Eindelijk is het zover! Wie Is De Mol 2016 aflevering 1 is er! Eén probleempje… Is het nu dat fantastische spelprogramma, of zit ik naar een film te kijken?

De eerste 10 minuten gaan al voorbij aan presentator Art Rooijakkers die ‘De Mol’ aan het klaarstomen is voor het nieuwe seizoen. Oké, niemand heeft natuurlijk het idee dat dit de echte voorbereiding was. Dit was gewoon een stukje acteerwerk. Maar het deed mij direct denken aan hoe Mol Elise de Ruiter in Seizoen 4 ook aan het begin van iedere aflevering een briefing kreeg voor de aflevering via een video van de presentatrice destijds, Angela Groothuizen. Dus kunnen we ons allereerst afvragen: praat Art hier tegen de echte Mol, of gewoon een willekeurig persoon die even als plaatsvervanger dient? Gezien de trend van de laatste jaren, met hoe ze aan het einde bij de ontknoping het hele seizoen van de finalisten achterstevoren afspelen om terug te komen tot één onthullend moment te komen, lijkt het me wel dat dit echt De Mol is.

De beelden die we te zien krijgen van waar ze dit seizoen allemaal naartoe gaan zien er prachtig uit en het maakt me zowel enthousiast voor de rest van het seizoen, evenals om weer op reis. Maar buitenom dat lijkt me er weinig informatie in te zitten die verder een aanwijzing geeft richting de identiteit van De Mol. En dat is toch wat we hier proberen te achterhalen.

Hetgeen wel opvalt in deze beelden, is dat het erop lijkt dat we in ieder geval een klein stukje Mol te zien krijgen:

Wie Is De Mol 2016 aflevering 1 - Kijk maar tussen de balken

Wat de haarkleur moet zijn is niet heel duidelijk, want het licht en misschien ook nog wel een kleurenfiltertje van de productie kan er nog al eens een flink vertekend beeld van geven. Maar het ziet eruit als minstens middellang haar. Al vind ik het in dit stadium nog al erg vroeg om Ellie Lust en Taeke Taekema om enkel die reden uit te gaan sluiten. Wat als het inderdaad maar een stand-in blijkt te zijn?

Toch komt Art ook nog met wat interessants, zo zal later blijken in de aflevering. Hij maakt De Mol namelijk bekend met de “Follow the money” tactiek die veel gebruikt wordt. Daarbij zegt hij letterlijk:

“Dat is voor jou een kans om een dwaalspoor te creëren. Je kunt af en toe eens geld verdienen om ze te misleiden.” – Art Rooijakkers

Natuurlijk is ook dat niets nieuws. Maar zo’n dwaalspoor is vooral in het begin praktisch, omdat men dan nog een beeld van je aan het maken is. Kortom: kom je in het begin over als nuttige, geld verdienende kandidaat, dan is dat beeld makkelijker vast te houden, dan wanneer je je in een later stadium opnieuw moet bewijzen. Anderzijds kan het ook wel weer in een later stadium van pas komen, om mensen die je verdenken weer aan het twijfelen te brengen. En tussen 9 andere kandidaten valt het toch al minder op wie wat verkeerd doet, omdat iedereen nog altijd op iedereen let.

Het volgende stukje in deze introductie gaat over Art die De Mol staand informeert over de andere kandidaten. Wat me hieraan opviel, is dat Art ietsjes omhoog kijkt. De Mol is dus zeer waarschijnlijk iets langer dan Art. Nu heb ik het idee dat Art zelf ook niet bepaald lang is, dus dat is al snel. Maar het is wel iets om in de loop van het seizoen eens in de gaten te houden.

Vervolgens krijgen we te horen dat er dit jaar op de achterkant van het geld een mozaïek staat met het portret van De Mol, of zoals Art het zegt: “Met daarop een afbeelding van jouw gezicht,” waarbij hij het biljet dat hij ter demonstratie vast had terug legt en zijn vinger wijst naar de afbeelding van Klaas van Kruistum, die op dat biljet afgebeeld stond. En aanwijzen… Heette de aflevering niet wijsmaken?

Dit seizoen staan alle kandidaten op de voorkant van de 10 verschillende biljetten. Hier even in een overzicht:

 • €10: Klaas van Kruistum
 • €20: Tim Hofman
 • €50: Airen Mylène
 • €100: Cécile Narinx
 • €250: Taeke Taekema
 • €500: Annemieke Schollaardt
 • €1000: Ellie Lust
 • – €50: Remy van Kesteren
 • – €100: Rop Verheijen
 • – €250: Marjolein Keuning

Hiervan kan je zeggen dat het opvallend is dat Remy, Rop en vooral dan Marjolein (omdat zij staat voor het grootste min bedrag) staan voor geld dat uit de pot verdwijnt. Maar als er al een hint staat op de achterkant van het geld, dan lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze op de voorkant het ook zo overduidelijk weggeven.

Nadat Art de kandidaten één voor één introduceert, in plaats van het standaard stukje waar de kandidaten dat zelf doen, zegt hij: “We spreken elkaar pas weer in de finale.” Sommigen zullen dit interpreteren als dat hij letterlijk De Mol niet voor die tijd zal spreken, maar dat is natuurlijk onzin. Echter, tot aan de finale is ieder contact van Art met hem of haar dat van presentator tot kandidaat en niet dat van presentator tot Mol. Daar wordt gewoon een duidelijk onderscheid in gemaakt.

Daarna krijgen we dan eindelijk de leader. Daar wordt altijd flink in gezocht. Maar daar houd ik me doorgaans niet mee bezig. Wat me wel opviel, was dat voor het nemen van de groepsfoto een vogel voorbij gevlogen kwam. Zoiets in is natuurlijk lastig te plannen, maar als het zou gebeuren, wanneer ik zo’n foto moet nemen, dan zou ik het anders monteren. En kort daarna zien we dat Wie Is De Mol 2016 aflevering 1 de titel “Wijsmaken” heeft gekregen, waarna direct een timelapse shot komt van een standbeeld dat ook een wijzende beweging maakt en totaal onder de vogels zit. Het kan een dwaalspoor van de montage zijn, maar ik wil het wel in de gaten houden in de rest van de serie. Bloemen en vissen hebben we de afgelopen seizoenen ook al voorbij zien komen voor Margriet van der Linden en Suzan Visser respectievelijk. Die twee aanwijzingen waren wel meer in-your-face, dan een vogel, die ik zo snel nog niet kan linken aan een kandidaat. Maar wie weet? Het is nog vroeg in het seizoen!

Opdracht 1: De metro

Het duurde slechts 12,5 minuut, maar dan zijn we eindelijk aangekomen bij de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 1. Net als vorig seizoen, begeven de kandidaten zich voor de eerste opdracht op een station. Dit keer niet op zoek naar “allemaal op elkaar lijkende mensen,” maar ze moeten één voor één instappen en een opdracht uitvoeren voordat ze bij het eindstation zijn. Ze moeten allemaal een aantal mensen bij verzamelen die aan per kandidaat aan andere criteria voldoen. De eerste die instapt moet één persoon vinden met criterium A, de tweede persoon twee mensen met criterium B, etc. Althans… Klaas is de eerste in de rij en die wordt aangesproken door Art.

Op Twitter heb ik een theorie voorbij zien komen, omdat Art Klaas hier aanspreekt en hij even daarvoor aangaf dat hij De Mol pas weer zou spreken bij de finale, dat Klaas niet De Mol zou kunnen zijn. Maar zoals ik eerder al aangaf: hier praat Art met Kandidaat Klaas en niet (potentiële) Mol Klaas. Het is gewoon een andere rol op dat moment. Niet dat ik bij deze zeg dat Klaas De Mol is, maar hij wordt niet om zo’n uitspraak uitgesloten.

Als eerste: Klaas

De opdracht voor Klaas luidt: “Vindt één muzikant en neem deze mee naar het eindpunt van de metrolijn.” Niet onmogelijk zou je denken. Maar neem het even letterlijk wat ze zeggen. “Vindt één muzikant…” Er zit in de kandidaten één muzikant, namelijk harpist Remy van Kesteren. Omdat Art Klaas hier nog aan het wijsmaken is met betrekking tot deze opdracht, lijkt me dit eentje om mee te nemen in de overwegingen.

Maar Wie Is De Mol zou Wie Is De Mol niet zijn, als er niet nog wat achteraan kwam. Art zegt namelijk dat Klaas zijn opdracht niet hoeft uit te voeren. Hij krijgt een speciale missie. Hierover straks meer.

Als tweede: Annemieke

“Vindt 2 mensen van jouw leeftijd en neem ze mee naar het eindpunt van de metrolijn.” Oftewel: ze moet op zoek naar 2 mensen van 36 jaar. Dat klinkt op zich niet onmogelijk. Maar de kans is natuurlijk gewoon aanwezig dat er simpelweg niemand in die metro zit van 36 jaar. Maar ze spreekt wel goed Spaans, dus ze zou zich in ieder geval een heel eind moeten kunnen redden en anders op zijn minst anderen helpen.

Als derde: Marjolein

Marjoleins opdracht luidt: “Vindt 3 mensen in uniform…” (ik ga niet iedere keer het stuk blijven herhalen over het meenemen tot het eindpunt).

Als vierde: Tim

“Vindt 4 vrouwen met de naam Maria…” Op zich in een Spaanstalig land is dat ook geen onmogelijke missie lijkt me. Aan de andere kant, hier zijn namen als Jan, Wim en Kees ook niet meer zo standaard als ze ooit geweest zijn. Dus je weet het niet.

Wel lag ik meteen dubbel om wat Tim over de opdracht zei.

“Anders gezegd: je bent in Zuid-Amerika en het eerste wat je nu gaat doen is vrouwen hosselen.” – Tim Hofman

Ik reken het goed!

Zijn aanpak was misschien niet de meest praktische geweest in het oog van de andere mensen in de metro. Maar uiteindelijk slaagde hij wel in zijn opdracht. Dus wie zal zich daar nog druk om maken?

Als vijfde: Airen

Airen moet op zoek naar 5 mannen met baarden. Stoppels rekent ze ook al als een baard. Dus dan is het vrij snel te regelen. Ze praat aardig Spaans, dus ook dat helpt haar aardig.

Als zesde: Rop

De opdracht voor Rop is om 6 mensen met rode nagellak te vinden. Hij spreekt echter geen Spaans, dus hij heeft meer moeite met deze opdracht.

Later kreeg hij nog wel hulp van Tim, die op dat moment zijn 4 Maria’s al verzameld had. Weer wat later was hij ook ineens weer een paar van zijn rode nagels kwijt.

Als zevende: Remy

“Vindt 7 mannen die Juan heten…” valt een beetje in dezelfde categorie als de opdracht van Tim. Juan is toch de Spaanse Jan, dus allemaal één pot nat. Maar 7 Juans is natuurlijk wel een stukje lastiger dan 4 Maria’s.

Als achtste: Cécile

Cécile mag opzoek naar 8 mannen met een rugzak. Acht mannen is veel. Maar omdat ze je zonder te vragen kunt zien of ze wel of geen rugzakken hebben, zou het naar mijn idee aanzienlijk makkelijker moeten zijn om ze te vinden. Dan is het daarna alleen nog maar een kwestie van ze ook daadwerkelijk meekrijgen naar het eindpunt. Natuurlijk moet er ook rekening mee gehouden worden dat hoe later je instapt, hoe minder tijd de kandidaat heeft. Al is het niet erg duidelijk hoeveel tijd er precies tussen de stations zit.

Zij komt Rop nog tegen en komt tot de conclusie dat zij voor hem wel rode nagels heeft, aangezien hij voor haar ook wel een rugzak heeft. Zo helpen ze elkaar. Of dat geheel volgens de regels is, is niet duidelijk. Maar zoals op het HBO uitgelegd werd: zulke vragen (of hier: opdrachten) moet je duidelijk stellen, waarbij je zulke twijfel uitsluit. Dus als het niet specifiek in de opdracht vermeld staat dat het op de een of andere manier moet, dan zou het wat mij betreft goed moeten zijn.

Hetzelfde geldt overigens voor Annemieke en Marjolein, wanneer één van Marjoleins mannen in uniform ook 36 jaar oud is. Zoals Annemieke dan ook stelt: “Bij deze dan!”

Als negende: Taeke

De fijnste opdracht van allemaal zou toch die van Taeke Taekema moeten zijn. Hij moet 9 mooie meisjes meenemen. Nog meer vrouwen hosselen! Maar het eerste dat ik dacht bij het horen van die opdracht, is exact hetzelfde als wat Taeke erover zei: mooi is een relatief begrip. Dus als je maar 9 meisjes meekrijgt, dan kan je altijd nog zelf zeggen dat jij ze mooi vindt. Vrij eenvoudig dus.

Wat wel opmerkelijk was, was dat toen Taeke op zoek was naar een paar dames, hij door Marjolein ineens werd doorgestuurd, omdat “die al van haar waren.” Dus waar ze even daarvoor best een aantal mensen kon delen met Annemieke, kon dat met Taeke ineens niet meer. Dat soort inconsistentie maakt haar in mijn ogen wel verdacht. Het valt te verdedigen door te zeggen dat ze er misschien over twijfelt en daarom het risico niet wil nemen. Maar als dat zo is, dan moet ze ook niet iemand voor zowel haar én Annemiekes opdracht delen. All-in of niet.

Als tiende: Ellie

Vindt 10 mensen met een hoofddeksel. Het valt in hetzelfde straatje als de rugzakken: je kunt het al zien zonder te vragen. Dus daarom is het voor haar ook niet per se heel lastig. Vooropgesteld dat die mensen wel in de desbetreffende metro moeten zitten uiteraard.

De speciale missie

Eenmaal aangekomen bij het eindpunt staan Art en Klaas te wachten op de anderen. Er wordt nagegaan of iedereen zijn of haar opdracht heeft uit weten te voeren. Taeke, Airen en Tim waren er alle drie al in geslaagd. Maar toen was Ellie aan de beurt en ze kwam aan met maar vijf mensen met hoofddeksel. Dus waren ze er op dat moment al niet in geslaagd om alles te doen lukken.

Daar kwam de missie van Klaas in het spel. Hij had moeten voorspellen of ze het wel of niet zouden halen. Klaas had het goed ingeschat en had gezegd dat ze het niet zouden halen, waardoor er alsnog €1000,- voor de pot verdiend was.

Iedere kandidaat kreeg van Art een Céciletje als beloning en zo was de eerste €1000,- binnen. Alleen ontstond er toen de twijfel: wat te doen met dat geld?

Analyse: We weten dat er 3 zijn die het gehaald hebben, namelijk Taeke, Airen en Tim. We weten dat Ellie het niet gehaald heeft. En we weten dat Klaas het juist heeft ingeschat. We weten niet hoe uiteindelijk de resterende 5 er vanaf hebben gebracht. Dus zegt dit meer over de 5 die we wel weten, dan degene die we niet weten. Van Annemieke wordt gezegd dat zij het niet gehaald heeft, dus dat nemen we dan maar even aan.

Mollenperspectief: Het is een hele dubbele opdracht. Doordat Klaas in moest schatten of ze het allemaal wel of niet zouden halen – wat De Mol ongetwijfeld weet (dit zou tenslotte de best voorbereide Mol ooit zijn) – wordt de insteek voor de opdracht ineens geheel anders. Ieder logisch denkend mens en zeker kijkers van het programma weten dat in een situatie als deze nooit iedereen erin slaagt. Dus zal iedere kandidaat die zo’n keuze moet maken dat ook zeggen.

Wanneer Klaas in dit seizoen De Mol is, dan kan hij het niet bij de eerste opdracht al verkopen dat hij denkt dat iedereen slaagt in zijn opdracht. Al is het alleen maar onder het mom van: “Er zit ook nog een Mol tussen.” Zo zou hij ook vertrouwen kweken en een klein bedrag worden binnengehaald, zoals in de voorbereiding door Art ook al geadviseerd werd.

Zit De Mol echter tussen de andere 9, dan is het enige wat je kunt doen, om eventueel toch voor mekaar te krijgen dat er geen geld in de pot gaat, je uiterste best doen om iedereen te helpen hun opdracht te volbrengen.

Conclusie: Wat mij betreft komt Klaas in aanmerking als potentiële Mol, puur omdat hij hier exact doet wat in de voorbereiding wordt opgedragen: wat geldt verdienen, zodat het er later uit kan en eveneens punten scoren bij de groep.

Ook voor Tim die actief anderen ging helpen, evenals Marjolein & Annemieke en Rop & Cécile die allemaal elkaar wilden helpen valt nog wat te zeggen. Een extra kanttekening komt bij Marjolein, omdat ze niet consequent was in het delen van haar mensen met andere kandidaten (Annemieke wel, maar Taeke niet).

Maar toch denk ik vooral dat De Mol zich hier gewoon niet eens heeft ingespannen om de opdracht te doen mislukken, omdat het nagenoeg onmogelijk was.

Het penningmeesterschap – deel 1

Wanneer het eerste geld verdiend is, is het gebruikelijk dat er een penningmeester komt. Dat wordt normaal gesproken ook nadrukkelijk gezegd, of er wordt gevraagd of er al eentje gekozen is. Dat was beide hier niet het geval, omdat ieder zijn eigen aandeel kreeg.

Bekend met het programma, begint de groep er onderling toch over en Ellie is de eerste die zich oppert om het penningmeesterschap op zich te nemen. De meeste kandidaten vinden dit allemaal prima en ze vertrouwen haar wel. Maar Taeke gaat er als eerste tegenin en wil het liever gewoon nog even zelf houden. Tim stelt ook voor dat iedereen het in ieder geval nog even een nachtje houdt. Ze kennen elkaar tenslotte maar pas en weten dus ook nog niet echt wie ze kunnen vertrouwen. Daar gaat Remy tegenin, door te zeggen dat er dan sowieso €100,- verdwijnt.

Dat is natuurlijk nooit het geval, want als er 1 van de 10 zijn of haar geld kwijt is, dan is dat wel heel erg duidelijk en niet des Mols.

Ellie Lust neemt het geld van iedereen in ontvangst, met uitzondering van dat van Tim en Taeke.

De volgende dag is Ellie niet zeker of zij penningmeester zal mogen blijven, wil dit wel worden, maar zij wilt vooral niet dat Tim of Taeke dit gaat worden, omdat die twee in eerste instantie niet achter haar stonden. Voldoende wantrouwen in de beginfase van het spel dus. Mooi zo! Al jaren lang is men veel te lief voor mekaar geweest.

Opdracht 2: Topito

Er ligt een heel parcours (wel rechttoe-rechtaan) met 14 vakken erin (4 met oplopende geldbedragen en 10 voor de namen van de kandidaten) en de kandidaten moeten een enorme topito (of mojito, afhankelijk van wie je het vraagt) verslepen.Het liefste helemaal naar de andere kant van het parcours. Dan wordt er namelijk maximaal verdient (€2000,-) én hoeft niemand zijn scherm te zien na de test.

Om te bepalen wiens naam waar komt te liggen, moeten de kandidaten één voor één een balkje bakken, waar op de andere kant van een naam staat en die mogen ze vervolgens aan een willekeurig vak koppelen. Het idee erachter is: als jouw naam in vak 1 ligt en de topito wordt in of voorbij vak 1 gesleept, dat je dan niet je scherm hoeft te zien na de test.

Art zegt nog wel dat het spel niet voor de ogen van de deelnemers verandert, maar achter hun rug.

“Dit spel verandert niet voor je ogen… Maar achter je rug.” – Art Rooijakkers

De twist is dan ook, dat pas na het maken van de test bepaald wordt, of het bord van onder naar boven wordt gelezen, of van boven naar onder. Kortom: wanneer je naam in het midden ligt en de topito wordt voorbij de helft van het parcours gesleept, dan ben je sowieso veilig. Lig je aan het begin of aan het eind, dan ben je nog nergens zeker van.

Uiteindelijk is de verdeling als volgt:

 1. Annemieke Schollaardt (door Marjolein; als tiende)
 2. Klaas van Kruistum (door Ellie; als zevende)
 3. Rop Verheijen (door Tim; als zesde)
 4. Cécile Narinx (door Airen; als derde)
 5. Airen Mylène (door Klaas; als eerste)
 6. Tim Hofman (door Taeke; als tweede)
 7. Marjolein Keuning (door Rop; als vijfde)
 8. Taeke Taekema (door Remy; als vierde)
 9. Ellie Lust (door Annemieke; als achtste)
 10. Remy van Kesteren (door Cécile; als negende)

Hierin vond ik het vooral heel apart dat iedereen hier ineens wel heel lief was voor elkaar en zoveel mogelijk elkaar in het midden wilde plaatsen, in de hoop daar zelf ook voor beloond te worden met een goede plaatsing. Alleen Remy legde al vroeg Taeke bewust wat hoger. Net voorbij het vak van de €1500,-. Zijn motivatie was: die is sterk, dus die zal dan zijn uiterste best doen om zo ver mogelijk te komen. Maar een goed voorbereide Mol weet ook waar ze normaliter ongeveer uit zouden moeten komen. En dus – als dat het €1500,- vak is – moet je inderdaad iemand hebben die op dat moment er nog voor wil gaan om tóch nog een vakje verder te slepen. Zou houd je als Mol dan namelijk geld uit de pot.

Naar het voorstel van Annemieke zou Taeke Taekema als ex-topsporter de leiding op zich nemen.

Gedurende de opdracht was het voor Taeke ook vooral de insteek om zoveel mogelijk mensen vrij te spelen, naar eigen zeggen. Maar dat lijkt me logisch, als je er 8 vrij moet spelen om zelf in ieder geval zeker te zijn. Dat maakt hem ook niet per se kandidaat of Mol. Maar wanneer Taeke roept dat geld niet belangrijk is en geld niet gelukkig maakt, dan is dat natuurlijk wel even een ander verhaal. Maar goed… Met de discussie of ze nu verder zouden gaan slepen op weg naar een volgend vak of wellicht blijven wachten bij de €500,- (dus echt nog maar in het midden) is ook nog ongeveer een minuut verspilt. En dat kan aan het einde nog wel eens cruciaal blijken. Toch besloot de groep verder te gaan.

Eenmaal aangekomen bij het volgende geldvak, dat van €1500,- met nog zo’n 2 minuten te gaan volgens tijdwaarnemer Marjolein Keuning, besluit deze zelfde Marjolein om eens te gaan kijken hoever het volgende geldvak is. Ze zegt dat het er nog 3 zijn (wat volgens het bord aan het begin van de opdracht sowieso niet kan kloppen, dus het zullen er wel 4 geweest zijn, aangezien de eerste en laatste reeks kandidaten er 3 tegelijk waren). En dus gaat de groep verder met sjouwen.

Op dat moment, met echt nog maar een minuut of wat te gaan, besluit Remy van Kesteren ineens dat hij zijn veters moet gaan strikken terwijl A) Marjolein net even weg is geweest en er dus toen ook tijd was en B) er nog maar weinig tijd over was.

Met een halve minuut te gaan, ligt de topito keurig in het vak van de €1500,-. Maar ja… Aanvoerder Taekema is pas veilig bij het volgende vak, dus die wil nog wel een vak verder. Geld is tenslotte niet belangrijk voor hem. En als we de biecht van Remy moeten geloven, wilde ook Marjolein maar wat graag nog verder.

Uiteindelijk was de tijd voorbij en lag de topito op de grens tussen het vak van Taeke en het vak van de €1500,- wat inhield dat er geen geld verdiend was en dat Taeke (of indien het bord omgedraaid zou worden: Rop) niet vrij zou zijn gespeeld.

Vervolgens beweert Marjolein dat ze “te veel gingen lullen tussendoor.” Iets waar Klaas gelijk volledig tegenin ging, omdat zij het was die tussendoor even verderop ging kijken, waarbij het sleepwerk ook tijdelijk stil kwam te liggen. Het wou wel een typische molactie zijn, om de groep in zijn geheel een verwijt te maken, terwijl ze er zelf net zo hard (of misschien wel harder dan anderen) aan bijdroeg. Ook werd Marjolein verweten dat ze eigenlijk helemaal niet zo hard getrokken heeft.

Analyse: Omdat je niet weet of het bord wel of niet omgekeerd gaat worden, weet je ook niet of de mogelijke maximale €2000,- niet toevallig ineens maar €500,- meer wordt. Dus als kandidaat zou je op de gok ervoor kunnen kiezen om helemaal niet te gaan slepen aan de topito. Dan heb je aan het einde ineens €2000,- zonder er ook maar iets voor te hoeven doen.

Maar omdat er ook vrijstellingen in het spel zijn, is het logisch dat er toch volledig ingezet wordt op het zo ver mogelijk slepen van de topito. Je kunt immers het geld niet winnen, als je niet langer in het spel zit.

Mollenperspectief: De bovengenoemde gedachte kan je als Mol ten volste benutten. Zoals bijvoorbeeld een Taeke Taekema die met een halve minuut te gaan nog even alles wil geven “om zichzelf vrij te spelen” maar daarmee ook €1500,- (of €1000,-) uit de pot te houden.

Of is het iets subtieler dan dat? Is het juist de keuze om Taeke net voorbij dat geldvak te leggen een tactische meesterzet van De Mol geweest? De Mol die “beter voorbereid dan welke Mol ooit is” en zo dus weet dat de voormalig topsporter er alles aan zal doen om zijn overlevingskansen te vergroten. In dat geval is Remy van Kesteren natuurlijk ineens verdacht.

Conclusie: Hoe De Mol het ook voor elkaar gekregen heeft, er is geen geld verdiend bij deze opdracht. Dus is de missie geslaagd.

Het penningmeesterschap – deel 2

Teruggekomen bij het hotel, begint Ellie opnieuw over het penningmeesterschap. Er is nu eenmaal nog altijd niemand officieel gekozen voor die rol. Ze geeft aan dit zelf graag te willen, maar om onlogische redenen wordt er voor gekozen dat iedereen om beurten mag aanwijzen wie hij of zij als penningmeester zou willen zien. Er wordt niet eens gevraagd wie zichzelf verkiesbaar stellen. Mensen worden gewoon aangewezen.

Cécile merkt terecht op dat de opdracht om een penningmeester te kiezen helemaal niet gegeven is. Wij weten vanuit de briefing van De Mol dat dat zeer waarschijnlijk is vanwege het mozaïek op de achterkant van het geld. Wanneer ieder zijn eigen geld bijhoudt, heeft iedereen de kans het te zien. De vraag is natuurlijk alleen: wat heeft De Mol liever? Al het geld op één plaats, zodat 8 anderen (of 9, wanneer De Mol zelf penningmeester wordt) niet de kans krijgen deze extra aanwijzing te vinden? Of juist iedereen een paar verschillende biljetten, zodat ze nooit alle puzzelstukjes bij elkaar verzameld krijgen. In het geval van het eerste, zal De Mol de rest graag wijsmaken dat er een penningmeester nodig is. Of niet, Ellie?

Uiteindelijk wordt – zonder zichzelf te hebben geopperd – Klaas gekozen tot penningmeester.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Airen Klaas
Annemieke Klaas
Cécile (onbekend)
Ellie Rop Rop
Klaas Airen, Annemieke Airen
Marjolein Rop
Remy Tim Taeke, Tim
Rop Airen, Cécile, Klaas, Taeke (onbekend)
Taeke Marjolein Marjolein
Tim Cécile

Het vervelende aan deze aflevering is dat alleen Annemieke, Klaas en Rop hun scherm te zien krijgen. Ze krijgen alle drie ook een groen scherm dus er valt niemand af.

Kortom: in de loop naar volgende week zijn we nog niet heel veel wijzer.

Follow the Money

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo
Airen n.v.t. 0 0 0
Annemieke n.v.t. 0 0 0
Cécile n.v.t. 0 0 0
Ellie n.v.t. 0 0 0
Klaas n.v.t. +1000 0 +1000
Marjolein n.v.t. 0 0 0
Remy n.v.t. 0 0 0
Rop n.v.t. 0 0 0
Taeke n.v.t. 0 0 0
Tim n.v.t. 0 0 0

Voor deze aflevering geeft de Follow the Money filosofie nog wel een wat vertekend beeld. Ja, Klaas heeft nu met zijn keuze bij de eerste opdracht ervoor gezorgd dat er toch €1000,- werd verdiend. Maar wat was er gebeurd als de groep wel was geslaagd in het uitvoeren van alle opdrachten? Was er dan ineens geen geld verdiend? Of zou het juist zijn verdubbeld als hij het dan ook goed had gehad? Dat is te onduidelijk.

Het leuke is wel, dat dankzij de instructies van Art aan het begin, er nu zal worden getwijfeld aan alles binnen deze methode. Maar goed… De feiten zullen er niet om liegen!

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 1: wijsmaken

Het is deze aflevering een lastige titel. Maar we zijn inmiddels er wel redelijk zeker van dat de titels niet lukraak gekozen worden, dus gaan we er maar weer ouderwets een betekenis achter zoeken.

Al helemaal in het begin had ik het over een standbeeld in een wijzende houding. Ik heb voorbij horen komen, dat mensen dat beeld iets weg vonden hebben van Klaas. Persoonlijk vind ik dat te ver gaan voor een echte aanwijzing. Maar uiteraard was ook al bij de introductie de link gelegd tussen de titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 1 en Klaas, doordat bij de briefing Art nadrukkelijk zegt (over het mozaïek op de achterkant van de biljetten): “Met daarop een afbeelding van jouw gezicht,” waarbij zijn vinger letterlijk het gezicht van Klaas op het €10,- biljet aanwijst.

In de eerste opdracht zou je het kunnen koppelen aan Rop Verheijen die leert wat het Spaans is voor “rode nagels” (wie gaat er nu ooit nog “uñas rojas” vergeten?) en daarmee iets “wijzer gemaakt” is. Ook zeker niet sterk, maar het is iets.

Eerder zou ik het zelf verbinden met iemand als Ellie, die de groep probeert wijs te maken dat er een penningmeester moet komen, terwijl ze die instructies helemaal niet hebben gekregen.

Maar persoonlijk vind ik een aantal koppelingen aan Remy van Kesteren interessanter. Om te beginnen zou de oorspronkelijke opdracht van Klaas bij de opdracht in de metro (vindt 1 muzikant; de enige muzikant in de groep waar je 1 Mol zoekt) op hem van toepassing zijn geweest. Dus had die opdracht Klaas wijzer kunnen maken.
Ook zet hij Taeke – de naar verwachting sterkste speler van de groep – in een veld vlak achter een hoog geld bedrag bij de tweede opdracht. Daarbij wil hij de kijker wijsmaken dat dat is om Taeke te motiveren zover mogelijk te komen. Maar het kan ook een hele subtiele zet zijn om ervoor te zorgen dat de topito net niet in het geldvak zou blijven liggen.
En tot slot is Remy muzikant. Hij maakt muziek. Liedjes. Of wijsjes. Hij is dus letterlijk een “wijsmaker.”

Dat laatste is misschien wat vergezocht, maar het past wel redelijk in het straatje van Wie Is De Mol? Dus ik sluit het voor alsnog niet uit.

Dat was het voor Wie Is De Mol 2016 aflevering 1. Volgende week meer!

Reacties

reacties