Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 luistert naar de titel ‘min of meer uitzonderlijk’. Tja, dat zegt natuurlijk weinig. Maar de eerste indruk die hier gewekt werd, was dat het zou gaan over geld. Dat het op mingeld of juist meer verdiend geld zou kunnen slaan. Misschien dat De Mol geld gaat verdienen in deze laatste aflevering voor de finale? Dat zou wel uitzonderlijk zijn. We gaan het zien!

Op dit moment zijn nog over Holland’s Most Wanted – Klaas van Kruistum, Hockeyer Zoekt Geen Vrouw Meer – Taeke Taekema, diens maatje – Tim Hofman en de enige, overgebleven vrouw die ook nog eens zo goed als zeker al in de finale staat – Annemieke Schollaardt. Ik zeg “zo goed als zeker,” omdat je natuurlijk niet weet of er niet toevallig nog eens iemand in haar tas gaat lopen snuffelen. Al is het wel al weer even geleden dat er spullen ontvreemd werden. Dat waren toch waren toch vooral de eerdere BN’er seizoenen. Toen de “Bekende Nederlanders” ook nog echt voor het grootste deel bekend waren.

Opdracht 1: Meten is weten

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 komt de groep aan bij een verlaten loods. Echt WIDM dus. Daar aangekomen vertelt presentator Art Rooijakkers met een vleugje spot in zijn stem dat de pot inmiddels op €6.670,- staat, terwijl het ruim  €32.500,- had kunnen zijn.

Maar… Om nog wat te kunnen doen aan deze magere pot, stopt Art €2000,- in een kluis. De groep krijgt een half uur de tijd om de code van de kluis te vinden in het gebouw. Ze krijgen daarbij zelfs al een viercijferige code, namelijk 6352.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 - de kluis en de relevante vakken

De kluis en de relevante vakken

Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 - de kluis en de relevante vakken

De kluis en de relevante vakken

Bij MolTalk werd scherp opgemerkt dat 6+3 gelijk is aan 9 en 5+2 aan 7 en dat je daarmee dus 09-07 als in “9 juli” zou kunnen maken. En laat dat nu net de verjaardag van Tim Hofman zijn. Opvallend dus.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 - hint naar Tim?

Hint naar Tim?

In de opdracht staan de cijfers 6, 3, 5 en 2 in ieder geval voor de vakken waarin ze moeten gaan tellen. In ieder vak liggen namelijk een aantal tegeltjes en het aantal tegels in de vakken 6, 3, 5 en 2 (ook in die volgorde) vormen de uiteindelijke code voor de kluis. Wat de kandidaten dan moeten doen is een aantal touwen spannen, zodat ze precies kunnen zien welke tegels in welk vak vallen (er liggen er namelijk een aantal redelijk op het grensgebied tussen verschillende vlakken, waardoor een telfoutje al gemaakt kan zijn).

Zoals op de eerste afbeelding te zien is, liggen de nodige vakken direct tegen elkaar aan zijn er ook lijnen die niet gespannen hoeven te worden, omdat ze voor dit spel totaal niet relevant zijn. Alles rondom vak 8 is bijvoorbeeld totaal niet van belang voor dit spel en daar hoeven ze zich dus ook helemaal niet mee bezig te houden.

Wanneer de opdracht start, is Annemieke de eerste die meteen voorstelt om de lange zijde te meten en daarvan dan het middelpunt te zoeken, omdat ze in het midden over de breedte sowieso een lijn moeten spannen. Dit is verdacht, omdat zal blijken dat alle aanknopingspunten voor de touwen gewoon al aangegeven staan. Maar door deze zet gaat de groep onnodig moeilijk doen en gaat er ook alvast tijd verloren. Als kandidaat is het niet gek om zo te denken, maar als “de best voorbereide Mol ooit” weet je natuurlijk dat die punten al lang al aangegeven staan. Dus dan kom je er goed vanaf, als je wat tijd weet te rekken.
Maar omdat De Mol nog liever niet het voortouw (geen bedoelde woordspeling) neemt, maar juist een ander de foute beslissing laat nemen en daar dan volledig in meegaat – denk aan Kees Tol, die in 2013 bij de dictee opdracht het vermoeden had dat kandidaat Tim Haars het verkeerde antwoord wilde geven en daarom schoof hij hem in de chaos naar voren om het definitieve antwoord te geven (zo maakte hij in feite de beslissing, maar liet hij een ander het zeggen) – is in dit geval ook Klaas verdacht.

Dat laatste wordt alleen maar versterkt, wanneer Annemieke als eerste met een touw de loods in loopt om een eerste touw te gaan spannen. Klaas houdt dan het opgerolde touw voor haar vast en precies op het moment dat de rest allemaal met de ruggen richting hem staan (en hij ook met zijn rug richting de camera), laat hij ineens de rol half vallen, waarna ineens dat hele touw volledig in de knoop zit. Dat zou een zeer subtiele, of in ieder geval goed getimede molactie van Klaas kunnen zijn.

In het eerstvolgende shot zien we voornamelijk Tim bezig om dat touw weer uit de knoop te krijgen. Daarom werd juist hij in MolTalk door oud Mol Suzan Visser in het hokje van De Mol geplaatst. Maar nadat zij zich in de MolTalk aflevering na de eerste aflevering van dit seizoen zich al leek te verspreken, heb ik voornamelijk het gevoel dat ze haar eerdere verspreking probeerde in te dekken.

Ruim 10 minuten in de opdracht (dat is dus al een derde van de tijd) staan Taeke en Tim nog steeds te puzzelen hoe ze de nodige vakken in de juiste hoeken kunnen gaan maken. In de tussentijd loopt Annemieke er een beetje om heen niks te doen. En Klaas zien we al helemaal niet. Als Taeke en Tim daarna eens besluiten te gaan kijken in het veld, zien ze ineens dat er gewoon paaltjes staan met haken, waar ze de touwen aan vast kunnen knopen. Dus waarom hebben Annemieke en Klaas (die als het goed is ondertussen in ieder geval één touw hebben gespannen) die dan niet gezien? Of daar in ieder geval geen melding van gemaakt?

Even later komt er nog een opmerkelijk shot met Annemieke en Taeke:

Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 - staat daar nou Mol?

Staat daar nou Mol?

Op de pilaar staat namelijk 10M, maar achterstevoren is dat M01, wat toch verdraaid veel lijkt op Mol. **SPOILER** Wetende dat Taeke er uitvliegt aan het einde, zou dat kunnen betekenen dat Annemieke De Mol is?**EINDE SPOILER** Ik denk het niet. Maar je weet het nooit. Overigens was die spoiler aanduiding wat mij betreft overbodig. Want wie gaat dit nu lezen voordat hij/zij de aflevering gekeken heeft? Geen idee. Als er mensen zijn die het doen, laat het dan a.u.b. weten, dan kan daar in het vervolg rekening mee gehouden worden.

Tegen de tijd dat  de nodige vakken uitgezet waren, was het voor iedereen makkelijk te tellen. En iedereen deed dit dan ook voor ieder vak. Zo konden eventuele telfouten door de anderen gecorrigeerd worden. Tim gaf in zijn biecht inderdaad aan dat hij een keer een telfout had gemaakt, maar dat dit door de anderen opgevangen werd. Aan het feit dat hij inderdaad een telfout maakte zit weinig spoor van kandidatengedrag, maar het feit dat hij het noemt in de biecht, terwijl er niemand anders iets van zegt, juist weer wel. Natuurlijk kan dit montage zijn. Maar het lijkt mij onwaarschijnlijk. Als iemand in dit stadium zoiets doet, dan zouden bij alle anderen de alarmbellen moeten rinkelen en zouden daar haast euforische biechten van moeten komen, omdat iemand er “eindelijk 100% zeker van is!” Maar dit gebeurde niet. Ook niet door Klaas, die beweert op Tim te zitten als Mol.

Uiteindelijk zijn ze het er allemaal redelijk over eens: in vak 6 liggen 3 tegels, in vak 3 liggen er 2, in vak 5 ligt er maar 1 en in vak 2 maar liefst 7. Dus 3127. Tim voert het in en daarmee ging de kluis open. Zomaar nog eens €2000,- verdiend.

Analyse: Met nog maar 4 kandidaten over in een opdracht waar iedereen elkaar heel erg makkelijk kan controleren is het lastig voor De Mol om zich niet te bloot te geven.

Mollenperspectief: De Mol kan bij deze opdracht op verschillende manieren het spel beïnvloeden.

Allereerst natuurlijk door tijd te rekken. Onnodig lang puzzelen, dingen gaan meten, terwijl de vakken eigenlijk al aangegeven worden, of vakken gaan uitzetten die helemaal niet relevant zijn voor de opdracht… Kansen genoeg. Maar dat is zeker niet het meest effectieve. Want als het eenmaal loopt, dan is er niet eens zo heel veel tijd voor nodig.

Wat effectiever werkt is om een telfout te maken. Eén verkeerd cijfer en je code klopt al niet. Zo zou je de kluis nooit open kunnen krijgen. Maar als dan iedereen ieder vak gaat controleren, dan word je bij die poging toch geneutraliseerd.

Dus resteert er nog één mogelijkheid: een tegeltje van het ene vak net even over de grens schuiven in een ander vak (of trekt net de lijn iets scheef, wat hetzelfde effect heeft). Daarmee heb je hetzelfde resultaat, namelijk een verkeerd cijfer in de code. Maar iedereen zal hetzelfde aantal tellen, dus wordt het niet meer gecorrigeerd. Uiteraard neemt dit wel een risico met zich mee. Want als iemand ziet of hoort dat je dat doet, val je door de mand. Maar een beetje Mol durft ook wel risico’s te nemen.

Conclusie: Alle kandidaten hebben zich naar aanleiding van het mollenperspectief wel verdacht gemaakt op het gebied van tijd rekken. Dus die nemen we maar niet in de overweging mee.

Tim zou als Mol nog geprobeerd hebben weg te komen met een telfout, maar dat ging niet door, omdat hij door de rest gecorrigeerd werd. Maar hij is vorige week ook al afgeschreven als mogelijke Mol, dus misschien moeten we dat dan ook wel door de vingers zien.

Dus resteert er nog één mogelijkheid: De Mol verplaatst een tegeltje net naar een ander vak. De opdracht is gelukt, dus je zou denken dat dit niet gebeurd is. Maar met de titel “min of meer uitzonderlijk” zou je kunnen denken dat De Mol dit wel degelijk geprobeerd heeft, maar dat of A) een andere kandidaat ook heeft geprobeerd om zichzelf verdacht te maken door een tegeltje te verschuiven en zo toevallig in een uitzonderlijk geval die ene tegel min of meer juist weer ongedaan heeft gemaakt, of B) een kandidaat heeft De Mol betrapt (en dit is dan niet te zien geweest en niet in een biecht laten zien) en diens zet daarna weer ongedaan gemaakt.

Dat laatste zou bijvoorbeeld kunnen verklaren waarom Tim bij het intoetsen van het laatste cijfer vraagt of ze het toch wel zeker weten dat het een 7 moet zijn en niet een 6 of 8. Het zou kunnen dat hij dan De Mol betrapt had. We zien hem wel een keer met zijn voet op een tegeltje tikken, dus dat zou net het moment van (terug)schuiven kunnen zijn. Maar omdat hij het voornamelijk aan Annemieke lijkt te vragen en bij de test niet op haar inzet lijkt dat onwaarschijnlijk.

Dus zou de conclusie zijn dat De Mol gewoon geen risico heeft genomen hier, wat ik persoonlijk wat laf zou vinden.

Hoe dan ook: €2000,- verdiend voor de pot.

Opdracht 2: Geldklokken

Zonder tussenstukje gaan we gelijk door naar opdracht 2 – Geldklokken. De groep komt aan bij een verlaten suikerfabriek, waar 9 verschillende klokken verspreid staan met daarop bedragen van €100,- oplopend in stappen van honderd tot €900,-. Bij elkaar dus €4500,- die verdiend kan worden. Maar ze krijgen een half uur de tijd, waarin de bedragen langzaam aan teruglopen. Alles met een verschil van duizend euro. Dus de klok die start op 100 loopt terug tot -900, die van 200 tot -800, door tot die van 900 die hooguit €100,- uit de pot kan kosten.

Je zou dus in eerste instantie kunnen denken dat het slimmer is om eerst voor de lagere bedragen te gaan, zodat er zo weinig mogelijk uit de pot gaat. Maar in feite maakt het niet uit, want als je een hoge vroeg vindt, vang je daarmee een grotere klap van een lagere die laat gevonden wordt ook weer op. De speling is overal even groot, dus iedere klok is even veel (of weinig) waard.

Er werd vanaf verschillende kanten beweerd dat de klokken die we aan het begin van het spel te zien krijgen werden getoond in de volgorde 100, 900, 700 en 600. Wat dan terug te brengen zou zijn naar 1, 9, 7, 6 oftewel 1976 – het geboortejaar van Mol cf. Klaas, maar ik moet eerlijk bekennen: ik heb het meerdere malen teruggekeken met verschillende beginpunten (vanaf de uitleg en vanaf het ingaan van de tijd), maar die exacte volgorde kreeg ik niet te zien. Daarbij moet ik zeggen dat ik het terugkijk via Uitzending Gemist en naar het schijnt zijn er in het verleden ook wel eens ietwat aangepaste versies daarop gezet, dus het zou kunnen dat in de live uitzending de volgorde iets anders was. Als dat zo is, dan was het een interessante aanwijzing.

Ze kregen 2x 9 foto’s mee om alle 9 klokken mee te vinden. Kortom: per tweetal (Annemieke & Klaas alias Team Beneden en Taeke & Tim alias Team Boven) hadden ze foto’s van alle 9 klokken.

Annemieke Schollaardt ging ook uit van de eerdergenoemde aanname, dat je eerst op zoek zou moeten naar de laagste bedragen, zodat er niet te veel uit de pot zou gaan. Maar zoals gezegd maakt het helemaal niet uit welke je eerst tegenkomt. Toch kan dit een subtiele molactie zijn, want de redenering (ondanks dat deze incorrect is) is te begrijpen. Maar als “de best voorbereide Mol ooit” weet je welke klokken dichterbij en verder weg zijn. Dus als je dan de aandacht direct kunt richten op een verdere klok, kan je daarmee proberen wat extra tijd weg te laten tikken.

Klaas vraagt zich nog af waar het bordje 002 dan voor staat, totdat de foto voor hem omgedraaid wordt en er gewoon 500 staat. Handig hè, van die digitale klok cijfers? Gewoon een domme opmerking, of De Mol die een loze poging tot verwarring creëren onderneemt?

Wanneer iedereen vertrekt vanaf het startpunt merkt Tim nog goed op dat wanneer iemand een foto vindt, hij/zij dat via de portofoon even moet melden met daarbij A) welke foto gevonden is en B) welk bedrag er nog op staat dan. Wat ik hierbij ook ga doen is deze informatie optellen, om te zien of er niet toevallig iemand nog eens ergens bij een klok gestaan heeft om deze toch nog even een paar extra tellen door te laten tikken en zo nog wat extra geld verspild heeft. Nu maar hopen dat we van alle klokken alles te zien krijgen!

Al vrij snel vindt Annemieke de foto die ze wilde zoeken, namelijk die van de €100,- klok. Daar stond op dat moment nog €18,- op.

Kort daarna zet Taeke er eentje stil op €407,-. Dat is waarschijnlijk dan de 500 of 600 geweest (met de montage weet je dat nooit zeker, als het niet nadrukkelijk vermeld wordt).

Dan zien we dat Tim de klok van 200 ziet staan, maar hij weet alleen nog niet hoe hij er moet komen. Die klok staat op dat moment op 87, dus ervan uitgaande dat ze het wel chronologisch houden, kunnen we aannemen dat de klok die Taeke vond die van €500,- was. Vervolgens is Tim voornamelijk bezig met het zien te bereiken van die klok. En dat kost hem de nodige tijd.

Annemieke Schollaardt vindt kort daarna ook haar tweede klok, namelijk die van 300. Deze staat nog op €184,- op het moment dat zij hem stil zet.

Tussendoor zien we Tim aankomen bij wat hij dacht dat een trap was die hem naar de klok van 200 moest brengen. Echter, die bleek een automatische band te zijn, die de suiker vroeger zou hebben verplaatst. En hij wilde zijn leven daarop niet riskeren. Op zich best geloofwaardig dat het daar niet voor bestemd zou zijn. Aan de andere kant: het was als kijker onmogelijk in te schatten of het wel of niet gevaarlijk was, dus misschien speelt Tim wel een spelletje met ons.

Vervolgens zien we Taeke ook de klok van 600 vinden, die op dat moment nog op €460,- staat.

Dan zien we Tim nog steeds dwalen, op zoek naar een weg naar die klok van 200. Ook Klaas zien we wat ronddwalen, zonder verder iets te bereiken. De reden dat het bij Tim niet als potentiële molactie erkend wordt hier, is omdat A) dit bij hem een vervolg is op de eerdere opmerking en B) hij tussendoor in ieder geval nog door communiceert naar de rest waar hij mee bezig is, terwijl Klaas in stilte rondloopt. Daarom verdenk ik hem ervan dat hij precies doet wat ik eerder vooraf al beschreef: dat hij tussendoor klokken opnieuw aanzet en door even door laat lopen.

Op het moment dat Taeke Tim net vanaf iets hoger spot en hem wil helpen in het bereiken van de klok van 200, zegt Tim dat het juist aan de andere kant is. Maar wanneer hij daar aankomt, ziet hij wel een ladder, waarmee hij bij de klok zou moeten kunnen komen. Op datzelfde moment krijgen wij Annemieke in beeld, die dezelfde klok ziet van een afstandje. En zij ziet op haar beurt juist weer Klaas, die juist redelijk dicht langs die klok loopt. Alleen staat die voor hem uit het zicht (over een randje).

Annemieke probeert daarbij Klaas wel op te roepen en naar het schijnt zelfs met de porto, als is dit laatste niet 100% zeker (indien niet, zou dat subtiel mol werk kunnen zijn). Klaas reageert echter niet en moet eerst nog een paar keer langs hetzelfde punt lopen, voordat hij Annemieke daadwerkelijk hoort.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 - hoort Klaas Annemieke niet, of negeert hij haar gewoon?

Hoort Klaas Annemieke niet, of negeert hij haar gewoon?

Wanneer Annemieke eindelijk Klaas zijn aandacht heeft, zegt ze: “Hier, achter je,” waarna Klaas inderdaad achter zich kijkt. Dit was alleen niet de bedoeling, want het was juist meer voor hem. Maar dat was dan ook eerder een slechte aanwijzing van Annemieke, aangezien de klok tussen hen in stond en dus vanuit haar perspectief voor Klaas was. Onlogische coaching dus. Of stiekem een verwijzing naar “Het spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug,” dat al zo vaak voorbij gekomen is?

Op het moment dat Klaas dan eindelijk bij die klok aankomt, is Tim ook eindelijk zijn ladder op en komt bij dezelfde klok aan. Net te laat, man! En er gaat ook nog eens €13,- van het totaalbedrag af. Maar in ieder geval is op dat moment meer dan de helft van de klokken al gevonden en stil gezet. Zoals Tim ook in zijn biecht aangeeft: dit had niet gehoeven. En daar hadden Annemieke, Klaas en Tim alle drie op een andere manier schuld aan.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 - net te laat, jongens...

Net te laat, jongens…

Taeke vindt dan ook de klok van 700 met in ieder geval ook een plusbedrag, maar we zien niet goed hoeveel er nog op de teller staat. Zonde! Want zo valt niet te achterhalen of er straks nog wat gesjoemeld is of niet.

Tim vraagt “even voor de goede orde” welke klokken ze nu nog precies zoeken, waarbij Annemieke als eerste die van 600 noemt, terwijl Taeke die al gevonden had op dat moment. Als daar bevestiging van gevraagd wordt, antwoord Taeke daar in eerste instantie niet op. Even later wel.

Terwijl Annemieke en Tim elkaar proberen te vinden, zodat Annemieke de foto van de €900,- kan bekijken, vindt Taeke deze al. Er staat dan nog €532,- op de teller. Dan corrigeert Taeke zich en zegt dat hij de klok van 800 had in plaats van die van 900.

Even later vindt Taeke de 900 alsnog. Knap ook, want deze zat in een vrijwel dichte lade. En wie kan zeggen of De Mol hier niet al langs geweest is om deze nog wat verder dicht te duwen?

En om het dan nog maar even helemaal compleet te maken, vindt Taeke als laatste ook nog de laatste klok – van 400 – die op dat moment nog staat op €49,- voor de pot.

“Ik heb 4, 5, 6, 7, 8, 9. Die doe ik wel in m’n eentje. Maakt niet uit, joh!” – Taeke Taekema

Men is zich ervan bewust dat inmiddels alle foto’s gevonden zijn. Al heeft Taeke toch nog één vraagje:

“Klaas heb jij die ene die met 005 begon? Heb jij die nog gevonden? Of 002?” – Taeke Taekema

Tim bestempelde tijdens de opdracht het nog als slechte humor, maar ik kan er persoonlijk alleen maar van genieten!

Totaaloverzicht

  • Klok 100: gevonden door Annemieke met nog €18,- op de teller.
  • Klok 200: gevonden door Klaas (met behulp van Annemieke; ook gevonden door Tim) met -€13,- op de teller.
  • Klok 300: gevonden door Annemieke met nog €184,- op de teller.
  • Klok 400: gevonden door Taeke met nog €49,- op de teller.
  • Klok 500: gevonden door Taeke met nog €407,- op de teller.
  • Klok 600: gevonden door Taeke met nog €460,- op de teller.
  • Klok 700: gevonden door Taeke met een onbekend bedrag op de teller (waarschijnlijk €490,-)
  • Klok 800: gevonden door Taeke met nog €532,- op de teller.
  • Klok 900: gevonden door Taeke met nog €568,- op de teller.

Art meldt dat er €2695,- is verdiend en dat het afgerond wordt naar €2700,-. Wat we zeker weten is dat er €2205,- verdiend is, plus het bedrag op de klok van 700. Dat zou dan €490,- geweest moeten zijn. Op zich, gezien de oploop in de bedragen is dat op zich redelijk in de lijn der verwachting. Dus we mogen aannemen dat De Mol niet tussendoor nog klokken opnieuw aangezet heeft.

Wanneer de opdracht erop zit, resumeert Klaas nog even in een biecht wie nu precies wat gedaan heeft. “Taeke heeft er zes gedaan, Annemieke heeft er twee gedaan en ik heb er eentje kunnen doen. En eh… Ja, en Tim heeft denk ik het pand gewoon heel goed verkend.” En dan zien we als laatste nog een shot van de enige klok die in de min belandde. De klok die Klaas uitzette, maar waar Tim al die tijd naar op zoek was. Dit zou dus een aanwijzing kunnen zijn in de richting van beide.

Om verschillende redenen vind ik dit voornamelijk een aanwijzing richting Klaas. Zo is hij al vrijwel het hele seizoen verdachte nummer 1, heb ik vorige week Tim juist als potentiële Mol afgestreept en is wat hij hier doet typisch mollengedrag. Hij wijst namelijk op de wanprestatie van Tim, terwijl hij, als hij er niet door Annemieke toe aangezet was, zelf ook absoluut niets had bijgedragen deze opdracht en dan had Tim hem uitgezet en was hij zelf dus de opvallende wanpresteerder geweest.

Analyse: Van de verdiende €2700,- hier kwam €2506,- van Taeke. Dus als we niet al wisten dat hij er aan het einde van de aflevering uit lag, dan hadden we heb toch hier echt wel definitief af kunnen schrijven als Mol.

Mollenperspectief: Het is voor De Mol redelijk eenvoudig om te saboteren in deze opdracht. Je kunt een klok voorbij lopen. Wanneer je er eentje ziet, kun je een afslag de andere kant op nemen. Wanneer iemand anders eentje al stil gezet heeft, kun je hem nog even aanzetten om nog een paar tellen en dus euro’s extra uit de pot te spelen. Alleen loop je wel het risico dat je met dat laatste betrapt wordt, wanneer er toevallig nog iemand anders in je buurt is. En in het geval van de klokken die wat meer verstopt zijn (achter een randje, in een lade, of in een bak, container of wat het ook was) kun je stiekem proberen deze nog wat meer te verstoppen.

Als Mol had ik best wel een keertje langs die klok op de trap willen lopen en deze even plat willen leggen, zodat mensen hem niet meer zien staan. Het is een risico wat je neemt, want voor hetzelfde geld ziet iemand je het net doen. Maar het is een spel waarin je best een riscootje kunt nemen. Zeker in dit stadium van het spel. Men heeft toch wel zijn of haar keuzes al gemaakt nu.

Conclusie: Het totaal verdiende bedrag tot op heden is al opgelopen met €4700,- deze aflevering. Dat is al bijna een verdubbeling.

’s Avonds aan het eten gaan de overgebleven kandidaten nog even het seizoen tot op heden na. Een beetje praten over wat iedereen de leukste opdrachten vond en dat soort dingen. Maar daar gebeurt verder niets spannends. Dan is het al weer dag 17 van de reis en dan besef je als kijker ook dat het einde toch wel behoorlijk dichtbij komt. Drie weken is 21 dagen, dus we zijn er al weer bijna. Dat is inderdaad nog één aflevering hierna.

Opdracht 3: Omroep Santiago

Voor de laatste opdracht van de aflevering komt de groep aan bij het media center van Santiago, waar presentator Art Rooijakkers op zoek is naar 1 couch potato (wij zeggen gewoon: bankhanger) en 3 mensen die in de spotlights willen staan. Net als bij de vorige opdrachten is Annemieke het meest alert en biedt zich aan als de couch potato. Dit kan je zien als verdacht gedrag, maar het is algemeen bekend – en daar werd vorig jaar door Chris Zegers ook flink op gehamerd – dat wanneer je alleen komt te zitten, je je vaak in een sleutelpositie bevindt. Plus: bij een televisieomroep in de spotlights moeten staan, terwijl er eentje gaat bank hangen, dan kan je op zich al redelijk invullen wat je gaat doen. De afgezonderde kandidaat moet de rest op tv gaan bekijken.

Dus Annemieke mag inderdaad bij een gezin thuis op de bank gaan zitten om naar de regionale omroep te kijken. De andere drie mogen een dik uur later een item gaan verzorgen op tv, in het Spaans, waar miljoenen mensen al klaar voor zitten. Annemieke krijgt een woordenlijst mee, waarvan ze moet bepalen welke daarvan niet in de uitzending voorbij komen. Het zijn er in totaal 5 en ze kan daarmee €1250,- voor de pot verdienen – €250,- per goed woord.

Terwijl de mannen bij de visagiste zitten, merkt Taeke op, dat het toch wel apart is, dat juist Annemieke – met presenteerervaring en waarschijnlijk de beste beheersing van de Spaanse taal van de groep – juist niet op tv gaat komen. Maar Tim zegt dan ook op, dat het misschien ook wel net zo handig is, omdat ze met het betere Spaans de woorden sneller zal herkennen dan de anderen. Dus is het misschien toch niet zo verdacht als Taeke dacht.

Wanneer de drie voor het eerst in beeld komen, gaat het allemaal nog in het Engels, dus hoeft Annemieke eigenlijk nog niet te veel op te letten, aangezien ze Spaanse woorden moet oppikken.

Hoewel Taeke tot zover in de aflevering echt enorm goed presteerde, leek hier de ommekeer te komen. Hij kreeg zijn 15 minutes of fame op de Dominicaanse televisie, maar hij staat daar nu wel bekend als Taeke Jaehema. Een beetje vreemd dat het programma “Who Is The Mole?” werd genoemd en niet gewoon “Wie Is De Mol?” of anders in ieder geval “¿Quién Es El Topo?” zoals het in het Spaans zou zijn, maar ik betwijfel dat daar een verborgen hint in zit.

Toen was het tijd voor een één-op-één gesprek voor Taeke. Hierbij moest hij wel een stukje in het Spaans voorlezen, waardoor Annemieke dus ook aan het werk moest. Hij las zijn stukje voor, wat volgens de presentatrice heel goed ging (maar je gaat je gasten natuurlijk ook niet zomaar af lopen branden op tv), maar Annemieke kon hierin weinig tot geen woorden van haar lijst in terugvinden. Dan kan het zijn dat Annemieke niet alert genoeg was, of dan in ieder geval veinsde. Of las Taeke niet al zijn tekst voor? Of heeft hij misschien niet al zijn tekst gekregen? Dat zullen we over 2 weken ontdekken.

Daarna was Klaas “Gloss” van Kruistum aan de beurt. Hij kwam in een kooksegment terecht. Ook hij had een stukje tekst dat hij voor moest dragen. Alleen bij hem was (goh, wat een verrassing) toch een beetje vreemd. Klaas ging namelijk eerst een stukje improviseren, om zijn excuses aan te bieden voor zijn slechte Spaans. En vervolgens leest hij zijn opgedragen tekst voor, waar eigenlijk precies hetzelfde in stond. Maar we zagen Taeke eerder zijn tekst leren en ze hadden allemaal hun teksten al gekregen. Dus waarom is Klaas dan verbaasd, als blijkt dat hij hetzelfde nog een keer moet voorlezen? Dit had hij toch al moeten weten? Of heeft hij in tweede instantie gewoon iets heel anders opgelezen, dan wat er eigenlijk in zijn tekst stond? Dat zou zomaar een molactie kunnen zijn, aangezien Annemieke later beweerd dat ze amper woorden van haar woordenlijst voorbij heeft horen komen.

Als derde was Tim nog aan de beurt. Hij ging wel enorm rap door zijn tekst heen, waardoor het moeilijk werd voor Annemieke om het geheel bij te houden (deze observatie bracht de WIDM BreakDown weer in de uitzending bij MolTalk (zie onderstaande afbeelding)). Slechte zaak van Tim, die toch ook weet wat de opdracht van Annemieke is (al weet hij niet wat de exacte woordenlijst is, tenzij hij De Mol zou zijn). Uiteindelijk struikelt hij nog een keertje bij het woord voor applicaties. Hij komt met “aplicacións,” terwijl zij met “aplicatoles” komt. Misschien dat dat laatste een woord is dat op haar lijst stond, maar bij mijn weten (en mijn Spaanse kennis is ook maar beperkt met één semestertje, zo’n 10 jaar geleden) is dat ook geen goed Spaans woord. In dat geval zou het een subtiele manier kunnen zijn om een fout te maken. Zeker weten kunnen we het niet, want we krijgen de woordenlijst niet te zien.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 - weer een tweet in de uitzending bij MolTalk

Weer een tweet in de uitzending bij MolTalk

Tot slot is er nog een stukje waar de mannen met de presentatrices moeten dansen, maar dat heeft verder niets meer te maken met de opdracht van Annemieke.

Daarna komt Art bij Annemieke zitten en vraagt hoe het gegaan is. Zij heeft nog lang geen vijf woorden over, dus gaat op eigen inzicht en gevoel nog maar wat woorden wegstrepen. Omdat Tims verhaal nogal technisch was, gaan er door veel technische woorden ook strepen. En uiteindelijk levert ze een lijstje van 5 in bij Art. Het wordt bekend gemaakt dat ze €1000,- hebben verdiend, dus heeft ze er toch 4 van de 5 goed geraden/gegokt. Dus al met al niet slecht. Zouden we daarmee Annemieke ook kunnen afstrepen als Mol? Ik bedoel: zoveel gokken en dan nog zo goed scoren? De Mol had er best een paar minder goed kunnen hebben. Maar twee of drie was op zich ook al heel wat geweest.

Analyse: Als ik Annemieke was geweest en ik had daar als kandidaat bij zo’n gezin gezeten (waarvan er één iemand ook nog eens mee zit te kijken), dan zou ik hen toch proberen in te schakelen bij zo’n opdracht. Voor hen is het de primaire taal, dus zij zullen die woorden veel sneller eruit pikken dan haar. Dus waarom probeert ze dat niet?

Desondanks komt ze toch aardig uit de verf. En lijkt het erop, ondanks wat De Mol ook geprobeerd heeft, dat er toch verdraaid goed gepresteerd wordt deze aflevering. Was Rop niet toch De Mol en had hij een black-out tijdens de vorige test?

Op zich lijkt Annemieke boven verwachting te presteren, door een aantal woorden goed te gokken. Maar misschien heeft ze juist wel gewoon keurig netjes alle woorden gehoord en gedaan alsof ze er niet gehoord heeft, waardoor ze op de kijker overkomt als een hele goede kandidaat, terwijl ze ondertussen toch €250,- uit de pot haalt.

Maar als we even nagaan waar men over vertelde, dan kwam Taeke na een Engels gesprek over het Wie Is De Mol? spel met tekst over hoe het was voor de kandidaten in de Dominicaanse Republiek. Mol cf. Klaas kwam in zijn kooksegment met een verhaaltje over “excuses voor ons slechte Spaans” en het verhaal van Tim ging over Twitter. Van hem weten we niet waar het eerste gesprekje over ging, dus is het onduidelijk of dit enigszins aansloot, maar omdat Annemieke hier wel de nodige woorden uit wist te halen, kunnen we aannemen dat dit wel goed was. Dus lijkt het er verdacht veel op dat de tekst van Klaas als enige niet aansluit op zijn segment van het programma.

Mollenperspectief: Het is als Mol erg opzichtig om je aan te bieden als couch potato. Je hebt daarmee wel de meeste invloed op de uitkomst van het spel, maar als de anderen het gewoon goed en rustig aan doen, dan val je enorm op. Als je in die positie terecht komt, dan zou je eerder maar één woordje maximaal extra fout kunnen doen, zonder dat het opvalt.

Dus is het interessanter om als Mol in de spotlights te gaan staan. Je gaat dan ook nog eens “onder de grond” in de studio voor een mooie metafoor, maar je kunt ook al dan niet onopgemerkt met andere tekst komen dan de bedoeling is. Dan kan je ervoor zorgen dat de woorden – waarvan je vooraf al weet dat ze op de woordenlijst staan – niet gezegd worden. Dan kan je ervan uitgaan dat de couch potato hem niet weg streept en dus gaat er €250,- per woord minder de pot in.

Conclusie: Of Annemieke heeft als Mol heel voorzichtig gedaan, door maar één woord verkeerd te antwoorden, of ze heeft juist als kandidaat heel goed gegokt door veel van de nodige woorden goed op gevoel weg te strepen.

In ieder geval verdient zij €1000,- voor de pot.

De test

Annemieke heeft nog een vrijstelling over, die ze alleen nog maar deze aflevering in kan zetten, dus zij gaat als eerste naar de finale.

Kandidaat Biecht Vragen
Annemieke – (had vrijstelling)
Klaas Tim Tim
Taeke Klaas, Tim (onbekend; neigt naar Tim)
Tim Klaas Klaas

Taeke was de enige die nog aan het spreiden was, volgens zijn biecht. En dat is in dit stadium natuurlijk fataal.

Hij twijfelde tussen Klaas en Tim. Maar die zitten beide vol op elkaar. Dus ongeacht wie van de twee eventueel De Mol is, kan je met spreiden op beide nooit op tegen de ander. Taekes enige redding zou kunnen zijn dat Annemieke De Mol is en dat door antwoorden die op meerdere kandidaten kunnen slaan hij zo of Klaas of Tim achter zich zou laten. Dit was niet het geval, dus kunnen we nogmaals aannemen dat Annemieke niet De Mol is.

Maar als we aan kunnen nemen dat Annemieke niet De Mol is… En Tim ook al afgeschreven is… Dan houden we nu alleen nog maar Mol cf. Klaas over, toch? Nog twee weken en we weten het!

Follow the Money

Omdat alles qua geld in de gaten houden eigenlijk niet echt een realistisch beeld gaf tot aan de ‘veiling’ van aflevering 3, is er vanaf aflevering 4 een reset knop ingedrukt en wordt het geld sindsdien opgedeeld in het verdiende geld voor de veiling en het verdiende geld na de veiling.

Het geld verdiend voor de veiling (t/m aflevering 3)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke 0 +500 -400 +100 0
Klaas +1100 +450 -100 +1450 0
Taeke +100 +1500 0 +1600 0
Tim +100 +250 -100 +250 0

Het geld verdiend na de veiling (aflevering 4 en verder)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke -500 1118 -250 +268 0
Klaas +200 0 -18 +182 0
Taeke -750 2205 0 +1455 +500
Tim +700 0 0 +700 0

Na Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 krijgen we steeds meer en meer een beter inzicht met betrekking tot de Follow the Money filosofie en wat mij betreft ook eindelijk een realistisch beeld.

Klaas van Kruistum staat nu namelijk onderaan, waar hij als mijn Mol ook hoort te staan (ja, daarbij kijk ik alleen naar wat hij heeft gepresteerd na de reset van de macht over de test veiling). Anders zegt dat toch ook iets over de kwaliteit van bepaalde kandidaten.

Annemieke Schollaardt heeft zich deze week eindelijk uit de min weten te werken. Na een paar keer voor zichzelf boven de pot te hebben gekozen, heeft ze deze week alleen maar voor de pot kunnen kiezen en dan zien we haar ineens geld opbrengen. Een typisch geval van een tactische en misschien wel harde kandidaat.

Tim Hofman heeft deze week individueel niets toegevoegd, al leverde hij wel degelijk een goede bijdrage aan het binnenhalen van het geld in de eerste opdracht. Toch staat hij met zijn saldo nu nog op de tweede plaats. Zelfs op de eerste plaats, als je de afgevallen Taeke al niet meer meerekent.

Maar Taeke Taekema was toch echt de held van deze aflevering. En dat lijkt dit seizoen een soort doodvonnis te zijn. Hij haalde maar liefst €2205,- op in zijn eentje tijdens de Geldklokken opdracht en werd zo ineens weer de best verdienende kandidaat van het seizoen. Nu we weten dat hij niet De Mol is, kunnen we ook nog kijken naar wat hij voor de reset verdiend heeft en zo kunnen ze toch met zekerheid zeggen, dat de uiteindelijke winnaar toch heel blij mag zijn dat Taeke erbij was dit seizoen.

Daarom zou ik het extra leuk vinden als Tim wint. Dan denk ik namelijk dat ook Taeke er het meeste vrede mee kan hebben, dat het niet naar hem gaat.

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 8: min of meer uitzonderlijk

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 8 luidde “min of meer uitzonderlijk,” wat eens een keer niet zo zeer een terugkerend thema was in de aflevering. Dat vind ik nu eens min of meer uitzonderlijk!

Het vermoeden is dat bij de Meten is weten opdracht er wel een tegeltje naar een ander vak is geschoven, maar misschien ook weer terug door een ander. Dan zou er eentje meer en minder geweest kunnen zijn, wat uitzonderlijk is (dat de molactie ongedaan gemaakt wordt). Maar dat kunnen we (nog) niet bevestigen.

Maar het lijkt me meer te wijzen (toch weer) naar Klaas, die bij de tweede opdracht als enige een min bedrag had op de klok en dat maakte hem daarom meer uitzonderlijk.

Ook Tim was daarin verdacht/uitzonderlijk, doordat hij als enige helemaal geen klok stil zette. Maar daar was geen min of meer aan te koppelen, dus past het iets minder sterk.

Een laatste kleine mogelijkheid is dat het slaat op Annemieke, die bij de laatste opdracht het uitzonderlijk lijkt te doen, door met zoveel raden er toch goed vanaf te komen. Maar als het inderdaad zo is, dat ze gewoon gedaan heeft alsof ze het niet gehoord heeft (waar ze in de biecht zich heel de tijd voor indekte), dan kan het zijn dat ze juist een woord minder goed geantwoord heeft, dan dat ze eigenlijk hoorde. Het lijkt dan meer, maar is in feite minder dat ze presteert.

Maar deze aflevering is het allemaal vooral toch veel speculatie. Of één van deze theorieën klopt zullen we over twee weekjes weten.

 

Laat vooral weten wat je ervan vinden in de reacties, of stuur je eigen theorieën naar mail@widm-breakdown.nl en vergeet WIDM BreakDown niet te volgen op Twitter en “like” de Facebookpagina.

Tot volgende week!

Reacties

reacties