Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 is getiteld ‘fotofinish’. Dat klinkt logisch, want het einde is in zicht. De finale wordt deze aflevering gespeeld. De onthulling? Ja, “dat ziet u pas volgende week” natuurlijk.

Over in het spel zijn nog Annemieke Schollaardt – The Last Woman Standing, Klaas van Kruistum, waarvan de meerderheid denkt dat hij De Mol is en Tim Hofman, waarvan de meerderheid lijkt te willen dat hij De Mol is.

Nog twee opdrachtjes te gaan, dus we gaan zien of we er nog iets wijzer uit kunnen worden.

Nog voor we naar de eerste opdracht gaan, zien we hoe de overgebleven deelnemers aankomen bij hun laatste hotel. Daar zijn nog 2 kamers voor ze gereserveerd – een eenpersoonskamer en een tweepersoonskamer. Annemieke eist snel de eenpersoonskamer op, waardoor Tim noodgedwongen bij Klaas op de kamer moet. Hier ziet hij tegenop, omdat iedereen die bij Klaas op de kamer kwam te liggen naar huis moest.

“Noem me een bijgelovige lul, maar dat moet je zelf weten. Maar dit is de finale van Wie Is De Mol? en ik ga het lot niet tarten!” – Tim Hofman

Daarom sluit hij wel een deal met Klaas: “Stel, ik win vanavond niet door jou, dan krijg ik van jou de helft van de pot, cash gestort, omdat je bij mij slaapt.” En dat vindt Klaas een deal. Ja, natuurlijk is dat geen probleem. Hij gaat die pot zelf toch ook niet winnen, dus er valt niets te delen. En Tim zit toch op het goede spoor, zo weet Klaas ook wel, dus is er niets aan de hand. Of is dit al te veel speculeren en tunnelvisie?

Opdracht 1: Straatleven

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 krijgt de groep vijf verschillende foto’s uit het Dominicaanse straatleven. Hun opdracht is om die foto’s te reconstrueren. Daarmee valt €200,- per juiste foto te verdienen. Lukt het ze om alle vijf de foto’s na te maken, dan krijgen ze zelfs €1500,- voor de pot. Maar ja, één derde van de groep is nu Mol en wellicht dat één van die andere twee nu nog zijn/haar concurrentie op een dwaalspoor wil proberen te zetten. Altijd weinig kans van slagen zo op het einde. Maar we gaan het zien. Ze hebben 1 uur de tijd.

De groep bekijkt eerst alle foto’s even aandachtig en probeert te bedenken wat een handige strategie kan zijn. Maar omdat ze het plaatsje waar ze zijn eigenlijk toch ook niet kennen, stelt Annemieke voor om gewoon te gaan kijken wat ze als eerste tegenkomen en van daaruit verder te werken. In een plek waar je geheel vreemd bent is dat zeker geen slechte aanpak. De groep stemt hier ook mee in.

Foto 1 – in het café

De eerste de beste persoon die ze op straat aanspreken om te vragen of hij enkele zaken van de foto’s herkent om ze de weg te kunnen wijzen, geeft aan dat één van de foto’s in een cafeetje genomen is dat precies daar is. Dus ze staan al meteen goed. Op die foto staat ook een meisje in een geel T-shirt en deze man heeft zelf ook nog eens een geel T-shirt aan, wat hij voor de foto ter beschikking stelt.

De locatie hebben ze snel, ook een vrouw die daarop bereid is te poseren en het gele shirt. De vuilniszak krijgen ze ook zonder problemen, alleen een biertje zouden ze moeten kopen. Daarvoor hadden ze geen geld bij, dus dat werd lastig. Even geïmproviseerd, kregen ze wel een leeg flesje, dat ze voor het beeld hebben gevuld met water. Over de schouder hing volgens Annemieke nog een bretels, al had ik eerder het idee dat het gewoon de band van een tasje was. Hoe dan ook, hebben ze het opgelost door een geleende riem over de schouder van de vrouw te hangen. Uiteindelijk kwamen ze tot het volgende resultaat:

Links het origineel, rechts de reconstructie (met dank aan 10e.nl)

Links het origineel, rechts de reconstructie (met dank aan 10e.nl)

In de zoektocht naar bretels zagen we wel weer Annemieke met haar opvallende wisselende beheersing van de Spaanse taal. Het ene moment redt ze zich zonder problemen en het volgende moment weet ze helemaal niets. Als je slechts een paar basis dingetjes weet, dan is dat best te verantwoorden. Maar het is toch wel opmerkelijk dat het zo wisselvallig is bij haar.

Het maken van de eerste foto had al 20 minuten – dus een derde van de totale tijd – geduurd. Hierover heeft Klaas te zeggen dat hij het maar verdacht van Tim vond, dat hij overal zoveel tijd nam voor de details. Dit kostte nu eenmaal veel tijd. Ja, Klaas… Maar de details blijken wel cruciaal te zijn voor het wel of niet goedgekeurd worden van de foto’s. Dus is het verdacht dat Tim veel tijd nam voor de details? Of juist dat jij geen aandacht eraan wilde besteden? Oordeelt u zelf.

Foto 2 – de viswinkel

De man waarvan ze het gele shirt konden lenen wijst ze ook in de richting van onder andere de viswinkel voor een andere foto. Ze weten deze viswinkel snel te vinden en de man die op de foto daarvan stond bleek de eigenaar te zijn, die dus ook nog steeds aanwezig was. Hij had wel een andere broek aan ondertussen, maar nog wel hetzelfde shirt. Er was ook nog wel een grote vis die hij vast kon houden.

Links het origineel, rechts de reconstructie (met dank aan 10e.nl)

Links het origineel, rechts de reconstructie (met dank aan 10e.nl)

Na 10 minuten (inclusief lopen van de eerste locatie naar de tweede) hebben ze ook de tweede foto gemaakt. Daarmee is de helft van de tijd verstreken. Gelukkig is de derde locatie lekker dichtbij.

Foto’s 3 & 4 – de kappers en de begraafplaats

Deze foto ging lekker snel en binnen nog eens 10 minuten was ook de derde foto genomen. Nog 20 minuten te gaan.

Voor de vierde foto moesten ze een meisje fotograferen, knielend voor een graf (met weer eens een Kruis(tum) erbij). De mogelijke kruizen hint is al vaker voorbij gekomen, maar zeker bij een graf – waar dus iemand onder de grond zit/ligt – lijkt het een (al dan niet wat ongemakkelijke) aanwijzing naar Klaas van Kruistum als De Mol dit jaar.

Ze spreken een erg jong meisje aan en die is best bereid te helpen. Haar moeder draagt ook haar steentje bij, door een zwachtel om de arm van het meisje te binden, zoals dit ook op de foto stond. Maar terwijl het meisje nog even om moet kleden (een juiste kleur shirt aantrekken), gebeurt er iets opmerkelijks. De groep splitst zich op. Klaas en Tim gaan namelijk alvast op zoek naar een goed graf (eentje met een kruis dus), terwijl Annemieke wacht op het meisje.

Wat we vervolgens Annemieke horen zeggen, is dat het meisje en haar moeder er “op z’n Dominicaans” lekker lang over deden om bij de begraafplaats te komen. Maar, zoals ook tijdens de uitzending geplaatst op Twitter (wat ook weer in MolTalk voorbij kwam), was dit een initiatief van het meisje en haar moeder? Of hadden ze gewoon van Annemieke Schollaardt de opdracht gekregen om op het gemakje te doen en daarmee zoveel mogelijk tijd voorbij te laten gaan?

Het antwoord daarop zullen we volgende week krijgen.

Om alvast een beetje feeling te krijgen voor de te maken foto, gaat Klaas alvast knielend voor het graf zitten, zodat Tim vast kan kijken of het beeld enigszins klopt. En op het moment dat Mol cf. Klaas daar op zijn knieën zit, zegt hij ook:

“Dit is echt heel surreal.” – Klaas van Kruistum

Ja, dat is best begrijpelijk. Dan zit je daar als Klaas van Kruistum tussen al die kruizen als De Mol in het programma Wie Is De Mol? Dat lijkt mij ook best surrealistisch. En dan te bedenken dat de anderen dat nog niet eens zo doorzien.

Foto 5 – het honkbalveld

Dan resteert er nog één laatste foto. Als ze die kunnen nemen én als ze dan ook nog eens allemaal goedgekeurd worden, dan is de volledige €1500,- binnen. Volgens het jongetje dat de kandidaten begeleidt, zou het zo’n 2 minuten lopen zijn. Maar het Dominicaanse tijdsbesef is niet helemaal accuraat, zoals al is gebleken (de busrit naar het nieuwe hotel zou zo’n 5 uur moeten duren, maar duurde in werkelijkheid blijkbaar 9 uur).

Klaas zegt hier ook over: “Het duurde gewoon erg lang. En ik was even bang, dat we verkeerd waren gelopen.” Tja, dan zijn er de vele molloten in Kamp Klaas, die toch denken dat hij daar niet bang voor is, maar dat hij eerder daar zelf opdracht toe gegeven heeft.

Ze komen wel aan bij het honkbalveldje voor de laatste foto, vinden ook wat mensen om erop (inclusief minstens één die ook op de originele foto stond), maar de tijd is zo beperkt en er zitten zoveel verschillende details in, waar alleen Tim echt duidelijk veel aandacht besteed, dat het eigenlijk onmogelijk is de foto op tijd te nemen. Annemieke lijkt ook nog wel wat dingetjes te proberen te regelen voor de laatste foto, maar Klaas staat er echt maar voor spek en bonen bij.

Uiteindelijk is het uur verstreken, voordat de vijfde foto genomen kan worden. Daarmee krijgen ze sowieso de €500,- bonus niet en mist er ook al een foto ter waarde van €200,- en dus is al bijna de helft van het te verdienen bedrag verloren gegaan. Nu eens zien hoe de andere vier foto’s beoordeeld worden.

De beoordeling

De eerste foto die presentator Art Rooijakkers gaat beoordelen, is die bij het graf. Hij kijkt naar een aantal zaken, zonder de exacte criteria te benoemen en geeft aan dat deze goed is.

Voor de tweede foto, die van de vishandel, kijkt Art naar de man en die staat erop. De brommer ook. De weegschaal. Klopt nog steeds. Maar toch is de foto fout. Het blijkt dat de vis in de handen van de man verkeerd om hangt. De originele foto laat de linkerkant van de vis zien, terwijl op de foto van de kandidaten de rechterkant te zien is. Het detail van de andere broek is dus niet erg, maar de andere kant van de vis wel. Erg consequent is de beoordeling dus ook niet. Al valt er wel wat voor de te zeggen dat je niet er vanuit kan gaan dat mensen dagelijks dezelfde kleren dragen, maar dat bepaalde houdingen (zowel van mensen, als van onderdelen op de foto) wel te beïnvloeden zijn. Deze foto is dus niet geslaagd.

De derde foto die beoordeeld wordt, is die van bij de kapper.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 - foto 3: bij de kapper

Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 – foto 3: bij de kapper

De houdingen hier zijn niet helemaal een 1-op-1 kopie, maar toch goed genoeg tussen de vele details, om door Art goedgekeurd te worden.

En ook de vierde foto die ze genomen hebben (wat voor de kandidaten de eerste was), van de vrouw in het café, wordt goedgekeurd. En daarmee is er toch nog €600,- verdiend met deze opdracht.

Analyse: Tussen nog maar twee kandidaten val je als Mol sneller op, dus is het lastig om echt te mollen. Toch is het doen mislukken van één foto al genoeg om het te verdienen bedrag al haast te halveren. Dus hoef je als Mol ook niet heel hard te werken.

Mollenperspectief: De Mol kan bij deze opdracht op verschillende manieren het spel beïnvloeden.

Zoals bij iedere opdracht met een tijdslimiet, is het een optie om de boel te vertragen. Maak je dan maar 4 foto’s in plaats van 5, dan loop je sowieso €200,- mis, plus nog die €500,- bonus voor vijf goede reconstructies.

Maar het risico van vertragen in een opdracht waar je niet zo veel anderen meer hebt die ook vreemde dingen kunnen doen, is dat je sneller opvalt. Dus is het subtieler om ergens een klein detail te veranderen, waardoor de foto verkeerd is en dus zal worden afgekeurd. Dan kan je verder je in het spel gewoon als goede kandidaat voordoen, terwijl je toch al de helft van het geld misloopt. Er werd tenslotte in aflevering 1 al gezegd in de briefing, dat De Mol soms best iets kan verdienen om daarmee ook iets uit de pot te halen (of houden). Dat lijkt voornamelijk te slaan op de macht over de test veiling, maar het kan ook op dit soort opdrachten van toepassing zijn.

Conclusie: Als De Mol inderdaad heeft geprobeerd om de boel te vertragen, dan lijkt het erop dat dit door Annemieke Schollaardt gedaan is, toen zij en het meisje voor de foto op de begraafplaats achter Klaas en Tim aankwamen op hun dooie gemakje (en dat was niet bedoeld als woordgrap).

Maar het kan ook Klaas van Kruistum geweest zijn, die “bang was dat ze om aan het lopen waren,” of had hij daar zelf gewoon de opdracht toe gegeven? Klaas wijst namelijk altijd naar de fouten van anderen, maar geeft nooit toe dat hij exact dezelfde dingen doet en meer.

Kijk je naar het verdraaien van een enkel detail, dan zou je de schuld ook kunnen geven aan Tim Hofman, die zich zo bezig hield met de details, maar wel even over het hoofd zag dat de vis verkeerd om hing. Dit wilde hij zelf nog wel verdedigen, door te zeggen dat hij de foto’s niet vasthield. Maar na het nemen van de foto keken ze met zijn allen nog naar de gemaakte foto en het origineel om te checken. Dus daarmee zijn ze eigenlijk alle drie net zo schuldig.

Hoe dan ook, toch nog €600,- verdiend met deze opdracht.

Tussen de opdrachten door

Voor de tweede opdracht zien we nog wel even een gesprekje, waarin Annemieke zegt dat ze de pot niet bij heeft. Dan beweert Klaas dat ze hem kwijt is, maar ze geeft zelf aan dat de pot “thuis” is (waarmee ze vast in het hotel bedoeld), alleen zegt ze wel dat haar tas open stond. Dit leek mij meer op een kandidaat die een geintje uithaalt met de andere kandidaten en misschien nog een poging wilt doen om wat verdenking op zich te krijgen. Maar als nu ineens de pot echt weg zou zijn, dan zou er ongetwijfeld meer een punt van gemaakt worden in de uitzending, dan dat dat nu het geval was. Denk daarbij maar aan toen Sebastiaan Labrie in 2009 een deel van de pot achterover had gedrukt, of toen Daniël Boissevain in 2013 de pot op de grond had zien liggen in de bus.

Dat gebeurde hier echter niet, dus ga er maar van uit dat Annemieke hier mindgames aan het spelen was met haar directe concurrentie.

Niet voor je ogen, maar achter je rug

Dan volgt er weer een monoloog van Art. Dezelfde als waar we vorige week in de preview al de belangrijkste informatie te zien kregen: “Het spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug” sloeg het hele seizoen lang al, zoals ook te verwachten was, op het feit dat het portret van De Mol op de achterkant van het geld.

Wat wel interessante, nieuwe informatie in dit geheel is, is dat Art wel verteld dat ze inmiddels genoeg hebben om de puzzel op te lossen. Dus zouden ze genoeg moeten hebben om dat portret mee te leggen. Daardoor raakt ik toch nieuwsgierig hoeveel biljetten er precies nodig voor zijn geweest, want ze hebben er toch de nodige laten liggen gedurende het seizoen. Anderzijds zou het ook best flauw zijn als juist al het geld verdiend had moeten worden, want dat was natuurlijk een onmogelijke opdracht geweest. Zelfs zonder Mol in hun midden.

Maar we gaan vast en zeker volgende week zien hoe heel de puzzel opgelost wordt.

Opdracht 2: Van voor naar achteren

Voor opdracht 2 van Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 komt de groep aan bij een druk resort vol toeristen. En daar geeft Art aan op zoek te zijn naar één finalist met ogen op zijn rug en twee met een vooruitziende blik. Iedereen met een beetje Wie Is De Mol? kennis weet dan wel hoe de opdracht ongeveer in mekaar gaat steken, met zulke beschrijvingen.

Tim schuift onmiddellijk Klaas naar voren als degene met ogen op zijn rug. Iets dat altijd verdacht is, omdat je van De Mol verwacht dat hij zo het spel wilt beïnvloeden. Maar al in aflevering 1 werden we gewaarschuwd dat deze Mol dan juist het tegenovergestelde doet. Dus schuift De Mol iemand naar voren, of laat hij dit juist gebeuren? En dat hij het dan toevallig zelf is die naar voren geschoven wordt, is dan eigenlijk irrelevant.

Overigens had Klaas niet zo zeer ogen, maar vooral zijn handen op zijn rug als enige finalist op dit moment.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 - ogen op je rug, of handen?

Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 – ogen op je rug, of handen?

Annemieke was in ieder geval niet zo blij met de keuze van Tim om Klaas zomaar aan te wijzen als de finalist met een andere functie, juist omdat Klaas ook haar Mol is en zij hem in zo’n positie alleen maar minder vertrouwt.

Wanneer de rollen verdeeld zijn, geeft presentator Art Rooijakkers aan dat Klaas een camera op zijn borst zal krijgen en dat hij daarmee zonder stil te staan en zonder ook maar één toerist in beeld te krijgen vanaf de receptie het strand zal moeten bereiken. Onderweg valt er dan ook nog geld op te halen, maar alleen de kandidaten die nog over zijn staan op het te vinden geld. Dus dat zijn €10,- biljetten (Klaas), €20,- biljetten (Tim) en gelukkig ook nog iets van waarde: €500,- biljetten (Annemieke).

Op Twitter werd ook terecht opgemerkt hoe ironisch het zou zijn geweest, als Remy, Rop en Marjolein de finalisten waren geweest (die respectievelijk -50, -100 en -250 per persoon waard waren).

Als de kandidaten van ieder van hen 2 biljetten meenemen (dus een totale waarde van €1060,-), dan zou Art het bedrag verdubbelen. En hoewel we dit niet bij de uitleg van de opdracht te horen krijgen, zegt Tim in het begin in een biecht dat alleen Klaas het geld mocht pakken. En later in de opdracht zegt Annemieke hetzelfde, dus laten we aannemen dat dit waar is.

In totaal krijgen ze 30 minuten. En ze hebben ook een plattegrondje van het resort, met daarop aangegeven waar ze mogelijk geld kunnen vinden.

Bij het zien van deze opdracht was het eerste dat mij opviel, dat er niemand was die met het idee kwam om Klaas of voorover gebogen, of op handen en knieën te laten lopen. In beide gevallen zou de camera namelijk te allen tijde naar de grond gericht zijn en zou er wel heel veel moeite gedaan moeten worden om nog een toerist in beeld te krijgen. Maar Klaas doet ongeveer het tegenovergestelde en loopt zo rechtop mogelijk, waardoor hij dus ook de meeste kans heeft ergens net een toerist in beeld te krijgen.
Ook het idee, dat er een andere kandidaat de hele tijd voor Klaas en de camera kon lopen is in niemand opgekomen.

Gaandeweg wijst Tim Klaas er inderdaad op hij, dat hij gewoon wat meer moet bukken. Maar hier wordt ook niet echt een duidelijk punt van gemaakt, als zijnde een prima strategie voor het verdere vervolg van de opdracht.

Tim was heel strikt in het begeleiden van Klaas, tot op een zodanig niveau, dat Klaas niet wilde dat Tim aan hem zat. Tim hield echter stug vol, omdat hij vanuit zijn perspectief op die manier de meeste controle over zijn Mol had. Tot zover pakt de strategie van Tim goed uit. De reden dat dit van beide als kandidaten- en molgedrag wordt gezien, is de redenering dat ze elkaar verdenken. Dus als jij de ander ervan verdenkt De Mol te zijn, dan vertrouw je die persoon niet. Dus Tim vertrouwt Klaas niet met de controle over de camera. Maar als Tim juist De Mol blijkt te zijn, zoals Klaas meent te denken, dan is het ook niet meer dan logisch dat Klaas geen enkel van Tims aanwijzingen vertrouwt.

Wanneer er 8 minuten verstreken zijn en de mannen proberen een tegemoetkomende toerist te ontwijken, draaien ze om, maar op dat moment komt er net een toerist ogenschijnlijk uit de bosjes. Die komt wel net in beeld en dus moeten ze terug naar het begin. Blijkbaar mag dat gewoon, om het opnieuw te proberen. Onderweg verzameld geld zal daarmee verloren gaan, vermoed ik, maar goed… Dat was er op dit moment toch ook nog niet.

Overigens valt er best aan te nemen dat De Mol in het eerdere voorbij lopen al die toerist “in de bosjes” had zien staan en dat er daarom ineens omgedraaid moest worden. Maar of dit dan door Tim of door Klaas gepland zou zijn, dat weten we natuurlijk niet. Dat duurt nog een week.

Op een gegeven moment ziet Annemieke vanaf waar ze lopen het strand – de eindbestemming – en wil er direct naartoe gaan. Maar op dat moment hebben ze nog helemaal geen geld, dus heeft het geen enkele zin. Iets wat Tim ook terecht opmerkt. Echter, in het stukje waar ze net voorbij lopen zou ook geld moeten liggen, dus gaan ze naar binnen om te kijken. Annemieke vindt geld en pakt dit op. Het punt is, dat alleen Klaas het geld mocht pakken, dus goed mogelijk dat dit geld niets waard gaat zijn. Op het moment dat Klaas ook naar binnen komt, loopt er een verdieping hoger net iemand over een overgang. De groep twijfelt of deze persoon wel of niet in beeld is gekomen en gokt er (goed, zo zal blijken) maar op dat deze niet in beeld van de camera geweest is.

Het geld dat Annemieke gepakt heeft blijkt ook maar €40,- te zijn, dus het is ook geen grote klap als dit niet verdiend wordt. Maar terwijl ze even staan te bespreken wat ze nu moeten doen – zoeken naar meer geld, of proberen op tijd bij Art aan te komen met een film zonder toeristen erop en zonder stil te staan – staan ze toch echt eventjes stil. Dus zou je toch haast aannemen dat daarmee de opdracht al niet meer gehaald wordt. En er zijn inmiddels nog minder dan 10 minuten over.

Wanneer ze verder gaan lopen, komt Annemieke er wel eerlijk mee aan: “Ik was even vergeten: Klaas is de enige die geld mag pakken.” Dus de dubbele Tims (we zien haar maar met 2 biljetten, dus 2x €20,- zou overeen komen met de €40,- die ze zegt te hebben gevonden) zijn niets waard. Al lijkt me dat het geen probleem moet zijn, als ze het geld terugleggen waar ze het gevonden hadden en het dan Klaas alsnog laten pakken. Maar dat zal wel te makkelijk gedacht zijn van mij.

Even later zien we Klaas, terwijl hij even moet wachten, wel ineens van links naar rechts en terug blijven lopen, zodat hij niet stil staat. Maar als het eerdere stilstaan al genoeg is om de film af te laten keuren, dan is dit natuurlijk puur een kwestie van je imago redden en je voordoen als goede kandidaat.

Ze vinden wel 5 Klazen, dus zouden ze op dit moment €50,- kunnen verdienen.

Met 2 minuten en wat secondes te gaan, zijn ze weer bij het strand. Nu resteert alleen nog het vinden van Art en daar binnen die twee minuten zien te komen. Wanneer ze hem zien, zet Klaas voorovergebogen een eindsprint in en hij komt ruim op tijd aan. Ietsjes later komen de anderen ook aan, ook nog steeds ruim binnen de tijd.

Art geeft aan de beelden na te gaan kijken en komt even later terug en keurt het goed.

Analyse: Zolang er niet of nauwelijks geld te verdienen valt, is het voor De Mol ook niet de moeite om zich mogelijk te veel prijs te geven door te saboteren. Dus zolang de briefjes van €500,- niet gevonden worden, en het te verdienen bedrag onder de €100,- blijft, dan kan De Mol net zo goed gewoon mee blijven doen als kandidaat.

Mollenperspectief: Pas wanneer er echt een flink bedrag te verdienen valt, raakt het voor De Mol interessant om de opdracht te doen mislukken. Maar als er maar een paar tientjes op het spel staan, dan hoef je niet te riskeren jezelf te ontmaskeren. Maar moet je toch in gaan grijpen, dan kan je dat op verschillende manieren doen:

Door de vooruitziende blik te hebben – iets wat ook wel zou passen bij “de best voorbereide Mol ooit” en zo zelf bijvoorbeeld net een toerist over het hoofd te zien, waardoor degene met de camera deze toch per ongeluk in beeld neemt. Of je pakt zelf het geld, waardoor het toch ook niets meer waard is, omdat alleen degene met de camera het geld mag pakken.

Of als je De Mol bent, kan je door een simpele draaibeweging op het verkeerde moment toch net nog even een toerist in beeld nemen. Zeker op een drukke plaats, als op het strand, is dat eenvoudig nog te doen.

In algemene zin, los van rollen, kan je natuurlijk ook ervoor zorgen dat je met z’n allen even stilstaat, waardoor de opdracht ook mislukt.

Maar misschien is het wel de meest strategische zet om toch als Mol een vooruitziende blik te hebben, omdat het voor de hand liggend is, dat één van die twee finalisten ook de plattegrond met de locaties van het geld in handen krijgt. Op dat moment kan je twee dingen doen: of zorgen dat je die plattegrond niet in handen krijgt en dan wel heel erg de leiding op je nemen, qua het bepalen van de manier waarop je lopen, of juist wel die plattegrond in handen nemen en dan de ander de route laten bepalen.

Conclusie: Er wordt “maar liefst” €50,- verdiend. Dit hadden er ook nog €90,- kunnen zijn, maar omdat Annemieke €40,- pakte in plaats van Klaas, ging dat bedrag niet de pot in.

Op basis van het mollenperspectief, lijkt mij dat De Mol gewoon redelijk goed meegewerkt heeft, omdat het bedrag dat uiteindelijk verdiend zou worden het risico van te veel opvallen niet waard was.

Maar het laatste puntje maakt toch ook wel Annemieke en Tim meer verdacht, dan Klaas bij deze opdracht.

De test

Dan is het tijd voor de allerlaatste test. Geen vrijstellingen meer en geen jokers. Degene die het meeste weet en dit bij gelijke stand ook het snelste invult, zal de winnaar worden van Wie Is De Mol 2016.

Kandidaat Biecht Vragen
Annemieke Klaas Klaas (2x, incl. vraag 40)
Klaas Tim Tim (3x, incl. vraag 40)
Tim Klaas Klaas (3x, incl. vraag 40)

Op dit moment hebben we twee kandidaten eerder al afgeschreven, namelijk Annemieke vorige week en Tim al in aflevering 7. Dat zou slechts één mogelijkheid overlaten: Klaas is De Mol.

Maar dan is het wel opmerkelijk dat in zijn evaluatie Art erop wijst dat Tim iedere keer precies iets anders doet dan je zou verwachten. Dat is precies wat in de eerste aflevering gezegd werd over De Mol. Dat zou op zijn minst opmerkelijk genoemd mogen worden.

En ook werd er al in MolTalk opgemerkt, dat Art aan het begin zei (aan het eind van de briefing) De Mol pas in de finale weer te zullen spreken. Met Klaas had hij bij de eerste opdracht al meteen 1-op-1 contact en met Annemieke vorige week bij de Omroep Santiago opdracht. Persoonlijk geloof ik hier niet zo zeer in, omdat Art op dat moment twee keer met ‘de kandidaat’ sprak en niet met ‘De Mol’, ook als één van de twee De Mol zou zijn. Oftewel: al sprak hij met De Mol, dan zou hij deze niet als zodanig benaderen.

Toch gaan we even uit van de verschillende mogelijke scenario’s en wat dat zou betekenen voor de uitslag:

Annemieke is De Mol

In dat geval zitten Klaas en Tim allebei fout. Dan kan het alle kanten op, want misschien dat er vragen tussen zitten die meer op zowel Annemieke als Klaas slaan, dan op Annemieke en Tim beide, of andersom. Voor zover we hebben kunnen zien in de beelden in Wie Is De Mol 2016 aflevering 9, sloegen de vragen allemaal uitsluitend op één finalist, waardoor eigenlijk degene met de meeste fouten (op zijn Mol) dan meer kans zou maken om te winnen.

Maar het is nog nooit voorgekomen, dat de winnaar niet op De Mol gestemd had in de finale. Dus de kans dat het dit jaar wel zo is, is statistisch gezien heel klein.

Klaas is De Mol

Dit is toch het scenario waar het de meeste schijn van heeft. Twee finalisten op dezelfde Mol, de Mol cf. Klaas theorie en het feit dat hij sinds de Follow the Money reset van aflevering 3 het minste geld van allemaal heeft opgebracht, is toch wel kenmerkend voor een Mol.

In dat geval gaat het erom spannen: wie heeft de test beter gemaakt? Annemieke of Tim? Tim heeft wel zijn tijd nuttig besteed aan het studeren. Maar hij gaf ook al aan: “Wat ik niet gezien heb, kan ik niet weten.” Maar hetzelfde kan gezegd worden van Annemieke. Dus het zal spannend worden. Tenzij…

Tim is De Mol

In dat geval gaat Klaas het winnen en Annemieke verliezen. Tenzij er bij de test ineens iets finaal de mist in is gegaan. Maar dat mag je toch aannemen van niet.

 

Persoonlijk zou ik het heel leuk vinden als Tim De Mol blijkt te zijn, maar ik zie het niet gebeuren.

Annemieke als Mol, waar niemand op gestemd heeft, zou absoluut uniek zijn. Maar die kans is zo klein. En gezien haar aanpak van het gehele spel, valt ze eerder te zien als een hele tactische kandidaat.

Follow the Money

Omdat alles qua geld in de gaten houden eigenlijk niet echt een realistisch beeld gaf tot aan de ‘veiling’ van aflevering 3, is er vanaf aflevering 4 een reset knop ingedrukt en wordt het geld sindsdien opgedeeld in het verdiende geld voor de veiling en het verdiende geld na de veiling.

Het geld verdiend voor de veiling (t/m aflevering 3)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke 0 +500 -400 +100 0
Klaas +1100 +450 -100 +1450 0
Tim +100 +250 -100 +250 0

Het geld verdiend na de veiling (aflevering 4 en verder)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke +268 0 -40 +228 0
Klaas +182 0 0 +182 0
Tim +700 0 0 +700 0

Na Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 hebben we het uiteindelijke totaalbeeld voor de Follow the Money filosofie, wat een aardig beeld creëert, naar mijn vermoeden.

Tim heeft het meeste verdiend (of het minste gekost, het is maar net hoe je ernaar kijkt) en zou wat dat betreft voor mij ook de winnaar moeten zijn. En anders zal het waarschijnlijk Annemieke zijn, die de pot ook het nodige gekost heeft, doordat ze voor jokers en vrijstellingen ging, maar dat kan je een fanatieke kandidaat ook niet echt kwalijk nemen. De momenten waarop Klaas de pot voornamelijk geld kostte, stonden deze zaken niet op het spel en daarom is het van hem verdachter in mijn optiek.

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 9: fotofinish

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 9 luidde “fotofinish,” wat weer op meerdere manieren aan de aflevering te koppelen valt.

In de Straatleven opdracht van de aflevering moesten de kandidaten foto’s maken. En dat aan de finish (in de finale aflevering). Hierbij was Tim Hofman degene die de foto’s nam. Dus het zou op hem kunnen slaan.

Of zoals @marceluitgils opmerkte op Twitter: een fotofinish – daarbij zit het hem in de details. Tim lette bij de eerste opdracht op de details, dus zou daarom De Mol kunnen zijn. Dezelfde kandidaat, dezelfde opdracht, andere link.

Of toch op Klaas van Kruistum, die met een sprint richting Art ging aan het einde van de “Van voor naar achteren” opdracht? Bij een sprintsporten komt het ook regelmatig aan op een fotofinish. Niet heel sterk, maar het moet maar genoemd worden.

Ook kan het slaan op Annemieke, maar dan niet per se op haar als potentiële Mol, maar op het feit dat ze zegt in een biecht inmiddels alle bewijzen te hebben gevonden om te bevestigen dat Klaas De Mol is. Zij beheert nu eenmaal de pot, waar volgens Art nu genoeg in zit om het portret van De Mol mee samen te stellen. Dus het zou zo maar kunnen, dat het Annemieke inderdaad gelukt is die foto in zijn geheel te puzzelen. En dan heeft zij de “foto” net voor de “finish”. Dat zou zo maar net hetgeen kunnen zijn, waardoor zij 100% zeker van haar zaak de laatste test kon maken, terwijl Tim nog in twijfel zit. Dit zegt overigens niet meteen dat Annemieke gelijk zal winnen. Het is natuurlijk mogelijk dat Tim gewoon meer weet.

Maar wat ook nog altijd mogelijk is, is dat het meer slaat op het resultaat van de test: dat de winnaar maar net aan heeft gewonnen (mogelijk ook weer net op tijd). In dat geval is ook Klaas De Mol, omdat Annemieke en Tim op dezelfde zitten en het daarom heel close kan zijn.
Of in het uiterst uitzonderlijke geval dat Annemieke Schollaardt De Mol is, zou het nog tussen Klaas en Tim kunnen gaan, die beide er totaal naast zaten, maar dan op de slechts gemaakte test misschien nog winnen. Maar reken daar maar niet op.

Hierbij denk ik niet echt dat we de eventueel bedoelde link van de programmamakers gevonden hebben voor deze opdracht, omdat ik toch Klaas als De Mol zie worden aangewezen (net als bij de briefing in de eerste aflevering) en de gevonden koppeling tussen de titel en De Mol in deze aflevering dan niet echt bepaald sterk is. Tenzij straks blijkt dat Klaas net voor de foto bij de vishandel ervoor heeft gezorgd dat de man de vis andersom vasthield. Dat zouden we volgende week nog kunnen zien!

 

Laat vooral weten wat je ervan vinden in de reacties, of stuur je eigen theorieën naar mail@widm-breakdown.nl en vergeet WIDM BreakDown niet te volgen op Twitter en “like” de Facebookpagina.

Tot volgende week, waar ik nog naar aanleiding van de ontknoping bij zal nagaan wat de WIDM BreakDown allemaal wel en niet gevonden heeft dit jaar.

Reacties

reacties