Voordat we gaan kijken naar Wie Is De Mol 2016 aflevering 6, moet er toch even nog iets opgemerkt worden naar aanleiding van vorige week. In de analyse van die aflevering was namelijk al geconstateerd dat er iets niet klopte met één van de zinnen van de verhalen estafette opdracht. Hier werd al opgemerkt:

Opmerkelijk is dat de eerste stelling op het bord van Annemieke niet klopt. Meervoudigepersoonlijkheidsstoornis heeft namelijk geen 38, maar 35 letters.

En nog geen dag nadat het gepubliceerd was, kwam er op Twitter een goed aansluitende theorie bij:

Als je de letters gebruikt van meervoudigepersoonlijkheidsstoornis, kun je zin “Rop Verheijen is de kundigste Mol” vormen. Maar dit zijn dan niet alle letters. Dan houd je er nog 7 over. Waarmee het weer slaat op de titel van die aflevering (3 al weg, 7 over), want er zijn “3 letters al weg” (het zijn er maar 35 in plaats van 38) en je houdt er vervolgens nog “7 over”. Complimenten voor degene die dat gevonden heeft. Want wat mij betreft is dit toch een hint van het zelfde kaliber als “Mol cf. Klaas,” waarmee er toch weer wat meer spanning in het seizoen is gekomen.

Maar wat gebeurde er allemaal voor verdachts in Wie Is De Mol 2016 aflevering 6? We gaan het eens bekijken…

Opdracht 1: Zoek geen verschillen

Voor de eerste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 komt de kandidatengroep aan in een theater. Uit het inleidende praatje van presentator Art Rooijakkers blijkt dat de groep zich moet splitsen in twee teams van drie. Want in het midden van het toneel staat een scheidingswand en de twee teams moeten aan beide kanten een identiek beeld van de andere kant zien op te stellen. Kortom: veel communicatieve vaardigheden vereist en een duidelijke coördinatie. Alles is er wit (op een bloemetje na), wat eventuele miscommunicatie over kleur in ieder geval onmogelijk maakt. Ze krijgen een meetlint mee en ze hebben half uur de tijd. De inzet is €1500,-. Iets dat de pot best kan gebruiken, zou ik zeggen.

Nu is er door de groep geïnterpreteerd, dat beide kanten spiegelbeelden van elkaar moesten zijn. Maar “identiek” zou volgens mij toch eerder moeten zijn dat wat bij de één links ligt, bij de ander ook links moet liggen. Dus geen spiegelbeeld. Maar omdat dat niet nadrukkelijk wordt verteld, dat ze het volledig verkeerd hebben gedaan, en de lampen boven het toneel ook in spiegelbeeld lijken te hangen, nemen we maar aan dat dat toch de bedoeling was.

Hoe voor de hand liggend is het trouwens dat er hier een decorstuk “misplaatst” gaat worden? Dat klinkt wel erg opzichtig voor Wie Is De Mol. Maar het zou zo maar kunnen.

Maar uitgaande van dat ze inderdaad spiegelbeelden moesten creëren, dan kunnen we toch wel stellen dat communiceren met links en rechts ongetwijfeld fout gaat. Oriënteer je je op de voor- en achterkant van het toneel (zaalkant en muurkant) en de binnen- en buitenkant (tegen de scheidingswand, of juist aan de andere kant), dan spreek je allemaal met dezelfde taal. Maar wat links voor de ene groep moet, moet rechts voor de andere, dus dat is iets waar ongetwijfeld fouten mee gemaakt gaan worden. Maar ja… Gaat een groep bij Wie Is De Mol? ooit met zo’n strategie komen? Vast niet.

Eén van de eerste opmerkelijke dingen in deze opdracht is dat er ook in beide decors twee jokers liggen. Annemieke Schollaardt heeft die aan haar kant (waar zij samenwerkte met Tim en Klaas) als eerste in haar handen. Maar omdat ze wit geschilderd zijn, beweert zij ze te zien als onderdeel van het decor, niet als daadwerkelijke jokers. Hallo, Annemieke… In welk spel zit je nou? Hoe dan ook, zij legt ze terug en niet lang daarna denkt Tim Hofman: “Ik heb je!” Het kan van Annemieke gewoon dommigheid zijn. Maar wellicht is zij De Mol en heeft ze die dingen gewoon niet nodig.

Dan horen we Annemieke ook in de biecht zeggen: “Als je twee identieke kamers met een wandje ertussen moet gaan neerzetten, dan is dat dus automatisch spiegelbeeld.” Nee, dat is het niet. Maar met die aanname, kan je al vanaf het eerste moment de opdracht onmogelijk maken om te slagen. Was het ook haar bevinding, of was dat van een ander gekomen? Dat zullen we nooit weten. Tenzij het in aflevering 10 terugkomt natuurlijk. Maar voorlopig nemen we nog maar aan dat de aanname wel klopte.

Vervolgens gaat Team Links (bestaande uit Annemieke, Klaas en Tim) meten hoe ver de tafel vanaf de wand hebben gezet. En ze komen uit op 1,05m. Kijken we naar de onderstaande afbeelding, dan kunnen we toch wel concluderen dat ze best hadden kunnen beseffen dat dat nooit kon kloppen, aangezien de afstand langer is dan de lengte van ieder van de kandidaten.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 - Onmogelijk dat de afstand tussen de wand en tafel 1,05m. is

Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 – Onmogelijk dat de afstand tussen de wand en tafel 1,05m. is

Gelukkig is Taeke Taekema nog alert genoeg om te bedenken dat Team Links misschien de inches heeft bekeken, in plaats van de centimeters.

Vervolgens geeft Tim door aan zijn maatje Taeke bij Team Rechts, dat hij die twee jokers heeft gevonden en dat het dus van belang is dat ze aan de andere kant ook gevonden en weggehaald worden, zodat er niet aan beide kanten een verschillend aantal decorstukken liggen. Daar is op zich niets mis mee. Maar op het moment dat Annemieke Schollaardt reageert met “Ja, leuk. Vijftienhonderd euro… Niet doen,” is dat opmerkelijk. Stel dat je inderdaad niets weg zou mogen halen, zoals Annemieke hier lijkt te beweren, dan zou daarmee de opdracht dus onmogelijk kunnen slagen als dat gebeurt. Dus als zij De Mol is, zou zij daar nooit iets van zeggen. Is het sterk genoeg om haar definitief af te schrijven als Mol? Nee, dat niet. Want wellicht heeft ze stiekem zelf al iets weggestopt en is het daarmee al onmogelijk om de opdracht te halen. Dan zou het alleen maar een briljante schijnbeweging zijn.

Dat de waarschuwing van Annemieke Tim blijkbaar niets doet, is niet per se verdacht. Iedere kandidaat zou toch eerst aan jokers moeten denken, dan aan het geld. Want als je niet in de finale komt, ga je het sowieso niet winnen. Dus de eerste prioriteit zou moeten zijn: ver komen. En dan is de pot pas nummer 2. Maar goed, als je ervan uitgaat dat De Mol zo min mogelijk geld in de pot wil hebben, dan is “voor jezelf kiezen, boven de pot” natuurlijk net zo goed een goede dekmantel. Dus is het zowel kandidatengedrag, als een potentiële molactie van Tim Hofman.

Tussendoor, bij het verzetten van een kast, vindt Taeke ook nog een joker. Dat hij die dan ook bij zich steekt is zeker niet meer verdacht. Tenslotte is hij op dat moment bezig om ervoor te zorgen dat zijn kant dezelfde decorstukken heeft als de andere kant, dus enkel kandidatengedrag van Taeke hier. Kort daarna vindt Rop in diezelfde kast ook nog de tweede joker.

Tegelijkertijd begint ook het gerommel van Klaas met het plaatsen van de boeken in die boekenkast, want Rop zegt nog duidelijk: “Boeken met een harde kaft op de bovenste plank, zachte kaft beneden.” Waarna Klaas nog even voor de zekerheid navraagt of hij met beneden de eerste plank eronder bedoelt, of op de onderste plank in de kast. Maar vervolgens gaat diezelfde Klaas nog twee of drie keer de boeken toch weer anders leggen en is minstens 2 minuten bezig met een paar boekjes ordenen, wat anderen in een paar tellen al gedaan hadden. Niet erg actief meewerken dus van “Mol cf. Klaas“.

Tim en Taeke communiceren eigenlijk best goed met elkaar en weten zo ook de kapstok exact goed te plaatsen (dus de ene langere kant aan beide kanten precies dezelfde kant op te laten wijzen, zodat het onderdeel niet alleen op de goede plaats staat, maar ook in de juiste stand. En jawel! Waar Tim even praat met “naar links” en “naar rechts” komt Taeke Taekema met de opmerking: “Bij mij is het naar rechts. Maar naar de zijwand, toch?” Eindelijk iemand die begrijpt hoe je je op zo’n moment moet coördineren. Helaas, wordt dit niet vervolgens door de hele groep overgenomen.

Weer wat minuten verder, is Klaas nog steeds met die boekjes bezig. De klok is niet de hele tijd in beeld, maar zo langzaam aan kunnen we toch aannemen dat hij al een paar minuten bezig is met alleen maar een paar boekjes in een kast leggen. Terwijl simpel “van groot naar klein op één stapel in de hoek tegen de wand en aan de voor- of achterkant van het toneel” toch zeer eenvoudig en duidelijk zou zijn. Zo is heeft Klaas echt minuten verspild, die hij best ergens anders nuttiger had kunnen besteden.

Wanneer Cécile aan de andere kant zich dan ook even richt op de boekjes en met Klaas communiceert hoe ze te ordenen (beginnen met dik of met dun), begrijpt hij dit ook al niet. Maar daarmee wordt het zo opzichtig, dat het gewoon irritant raakt.

Dan merkt Cécile terecht op, dat als iedereen door mekaar heen praat, ze elkaar nooit gaan verstaan. Dat is wel waar. Maar daarmee is ook meer tijd nodig voor het communiceren. Dus is het zowel een positieve als negatieve actie van haar.

Vervolgens richtten Tim en Taeke zich op het plaatsen van een schildersezel, met schilderijtje erop. Het probleem was dat deze bij Tim eraf viel, “dus moest Taeke even zijn schilderijtje slopen.” Oké, het houdt heel eventjes op. Maar om zoiets nu per se als molactie (wat het letterlijk gezien wel is, aangezien Tim met zijn actie iets molt) te zien, gaat dan weer wat ver. Zoveel tijd ging er nu ook weer niet mee verloren. Zeker niet, wanneer je het vergelijkt met enkele anderen.

Daarna roept Klaas Rop om een hamer te gaan plaatsen op tafel. Nu zijn dit de twee van de momenteel toch wel sterkste verborgen aanwijzingen, dus dat lijkt vooraf al gedoemd te mislukken. Dan gooit Klaas er ook weer een “links op de tafel” in. Maar op dat moment staat hij zelf juist voor de kijker rechts. Dus Rop vraagt ook nog: “Vanuit ons gezien?” Klaas bevestigt dat, waardoor op zich de informatie klopt. Maar toch zien we vervolgens Rop ook aan de vanuit hun perspectief linkerkant van de tafel staan (zie onderstaande afbeelding).

Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 - Wat is nu precies links en vanuit welk perspectief?

Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 – Wat is nu precies links en vanuit welk perspectief?

Dus afhankelijk van wie men meer verdenkt, zullen er mensen zijn die zeggen dat Klaas van Kruistum duidelijker had moeten communiceren, door bijvoorbeeld te zeggen “aan de kant van de scheidingswand,” waar anderen zullen vinden dat “Rop Verheijen is de kundigste Mol” opzettelijk bij de verkeerde kant is gaan staan. Toch zou je denken dat die hamer hier misplaatst raakte.

Maar wanneer de tijd voorbij is constateert Art dat op het eerste zicht de twee kanten best goed op elkaar lijken. Maar helaas, “the devil is in the details.” Op de tafels is er een verschilletje (de hamers inderdaad), de kasten zijn niet helemaal gelijk en ook achter in de hoek zit een klein verschil. Nu is dat laatste waar vooral Taeke en Tim mee bezig geweest zijn. Die hamer op de tafel was natuurlijk een communicatief dingetje tussen Rop en Klaas, maar ook bij die kasten was Klaas betrokken (samen met Cécile), waardoor in dit geval toch Klaas als verdachtste uit de verf komt.

De vraag is: gaat een Mol meerdere dingen verkeerd doen? Er is er maar eentje nodig om de boel te doen mislukken. Dus waarom het risico nemen om betrapt te worden?

Analyse: Eigenlijk komt Annemieke hier het beste uit de verf, omdat zij voornamelijk bezig was met de tafel, waar op de door Klaas geplaatste hamer na alles klopte. En bij de anderen is er overal wel iets fout gegaan. Of dat nu door een miscommunicatie komt, of gewoon door een bewuste, andere interpretatie van een instructie (of juist een bewust net verkeerd gegeven instructie), dat zullen we niet weten.

Mollenperspectief: Bij een opdracht als deze, is het voor De Mol natuurlijk makkelijk om te saboteren. Er hoeft maar één dingetje fout te zijn en de hele opdracht is al mislukt. Een oor van een mok net de andere kant op, een boek op een andere plank, of een spijker net andersom gelegd… Kleine details die niet zomaar opvallen, maar toch genoeg zijn om ervoor te zorgen, dat er geen geld in de pot komt. Dus wil De Mol zorgen dat er iets verkeerd komt te liggen.

Maar ook zit er een tijdslimiet aan, dus is het voor De Mol ook een optie om zoveel mogelijk tijd nutteloos te besteden, door bijvoorbeeld keer op keer terug te komen bij hetzelfde.

Maar misschien de subtielste variant, is door zelf iets te doen en het net te verwarrend door te communiceren naar de andere kant. Dan bedoel je het wel goed, maar is het toch net fout gegaan.

Conclusie: In dit geval slaat het eerste punt uit het mollenperspectief op zo ongeveer de hele groep. Maar zowel 2 als 3 zijn van toepassing op Klaas. Maar juist doordat het zoveel verschillende dingen zijn, zou je haast denken dat het te opzichtig raakt. Een Mol werkt tenslotte subtiel.

Na de opdracht krijgen we te zien hoe Cécile aan het puzzelen is met de mozaïeken op de achterkant van het geld. Ze zit op het goede spoor, want ze vermoedt dat er een grote foto van De Mol op staat. De vraag is nu: gaat ze die puzzel ook weten op te lossen?

Opdracht 2: Spaanse les

Voor de volgende opdracht zoekt Art twee groepjes van 3. Eentje met mensen die wat uit de hoogte zijn (waarvoor Cécile Narinx zich zonder aarzelen gelijk aanmeldt) en de andere 3 die wat meer down-to-earth zijn. Uiteindelijk blijkt dat ze met een kabelbaan een ritje moeten maken en de ene groep gaat van boven naar beneden en de andere van beneden naar boven. Daarin moeten ze 10 woorden vertalen (Nederlands-Spaans, of Spaans-Nederlands) en deze uit hun hoofd leren.

Zo belanden Annemieke en Tim bij Cécile in het groepje voor “uit de hoogte”. En zijn dus Klaas, Rop en Taeke down-to-earth. Bij MolTalk werd er nog gesuggereerd, dat De Mol zich onder de grond begeeft en langzaam naar boven komt, dus dat daarom De Mol in de down-to-earth groep zou zitten. Zulke metaforen zijn al vaker gebruikt. Maar ook net zo vaak, of misschien zelfs wel vaker, gebeurt er zoiets zonder dat het wat betekent. Maar als De Mol juist niet bij de down-to-earth groep zat, maar uit de hoogte was, dan zou deze wel misplaatst kunnen zijn.

De groep van Klaas, Rop en Taeke kreeg een Nederlands-Spaans woordenboek mee en een lijst met 10 Spaanse woorden, die ze naar het Nederlands moesten vertalen. De andere groep kreeg Nederlandse woorden, die ze naar het Spaans moesten vertalen, terwijl ze een Spaans-Nederlands woordenboek hadden. Kortom: de twee groepen moesten elkaar helpen. Daarom hadden ze telefoons meegekregen om dat te kunnen doen.

Het eerste wat Annemieke doet is in hun woordenboek “bandera” opzoeken, omdat ze dat woord kent uit het Papiaments, wat “vlag” zou betekenen. Dit is in het Spaans niet anders, en zo had de “uit de hoogte” groep het niet nodig om voor ieder woord contact te hoeven zoeken met de andere groep. Overigens zou ik persoonlijk hoe dan ook alle doorgegeven woorden van de andere groep ook zelf nog opzoeken (dus de vertaling terug opzoeken), om zeker te weten dat het klopt. Maar zover dachten deze kandidaten natuurlijk nog niet gelijk.

Rop liet zich ook meteen van zijn goede kant zien, doordat hij meteen wist dat “conquistar” het Spaans is voor “veroveren.” Ook hiermee werd dus tijd bespaard.

Bij beide groepen werden binnen de groepjes 3 dezelfde taken verdeeld, namelijk één iemand die de woorden zou leren voor de overhoring na de rit, één iemand die de woorden voor de andere groep in het woordenboek zou opzoeken en eentje die via de telefoon contact heeft met de andere groep. Zoals ook bij MolTalk werd opgemerkt, hadden ze die communicatie ook best via de speaker kunnen doen. Maar er valt ook wel wat voor te zeggen, dat dit niet gedaan werd. Want dat zou net zo goed storend kunnen werken voor degene die de woorden moet gaan leren.

De communicatie werd geregeld door Taeke en Tim (wat bij de vorige opdracht best goed ging), Cécile en Klaas zouden gaan zoeken en Annemieke en Rop namen het studeren op zich. Gezien ze op dit punt al allebei een woord hebben weten in te vullen, zonder het te hebben opgezocht, geeft de indruk dat dit in ieder geval geen slechte keuze is.

Maar aan het begin van de opdracht komt Annemieke er ineens mee, dat ze geen Spaans spreekt, maar alleen best wel kennis van Papiaments. Dat is toch heel wat anders, dan wat we in de allereerste opdracht van aflevering 1 zagen. Toen sprak ze namelijk best redelijk Spaans. Verdacht dus.

Vanaf het moment dat de communicatie tussen de twee groepen begint, lijkt het eigenlijk gelijk goed fout te gaan. Taeke die de woorden niet duidelijk overgedragen krijgt aan Tim en Tim die de spelling van de woorden maar niet goed verstaat. Zo gaat er dus meteen bij het eerste woord waarvoor ze elkaar nodig hebben veel tijd verloren. Veel tijd, die vervolgens niet besteed kan worden aan het leren van de woorden. Als ze al allemaal vertaald worden. Dat zijn dus potentiële molacties van Taeke en Tim. Al is het natuurlijk net zo goed mogelijk, dat de vriendjes van tevoren hadden afgesproken samen de opdracht te verstieren, zodat ze verdacht zouden worden.

Vervolgens werd er ook best onnodige tijd verspild met het opschrijven van de ontvangen Spaanse woorden. Dat werd allemaal letter voor letter gespeld. Terwijl fonetisch al goed genoeg was geweest, gezien het een mondelinge overhoring was. Dit was vooraf niet gezegd, maar hoe vaak zit er nu een schriftelijke overhoring in Wie Is De Mol? Buitenom het dictee in Zuid-Afrika (seizoen 13) is dit niet voorgekomen. Dus zeker gezien hoe de communicatie tussen Taeke en Tim verliep, had hier best tijd mee kunnen worden bespaard.

Dan merkt ineens de “uit de hoogte” groep, dat er een woord verkeerd doorgegeven is. Er is namelijk “bluffen” vertaald, in plaats van “bluffer.” Zo krijg je net een verkeerd woord. Maar gelukkig is Cécile in staat met haar eigen woordenboek de juiste vertaling snel terug te vinden (als je het werkwoord hebt, ben je al een eind met zoeken). De vraag is: is hier het verkeerde woord aangewezen door Klaas, of was het Tim die (al dan niet bewust) het verkeerde woord doorgaf?

De communicatie tussen T&T werd op een gegeven moment zo dramatisch en traag, dat Rop er genoeg van had en de telefoon overnam en ook Annemieke aan de lijn wilde hebben. Dit kan van de gefrustreerde kandidaat natuurlijk een goede actie zijn, in een poging de communicatie te verbeteren. Maar het is net zo goed verdacht van een potentiële Mol, omdat hij door zich met het communiceren te bemoeien minder goed kon richten op het leren van zijn woorden. En dat hij dan ook Annemieke daarin wilde betrekken – die de andere woorden moest leren – maakt het wel meteen extra verdacht. Zelf zou ik denken dat als er iemand anders de communicatie over moet nemen, dat dat dan in ieder geval degene met het woordenboek moet zijn, omdat die minder geconcentreerd te werk moet gaan, vergeleken met iemand die woorden moet leren.

Bijna boven aangekomen horen we een soort toeter/hoorn, die waarschijnlijk bedoeld is om mensen erop te wijzen dat de rit er bijna op zit. Op dat moment hangt Rop meteen op, terwijl (als we de montage moeten geloven) de kabelbaan nog niet helemaal aan het einde was, waarna Tim dat aan de andere kant van de lijn ook doet. Alleen wordt het Tim gelijk verweten. Maar die schiet gelijk in de verdediging, door te zeggen dat Rop juist ophing aan de andere kant. Maar het lijkt er toch op dat Rop iets te vroeg was met ophangen en dus was er minder tijd om woorden door te geven. Overigens had hij ook nog maar verdraaid weinig kunnen leren.

Wanneer het tijd is voor de overhoring, krijgt Rop het eerste woord – badulaque. Dat was het eerste woord, waar de communicatie al dramatisch was, dus hij wist dit ook niet. Maar hij gaf in ieder geval een antwoord, wat tevens een woord was, dat ze wel ontvangen hadden, dus het was geen lukrake gok. Hij zei “verbreiding” (wat de vertaling van “difúsion” was), wat fout was. De juiste vertaling bleek “oelewapper” te zijn, waar de groep dan nog wel om kon lachen.

Annemieke haalde de eerste €100,- binnen door de juiste vertaling van het woord “bluffer” (wat eerst nog fout doorgegeven was, maar die groep zelf had gecorrigeerd) te geven. Dit pleit ook wel voor haar als mogelijk af te schrijven Mol kandidaat, omdat De Mol best dat oorspronkelijke woord (dus de vertaling van bluffen i.p.v. bluffer) had kunnen geven.

Voor zijn tweede woord, tacitamente, komt Rop voor de tweede keer met “verbreiding” aan. Wederom is het niet goed. En dat terwijl ze dit antwoord wel doorgekregen hadden. Maar goed, na 2 woorden minder is bij de vraag de kans al opgelopen van 10% naar 12,5% dat “verbreiding” het juiste antwoord is.

Annemieke weet ook haar tweede woord, waarmee nog eens €100,- wordt verdiend.

Dan krijgt Rop zijn derde woord, piadoso, wat hij denkt dat Spaans is voor musicalster, want het deed hem denken aan Pia Douwes. Dat is de derde fout op rij. Bij honkbal is dat 3 strikes en ben je out. Maar voor Rop is het nog niet gedaan. Het juiste antwoord was “vroom.”

Ook weet Annemieke dat hermana Spaans is voor zus. En zo haalt zij haar derde Cécile binnen. Op dit moment kan je toch langzaam aan gaan denken dat Annemieke echt niet De Mol gaat zijn. Want als je ziet dat Rop er al 3 van de 3 fout beantwoord, dan kan je zelf toch ook wel eens een vergissing maken.

Wanneer Art Rop het vierde woord voor moet leggen, begint zelfs de presentator al te lachen. Zo serieus wordt Rop dus genomen op dit moment. Maar is dat het klungelige van de kandidaat, of juist een ijzersterk optreden van De Mol? Het zou zomaar beide kunnen zijn. Het gevraagde woord is mentiroso. Volgens Rop moet dit “mes” betekenen, maar het betekent “leugenaar.” Daarbij wil ik wel opmerken dat mentiroso de mannelijke vervoeging ervan is. De vrouwelijke vorm is namelijk mentirosa. Zou het zomaar een aanwijzing zijn dat De Mol een man is? Op zich waren we daar al wel uit, maar toch is het wel leuk om zo’n kleine vondst er af en toe ook nog eens in te gooien.

Bij het vierde woord van Annemieke, vluchtig, gaat zij ook een keer de fout in. Ze zegt “volátin” in plaats van “volátil,” maar dit is niet direct haar schuld, maar die van Tim, die dit niet heel duidelijk door communiceerde en die van Taeke, die dit niet goed verstaan had.

Rops laatste woord is conquistar. Zowaar het enige woord dat hij vooraf zelf al wist, zonder dat er een woordenboek aan te pas moest komen, dus Rop wist zijn eer nog een beetje te redden en haalde zo ook nog €100,- op.

Het vijfde en laatste woord van Annemieke was fooi, maar dat hadden ze nog niet gevonden, dus gokte ze lukraak “el típ,” wat verre van goed was.

Al met al toch €400,- van de te verdienen €1000,- verdiend.

Analyse: Het ging hier op zoveel fronten mis, dat misschien De Mol wel gewoon even rustig aan kon doen. Maar hij/zij kon er net zo goed vol in meegaan. Maar 40% van het te verdienen geld binnenhalen is zeker ook niet slecht voor deze groep. Vaak is het minder.

Mollenperspectief: De meest voor de hand liggende plaats voor De Mol in een opdracht als deze, is om de woorden te leren voor de overhoring. Dan ben jij een van diegene die het geld moet binnenhalen. Dus ook één van de twee die ervoor kan zorgen dat het geld niet de pot in gaat. De nadelige kant is echter, dat je daarmee ook wel meer in de spotlight komt te staan en dus meer opvalt als potentiële Mol. Maar als je jezelf kunt indekken (of misschien liever ingraven) als Mol, door je met andere zaken te gaan bemoeien, waardoor je je niet kunt richten op je eigen taak (bijvoorbeeld Rop die gaat telefoneren, in plaats van studeren), dan lijk je actief bezig, maar zorg je toch dat je een goede reden hebt, waarom je je eigen taak niet hebt kunnen volbrengen.

Een alternatief is om de woorden op te zoeken en om dan bij woorden als “bluffer” niet de vertaling van bluffer te geven, maar van “bluffen.” Het lijkt er genoeg op om niet op te vallen, maar door één of twee andere letters heb je toch een compleet ander en dus verkeerd woord. Die is op zich wel subtiel, alleen is het lastig, omdat je nog met een tussenpersoon zit (degene aan jouw kant die aan de telefoon zit met het andere team), waardoor het dus makkelijker opgemerkt kan worden.

De derde optie is om inderdaad aan de telefoon te hangen en daar bij het ontvangen van vertalingen net even een laatste letter verkeerd te verstaan. Dit gaat bij het ontvangen van Spaanse woorden (dus Taeke) makkelijker dan met het ontvangen van Nederlandse woorden, omdat de Nederlandse taal beter beheerst wordt dan het Spaans en mensen dus eerder weten of een woord wel of niet per ongeluk net verkeerd gespeld wordt.

Conclusie: In deze opdracht lijken in eerste instantie Taeke en Tim toch wel het meest verdacht met hun gedrag aan de telefoon, maar dat is allemaal te opzichtig. De manier waarop Rop te werk gaat lijkt toch meer op echt mollengedrag.

Ondanks alles toch €100,- voor het saldo van Rop en €300,- voor Annemieke. Maar ze houden ook €400,- en €200,- respectievelijk uit de pot.

Na de opdracht zien we in de biecht Tim even commentaar leveren op het falen van Rop. Hierbij noemt hij moeiteloos een aantal woorden achter mekaar op en zegt daarbij:

“Als ik daar had gestaan, hadden we genoeg gehad.” – Tim Hofman

Alsof hij wilde zeggen, dat hij ze allemaal wel wist. En misschien is dat ook wel zo en is Tim gewoon De Mol. Maar doet meer denken aan Tygo Gernandt 2 jaar geleden, die ook van alles zei, wat enorm deed vermoeden dat hij voorkennis had, terwijl hij uiteindelijk toch ook niet De Mol was dat jaar. Zeker de uitdrukking erbij op zijn gezicht maakt het te veel gespeeld van: “Misschien ben ik het wel.” Maar we nemen het gewoon mee, totdat hij er wellicht uitvliegt. Wat ik overigens niet hoop, want hij geeft wel wat kleur aan het seizoen.

Penningmeester nummer 3

Daarna krijgen we een stukje van de busrit te zien, waar Tim voorstelde om weer een keer van penningmeester te wisselen. Cécile vond dit ook wel prima. Dan vertelt zij dat ze ermee gepuzzeld heeft en dat ze daarmee op de achterkant de foto van De Mol heeft weten te vinden. Dat bluft ze, zo zal blijken, maar toch zal De Mol op dat moment niet lekker in zijn vel gezeten hebben, omdat die weet dat die foto daar inderdaad te vinden is.

In zijn biecht vertelt Tim vervolgens ook dat hij het volledig geloofde en dat dat ook dom was, “want we hebben zes euro vijftig in de pot en daarmee gaat het nooit lukken.” Oké, afgerond naar een meer rond bedrag is het ongeveer €6500,- in de pot, dus die vergelijking was nog te doen. Maar wat hij zegt over dat het daarmee nooit te doen is, wijst er wel op dat hij weet (of in ieder geval beseft) dat je al het geld daarvoor nodig zou hebben. En dan sluit hij nog af met: “Ze had me wel.” En nadat hij eerder ook al “I’m on it!” zei, toen het over de mogelijkheid ging van een foto op de achterkant van het geld, maakt het toch nu wel verdacht.

Uiteindelijk wordt er geloot en wordt Annemieke de nieuwe penningmeester.

Opdracht 3: Kandidaten weg

Voor de laatste opdracht van Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 zien we Klaas, Taeke en Tim staan te wachten op de stoep, terwijl presentator Art Rooijakkers aan komt rijden in een auto. Hij stapt uit en legt uit dat de drie met die auto op zoek moeten in de stad naar “zichzelf,”of beter gezegd: op zoek naar 10 kandidaten. Ze krijgen een kaart met daarop 9 locaties van kandidaten aangekruist. De tiende kunnen ze vinden aan de hand van aanwijzingen op die andere negen.

Dan gaan bij mij de alarmbellen meteen rinkelen. Want in het grotere spel heb je 9 kandidaten die opzoek gaan naar 1 Mol. Dus zou het zo voor de hand liggend zijn, als dat je met de 9 kandidaten die tiende – De Mol – kunt vinden? Daar gaan we dus even op letten, want wie weet?!

Als de groep (dus de twee trio’s samen) alle 10 deelnemers kunnen vinden én de groepsfoto van aflevering 1 weten te reproduceren, dan verdienen ze €2000,- voor de pot. Geen onaardig bedrag toch. Ze krijgen 1 uur de tijd.

Klaas en  T&T krijgen te horen dat de andere drie elders in de stad staan te wachten op hun instructies. Tim heeft geen rijbewijs, dus stelt Taeke voor om te rijden en Klaas wil graag kaartlezen. Waarom zijn deze twee dingen verdacht? Dat zijn twee posities waarin De Mol kan saboteren. De bestuurder kan minder gas geven dan mogelijk, waardoor er tijd verloren gaat, of nog eens per ongeluk een verkeerde afslag nemen. De navigator is verdacht, omdat deze juist de bestuurder de verkeerde kant op kan sturen.

In de andere auto rijdt Annemieke, navigeert Rop en zit Cécile er alleen bij om mee te kijken en aan de telefoon te hangen met Tim.

Maar het gaat allemaal redelijk voorspoedig. De mannenbak (zoals ik de auto met Klaas, Taeke en Tim maar even noem) vindt al snel de levensgrote cut-out van Taeke. Op de achterkant zat een briefje geplakt, met daarop alleen het woord “de.”

De dames en Rop vinden ook redelijk snel Annemiekes kloon, waarop het woord “vind” gevonden wordt.

Dan zien we Taeke vragen aan Klaas of ze bij de volgende splitsing of kruising naar links moeten, maar terwijl Klaas nog zoekt, besluit Taeke al om naar links te gaan. Klaas keurt dit uiteindelijk wel goed. Maar het was in eerste instantie toch even een opmerkelijke actie van Taeke Taekema.

Vervolgens vindt team CAR (Cécile-Annemieke-Rop (ARC had ook wel gekund, maar CAR is hier wel toepasselijk)) ook “Marjolein” met daarop “het.” En ook de mannenbak vindt een tweede kandidaat, namelijk Cécile.

En als snel vindt CAR ook Remy met het woord “je.” Op dat moment geeft Tim aan Cécile door dat de tekst die ze op haar vonden “slecht gekleed” was. Dit geloofde Cécile niet en Tim gaf ook meteen toe dat het een grapje was en dat er “punt” stond. Zo hebben we nu dus de, vind, je, het punt. Omdat er geen t achter vind staat, mogen we best aannemen dat de combinatie zal zijn “vind je.”

De mannenbak vindt vervolgens het bord van Klaas. Het woord dat ze daarop aantreffen is kandidaat. Kijk, dat is natuurlijk een woord van iets meer betekenis dan een lidwoord. En met “misplaatst” als titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 6, zou je zomaar kunnen denken dat dit een hint is naar Klaas als Mol. Want dan is dat woord “kandidaat” toch behoorlijk misplaatst.

Team CAR vindt ook Tim, met het woord “op” erop. Dus langzaam aan kan je wel ongeveer in gaan vullen wat er uit moet komen. Namelijk “De [laatste/tiende/ontbrekende] kandidaat vind je op het [hoogste/laagste/verste] punt.” Dan heb je negen woorden van negen borden die samen één zin vormen met een duidelijke aanwijzing naar de laatste.

Op dit moment zin er ook nog maar 3 namen die missen – Airen, Ellie en Rop. Dus ook in dat opzicht gaat er een belletje rinkelen. Want Airen en Ellie liggen er al uit. Dus terwijl de overgebleven 6 kandidaten nog op zoek zijn naar De Mol, kan je ervan uitgaan, dat Rop die tiende cut-out gaat zijn die ze moeten zoeken. Sterker nog: ik was het al aan het typen, voordat de voorlaatste al gevonden was. En op het moment dat bekend werd dat dit inderdaad Ellie was en niet Rop (Airen was in de tussentijd al gevonden door de mannenbak), was het een kwestie van de tweet plaatsen.

In de biecht merkte Tim nog even op dat Taeke ondertussen ook had ontdekt dat je ook in de tweede of derde versnelling kon rijden, wat best fijn was. Daarmee wordt de indruk gewekt dat Taeke dus erg rustig reed. Daarmee kan je wel het tempo verlagen, maar zolang je nog aan het zoeken bent, is dat nog best te begrijpen. Op het moment dat je weet dat je nog even niet in de buurt bent van je volgende locatie, kan je dus best wat harder. Dus helemaal een zuivere molactie vind ik het ook weer niet.

Ze komen uiteindelijk tot de zin: “Je vind de ontbrekende kandidaat op het hoogste punt.” We gaan dan maar niet pietluttig doen over de correctheid van deze zin, met betrekking tot de spelling van het woord vind. Maar de boodschap komt op hetzelfde neer.

Twee derde van de tijd is verstreken en nu hebben ze nog 20 minuten om Rop te vinden en de eerste groepsfoto te reproduceren. Vanaf dat moment gaat het allemaal wat moeizamer. Annemieke blaast de auto ongeveer op (hij raakt in ieder geval oververhit), Klaas en Tim weten om beurten niet precies welke kant ze Taeke op moeten sturen en belanden eigenlijk flink uit de richting (Klaas meer dan Tim). Maar uiteindelijk komen beide groepen wel op tijd aan. En Team CAR vindt Rop als eerste.

Met nog iets minder dan 2 minuten te gaan zijn alle kandidaten bij elkaar met alle 10 borden van de originele groep. En dus was het tijd om de eerste groepsfoto te reconstrueren.

Blijkbaar heeft de groep aan het begin afgesproken altijd op dezelfde plek te gaan staan, zodat ze niet hoeven te onthouden wie waar staat. Maar er is gebleken (met dank aan Viviënne van den Assem die bij MolTalk alvast alle foto’s naast elkaar liet zien), dat hier toch wel een paar keer wat veranderingen in zijn geweest.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 - toch wat verschillen

Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 – toch wat verschillen

Zo zien we hier dus dat op deze foto Tim en Airen omgedraaid staan, evenals Taeke en Klaas, Marjolein en Rop staan ook verkeerd om en georiënteerd vanaf Rop staan Remy en Annemieke op zich nog wel goed (even in de veronderstelling dat Annemiekes bord wordt vastgehouden achter die van Marjolein) en Cécile slechts iets uit de richting, maar vanaf Marjolein gezien staat ze toch wel goed. Maar Remy en Annemieke hadden verder naar buiten gemoeten.

Maar eigenlijk staat alleen Ellie goed, dus is het een grote flater. Hier is dan ook niet één Mol aan de slag geweest, maar gewoon 6.

Analyse: De Mol kan hier bij het verzamelen gewoon redelijk mee doen. Hij/zij hoeft er niet voor te zorgen dat een bord voorbij gereden wordt (al valt niet uit te sluiten dat dit toch voorgekomen is), al komt iets van vertraging altijd wel van pas. Tenslotte geldt wanneer je minder tijd over hebt aan het einde om de fotocompositie te maken, dat er ook minder tijd is om goed na te denken over de opstelling en is de kans op fouten dus groter. En dat is goed gebleken.

Mollenperspectief: Het is voor De Mol ideaal om aan het einde weinig tijd over te houden. Zodanig vertragen dat ze Rop niet vinden, of niet toekomen aan het samenstellen van de groepsfoto is te makkelijk. Voor een Mol is het leuker om er bijna te zijn, maar net aan het einde dat tikje te geven, waardoor het toch allemaal omvalt.

Dus onderweg vertragen en aan het einde hoef je maar net twee borden om te draaien en het is al mislukt. Misschien is het dan verstandiger om op de achterste rij te gaan staan, zodat je heel subtiel een stap opzij kunt doen, om zo wat verschuiving krijgt van de voorste rij ten opzichte van de achterste rij, zoals te zien is bij Rop, Remy en Annemieke achter Marjolein en Cécile.

Conclusie: Geen van de kandidaten heeft alleen maar borden op de juiste plaats vast. Dus is eigenlijk iedereen daarmee verdacht.

Dat Taeke en Annemieke dan gereden hebben en daarbij dus best minder gas dan mogelijk hebben gegeven is voor hun extra verdacht, maar hetzelfde kan worden gezegd van Klaas en in mindere mate Tim, die Taeke sowieso ook niet foutloos naar dat hoogste punt navigeerden.

Rop die wat langer deed over het losmaken van één van de borden valt ook nog te zien als vertragen.

Hoe dan ook: €0,- verdiend.

De test

Na de opdracht zien we nog even een moment waarop Klaas een bondje probeert te sluiten met Cécile, maar zij doet niet aan bont, dus hoeft geen bondje/bontje.

Kandidaat Biecht Vragen
Annemieke Klaas, Tim Tim
Cécile Klaas
Klaas Annemieke, Tim Annemieke (vraag 20)
Rop Klaas, Tim Annemieke
Taeke Rop
Tim Cécile, Klaas

Dit keer zijn er twee opvallende zaken bij de test en executie. Allereerst het feit dat we voor het eerst dit seizoen te zien kregen op wie afvaller Cécile had test invulde, namelijk een vraag op Klaas. Tot dusverre kregen we helemaal niet te zien wat de afvaller invulde qua vragen. Daarmee zou je haast denken dat Klaas wel De Mol is, maar Cécile te veel gespreid heeft op de verkeerde, waardoor ze ondanks dit antwoord toch afgevallen is. Het zou een heel goed dwaalspoor kunnen zijn. Maar het kan ook net zo goed nog nuttige informatie zijn, als blijkt dat Klaas niet De Mol is.

En als tweede (en ook verder niet ijzersterk als aanwijzing), was daar de test van Rop, die zegt in te vullen op Klaas en Tim, maar vervolgens een vraag invult op Annemieke. Dat sluit niet helemaal aan, maar goed… Ook als je op iemand denkt in te vullen, kan je wel eens je informatie verkeerd opgeslagen hebben. Dus waarschijnlijk is dat niets.

Follow the Money

Omdat alles qua geld in de gaten houden eigenlijk niet echt een realistisch beeld gaf tot aan de ‘veiling’ van aflevering 3, is er vanaf aflevering 4 een reset knop ingedrukt en wordt het geld sindsdien opgedeeld in het verdiende geld voor de veiling en het verdiende geld na de veiling.

Het geld verdiend voor de veiling (t/m aflevering 3)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke 0 +500 -400 +100 0
Cécile +100 +100 -100 +100 0
Klaas +1100 +450 -100 +1450 0
Rop +100 0 -100 0 0
Taeke +100 +1500 0 +1600 0
Tim +100 +250 -100 +250 0

Het geld verdiend na de veiling (aflevering 4 en verder)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke -350 +300 -200 -250 0
Cécile 0 0 0 0 0
Klaas +200 0 0 +200 0
Rop +300 +100 -400 0 0
Taeke 0 0 0 0 0
Tim +400 0 0 +400 0

Na Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 krijgen we steeds meer en meer een beter inzicht met betrekking tot de Follow the Money filosofie.

Annemieke blijft in de min staan, maar ze heeft wel weer iets terugverdiend. En het mingeld is ook niet 100% aan haar te wijten, dus ze had zichzelf bijna weer naar 0 weten te werken.

Rop Verheijen was vorige week nog de op één na best verdienende kandidaat. Maar hij is teruggezakt van +300 na vorige week naar 0 deze week, door zijn wanprestatie bij de Spaanse les opdracht.

Dus als we even naar de balans kijken van na de veiling van aflevering 3, dan is Tim de enige die nog geld verdiend heeft. Of in ieder geval meer verdiend dan verloren.

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 6: misplaatst

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 6 luidde “misplaatst” en dat viel weer een aantal keren te koppelen aan wat er gebeurde in de aflevering.

De meest voor de hand liggende optie was bij de eerste opdracht, waar een decorstuk heel makkelijk op de verkeerde plaats terecht kon komen. De meest benadrukte hiervan was toch de hamers van Klaas en Rop. Maar eigenlijk was er bij iedereen behalve Annemieke daar wel wat fout gegaan.

Bij Spaanse les was één groep “uit de hoogte” en de andere “down-to-earth”, waarbij je De Mol metaforisch gezien “down-to-earth” verwacht en dus zou De Mol in de “uit de hoogte” groep misplaatst zijn. Dat ging dan om Annemieke, Tim en de afgevallen Cécile.

En bij de laatste opdracht kon het gekoppeld worden aan Klaas, die als woord van de zin “kandidaat” aan zijn bord had hangen. Als hij De Mol is, dan is dat woord daar dus misplaatst.

Maar een andere, die op Twitter voorbij kwam, was dat het laatste bord (van Rop) bij een kerk gevonden werd, daar waar ook een mis gehouden wordt. Dus was hij “bij de mis geplaatst.” Waterdicht is hij zeker niet, maar we moeten toch iedere optie open houden.

En natuurlijk kan er nog gekeken worden naar kandidaten die bij de fotoreconstructie verkeerd op de foto stonden. Maar dat was op Ellie na iedereen, dus sloeg het op alle overgebleven kandidaten. Dus nemen we die niet mee in de overweging.

 

Laat vooral weten wat je ervan vinden in de reacties, of stuur je eigen theorieën naar mail@widm-breakdown.nl en vergeet WIDM BreakDown niet te volgen op Twitter en “like” de Facebookpagina.

Tot volgende week!

Reacties

reacties