Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 begint met nog maar één vrouw en nog vier mannen. Annemieke Schollaardt moet nog de eer voor de vrouwen hoog houden tegen het gecombineerde testosteronniveau van Klaas van Kruistum, Rop Verheijen, Taeke Taekema en Tim Hofman.

Op deze manier zou het zo maar kunnen dat we voor het eerst een finale krijgen met alleen maar mannen. Voor de vrouwen gebeurde dit al in 2012. Dus misschien raakt het wel een keer tijd, dat het ook bij de mannen een keer gebeurt. Maar ja… Voor hetzelfde geld is Annemieke De Mol en is dat onmogelijk. Eens zien hoe verdacht ze wellicht is…

Opdracht 1: Verlaten resort

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 worden de kandidaten afgezet bij het verlaten “Sand Castle” resort. Met een beetje fantasie ziet het er nog fantastisch uit, maar het is alsof het van het ene op het andere moment verlaten is en alsof dat dan ook al jaren geleden was. Kortom: het lijkt haast een spookstad.

Presentator Art Rooijakkers legt dan ook uit dat er in dat resort nog 3 piccolo’s ronddwalen, die op zoek gaan naar de kandidaten, terwijl zij zelf op zoek gaan naar hun koffers, die daar “per ongeluk” ingecheckt zijn. Hoe dat precies in zijn werk gaat: ze worden met zijn allen in een control room geplaatst, met daar een scherm, waar beelden van 12 camera’s hangen, waarvan ze er eentje tegelijkertijd ook kunnen uitvergroten. Dan hangen er ook nog 4 camera’s buiten, die ze zelf kunnen besturen, om zo nog beter de dwalende piccolo’s in de gaten te houden. En ze hebben 2 portofoons, zodat er contact kan zijn tussen de control room en de ene kandidaat die achter zijn eigen koffer aan gaat. Er mag namelijk maar één kandidaat tegelijk op pad en die mag ook alleen zijn of haar eigen koffer mee terug nemen. De koffers zijn €300,- per stuk waard en ze krijgen 45 minuten de tijd.

Als eerste op pad: Rop

In eerste instantie is de verdeling als volgt: Annemieke communiceert vanuit de control room met de kandidaat in het resort. Klaas beheert de 12 camera’s in het resort, terwijl Tim de 4 van buiten bestuurt en Rop gaat als soort van verkenner als eerste op zoek naar zijn koffer. Je zou haast denken dat ze weinig vertrouwen hebben in een succesvol einde voor Rop bij een opdracht als deze. Taeke heeft op dit moment weinig bijdrage, anders dan maar een beetje meekijken op de camerabeelden.

We zien vrij weinig nuttigs komen van Rops poging en na 9 verstreken minuten horen we niet veel meer dan dat hij eigenlijk zelden of nooit op de camerabeelden te zien is, wat klinkt als uitstekend mollengedrag van Rop.

Even daarna zien we hoe Rop een eerste piccolo tegenkomt. Maar het is wel snel duidelijk, dat dit niet als bij andere spellen is, dat er echt op ze gejaagd wordt. Ze lopen er gewoon in zombie-achtige looppas achteraan. Dus je raakt pas uit het spel als één of meerdere piccolo’s je weten in te sluiten. Kortom: zolang je een beetje goed in je hoofd hebt hoe het resort ingedeeld is, kan je jezelf gewoon al wandelend zien te redden. En als het krap raakt, kan je even versnellen en schud je zo zo’n piccolo af. Klinkt niet per se heel ingewikkeld, tenzij je in een gang of zoiets inderdaad tussen twee piccolo’s in komt te zitten.

Daarna zien we Rop vluchten  voor nog meer piccolo’s, tot op het punt dat hij ineens af blijkt te zijn, zonder dat we te zien krijgen hoe hij precies af is gegaan. Dat ruikt naar verdachte montage! Maar ‘Rop Verheijen is de kundigste Mol‘ heeft bijna een kwartier (dus één derde van de totale tijd) voorbij laten gaan zonder ook maar één koffer te vinden en zonder verder ook maar enige relevante informatie te delen. Klinkt inderdaad als een kundige Mol.

Als tweede op pad: Taeke

Voordat Taeke Taekema de control room verlaat, geeft hij nog een keer duidelijk door naar welke koffer hij op zoek gaat. Heel goed dus als kandidaat. Tenzij je liegt over welke koffer van jou is, dan is het een goede molactie. Maar dan zou je toch ook denken dat een andere kandidaat er wat van zegt (in ieder geval naar de kijkers thuis in een biecht).

Terwijl Taeke rondloopt, komen ze in de control room tot de conclusie waar Tims koffer ongeveer staat. Dus dat is – zonder dat hij hem zelf gezien heeft – goed verkenwerk van Taeke. En tegelijkertijd krijgt hij van Annemieke een nuttige aanwijzing over de lichtinval in de kamer waar zijn koffer staat: daar staat de zon op. Dus je zou ongeveer in kunnen schatten aan welke kant die kamer ongeveer zou moeten zijn.

Ook Taeke komt redelijk oog in oog te staan met een piccolo, maar met een vluchtige sprong opzij met nog geen meter afstand tussen de twee ontkomt hij er toch aan. Het raakt dus duidelijk, dat je echt niet zomaar af bent in dit spel.

Even later vindt Taeke zelf ook een koffer. Maar dit is die van Rop, dus daar kunnen ze niets meer mee, aangezien Rop al uit het spel ligt. Hij vindt dus iets, maar het is eigenlijk niets meer. Sluit redelijk aan op de titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 7: iets is niets. Dus een verdacht iets voor Taeke.

Vervolgens zien we dat Taeke inmiddels ook al ruim 10 minuten bezig is, wanneer hij een zwarte koffer tegenkomt. Er wordt nog niet duidelijk aangegeven vanuit de control room van wie deze precies moet zijn. Kort daarna ligt ook Taeke eruit en wederom zien we niet hoe hij precies af gaat. Best vervelend van de productie!

Overigens is de reden dat het zowel een goede kandidaten- als molactie kan zijn, dat hij er veel tijd voor nodig heeft gehad en wederom niet zijn eigen koffer vindt en dus niets verdient, zoals dat past bij een Mol. Maar aan de andere kant heeft hij in ieder geval ook wel twee koffers gevonden. Althans, daar lijkt het op. Maar de koffer die Taeke zelf vindt, is dezelfde als die de mensen in de control room eerder al vonden, namelijk die van Tim. Dus als Mol zou dat extra slim zijn, om gewoon via een totaal andere kant (buitenom, in plaats van nog een keer binnendoor) bij exact dezelfde koffer uit te komen.

Als derde op pad: Klaas

Wanneer Klaas uit de control room gaat vertrekken, blijkt dat net als Tims koffer ook die van Klaas zwart is. Dus de eerdere omschrijving van Taeke “een zwarte koffer” blijkt niet uitsluitend over één koffer te gaan. Zo lijken ze dus te weten waar de koffer van Klaas ligt, maar wordt hij feitelijk naar die van Tim gestuurd via de omschrijving van Taeke. Dus is dat een subtiele zet van Taeke Taekema als Mol, of maakt De Mol in de control room juist enorm gebruik van deze onduidelijke informatie om zelf nog meer tijd voorbij te laten gaan?

Wanneer Klaas op pad gaat, zijn er nog maar 20 minuten over van de oorspronkelijke 45 en hij loopt eigenlijk regelrecht af op de koffer, waarvan ze denken dat het die van hem moet zijn. Wanneer Klaas tot de conclusie komt dat het niet de zijne is, maar die van Tim, wordt dat door Annemieke als vreemd gezien.

“Je herkent je eigen koffer toch wel?” – Annemieke Schollaardt

Ja, natuurlijk wel. Maar je weet toch niet aan de hand van de beschrijving “een zwarte koffer” zeker dat om de jouwe gaat, of misschien een andere. Dus op zich deed Klaas hier niets verkeerd, als je neutraal kijkt. Denk je toch al dat Klaas De Mol is, dan is het natuurlijk niet onmogelijk dat hij al lang wist dat hij richting de verkeerde koffer liep en dat hij zo extra tijd voorbij wilde laten gaan. In dat geval kan het ook net zo goed een kleine molactie zijn van Klaas van Kruistum alias Mol cf. Klaas.

Als we Annemieke moeten geloven, dan nam Klaas haar aanwijzingen ook niet heel erg goed over. Aan de andere kant: de enige instructies die we ongeveer horen zijn “links, links!” Dus op zich is het dan ook niet gek dat je constant rondjes loopt, toch? Al mogen we best aannemen dat De Mol weet wanneer hij wel of niet in camerabeeld loopt en dus weet wanneer hij rechts kan gaan, wanneer er links gezegd wordt en andersom. Omdat in de control room de beelden kriskras door elkaar staan, is dat toch niet duidelijk te checken voor de anderen.

Uiteindelijk is Klaas zo’n 13 minuten bezig geweest zonder zijn koffer te vinden, voordat hij ingesloten wordt. Hier krijgen we wel iets van te zien, maar dit is dan Klaas die uit een doodlopende kamer terug wilt lopen en dan staat daar de cameraman op hem te wachten. Dus we zien de piccolo zelf niet. Dus heel betrouwbaar is de montage ook weer niet. Niets is wat het lijkt in Wie Is De Mol? natuurlijk.

Als vierde op pad: Tim

Met nog minder dan 7 minuten op de klok en nog twee kandidaten over, is het logisch dat Tim het veld in wordt gestuurd. Van hem is bekend waar zijn koffer staat en er is al gebleken dat deze niet heel ver van de control room verwijderd is, want ook Klaas vond deze koffer al snel. Het zou dus zomaar kunnen, dat dit de enige koffer is die ze binnen gaan halen.

Door de aanwijzingen eerder van Taeke is bekend dat als je met je rug naar het zwembad staat, Tims koffer te vinden is op de begane grond. Maar Annemieke beschrijft het dan wel als “iets van een balkon” dat ze ziet. En terras is op de begane grond toch logischer en minder verwarrend. Daarom zegt ze vervolgens ook: volgens mij staat die van jou op de eerste verdieping. Terwijl dat naar aanleiding van de eerdere aanwijzingen van zowel Taeke als Klaas helemaal niet mogelijk was. Dus heel verdacht van Annemieke hier. Als Mol zou dit wel briljant zijn: iemand sturen richting zijn koffer, maar hij ziet hem niet, dus dan stuur je hem weer ergens anders heen.

“Als die zwarte van jou is, dan staat ‘ie op de eerste verdieping,” zegt ze nog, terwijl ze het camerabeeld uitvergroot van de koffer van Klaas. Toch wel handig, hè, twee van die zwarte koffers?

Uiteindelijk gaat Tim weer naar beneden en ziet met nog minder dan een halve minuut te gaan tóch zijn eigen koffer nog. En met een heldhaftige sprong vliegt hij er op af.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 - Tim geeft alles om toch nog geld te verdienen

Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 – Tim geeft alles om toch nog geld te verdienen

Uiteindelijk weet Tim met nog maar een paar seconde te gaan terug te komen in de control room met zijn koffer, waarmee hij als enige geld verdiend voor de pot.

En het is misschien een gewaagde uitspraak, maar door deze actie wil ik Tim ook definitief afschrijven als mogelijke Mol. Ja, het kan gezien worden als: “Ach, het is maar €300,- en het staat wel goed tegenover de andere kandidaten,” maar aan de andere kant: als je De Mol bent en je wordt naar boven gestuurd, kan je ook best boven blijven en de tijd voorbij laten gaan. Dus haalt Tim hier geld binnen, dat echt niet had gehoeven. Dus wil ik Tim Hofman na eerder al Marjolein ook nu afschrijven als mogelijke Mol. Nu hopen dat hij ook niet gelijk volgende week er nog uit vliegt.

Analyse: Rop draagt eigenlijk niets bij aan deze opdracht. Sterker nog: hij benadeeld de rest eerder, door in een kwartier tijd helemaal niets te vinden. En daarbij geeft hij ook niet duidelijk aan waar hij zich precies bevindt, waardoor de rest ook niet kan zeggen: daar hoeven we niet heen.

Zowel Taeke als Klaas vinden de koffer van Tim, waardoor diens kans van slagen heel hoog komt te liggen. Maar slechts één koffer in gemiddeld zo’n 12,5 minuut is toch ook niet veel. Dus is het de vraag of ze niet andere koffers ook hebben gevonden en dit gewoon niet gemeld hebben.

Tim verdient met weinig tijd te gaan nog wel €300,- voor de pot. En Annemieke mag het niet eens meer proberen. Of haar bijdrage vanuit de control room nuttig is geweest is niet heel duidelijk. Ze deed een paar dingen goed, maar ook net zo goed weer fout. Maar is dat dan direct een molactie? Opdrachten als deze zijn heel onoverzichtelijk. Dus het valt niet echt met zekerheid te zeggen op basis van wat we te zien hebben gekregen.

Mollenperspectief: De Mol kan bij deze opdracht op verschillende manieren het spel beïnvloeden. Hij kan ervoor zorgen dat anderen steeds op de verkeerde plek zoeken, door het aan te sturen vanuit de control room (Annemieke), maar dat zou tegenover andere mensen in de control room (zeker in het begin, waar er nog veel mensen bij zijn) opvallen.

Dus kun je beter juist het veld in gaan en zorgen dat je overal loopt, behalve waar je zijn moet. Een beetje net als Jon van Eerd bij de eerste opdracht in Noord-Ierland in 2009, toen alle (toen nog 10) kandidaten voor een specifieke camera moesten komen te staan. Toen vond Jon ongeveer iedereens camera, behalve die van zichzelf. Zo leek hij als kandidaat erg actief, maar werd het andere kandidaten onmogelijk gemaakt om verder te zoeken naar camera’s en kon hij proberen zelf te laat bij zijn eigen camera aan te komen, zodat de opdracht alsnog kon mislukken. Dit lukte toen niet, maar dezelfde insteek (spullen van anderen vinden en zelf niets opbrengen) zou hier ook kunnen werken. Zeker als je er rekening mee houdt dat je ook nog eens veel tijd verbruikt, waardoor anderen ook minder tijd krijgen.

In dat geval wil je ook niet als eerste, maar als tweede of derde, zodat je je iets meer in kunt dekken door of koffers te vinden van mensen die al uit het spel liggen, of koffers vinden die je voorgangers ook al gevonden hebben.

Conclusie: Het tweede punt van het mollenperspectief sluit vooral aan op Taeke en Klaas. En omdat Klaas hier toch al de hoofdverdachte is, sinds de letterlijke aanwijzing in aflevering 1, past dat maar al te goed.

Tim verdient als enige geld, waardoor er toch nog iets in die schandalig lage pot komt.

Na de opdracht wijst Art de kandidaten nog even op het feit dat er bij alle camerabeelden gewoon netjes stond aangegeven waar ze op gericht stonden en dat in ieder blok in het resort een nummer stond, zodat ze veel beter hadden kunnen communiceren over wat waar te vinden was. Lekker even zout in de wonden wrijven dus. Ook goed voor het zelfvertrouwen van de groep, wat al niet al te hoog zou moeten zijn.

Vervolgens komt Annemieke ermee dat ze het wel gezien had. Maar pas toen ze aan het aftellen was, dat Tim nog een minuut te gaan had, dus toen was het toch al te laat. De reden dat ik dit aanwijs als kandidaten gedrag en niet als molactie, is omdat De Mol dit niet zou zeggen. Die lacht dan juist geniepig in zijn vuistje, omdat de rest zo dom is geweest om het niet op te merken. Annemieke komt hier op mij meer over als de kandidaat die toch nog even wat verdenking op zichzelf wil krijgen, door de aandacht op haar te richten.

Ze erkent ook dat dit best dom was, maar merkt net zo goed terecht op dat ze het grootste deel van de tijd daar met meerdere mensen heeft gestaan, dus dat er meerdere mensen waren die het eerder hadden moeten zien.

Daarna zien we de groep op het strand nog even een filmpje maken voor Cécile, die op dat moment al weer thuis was waarschijnlijk, omdat ze jarig was. Hier gebeurt weinig spannends in op het eerste oog. Maar bij MolTalk werd nog leuk opgemerkt dat tijdens het zingen Taeke ineens door zijn knieën zakte en vervolgens weer omhoog kwam, alsof hij een Mol was die even onder de grond kroop en weer boven kwam. Ik denk dat er te veel achter gezocht wordt. Maar als het inderdaad een aanwijzing blijkt te zijn, vind ik hem persoonlijk geniaal!

Opdracht 2: Vier op een rij

Voor de tweede opdracht legt Art uit aan de groep uit, dat het volgende spel wel eens van invloed kan zijn op wie er naar de finale gaat of niet.

Ze gaan een soort vier op en rij spelen, maar in plaats van dat iedereen zijn eigen kleur krijgt, speelt iedereen met een aantal dezelfde voorwerpen (zie onderstaande afbeelding) en wanneer iemand een reeks van 4 kan leggen, dan krijgt deze kandidaat hetgeen er op die blokjes staat. Eigenlijk wordt het meer een soort 4 op een rij gecombineerd met kwartetten.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 - Waar spelen ze voor?

Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 – Waar spelen ze voor?

Er zijn dus vrijstellingen, zwarte vrijstellingen, “pak afs” en 1, 2, of 3 jokers te verdienen, maar ook is er mingeld in het spel. Wat op deze afbeelding niet terug te zien is, is het rode blok, waarmee een rij (bij bijvoorbeeld 3 op een rij) geblokkeerd kan worden en daarmee uit het spel gehaald wordt. En als er geen mingeld gepakt zou worden, zou er ook nog eens €1000,- voor de pot verdiend worden. Maar ja, dat vereist wel enige discipline en een zekere gunfactor die Wie Is De Mol? maar zelden gezien wordt.

Wat we niet te horen krijgen bij de speluitleg, is dat je per se moet volgen. Dus als er bijvoorbeeld al een blok ligt voor 1 joker en jij hebt die ook, dat je die dan per se daarachter moet leggen. Misschien mag je wel gewoon een nieuw rijtje beginnen? Niemand die het probeerde in ieder geval. Want op die manier, lijkt mij, kan je best dat mingeld buiten spel houden.

Annemieke heeft al snel bedacht dat ze in ieder geval nooit de derde in een rij wil leggen, omdat je daarmee iemand anders vrij kans biedt om iets te pakken. Op zich heel slim dus als kandidaat. Voor De Mol is het tegenovergestelde dus juist interessant: leg maar derde blokken neer om daarmee anderen te sturen. En leg vooral de derde van het mingeld neer, zodat een ander het geld uit de pot speelt en niet jij, wanneer die ander niet een medekandidaat de kans wil geven om jokers of vrijstellingen te pakken.

In zijn biecht merkt Tim op dat hij kaarten aan het tellen was, omdat er 2 vrijstellingen waren, dus dat hield in dat er 8 (2x4) kaarten met de vrijstelling erop waren. Zo kon je dus je kansen berekenen.

Klaas had in zijn hand als 2 “pak af” kaarten, die hij zo lang mogelijk wilde houden. En daarom zagen we hem als eerste een derde blok neerleggen, namelijk voor de 2 jokers. Daarna legt Annemieke zwarte vrijstelling nummer 2 en zien we van Rop de eerste gewone vrijstelling komen en bij het volgende overzicht zien we nog 2 toegevoegde kaarten (die van Taeke en Tim moeten komen), die alle twee de derde in een rij voor mingeld waren. Dus dat zou verdacht kunnen zijn van Taeke en Tim.

Vervolgens is Annemieke de eerste die mingeld pakt, namelijk -€250,- en dat terwijl ze ook nog een gewone en een zwarte vrijstelling in haar hand had. Maar dat sluit wel aan op haar eerder aangegeven strategie: nooit de derde neerleggen (van beide vrijstellingen lagen er namelijk al 2 op tafel).

Rop legt nog een derde “1 joker” neer, waarna Tim als eerste 2 jokers weet te bemachtigen en Klaas legt de derde “3 jokers” klaar. En als het rondje weer compleet is, gaat er één joker naar Rop.

Wanneer Annemieke weer aan de beurt is, komt zij in het bezit van een zwarte vrijstelling. Daarna begint Taeke daar een nieuw rijtje voor en die wordt direct afgekapt door Rop, waardoor er geen tweede zwarte vrijstelling in het spel komt. Of in ieder geval niet met deze opdracht. Die blokkade gebruiken om het rijtje van -€500,- te onderbreken was niet nodig in Rops optiek. Dus dat mogen we als verdacht zien, want De Mol zou dit natuurlijk niet doen. Anderzijds: een fanatieke kandidaat is ook meer bezig met jokers en vrijstellingen dan met geld.

Dan zien we Annemieke na €250,- uit de pot en een zwarte vrijstelling ook nog een keer 3 jokers pakken, dus zij gaat lekker in dit spel. Weer 3 jokers én geld uit de pot… Klinkt als een eerdere opdracht (Kiezen of delen), waar ze dit als “de jackpot” bestempelde.

Daarna pakt Taeke de -€500,-, waardoor dit al een prijzige opdracht begint te worden, waardoor er maar één maximaal te verdienen valt.

Klaas blokkeert nog een mogelijke vrijstelling. En een daarna zien we Taeke de derde in de rij leggen voor 2 jokers.

En Rop blokkeert de tweede mogelijke zwarte vrijstelling. En een paar rondes later week Annemieke opnieuw 3 jokers te pakken, waarna Taeke direct de pak af in zijn bezit krijgt en daarmee haar zwarte vrijstelling afneemt.

Tim behaalt vervolgens voor hem jokers 3 en 4 en kort daarna pakt Taeke ook nog een losse joker. Dat is op dat moment niet de slimste zet, want er liggen op dat moment 2 blokken voor de tweede pak af en hij heeft zelf een blokkade in zijn hand. Dus op dat moment had hij zijn eigen zwarte vrijstelling veilig kunnen stellen. Maar hij kiest voor een enkele joker.

Op dat moment legt Rop pak af nummer 3, terwijl Klaas er ook nog steeds één in zijn hand heeft en die aast erop. Dus nadat Tim het derde deel legt voor een gewone vrijstelling, pakt Klaas zonder aarzeling de pak af en neemt daarmee de zwarte vrijstelling van Taeke over.

Maar Annemieke zat ook lekker, want met dat blokje van Tim, kon zij ook nog eens een vrijstelling binnen slepen.

Taeke blokkeert nog een keer mingeld (wel de -€500,-) en moet als laatste nog een keer een vierde -€250,- leggen. Dit is opmerkelijk, want op dat moment weet hij zeker dat hij een vierde -€250,- in zijn handen heeft. Dus wanneer hij de -€250,- en -€500,- kan blokkeren, blokkeert hij de -€500,-. Maar misschien is die andere -€500,- wel al uit het spel? Dat weten wij oprecht niet, omdat we niet alles te zien hebben gekregen. Maar stel dat het zo was, dan heeft hij €250,- meer dan nodig uit de pot gespeeld. Dat zou zomaar een zeer subtiele molactie geweest kunnen zijn.

Analyse: We hebben te weinig gezien van het spel, waaruit we kunnen halen of iemand bewust tactisch het spel nadelig beïnvloedde. Alleen van Taeke weten we zeker dat hij in ieder geval zelf minder geld uit de pot had kunnen spelen dan dat hij uiteindelijk gedaan heeft.

Mollenperspectief: Het is bij dit spel lastig om subtiel te Mollen. Je kunt zeggen: je legt de derde in een rij, zodat een ander op een volgend moment min of meer gedwongen wordt om iets te pakken (met name dan bij het mindgeld).

Conclusie: Rop en Taeke hebben allebei 1 joker verdiend (Taeke had er nog wel 2 in zijn tas al, dus die komt op 3 in totaal), Klaas de zwarte vrijstelling, Tim 4 jokers en Annemieke 6 jokers en een vrijstelling.

Tevens gaat er €1000,- uit de pot, waarvan €250,- door Annemieke en de overige €750,- door Taeke.

We weten ook dat Taeke wel ook ervoor zorgde dat er €500,- niet uit de pot ging, ook al weten we niet zeker of dit wel of niet nog mogelijk was. Daarom gaat dat in het “twijfel saldo” aan het einde van deze BreakDown.

Wanneer de groep klaar zit om te gaan eten, komt presentator Art Rooijakkers weer langs. Eerst wil hij even afrekenen naar aanleiding van de vorige opdracht, waarbij duizend euro uit de pot gespeeld werd. Die levert de nieuwste penningmeester Annemieke dan ook in.

Vervolgens geeft Art aan dat er wel weer wat verdiend kan worden voor die toch wel erg lage pot. Maar dat hij daarvoor alvast op zoek is naar 2 kandidaten. Deze moeten beschikken over organisatorisch talent, management skills, handelsinzicht en gevoel voor gastvrijheid. Uiteindelijk worden dit Rop en Taeke.

Opdracht 3: Pop-up restaurant

Het blijkt dat de groep het pop-up restaurant Molino gaat openen. Ze hebben 10 tafels en voor vanavond ook alvast 5 reserveringen. Ook een menukaart hebben ze al. Het enige probleem: ze hebben geen keuken. Kortom: ze moeten alles op de kaart zien te regelen met horecagelegenheden in de buurt. Ook de prijzen mogen ze zelf bepalen. Rop en Taeke krijgen 2500 peso aan startkapitaal en moeten aan het einde van de opdracht dit bedrag minimaal hebben verdubbeld. Ook krijgen ze twee fietsen, waarmee de omliggende restaurants bereikt kunnen worden en eten ook nog enigszins warm geserveerd kan worden. Elke peso die extra verdiend wordt (na de verdubbeling van het startbedrag) krijgt de groep in tienvoud voor de pot extra. Rop en Taeke krijgen anderhalf uur om voorbereidingen te treffen.

Een kwartier voor ze open gingen, kwamen ook de resterende drie erbij en kregen zij van de 2 aangestelde leiders de uitleg te horen. Ook worden de taeken verdeeld. Of sorry: de taken. Annemieke en Rop gaan de gasten ontvangen, Klaas en Tim gaan koerier spelen en Taeke zou zich ontfermen over het geld en ook de drankjes voor zijn rekening nemen. Klinkt allemaal vrij helder.

Taeke werd om 2 piña colada’s en 2 bier gestuurd, maar bestelt vervolgens 2 piña’s en één groot bier. Dus of ze daar misschien zelf nog glazen hadden, zodat hij die uit kon schenken weet ik niet, maar het klonk opmerkelijk. Maar er werd ook opgemerkt dat het verdacht is om grotere bieren te bestellen, omdat je daarmee sneller door je startkapitaal van 2500 peso heen bent. Want daarmee zou snel tegen een probleem aangelopen worden.

Na een klein uurtje blijkt namelijk dat de bestellingen niet meer in de restaurants gelijk betaald kunnen worden, omdat ze door de eerste 2500 peso heen zijn. Tim stelt dan voor om mensen alvast te laten betalen, waar de rest direct tegenin gaat. Ja, dat is als kandidaat goed gedacht voor dit probleem. Maar de rest is daar ook reëel in, dat je dat echt niet kan vragen van je klanten, als ze nog niets hebben gehad. Bij een afhaalrestaurant is dat anders, maar bij een gewoon restaurant kan dat echt niet. Rop is dan ook degene die zich het hardste ervoor vecht om niet vooraf al te laten betalen, waar Tim weer tegenin gaat:

“Jij moet heel even je principes opzij zetten en knaken gaan verdienen, vriend.” – Tim Hofman

Uiteindelijk wordt er voorgesteld dat Klaas en Tim bij de restaurants moeten vragen of ze niet met een rekening kunnen werken, zodat ze aan het einde van de rit alles afrekenen. Dat is een meer realistische aanpak. Bij de eerste tent krijgt Tim dit na enig overtuigen voor mekaar en ook bij de volgende lukt het.

Vervolgens zien we Klaas aankomen bij hetzelfde restaurant als waar Tim net als eerste de deal voor een rekening sloot. Hij vraagt hoe lang het nog duurt voor zijn bestelling er is en dat zou nog 25 minuten duren. Dat zou het bij zijn vorige bezoek ook nog zijn geweest. Wat we echter niet zien is, A) of dit niet gewoon kort achter elkaar opgenomen is en dat het door de montage langer lijkt te duren, of B) dat Klaas gewoon een deal heeft gemaakt met de mensen van het restaurant, dat het allemaal zo lang mogelijk moet duren of dat ze iets eerder nog niet moesten gaan maken. Het is nu eenmaal het makkelijkst voor De Mol om daar de opdracht te doen mislukken. Zorgen dat het eten lang duurt, zodat er minder klanten geholpen kunnen worden en dus ook zo min mogelijk geld verdiend wordt. Dus Klaas en Tim zijn wat dat betreft de meest voor de hand liggende Mollen bij deze opdracht. Al hebben ze die taken ook maar toegewezen gekregen natuurlijk.

Wanneer Klaas zonder iets terugkomt, wordt hij op zijn vingers getikt door Annemieke en Rop. Maar zijn verweer, dat het geen zin heeft om ergens 20 minuten te wachten zonder verder iets te doen, was ook terecht. Maar ja, als hij natuurlijk zelf heeft aangegeven dat het restaurant er lekker lang over mag doen, dan kan je je nog zo voordoen als iemand met de beste bedoelingen… Dat maakt dan toch geen verschil.

Dan ook nog even doen alsof je gaat helpen in de keuken staat ook leuk voor de camera. Maar we zien ook niets dat ook maar lijkt op een daadwerkelijke bijdrage van Klaas in die keuken. Nou ja… Totdat we heb zien spugen in de kip. Maar daar gaan we verder maar niet op in.

Tussendoor zien we Tim ook maar zitten wachten op wat eten bij een ander restaurant. Het lijkt allemaal nogal “tranquilo” te gaan overal.

Met nog een kwartier te gaan, begon Annemieke waar mogelijk alvast de rekening neer te leggen, zodat alles op tijd binnen zou zijn. En daarna zijn Klaas en Tim de rekeningen bij de restaurants gaan betalen.

Wanneer de groep nog een drankje na doet, zoals dat gaat in de horeca, komt Art erbij zitten om de opdracht even kort te evalueren. Hij vertelt dat de groep 5250 peso verdiend heeft en dat er dus inderdaad geld verdiend is met de opdracht. De extra 250 peso ging nog eens keer 10 en omgerekend, zou dat ongeveer zo’n €60,- zijn (dus dan weten we ook meteen waar de groep mee begonnen is). Er ging €1060,- in de pot.

Analyse: Los van het lange wachten op het eten, liep alles eigenlijk best aardig. Annemieke, Rop en Taeke hebben toch ook wel iets goeds gedaan, aangezien mensen die lang op hun eten moesten wachten toch niet zomaar weg gingen, wat in Nederland hoogstwaarschijnlijk wel gebeurd zou zijn.

De mensen die het meeste invloed hadden op het wel of niet slagen van de opdracht waren allereerst natuurlijk Rop en Taeke, die de hele strategie bepaalden, qua rolverdeling en de prijslijst. Maar ook Klaas en Tim, die voor het eten verantwoordelijk waren.

Mollenperspectief: Het is voor De Mol ideaal om met het eten bezig te zijn. Dan zonder je je af van de rest en kan je doen en laten wat je wil. Denk aan George Langenberg in seizoen 3, die alleen maar via de portofoon contact had, maar niet te zien was voor de anderen, dus linksaf kon gaan, wanneer hij naar rechts gestuurd werd, etc. En hetzelfde geldt voor Margriet van der Linden vorig jaar, die bij de Vakantiekiekjes opdracht ook af en toe alleen door de stad liep en daarbij flink kon vertragen, waardoor er minder goede foto’s gemaakt konden worden. Dat maakt Klaas en Tim, zoals eerder al aangegeven, dus verdacht.

Maar Rop en Taeke zaten ook op een cruciale plek. Want hadden zij minder marge gepakt op de verkochte producten, dan was het waarschijnlijk niet gelukt.

Echter, als je De Mol bent, dan ben je liever koerier. Dus geef je je niet op voor een van de leidinggevende taken.

Conclusie: Er wordt zowaar eens een schappelijk bedrag verdiend deze opdracht, waarmee het verlies van de vorige teniet wordt gedaan.

Nog wat strategisch handelen

Voor we naar de test gaan van Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 krijgen we eerst nog een onderonsje te zien tussen twee spelers met het meeste invloed op de volgende test, namelijk Klaas van Kruistum met zijn zwarte vrijstelling en Annemieke Schollaardt met 6 jokers en een vrijstelling.

Klaas stelt voor om in ruil voor 5 jokers Annemieke te vertellen wanneer hij zijn zwarte vrijstelling in gaat zetten. Het idee was dat hij dan die 5 jokers in zou zetten en de concurrentie aangaan met de rest, terwijl Annemieke haar vrijstelling in zou zetten. Zo zouden ze beide (Klaas hoogstwaarschijnlijk ook wel met 5 jokers) een ronde verder komen.

Annemieke voelt hier echter niets voor. En in MolTalk werd dit nog als vreemde keuze gezien van Annemieke, maar ik was het volkomen met haar eens. Want wie zegt dat Klaas -even aannemende dat hij niet De Mol is, maar een kandidaat- niet ineens ervoor kiest om tóch juist de zwarte vrijstelling te spelen en zo Annemiekes vrijstelling ongedaan te maken? Dan gaat iedereen gelijk deze executie in en zou hij de ronde erna met 5 jokers een groot voordeel hebben.

En nu kan Annemieke eerst haar 6 jokers inzetten, waarmee ze best veilig is voor de executie en dan heeft ze de ronde erna nog de zekerheid van haar vrijstelling. Eén van de twee rondes heeft ze die zekerheid toch niet, omdat hoe dan ook in één van de twee de zwarte vrijstelling ingezet gaat worden. Dus hoe ze het ook speelt: ze kan het beste alles voor zichzelf houden, zodat ze in ieder geval in één van de twee rondes meer of totale zekerheid heeft.

Zij legt vervolgens alle druk op Klaas, die zij ook als Mol ziet, door te zeggen dat een kandidaat hoe dan ook deze ronde de zwarte vrijstelling in zou zetten. Wat natuurlijk niet waar is, want je kan altijd gokken. Zeker in Wie Is De Mol? wat toch al één grote mindfuck is, bestaat de kans dat een kandidaat denkt: “Oké, ze verwachten dat ik hem inzet, dus doen zij niets. Dus zet ik hem niet in en dan zijn hun jokers en vrijstellingen de volgende ronde ook niets waard en zijn we dus beide ronden gelijk.”

Als Klaas een echte kandidaat was geweest en goed had willen onderhandelen, dan had hij afgesproken met Annemieke dat hij de jokers pas zou krijgen na deze executie. Zodat, als hij haar belazerd, ze toch nog iets achter de hand heeft. Maar dat deed hij niet. En ik acht hem toch slim genoeg om dat echt wel te hebben bedacht. Op mij kwam deze onderhandeling meer over van een Mol die toch maar iets probeert, onder het mom van: “Als ik kandidaat was, had ik dat ook gedaan.” Het ontbrak alleen wat aan overtuiging.

Cadeautje voor Rop

Omdat Annemieke het gevoel had, dat ze toch ook een wat warmere kant van zichzelf moest laten zien, voor wanneer ze het op tv terug zou zien, besloot ze Rop één van haar zes jokers te geven.

Aangezien hij er maar eentje had, was hij hier natuurlijk ontzettend blij mee. En zo ging hij met iets meer goede moed de test in.

De test

Jokers en groene en zwarte vrijstellingen zijn allemaal in het spel, wat weer een hoop extra spanning meebrengt voor de test.

Kandidaat Biecht Vragen
Annemieke Klaas, Tim Klaas, Tim
Klaas Tim, Annemieke Annemieke
Rop Klaas, Tim Tim
Taeke Tim (onbekend)
Tim Annemieke, Klaas Annemieke (vraag 20)

We zien dat Taeke 2 van zijn 3 jokers inzet, Tim 3 van zijn 6, Annemieke al haar 5 jokers en Rop zijn 2 jokers. Maar ja, Klaas ook zijn zwarte vrijstelling, dus is alles gelijk.

Maar Taeke en Tim hebben 1 en 3 jokers over. Dus even uitgaande van de volgende ronde, zouden zij, na de vrijstelling van Annemieke, nog een voordeeltje moeten hebben. Maar ja, dan is er ook nog een Mol. Dus is er na de vrijstelling maar 1 plaats meer over. Of toch 2?

Art vertelt nog even dat bij een gelijk aantal fouten de langzaamste tijd naar huis moet, dat dat altijd zo is, maar ook dat dat dit keer voor het eerst deze reis ook echt het geval is.

Rop Verheijen moet naar huis. Dus de goed gevonden hint van “Rop Verheijen is de kundigste Mol” gaat niet op. Zonde! Want hij was goed gevonden.

Wat we kunnen opmaken uit de informatie van deze test, dan is het waarschijnlijk gegaan tussen Rop en Taeke, of Rop en Annemieke. Het kan ook nog tussen Rop en Klaas gegaan zijn, maar kom op! Mol cf. Klaas was het.

Maar als niemand hem afpakt en er geen nieuwe zwarte vrijstelling in het spel komt, dan is Annemieke al zeker van haar finaleplaats. En heeft het er alle schijn van dat Taeke het spel gaat verlaten. Tenzij hij natuurlijk De Mol ineens blijkt te zijn. Dat klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar de cijfers liegen er niet om. Volg dat geld maar eens.

Follow the Money

Omdat alles qua geld in de gaten houden eigenlijk niet echt een realistisch beeld gaf tot aan de ‘veiling’ van aflevering 3, is er vanaf aflevering 4 een reset knop ingedrukt en wordt het geld sindsdien opgedeeld in het verdiende geld voor de veiling en het verdiende geld na de veiling.

Het geld verdiend voor de veiling (t/m aflevering 3)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke 0 +500 -400 +100 0
Klaas +1100 +450 -100 +1450 0
Rop +100 0 -100 0 0
Taeke +100 +1500 0 +1600 0
Tim +100 +250 -100 +250 0

Het geld verdiend na de veiling (aflevering 4 en verder)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke -250 0 -250 -500 0
Klaas +200 0 0 +200 0
Rop 0 0 0 0 0
Taeke 0 0 -750 -750 +500
Tim +400 0 +300 +700 0

Na Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 krijgen we steeds meer en meer een beter inzicht met betrekking tot de Follow the Money filosofie.

Annemieke is deze week verder de min in gezakt, maar ook Taeke is ineens flink gedaald. Het feit dat hij in het begin veel geld verdiende, maar na de grote reset middels het bieden op het macht over de test, heeft hij opmerkelijk minder verdiend en staat inmiddels zelf onderaan in het rijtje met de verdiensten na de reset. Daarbij moet wel gezegd worden dat er mogelijk nog iets bij kan, omdat het niet zeker is of die laatste -€500,- bij de Vier op een rij opdracht wel of niet nog te behalen was en daarmee of hij dus wel of niet heeft voorkomen.

Eerder beschreef ik al dat Tim na deze aflevering voor mij afgeschreven is als mogelijk Mol. Het feit dat hij bovenaan staat qua inkomsten na de reset, bevestigt dit alleen maar meer.

Dat Nederlands nummer 1 Mol verdachte dan nog wel altijd op de tweede plaats staat zegt misschien meer over het falen van de rest, dan over zijn eigen bijdrage. Na de reset is hij ook maar goed geweest voor €200,-.

Eigenlijk is dat hele “Follow the money” ook gewoon lastig, wanneer er sowieso amper geld meer verdiend wordt. Er zit nog geen €7000,- in de pot! In de Vlaamse serie De Mol die 2 weken geleden na 13 jaar zijn terugkeer maakte op de Belgische televisie (ook voor de Nederlanders via internet terug te kijken in Full HD) werd in de eerste aflevering al ongeveer meer verdiend. Oké, daar wordt wel doorgaans om grotere bedragen gespeeld, maar toch…

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 7: iets is niets

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 7 luidde “iets is niets” en dat viel weer een aantal keren te koppelen aan wat er gebeurde in de aflevering.

Tijdens de eerste opdracht vond Taeke wel een koffer, maar dat was die van Rop, die op dat moment al uit het spel (de opdracht; nog niet uit het grotere spel) lag. Hij vond dus ‘iets’, maar op dat moment was het al ‘niets’ meer.

Bij de tweede opdracht kan het slaan op Annemieke en Taeke, die allebei de zwarte vrijstelling hebben gehad en die van beide is afgenomen. Ze hadden dus ‘iets’, maar daar hielden ze uiteindelijk ‘niets’ van over (wat weer niet helemaal klopt, omdat Taeke nog een joker verdiende en Annemieke zelfs 6 PLUS ook nog eens een vrijstelling).

Maar daarbij kan het net zo goed slaan op Klaas, die zelf de zwarte vrijstelling uiteindelijk aan de opdracht overhield. Met zijn iets werden alle jokers en/of vrijstellingen die ingezet zouden worden door de anderen uiteindelijk niets meer waard.

In de laatste opdracht zag ik niets dat de titel van de aflevering verbindt aan één van de kandidaten.

 

Laat vooral weten wat je ervan vinden in de reacties, of stuur je eigen theorieën naar mail@widm-breakdown.nl en vergeet WIDM BreakDown niet te volgen op Twitter en “like” de Facebookpagina.

Tot volgende week!

Reacties

reacties