nu weer 5 jaar geleden is, sinds de vorige keer dat het voorkwam, zou je bijna gaan verwachten dat het dit jaar weer zover is.

We zullen het zien!

De titel van Wie Is De Mol 2017 aflevering 1: …zo gedaan

De titel  van Wie Is De Mol 2017 aflevering 1 luidt ‘…zo gedaan’. Het eerste waar men dan aan denkt is het gezegde ‘zo gezegd, zo gedaan.’ Dus moeten we letten op iemand die iets zegt en het vervolgens ook zo doet? Of moeten we het letterlijk nemen en kijken naar iemand die iets ‘zo gedaan’ heeft, als in ‘het snel gedaan’  heeft?

Het vermoeden is dan toch eerder het eerste.

Het enige waar dat er echt uitsprong, was dat Jochem van Gelder stelde dat hij hoe dan ook het vraagteken wilde pakken (en zo minder tijd overhield om achter het geld aan te gaan), wat vervolgens ook geschiedde.

Tot slot

Het is pas de eerste aflevering van het seizoen, dus het is nog te vroeg om ergens echt conclusies aan te verbinden. Verdiend geld, verdacht gedrag en vreemde uitspraken kunnen allemaal nog incidenteel zijn. Pas na een aflevering of drie valt daar meer over te zeggen.

Maar de kop is eraf. De komende 10 weken kunnen we weer volledig opgaan in de paranoia!

En voor wie dit leest en het nog niet gekeken heeft, raad ik echt aan om MolTalk te gaan kijken. Ze zullen daar nog steeds niet de echt overduidelijke hints, zoals Mol cf. Klaas vorig jaar, erkennen. Maar met het nieuwe presentatie duo van oud Mol Margriet van der Linden en oud kandidaat Chris Zegers is het programma in ieder geval een stuk vermakelijker dan vorig jaar met Rik vd Westelaken (ik reken het Viviënne niet aan, zij is top). De chemie tussen de presentatoren is top en het enthousiasme van Chris over de meest miniscule zaken die vaak veel te ver gezocht zijn maken het gewoon pure entertainment.

Over chemie gesproken… Toen ik vele jaren geleden op het voortgezet onderwijs bij scheikunde hoorde van de eenheid mol, hoopte ik dat dit ooit ook bij Wie Is De Mol? terug zou komen. En jawel, het lijkt eindelijk zover! Op het shirt van Diederik bij de executie. Omdat ik deze zelf niet gezien had, maar erover hoorde bij MolTalk, raad ik nogmaals aan om die aflevering terug te kijken bij Uitzending Gemist.

Reageren kan op dit artikel, of laat het weten via de Facebookpagina, een bericht op Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl.

Volgende week zal de BreakDown analyse iets verlaat zijn, omdat ik het weekend weg ben. Maar ik ga sowieso mijn best doen het zo snel mogelijk af te hebben voor de trouwe lezers!

Voor nu: hopelijk tot volgende week!