Direct aan het begin van Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 wordt er een al een hele vreemde draai gegeven aan de aflevering. De titel is namelijk “3 al weg, 7 over,” wat toch vooral lijkt te wijzen op het feit dat er nu 3 kandidaten naar huis zijn (Airen Mylène, Remy van Kesteren en Ellie Lust) en er dus nog 7 kandidaten (of 6 en De Mol) over zijn. Maar er zit ongetwijfeld nog iets in de aflevering waar het toch op kan slaan, dus we gaan het proberen te vinden!

Toch maak ik me zorgen Rop. “Wat moet een mens zonder Ellie Lust?” lijkt nu al een paar weken zijn nieuwe lijfspreuk te zijn geworden. Dus nu dat Ellie er niet meer bij is, kan het zo maar gedaan zijn met Rop? Vast niet. Maar we gaan het gewoon bekijken.

Opdracht 1: Tijdrit

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 zien we de groep aankomen met een bus bij Rincon Beach. Werkelijk een prachtig plaatje! En de groep mag het nog wat beter gaan bekijken, want ze zullen een stuk langs de baai moeten gaan fietsen.

Langs het “fietspad” (vol los zand, dus ook vol slipgevaar) zijn in totaal 12 enveloppen te vinden vertelt presentator Art Rooijakkers. En het is aan de groep om 1 kandidaat binnen 10 minuten aan de andere kant van de baai te krijgen die 12 vragen kan beantwoorden. De eerste vraag wordt namelijk na die 10 minuten gesteld. Is er dan niemand, dan gaat de vraag voorbij en wordt er ook niets verdiend. En dat terwijl er per goed antwoord €200,- voor de pot verdiend kan worden.
De andere 6 mogen 5 minuten later vertrekken om de enveloppen te zoeken, waar de antwoorden op die vragen in staan. Klinkt allemaal niet zo heel ingewikkeld, alleen is het A) onduidelijk hoe groot die afstand is naar de andere kant van de baai (en dus hoe hard die eerste deelnemer zal moeten fietsen) en B) weet men niet in welke volgorde die enveloppen hangen en dus wordt het flink zoeken.

Als eerste fietser wordt Taeke Taekema gekozen. Uiteraard! Want het is een sportieve opdracht en als er maar iets inspannends gedaan moet worden, dan zal Taeke als ex-topsporter als eerste naar voren geschoven worden. Het idee is dat Taeke natuurlijk binnen die 10 minuten bij Art is, maar de groep vindt het ook een goed idee als Taeke onderweg alvast kijkt waar de enveloppen ongeveer hangen en of ze goed te zien zijn, zodat zij een idee hebben waar ze op moeten letten. Dezelfde Taeke Taekema komt ook met het idee dat de groep na hem eerst de enveloppen 1 t/m 6 zoekt en dat wanneer 1 beantwoord is, de persoon met die envelop op zoek gaat naar nummer 7, nummer 2 naar 8, etc. Klinkt allemaal heel goed. Het enige dat mij volledig ontgaat is het deel waar gezegd wordt dat ze bij die envelop moeten blijven wachten. In wat wij te zien hebben gekregen, heeft Art dat niet gezegd, dus kunnen we ervan uitgaan dat het niet een regel was. En dus zou ik zeggen: pak iedere envelop die je tegenkomt en neem die gewoon mee. Dat niet doen ontneemt je in feite meer tijd om de anderen te zoeken. Dat de groep vervolgens ervoor kiest om iedereen even veel enveloppen bij zich te laten houden, zodat niemand buiten gesloten wordt, is dan nog te begrijpen. Maar het hoeft zeker niet. Dus verdacht als je een ex-hockeyer bent.

Uiteindelijk was de afspraak dat Taeke tijdens zijn ritje ook zou roepen, wanneer hij wat zag (wat overbodig lijkt, aangezien ze gewoon portofoons hadden, maar het idee is in orde). Echter, wanneer hij al 3 minuten weg is, heeft hij nog niets van zich laten horen. Uiteindelijk zien we hem iets na 5 minuten bij Art aankomen, waardoor je er toch van uit kan gaan, dat hij of heel wat gemist heeft, of in ieder geval niets heeft doorgegeven. De eerste die hij beweerde te hebben gezien en in ieder geval de eerste die hij doorgaf was (volgens de montage in ieder geval) nummer 8. Aangezien we gaandeweg de opdracht konden zien dat de enveloppen op volgorde hingen, was hij er op dat moment al 7 gepasseerd. Dus sloeg hij er “7 over” (uit de titel). En als dat zo was, haalde hij er dan ook “3 al weg”? Dat zou zomaar kunnen. Verdacht iets bij Taeke dus.

Na de eerste 5 minuten mag de rest van de groep ook van start. Daar gaat Tim gelijk voorop, gevolgd door Annemieke, Rop, Klaas, Marjolein en Cécile (ook in die volgorde). Het idee was dat de snelste voorop (of “voor Rop”) ging en de langzaamste achteraan. Nou, dat Cécile Narinx de langzaamste was kon niemand ontkennen. Ze beweerde als twee na grootste doodsangst te hebben om snel te fietsen door zand of kiezels (dat na invoegen op de snelweg en langs een steile rotswand klimmen (wat we vorige week zagen)), dus zij reed heel voorzichtig en keek eigenlijk alleen maar naar het pad, zodat ze niet zou vallen. Best verdacht Cécile, zo’n smoesje waarom je niet op de enveloppen kon letten. Zeker als je al de laatste bent, want op het moment dat jij er dan voorbij rijdt, weet je dat iedereen er voorbij gereden is. Maar is dat een tactiek voor De Mol? Dat lijkt me niet. Want een Mol wil zorgen dat de rest in de fout gaat en niet hopen dat de rest het ook al gemist heeft. Dus zou ik – puur naar deze opdracht gekeken – zeggen dat Cécile niet De Mol is. Maar we schrijven haar zeker nog niet af, zoals dat vorige week met Marjolein Keuning wel kon.
Tim Hofman reed met Annemieke Schollaardt en Rop Verheijen wel flink door. Dit kan als verdacht worden gezien, want hoe harder je rijdt, hoe groter de kans dat je een envelop over het hoofd ziet.

Tussendoor zien we dat Taeke na 5:30 al de bestemming bereikt had en dus had hij de rest best even kunnen informeren dat het helemaal niet zo ver was en dat ze dus best de tijd konden nemen. Dat deed hij dan ook. En op dat moment was de groep dus pas 30 seconden op pad.

Doordat Cécile alleen maar naar het pad kijkt, is zij de enige die een portofoon ziet liggen op de grond. Ze stelt terecht de vraag: “Wie heeft hem wel?” Want vragen wie zijn/haar porto niet meer heeft heeft natuurlijk geen zin, als diegene de vraag allereerst niet hoort en ten tweede niet kan antwoorden. Het feit dat Cécile het wel meldt, is een kandidatenactie van haar. De Mol zou natuurlijk deze “net niet hebben zien liggen,” zodat er één fietser sowieso buiten spel gezet wordt (tenzij die persoon als extra paar ogen voor een ander gaat fungeren, maar het hindert hoe dan ook). Als Mol zou je het moment kunnen gebruiken om de gehele groep op te houden en af te leiden met andere zaken. Maar in een opdracht als deze lijkt dat niet heel sterk. “De best voorbereide Mol ooit” zal toch wel met iets beters komen.

Vervolgens zien we Tim, die vertelt hoe belangrijk zijn rol als voorste fietser was. Hij moest de enveloppen als eerste spotten en dan doorgeven aan de rest waar ze ‘m konden vinden. Hij zegt zelf in zijn biecht: “..en ik moest coördineren van: “Jongens, hier is envelop 1,” want ik kwam ze als eerste tegen, “en hier is 2, 3, 4, 5, 6, etc.” Haast alsof hij wilde zeggen dat hij ze wel gewoon allemaal gezien heeft. Maar het leek meer een goed geproduceerd stukje, dan het opbiechten van een molactie.

Gelijk daar achteraan komt Rop met zo’n bedenkelijke uitspraak. Nadat hij zegt dat hij achter Tim en Annemieke aanfietste, zegt hij: “..en ik merk wel wanneer de eerste envelop komt.” Oftewel: “Ik kijk eigenlijk zelf helemaal niet mee.” Dat klinkt al meer als het gedrag van De Mol. En als een echte goede Mol, ga je dan ook nog die twee die net voor je zitten (en daardoor ook eerder verdacht zullen worden, wanneer het fout gaat) op de juiste momenten (wanneer je weet dat er een envelop aankomt) net even afleiden met een vraag of opmerking tussendoor.

Het drietal Tim-Annemieke-Rop komt op een gegeven moment wel een eerste envelop tegen. Maar dit blijkt op dat moment al nummer 7 te zijn. Al weet de groep op dit moment nog niet dat deze allemaal op volgorde hangen. Wanneer er één voor één door wordt gegeven aan de volgende dat ze de eerste envelop hebben gevonden, totdat het bij Cécile aankomt -die die vraag als eerste zou beantwoorden als langzaamste van de groep- komt ineens Marjolein tussendoor met de mededeling dat ze haar portofoon is verloren. Dit wilde ze dan toch maar even melden bij Klaas (die als eerste voor haar reed). Maar zoals Annemieke terecht opmerkte, was het slimmer geweest om dit gewoon even niet te melden en om terug te rijden om hem te zoeken. Dan had ze het altijd nog tegen Cécile kunnen zeggen, die achter haar reed. Nu had die hem ook nog eens gevonden, dus was daarmee het probleem al helemaal opgelost. Maar nu we weten dat de gevonden porto van Marjolein was, weten we in ieder geval dat er geen andere deelnemers verdachter worden, omdat ze de porto zogenaamd niet zouden hebben gezien.

Inmiddels zijn de eerste 10 minuten voorbij en wordt de eerste vraag gesteld: wat is de lokale lekkernij van de Dominicaanse Republiek? Maar ja… Niemand heeft envelop 1 gevonden, dus niemand heeft een antwoord. Dat is dan één ding. Maar Taeke maakt zich ook wel verdacht, door niet eens iets te gokken. Je kan op zijn minst iets noemen. Niet geschoten is altijd mis zeggen ze dan. Dat zou hij uit zijn hockey dagen toch ook moeten weten.

De volgende 5 vragen gaan op dezelfde manier voorbij. Die krijgen we niet te horen, dus weten we ook niet of er wellicht ook wat te gokken viel. Maar er worden geen antwoorden gegeven. Klaas verwijt Tim dat hij de eerste 6 enveloppen over het hoofd heeft gezien. Dat is op zich terecht, want dat was Tims functie. Maar het is ook wel een typisch Mollen dingetje van Mol cf Klaas: zelf net zo goed geen enveloppen vinden en dan toch wijzen naar een ander dat die het niet goed gedaan heeft.

Hetzelfde flikt hij ook bij Cécile, wanneer zij bij hem aankomt bij envelop 7. “Is dit de eerste?” vraagt ze, waarop Klaas zegt dat dit niet het geval is. Dan zegt Cécile er nog geen te hebben gezien, waarop Klaas weer gelijk in de aanval gaat: “Ja, die hingen er wel.” Dus zou hij ze dan toch hebben gezien? Het zou me niet verbazen. Maar ook hier schuift Klaas van Kruistum de schuld naar Cécile, terwijl hij zelf net zo weinig bijdraagt.

“Ik kijk naar de grond, dat ik niet val.” – Cécile Narinx

Dat zij zelf vervolgens net zo’n dubieuze uitspraak doet, is dan weer een ander verhaal. Maar, zoals eerder al aangegeven, is het gedrag van Cécile eerder dat van een angstige kandidaat, dan van een goede Mol, omdat De Mol veel meer invloed wil uitoefenen op het spel.

Wanneer het tijd is voor vraag 5, meent Marjolein – net weer in het bezit van haar eerder verloren portofoon – dat zij bij nummer 5 staat. Ze staat wel bij een boom met daarop een 5 gespoten, maar daar hangt helemaal geen envelop. Kortom: weer niets. Is het verdacht van Marjolein? Ik zie het eerder als onkunde, want dat is eigenlijk het verhaal van Marjolein Keuning in Wie Is De Mol? 2016. Plus: de rest presteert net zo min tot op heden, dus het is niet meer of minder verdacht dan andere kandidaten die nog geen envelop hebben gevonden.

Dan komt er nog een op het eerste gezicht onschuldige uitspraak van Taeke, wanneer hij halverwege even alles opsomt: “Nou, we hebben de helft van de vragen gehad en uh… Nog nul antwoorden kunnen geven, dus we zijn nu bij nummer 7. Zeven, over.” Net dat laatste maakt het ineens veracht van Taeke, omdat we hier een deel van de titel voorbij horen komen: “3 al weg, 7 over.” Misschien haalde persoon die “7, over” zei wel “al 3 enveloppen weg.” Of anders op zijn minst envelop nummer 3. Dat zou dan op Taeke slaan. Of misschien wel gewoon op degene die bij nummer 7 stond – in dat geval dus Klaas.

Vraag 7: “Wie werd door de Dominicanen jaren lang beschouwd als de Robin Hood van de Caraïben?” Klaas antwoordde Roberto Cofresi, zoals dat stond in zijn envelop. En dat was goed. Waarmee de eerste €200,- dan eindelijk werd verdiend.

Vervolgens vraagt Marjolein netjes of de enveloppen direct langs het pad hangen, of niet, zodat ze weet waar ze moet kijken. Dan komt Tim met wat gebrek aan etherdiscipline (wat moet een mens toch ook zonder Ellie Lust?) en begint geheel volgens Wie Is De Mol? traditie direct na het indrukken van de knop op zijn portofoon al te praten, waardoor aan de andere kant de eerste paar keer slechts een deel van het antwoord, of eigenlijk bijna niets ervan, gehoord wordt. Zodra hij dit beseft, doet hij even geheel volgens Ellies protocol en komt zijn reactie door.

Maar diezelfde eventjes verdachte Tim haalt daarna wel de antwoorden voor vraag 8 en 9 op en verdient zo ook €400,- voor de pot.

Tegen de tijd dat ze antwoord 10 moeten geven – een antwoord dat nog niet gevonden is – vraagt Marjolein wellicht terecht aan Taeke of hij niet toevallig stiekem al enveloppen weggehaald heeft. Taeke antwoord hierop met: “Waarschijnlijk niet.” Het is niet echt gedrag van een Mol of van een kandidaat. Het is zo’n vraag waar je in dit spel geen zinnig antwoord op kan geven.

Dan komt Rop ineens ermee dat hij (met Annemieke?) antwoord 5 heeft gevonden. Zoals Taeke terecht opmerkt: mosterd na de maaltijd. Hier hebben ze niets meer aan. Toch doen Rop en Annemieke hiermee alsof ze actief bezig zijn, terwijl ze feitelijk toch niets bijdragen. Typisch iets voor De Mol.

De resterende enveloppen zijn ook niet gevonden. Dus van de te verdienen €2400,- gaat slechts een kwart in de pot.

Analyse: Eigenlijk is hier iedereen en niemand verdacht. Maar toch eerder iedereen. Want had Taeke niet wat meer tijd kunnen nemen om bij Art te komen en dus wat beter al enveloppen te spotten? Vast wel. Zijn tijd was nog maar half om.

En Tim die gelijk vol uit de startblokken weg ging, om zo ook de rest lekker op te zwepen. Zo gaat iedereen snel van start (oké, op Cécile na dan) en worden de eerste paar enveloppen zeer waarschijnlijk over het hoofd gezien.

Maar ook Rop en Annemieke die kort achter Tim zitten, maar in de tussentijd zich ook flink achter hem verschuilen. Alsof hij het in z’n eentje moet doen en dat zij alleen maar wachten op een gevonden envelop om daarbij te wachten.

Natuurlijk ook Klaas, die constant naar anderen wijst, als er iets fout gedaan wordt, maar die zelf ook totaal nul toevoegde aan de opdracht, anders dan even bij een al gevonden envelop staan, wat ieder andere ook had kunnen doen.

En Marjolein en Cécile die opzichtiger dan Klaas ook niets bij hebben gedragen aan deze opdracht.

Mollenperspectief: Hoe saboteert De Mol bij deze opdracht? Door niet of te laat aan te komen bij een envelop. Of als hij/zij in de mogelijkheid is, door ze zelfs weg te halen, wanneer er even niemand kijkt.

Dit laatste is alleen mogelijk geweest voor Taeke (die alleen fietste) en Cécile (die zo traag achter iedereen aan ging). Maar dan voornamelijk voor Taeke. Want in het geval Cécile kan je er toch van uitgaan, dat de enveloppen die zij tegenkwam al door anderen gespot hadden kunnen en moeten worden. Aan de andere kant… Als je verwacht dat iedereen snel van start gaat, kan je best als langzamere achteraan komen en dan snel alles weghalen, voordat men terugkomt om nog een keer meer op het gemakje te zoeken.

Niet of in ieder geval te laat aankomen bij een envelop is eigenlijk op iedereen van toepassing. Maar toch vooral op Rop en Annemieke, die inderdaad te laat nog bij een envelop aankwamen die sowieso ook op de totaal verkeerde plek was. Dat wil zeggen: het was op dat moment duidelijk dat de cijfers opliepen. Dus op het moment dat vraag 7, 8 en 9 achter mekaar komen, heeft het geen zin om daarvoor nog te blijven zoeken. Dat deden zij wel.

Wat De Mol ook nog kan doen is dichtbij iemand anders (of meerdere anderen) fietsen, om zo tussendoor steeds in gesprek te blijven en daarmee de aandacht af te leiden van het werkelijke zoeken. Dit leek vooral Rop nog wel eens te doen.

Conclusie: Klaas en Tim verdienen respectievelijk €200- en €400,- voor de pot. De Mol houdt er €1800,- uit. De Mol lijkt me hier te winnen.

Na de opdracht krijgen we een kort onderonsje te zien tussen Annemieke en Rop om hun oude verbondje weer “aan te maken,” met daarin de jaarlijks terugkerende vraag van bondgenoten aan elkaar: “Jij bent het toch niet hè?” Dit vraagt Annemieke aan Rop, die natuurlijk zweert dat hij het niet is. Maar wat opmerkelijk is: Rop vraagt het niet terug. Vertrouwt hij haar gewoon genoeg, of weet hij toch dat hij zelf De Mol is en is hij dus niet bezig met dit terug vragen, maar meer met zijn eigen antwoord?

Daarna gaan we naar de volgende opdracht, maar niet voordat we weer een shot hebben met daarin veel vogels. Dit is toch een wekelijks terugkerend iets en dit zou niet voor het eerst zijn dat daar een betekenis achter zou zitten. Maar misschien zou het ook juist daarom niks zijn. Tot op heden kan ik ook nog niet die vogels ergens mee aan een kandidaat koppelen. Misschien dat ik daarvoor eens het officiële forum moet gaan bezoeken. Daar zijn genoeg mensen die zich daar ook in willen verdiepen.

Opdracht 2: Taíno tekens

De groep komt aan bij Art, die voor een aantal plaatjes staat. Hij legt uit dat dit tekens zijn van de Taíno indianen, die voorheen daar woonden. De groep moet in de opdracht op zoek naar naar die tekens en daarom moeten ze ze uit hun hoofden leren. Wanneer ze al die negen tekens gevonden hebben, hebben ze daarmee de informatie om het te winnen geld te vinden. Blijkbaar liggen er ook andere symbolen en als de groep er daarvan meeneemt, dan kost het ze €200,-. Best interessant voor De Mol om te proberen dus.

Tim Hofman stelt meteen voor om allemaal één teken te onthouden en dan 2 kandidaten twee. Maar Annemieke merkt terecht op, dat ze niet weten of ze allemaal samen zullen blijven en dat dus iedereen alle tekens moet onthouden.

Vervolgens werd de groep verdeeld over 3 boten. Team T (Taeke en Tim), Team C (Cécile en Klaas (of Claas nu?)) en Team A (Annemieke, Marjolein en Rop).

Annemieke was heel blij dat zij een keer een porto vast mocht houden tijdens een opdracht, want “er kon eigenlijk weinig mis gaan” volgens haar. Ze moest eens weten! Even daarna zien we namelijk dat Taeke probeert haar te bereiken via de porto en ze reageert gewoon niet. Of ze het niet hoort, omdat één van de twee op een ander kanaal staat, of dat ze gewoon totaal met andere dingen bezig was zullen we niet weten. Maar verdacht was het wel van Annemieke (hoewel de schuld ook bij Taeke kan liggen dus, als hij op een ander kanaal stond). Gezien het feit dat ook Marjolein, die naast Annemieke in de boot zat, nergens op reageerde, kunnen we aannemen dat het bericht gewoon niet doorkwam, doordat of één iemand de knop ingedrukt hield, waardoor het gesprek geblokkeerd werd, of doordat die twee porto’s niet op hetzelfde kanaal stonden.

Klaas is de eerste die een boei spot. En in dezelfde baai ziet Cécile gelijk ook dat er nog meer liggen. Het eerstgevonden symbool bleek niet goed te zijn, maar dit constateerde Team C ook, dus daar ging nog geen geld mee verloren. Het is Klaas die dit ook meteen zegt, voordat Cécile het symbool ook nog maar gezien heeft. Dus voor wie Klaas verdenkt: dit doet hij dan toch best als kandidaat.

Kort daarna volgden ook Tim en Taeke in de juiste baai en bleef alleen Team A achter. Maar laten we even reëel blijven: Marjolein heeft al 4 afleveringen lang niets toegevoegd. Rop heeft al meer gestunteld dan wie dan ook. En Annemieke doet wel leuk mee, maar maakt ook zeker nooit het verschil. Dus misschien valt er van deze boot ook gewoon niet te veel te verwachten.

Daar waar Team C eerst nog de verkeerde aap vonden, vond Team T wel de juist. Gelijk daarna vinden Cécile en Klaas er ook één. Dan vinden Taeke en Tim er nog eentje.

Dan zien we toch Team A langs een boei varen, maar ze concluderen al varende dat dit geen goede is, dus laten ze hem liggen. Terwijl zij dat melden, geeft Team C door dat zij er nog één gevonden hebben en kort daarna nog eentje.

Uiteindelijk vinden Cécile en Klaas er 5, Taeke en Tim vinden er 3 en Annemieke, Marjolein en Rop komen met lege handen thuis.

Cécile zegt dan nog in haar euforie tegen Klaas dat ze een stelletje uitslovers zijn en dat daarom niemand ze nu meer verdenkt. “YES!” volgt er gelijk. En ook Klaas zegt: “Mooi zo.” Maar waarom? Zijn dit kandidaten die tegenover elkaar spelen dat ze De Mol zijn? Want iedere kandidaat wil toch juist verdacht worden. Alleen De Mol niet. Maar is het dan verdacht van Cécile, die erover begint. Of juist van Klaas, die wel heel snel reageert ook.

Vervolgens komen de drie boten bij elkaar, omdat in boot A een bak was met 9 vakken, waar de 9 juiste symbolen in gelegd moesten worden. Dan zouden ze aan de achterkant ervan een kaart vinden naar de plaats waar het geld lag. Dat stond op 6 van de 9 blokken. De andere 3 gaven een cijfercode – 113 – die bleek op een cijferslot te horen.

Eenmaal aangekomen bij “de haaienbek” vonden ze inderdaad een kist. En daar zat een cijferslot op. Dus de code 113. Klaas ging als enige naar de kist toe en wist er €1000,- uit te halen. Wat opmerkelijk was: niemand ging met hem mee. Dus Klaas heeft als enige gezien wat er in de kist zat. Misschien ligt er nog wel €1000,- in. Of meer! Niemand die het weet. Maar als Klaas De Mol is, dan heeft hij hier heel makkelijk geld kunnen laten liggen, want er is toch niemand geweest die hem controleerde. Zoals terecht bij MolTalk ook werd opgemerkt, deed Suzan Visser een soortgelijk iets in 2014, toen zij ongecontroleerd enveloppen mocht pakken uit een brievenbus, waar Freek Bartels totaal niet in gaten had, dat zij er één had laten liggen (met best een leuk bedrag erin).

Analyse: Ondanks een paar al dan niet bedoelde pogingen om de boel te verstieren (denk aan Tim, die iedereen één bordje wilde laten onthouden, of Team A, dat niets ophaalt), werd de opdracht redelijk eenvoudig tot een succesvol einde gebracht. En bij een opdracht die slaagt, is het altijd lastig om iets van een Mol  te bespeuren.

Al had ik zelf als kandidaat toch héél graag nog even een kijkje genomen bij die kist, nadat Klaas er geweest was. Als je dan nog geld treft in die kist, hoef je dat absoluut niet mee te pakken, want dan weet iedereen wat jij weet. Maar als je dan in ieder geval die informatie voor jezelf houdt, weet jij als enige 100% zeker wie De Mol is.

Mollenperspectief: Wat De Mol bij deze opdracht wil doen, of in ieder geval proberen, is ervoor zorgen dat er verkeerde bordjes meegenomen worden. Als je dan het geld binnenhaalt, dan gaat er in ieder geval ook gelijk weer iets vanaf. Het enige probleem kan zijn, dat je een teamgenoot hebt, die heel goed weet welke wel en niet mogen en je daarmee gelijk neutraliseren.

Een andere mogelijke manier om te saboteren is om als enige naar de kist te gaan om het geld te pakken en dan biljetten te laten liggen. Dat je dan nog wat sympathie van de groep krijgt, door gelijk de nu al erg gemiste Ellie aan te halen, leidt mooi af van het feit dat er nog meer in de kist ligt.

Conclusie: De enige die mogelijk hebben geprobeerd te saboteren zijn Tim, Klaas en Team A (Annemieke, Marjolein en Rop). Maar dat mocht allemaal niet baten. Er ging gewoon €1000,- in de pot.

Opdracht 3: Verhalen estafette

Voor de laatste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 verzamelt de groep bij “de brug naar nergens.” Toepasselijk of niet? Want het lijkt hier toch regelmatig ook nergens naartoe te gaan.

De kandidaten moeten zich over de gehele brug verspreiden en zo een verhalen estafette doen. Nu gaat dit normaal als spelletje al zelden goed. Doe dit in Wie Is De Mol? en je weet dat het niet gaat lukken. Voeg daar dan aan toe dat het niet één kant op gaat, maar van beide uiteindes de andere kant op en je weet dat er weer een debacle te wachten staat.

Bij deze de volgorde waarin de kandidaten op de brug stonden (met dank aan Viviënne van den Assem in MolTalk):

Zo kwam Annemieke dus bij een bord te staan met een heel verhaal erop en gold voor Cécile aan de andere kant hetzelfde. De bedoeling was dat hun beide verhalen naar de ander zou komen. Hiervoor kregen ze 20 minuten de tijd.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 - de zin van Annemieke

Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 – de zin van Annemieke

Opmerkelijk is dat de eerste stelling op het bord van Annemieke niet klopt. Meervoudigepersoonlijkheidsstoornis heeft namelijk geen 38, maar 35 letters. Zet je het in meervoud, dus -stoornissen, dan zijn het er wel 38. Dit zou een bewuste fout kunnen zijn van de programmamakers. Want als een aandachtige kandidaat dit na gaat rekenen, komt deze misschien tot dezelfde conclusie. En zal er dus niet “meervoudigepersoonlijkheidsstoornis,” maar “meervoudigepersoonlijkheidsstoornissen” opgeschreven worden, waarmee het antwoord niet zou kloppen.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 - de tekst van Cécile

Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 – de tekst van Cécile

Naar aanleiding van deze teksten – en dan vooral die van Cécile, waarin dat staat over een woord met alleen de bovenste regel van je toetsenbord – werd er al opgemerkt dat je met alleen de letters van de bovenste regel van je toetsenbord ook als enige de naam (van deze deelnemersgroep) “Rop” kunt typen. Maar ook hetzelfde kan gezegd worden over Klaas en de middelste rij. Dus als het een verborgen aanwijzing zou zijn, dan is dit niet erg sterk gedaan. Het zal dus ook geen officiële aanwijzing zijn.

Dat het algemeen bekend is dat een opdracht als deze niet gaat lukken, dat is dan dan tot daar aan toe. Maar dat het al direct bij Cécile fout gaat, wanneer zij het als eerste aan Taeke moet gaan vertellen, dat gaat toch wel erg ver. Maar goed… Met Tygo Gernandt ging het in 2014 ook al fout toen hij als eerste woorden moest gaan doorgeven op de roltrap. En dat waren dan losse woorden. Dit was een heel verhaal.

Dus dit verhaal gaat al meteen niet meer lukken. Wat de anderen dan daarvan doorgeven is al niet meer verdacht als het fout gaat, want De Mol weet wat de teksten zijn en weet dus ook dat hij een al foute zin gewoon goed door kan geven. Dan doet hij/zij nog niets verkeerd ook.

Het enige dat Cécile weer minder verdacht maakt is het feit dat zij ongeveer iedere keer als ze Taeke een nieuwe zin moet geven fouten blijft maken. Dat maakt het te opzichtig. Als je zomaar één woordje, zoals “linkerkant” in plaats van “linkerhelft” gebruikt, is het subtiel en des Mols. Maar zo ongeveer iedere zin structureel fout doorgeven is gewoon teveel van het goede (of juist slechte).

Analyse: Als Mol hoef je hier weinig te doen. Dit soort dingen gaan altijd fout, dus je kan je gewoon van je beste kant laten zien.

Mollenperspectief: De Mol gaat hier gewoon heel goed meedoen. De Mol weet altijd de hele teksten uit zijn/haar hoofd. Zeker als je “de best voorbereide Mol ooit” bent. Alleen als er aan het einde nog steeds niets fout is gegaan, kan je altijd nog een keer een woordje veranderen. Maar goed kans dat er iemand je al voor is geweest met een fout.

Conclusie: Dankzij Cécile hoefde de rest/De Mol niets meer te doen en werd het een opdracht waar we eigenlijk verder niets uit kunnen halen.

De test

Gelijk daar achteraan gaan we door naar de test. Wat voor mij ook wel fijn is, want deze BreakDown heeft al veel langer geduurd dan alle anderen.

Kandidaat Biecht Vragen
Annemieke Klaas, Tim Klaas, Rop, Taeke, Tim
Cécile Klaas, Rop, Tim Tim
Klaas Annemieke, Taeke, Tim Tim (vraag 20)
Marjolein
Rop (niet Marjolein)
Taeke Tim Taeke, Tim
Tim Cécile, Klaas, Marjolein Cécile, Klaas

Vorige week vonden we iets, waardoor we Marjolein af konden schrijven als potentiële Mol, toen zij geld verdiende, waar dat absoluut niet hoefde. Dat was dus één kandidaat minder om rekening mee te houden. Dus dat maakt het extra vervelend dat zij er meteen uit moest deze week. Hoewel ik bij eerdere afleveringen aangaf dat ik graag wilde dat zij eruit vloog, omdat ze gewoon niets deed, had ik haar nu graag gehouden, omdat we dan alvast wat meer wisten. Maar het mocht niet zo zijn. Ze heeft goede tijden gehad, maar slechte tijden kwamen met deze voor haar laatste test.

Follow the Money

Omdat alles qua geld in de gaten houden eigenlijk niet echt een realistisch beeld gaf tot aan de ‘veiling’ van vorige week, is er vanaf deze aflevering een reset knop ingedrukt en wordt het geld vanaf nu opgedeeld in het verdiende geld voor de veiling en het verdiende geld na de veiling.

Het geld verdiend voor de veiling (t/m aflevering 3)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke 0 +500 -400 +100 0
Cécile +100 +100 -100 +100 0
Klaas +1100 +450 -100 +1450 0
Marjolein 0 0 -100 -100 0
Rop +100 0 -100 0 0
Taeke +100 +1500 0 +1600 0
Tim +100 +250 -100 +250 0

Het geld verdiend na de veiling (aflevering 4 en verder)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke -350 0 0 -350 0
Cécile 0 0 0 0 0
Klaas 0 +200 0 +200 0
Marjolein +650 0 0 +650 0
Rop +300 0 0 +300 0
Taeke 0 0 0 0 0
Tim 0 +400 0 +400 0

Na Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 krijgen we langzaam een beter inzicht met betrekking tot de Follow the Money filosofie.

Annemieke blijft in de min staan en degene die sinds de herstart het meeste had verdiend ligt eruit. Wel is Tim wat opgeschoven en is nu ineens de best verdienende kandidaat (sinds de herstart).

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 5: 3 al weg, 7 over

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 5 luidde “3 al weg, 7 over” en gelukkig was dat een keer niet per se aan iedere kandidaat te koppelen. Maar gelukkig wel aan een aantal, dus dat zullen we eens met zijn allen bekijken.

Eigenlijk is alles waarmee dit op de aflevering/potentiële Mol kon slaan al behandeld tussendoor.

De groep zag eerder al 3 mensen vertrekken, waardoor ze nu nog met 7 over zijn. Dus dat is wat je als eerste zou denken met deze titel.

Maar bij de Tijdrit opdracht, mocht Taeke Taekema als eerste vooruit fietsen en zou daarbij aangeven, wanneer hij enveloppen tegenkwam. Maar de eerste keer dat hij iets doorgaf, was toen hij envelop nummer 8 vond. Sloeg hij er daar “7 over” en haalde hij ook “3 al weg” (zijnde drie enveloppen of alleen nummer 3)? Het zou zo maar kunnen.

Terwijl de rest enveloppen aan het zoeken is en hij op antwoorden wacht, zegt hij ook nog eens: “Nou, we hebben de helft van de vragen gehad en uh… Nog nul antwoorden kunnen geven, dus we zijn nu bij nummer 7. Zeven, over.” Zoals gezegd: misschien haalde persoon die “7, over” zei wel “al 3 enveloppen weg.” Dat zou dan op Taeke slaan.

Of misschien moest het gewoon slaan op degene die bij nummer 7 stond, wat op dat moment Klaas was.

 

Laat vooral weten wat je ervan vinden in de reacties, of stuur je eigen theorieën naar mail@widm-breakdown.nl en vergeet WIDM BreakDown niet te volgen op Twitter en “like” de Facebookpagina.

Tot volgende week!

Reacties

reacties