Wie Is De Mol 2016 aflevering 4 begint met de groep die afreist van Santo Domingo naar Samana. Lekker aan het strand. Dus in zo’n warm oord de meeste kans op een beetje verkoeling.

Eenmaal aangekomen wil Klaas ineens het penningmeesterschap afstaan. Zoals hij het zelf stelt, is dat om te zien wie daar eventueel op hapt. Niet geheel verrassend, gezien de eerder verkiezing van de penningmeester, wil Tim dit meteen. En ook Ellie Lust stelt zichzelf wederom beschikbaar. Marjolein stelt zichzelf ook beschikbaar, wat verontrustend is, want daarmee zou ze ineens een functie krijgen. Zou ze wel begrijpen dat dat inhoudt dat je ook wat doet? Oké, het is niet inspannend, maar toch…

Als laatste stelt ook Cécile zich ervoor beschikbaar, onder het mom van: al is het alleen maar om ze (Tim en Ellie?) te sarren.

Vervolgens stelt Ellie voor om handen op te steken, waarom Rop reageert met zijn beste Ellie imitatie: “Dat lijk mij in principe een goeie, goeie… Ja… Set fan jouw! Om een hand in de lucht te steken. Want tat is wel so duidelijk.” Nog geen 5 minuten in de aflevering en ik lag al weer dubbel!

Na het krijgen van 3 stemmen wordt Cécile Narinx verkozen tot de nieuwe penningmeester.

Opdracht 1: Ondiep water

Voor de eerste opdracht van de aflevering vertelt presentator Art Rooijakkers dat het gevaar zich dicht onder het wateroppervlak bevindt, maar dat de kandidaten tóch het water op moeten. In het water liggen namelijk 23 kokers, die de kandidaten moeten verzamelen. Echter, zit er nog een addertje onder het gras. Of een haai onder water. Er zijn namelijk kokers waar geld in zit, maar ook kokers die leeg zijn, of waar zelfs mingeld in zit. Dus er zijn toch nog wat risico’s aan verbonden.

De groep krijgt twee codelijsten, waarop de goede codes (corresponderend met de kokers waar het geld voor de pot in zit) te herkennen zijn, doordat er geen rode cijfers in zitten. Vervolgens gaan ze met twee tegelijk het water op – één in een gele kajak, de ander in een rode. Ze moeten de kokers ongeopend aan de kant zien te brengen. Mochten de kandidaten in het water terechtkomen, dan zijn zij, evenals de kokers in hun bezit, uit het spel.

Door de onheilspellende woorden van Art over de dreiging dicht onder het wateroppervlak, denkt Ellie dat er wellicht haaien zitten. Dit blijkt best mee te vallen. De dreiging werd gevormd door duikers die probeerden de kajaks te doen kantelen, waardoor kandidaten dus uit het spel zouden raken.

De eerste twee: Cécile en Rop

De eerste twee die de oceaan op gingen waren Cécile in de gele kajak en Rop in de rode (deze details alvast erbij vermeld met oog op een testvraag later). Cécile was voornamelijk erg te spreken over de waterschoenen die ze aan moest. Tja, toch lastig als niet altijd alles even trendy is. Soms is het gewoon even belangrijk dat het functioneel is.

Het is Klaas die als eerste opmerkt, dat ze niet de gehele codes uit hun hoofd hoeven te leren, maar slechts de eerste 4 cijfers ervan, omdat die bij alle codes uniek zijn. Dankzij het onderstaande overzicht (foto van 10e.nl) kunnen we zien, dat dit inderdaad klopt. Hij roept vervolgens ook de hele tijd alle goede codes door vanaf de kant met een megafoon.

We horen Cécile zeggen hoe graag ze als eerste het water op wilde, omdat ze zo gek is op varen. Dat klinkt leuk, maar als Mol weet je wel welke kokers je wel wilt hebben en welke niet. Zo kan het bijvoorbeeld de tactiek zijn om al vroeg de hoge bedragen te verzamelen en vervolgens je zelf om te laten kieperen, zodat de hoge bedragen uit het spel zijn. Of je kan er juist voor zorgen in ieder geval wat min bedragen te verzamelen en juist zo geld uit de pot te krijgen. Persoonlijk zou ik voor het eerste gaan, zodat de anderen later wellicht per ongeluk een verkeerde koker mee pakken.
Maar om dezelfde reden is Rop hierin natuurlijk net zo verdacht, ook al heeft hij niet letterlijk in een biecht laten weten dat hij bewust als één van de eersten het water op wilde.

We zien Rop één keer koker pakken. Al zegt hij er twee te hebben bemachtigd. We zien in ieder geval bij die koker in een vlug shot, dat er 78 op één ballon staat, maar dat op eentje ernaast begint met 117. Kijken we dan naar het schema hierboven, dan lijkt het erop dat verschillende kokers op de verschillende punten hangen. Hoe dan ook lijkt Rop een koker te pakken die vast zit aan die 117 [nog wat] en daarvan kunnen we zien dat die in ieder geval verkeerd is. De [iets]-78 kan 178 zijn, die ook fout is, maar in de haast dacht ik dat ik ervoor juist een 0 zag, waardoor het eerder de 01078 zou zijn, wat dus wel een goede koker zou zijn. Het is dus niet geheel duidelijk of Rop nu de juiste of de verkeerde koker pakt.

Wie Is De Mol 2016 aflevering 4 - De kokers van Rop

Cécile kwam heel leuk in het bezit van 3 kokers, maar ging vervolgens om, waardoor ze uit het spel lag. Dat zou dus een hele goede molactie kunnen zijn. Ook bij Cécile zien we verschillende codes op de boeien.

Van eentje zien we dat hij eindigt op 666, of begint met 999, als we hem op de kop in beeld kregen. Gezien het bovenstaande schema, is dit optie 2 geweest. De enige code die begint met 999 is er eentje die ze niet moesten hebben. Anderzijds ligt er in dezelfde tros ook één met een code met daarin 51051. Dat komt alleen voor in de code 23451051, waarvoor de om te roepen code van vier cijfers toevallig 2345 is – hetzelfde bedrag dat vorige week nog het één-na-hoogste bod was voor de macht over de test. Maar of hiermee nu direct een link kan worden gelegd tussen Cécile en een eventueel bestaan als Mol… Ik zie het niet.

Er waren mensen die betwijfelde of Cécile nu echt voldoende omgegooid werd, of dat ze zelf nog moest trekken om hem om te krijgen. Dit omdat we heel duidelijk zien dat ze met haar hand tot aan de onderkant van de kajak pakt op het moment dat ze nog schuin hangt. Maar dat lijkt mij onzin. Wanneer je voelt dat je gaat vallen, zal je automatisch met je ene hand je val willen breken (wat op het water sowieso niet gaat, omdat je nergens weerstand van krijgt) terwijl je met je andere hand juist zal proberen om ergens aan vast te pakken – wat Cécile dus eigenlijk ook doet. Dus: nee, ik vind dat niet verdacht overkomen.

Duo 2: Ellie en Tim

Ellie gaat in de gele kajak, Tim in de rode. Het lijkt wel geel voor de vrouwen, rood voor de mannen. Maar we gaan het gewoon in de gaten blijven houden.

We zien als eerste Tim bij een tros met onder andere 11725 (fout; lijkt op degene waar Rop ook net was geweest) en 4111052 (goed). Kortom: het is duidelijk te concluderen dat het niet goed te zien is wie precies goede of foute kokers pakt, omdat er overal goede en foute bij elkaar hangen en het in beeld niet goed te zien is wel kokers die gepakt worden precies waar aan vast zitten. En dus kunnen we alleen afgaan op wie er wel of geen kokers binnen halen.

In het bezit van minstens één koker zien we dat Tim zijn kajak om wordt gegooid. Al dan niet zonder slag of stoot richting de duiker. Risico van het vak zullen we dat maar noemen.

Ellie is net als Rop al voor haar in het bezit van 2 kokers terug gegaan naar de kant. Wat daarvan goed of fout is geweest zullen we niet weten. Tenzij het natuurlijk in aflevering 10 nog getoond wordt.

Wanneer Ellie aan de kant komt, zien we tussendoor ineens een shot van Cécile die even in haar eentje bij de binnengebrachte kokers kijkt. Zoals ook bij MolTalk werd aangekaart, is dit best verdacht, omdat we niet weten wat ze daar precies doet zonder toezicht. Misschien gooit ze wel een koker weg. Of ruilt ze er eentje om, in de weet dat ze zelf nog eentje verborgen hield die mingeld bevatte. Ondanks dat ze zelf uit het spel was gewerkt (waardoor ze nooit verder van het meenemen van het mingeld verdacht zou worden), kan ze er toch eentje bewaard hebben om een goede om te ruilen voor een foute en daarmee de pot geld te kosten.

Dat vervolgens ook Rop de kokers van Ellie zo in het mandje gooit, maakt het ook niet overzichtelijk meer welke kokers door wie binnen zijn gehaald. En zo kan dus een verkeerde koker ook niet meer zomaar aan een specifieke kandidaat gelinkt worden.

Wel zien we dan 4 kokers in het mandje liggen, wat het idee dat Cécile eerder een koker weggooide lijkt te ontkrachten. Tenzij het natuurlijk een montagetruc was, waarbij het shot van Cécile eigenlijk later was, dan het stukje waar Ellie met haar kokers terug aan de kant kwam.

Duo 3: Annemieke en Klaas

Ook hier is het weer geel voor Annemieke en rood voor Klaas.

Klaas wist 2 kokers te pakken, maar eenmaal bij de derde tros boeitjes werd ook hij omgegooid. Met de meest praktische theorie dat De Mol goede kokers wilt pakken en zich dan af laten gaan, zou dat dus verdacht zijn. Het zelf overmoedigheid noemen en ondertussen toch geen geld in de pot spelen. Klinkt als een sluwe actie van De Mol.

Met één koker in haar bezit, koos Annemieke Schollaardt ervoor, omdat Klaas net omgegooid was en er op dat moment dus 2 duikers zich op haar zouden richten, om terug te gaan naar de kant. Dat is ook weer zo’n gevalletje dat twee kanten op kan. Enerzijds klinkt het heel logisch en is als kandidaat misschien wel de juiste strategie (geld binnen brengen is toch beter dan met meerdere kokers af gaan), maar anderzijds is het ook verdacht, omdat ze maar met weinig terugkomt. En we weten niet eens of het wel of geen goede koker was.

Annemieke wijst vervolgens wel de rest er op, dat er een tros geheel leeg is. Dus zowel de goede als de verkeerde kokers. Dat is wel een kandidaten actie, omdat ze daarmee de laatste twee kandidaten er alert op maakt dat ze toch nog even goed op moeten letten. Het kan ook nog wel als molactie gezien worden, omdat ze daarmee de verdenking van haarzelf af wil werken, terwijl ze misschien ook zelf wel net aan wal komt met een koker met mingeld. Maar als ze er niet over begonnen was, was er waarschijnlijk ook niemand op gekomen dat dit mogelijk gebeurde (nee, ik schat de groep wat dat betreft zeker niet hoog in).

Tot slot: Marjolein en Taeke

Marjolein zit zoals verwacht in de gele kajak en Taeke in de rode mannenkajak.

Taeke ging al om, toen hij nog maar zijn eerste koker aan het pakken was. Maar omdat er na hem ook niemand anders meer zou gaan, hoefde hij ook niet per se in het bezit te zijn van vele kokers. Als De Mol bij de laatste twee zit (wat ik betwijfel), dan is het alleen nog een kwestie van of mingeld pakken, of je om laten gooien.

Wat wel een opvallende uitspraak van Taeke Taekema was, was de volgende:

“…daardoor heb ik voor het team niets meer kunnen verdienen.”

Maakt hij daar een duidelijk onderscheid tussen hemzelf en de kandidaten?

Voor Marjolein geldt hetzelfde als eerder voor Annemieke. Zij ging ook bij het vinden van haar eerste koker direct terug naar de kant.

Wat leverde het op?

Art vertelde de groep dat er 6 kokers binnen waren gebracht (Rop x2, Ellie x2, Annemieke en Marjolein). Maar we horen een paar keer €200,- en een paar keer €300,- waarmee na 5 kokers open de tussenstand staat op €1300,- (dus 2x 200 en 3x 3oo). Echter, alsof de kokers al gemerkt waren en hij de meest dramatische voor het laatst wist te bewaren, zat er in de zesde koker €300,- mingeld. Dus werd er uiteindelijk maar €1000,- verdiend deze opdracht.

Na afloop legt Marjolein in een biecht nog even haar theorie voor, dat De Mol waarschijnlijk één koker met mingeld heeft meegenomen. Uhmm… Had zij zelf niet ook maar één koker meegenomen? Ze lijkt hiermee erg naar zichzelf te wijzen.

Om er nog een schepje bovenop te doen, zien we vervolgens de groep de biljetten van het mingeld bekijken en zegt ze ook nog een keer: “Ik ben het mingeld.” Dat klopt. Marjolein staat op het briefje van – €250,-. Maar wilde ze dat zeggen, of wilde ze zeggen dat zij die had meegenomen? Wie het weet mag het zeggen.

Analyse: Even afgerond naar wat rondere bedragen is er €1300,- gedeeld door 6 kokers is ongeveer €200 (€216,67 om exacter te zijn) verdiend per koker, maar kostte de kokers ook €300,- / 6 = €50,- en dus verdienden Rop en Ellie beide €400,-, maar kostten ze de pot €100,- (omdat zij 2 kokers mee hadden genomen) en Annemieke en Marjolein allebei €200,- erin en €50,- eruit.

Natuurlijk heeft de rest ook nog meer uit de pot gehaald, maar daar weten we geen bedragen van, dus valt er niets aan iemand toe te kennen.

Wel klopt het aantal kokers nog, dus in het verdachte moment van Cécile is in ieder geval geen koker weggegooid. Maar het neemt nog niet weg dat er niet nog stiekem een foute koker voor een goede omgeruild kan zijn.

Mollenperspectief: Zoals eerder al aangegeven, kan De Mol op verschillende manieren te werk gaan bij deze opdracht.

 1. Veel goede kokers pakken en zich daarmee af laten gaan.
 2. Foute kokers pakken en daarmee aan de kant komen, zodat er meer uit de pot gaat.
 3. Met weinig goeds terugkomen aan de kant, zodat je wel je steentje bij lijkt te dragen, maar er niet veel verdiend wordt.

In het geval van de laatste theorie, zou je ook met maar één koker terug kunnen komen die dan ook nog eens verkeerd blijkt te zijn. Zo gaat er wel wat van het verdiende bedrag af, maar ben jij (met slechts één koker) daar niet gelijk de hoofdverdachte van.

Gezien de bedragen die we weten dat er in de kokers zaten, lijkt het erop dat er alleen twee- of driehonderd euro in een koker zat. Dat zou betekenen dat eigenlijk de derde optie al niet meer op gaat.

Mij lijkt de eerste optie de beste, omdat je enerzijds de kansen op meer geld in de pot verkleind en anderzijds ook de kans vergroot dat een ander in de haast een verkeerde koker meepakt. En wanneer je voor die tactiek kiest als Mol, is het ook belangrijk om als één van de eersten het water op te gaan, omdat er dan meer mensen nog na je komen die de fout in kunnen gaan.

Conclusie: Cécile maakte zichzelf hier denk ik toch het meeste verdacht omdat zij het meest overeen komt met de punten uit het mollenperspectief. Ze ging vroeg het water op (als eerste), pakte veel kokers (3 stuks) én ging daarmee om en speelde zo dus 3 kokers weg. In honkbal zou dat 3 slag zijn en dus uit.

Ook Tim ging al vroeg het spel in, maar hij ging al omver met slechts één koker in zijn bezit, dus daarom is hij hier minder verdacht.

Hoewel hij pas later in het spel het water op ging, was Klaas toch ook verdacht in dit spel, omdat hij ook vooral voor veel kokers ging. Dit komt natuurlijk over als een fanatieke kandidaat. Maar als Mol wil je ook zo overkomen. Dat je vervolgens met minstens 3 kokers afgaat, is alleen maar mooi meegenomen.

Het feit dat Taeke niemand meer na zich hard, maakt hem net zo goed verdacht in deze opdracht, omdat hij dus niet meer per se veel kokers hoefde op te halen. Al zou dit wat terughoudend zijn voor een goede Mol.

Het feit dat Annemieke en Marjolein allebei snel terugkwamen, is ook nog wel verdacht. Maar niet zo sterk, als bijvoorbeeld hoe sterk Cécile viel in het profiel van De Mol

Opdracht 2: Kiezen of delen

Heel lang kreeg de groep niet (in de montage althans) om te genieten van het verdiende geld. De volgende ochtend wordt het ontbijt namelijk onderbroken door een telefoontje van Art met instructies voor de volgende opdracht. De groep moet zich opsplitsen in groepjes van 2, die zich soepel konden samenwerken en ze hadden ook strategisch inzicht nodig. Die koppels zouden gekozen moeten zijn voordat ze Art weer zouden zien.

Klaas zei vervolgens in de biecht dat hij even de kat uit de boom wilde kijken, omdat hij het interessant vond om te zien wie met wie nu eigenlijk een deal wilde sluiten.

Annemieke stelt snel voor om met Taeke te gaan, die daarop reageerde met: “Liever niet, maar da’s goed.” Heerlijk toch, een beetje humor erin. Je hoeft niet non-stop gespannen te zijn in zo’n spel. Hiermee was Tim gelijk zijn standaard maatje kwijt. Hij werd daarna gelijk benaderd door Annemiekes gebruikelijke maatje – Rop. Waardoor direct het gerucht ontstond dat dit duo misschien met gepland had om zich op te splitsen om het andere duo (T&T) te kunnen testen.

Ellie en Klaas vormden ook nog een duo, evenals Cécile en Marjolein. Dus even alles onder elkaar:

 • Annemieke & Taeke
 • Rop & Tim
 • Ellie & Klaas
 • Cécile & Marjolein

Art legt uit dat ze een mijn in moeten (valt wel mee hoor, het was voornamelijk open terrein nog, dus geen tunnels in of iets dergelijks). Eén voor één en dan strijdend tegen iemand van een ander duo. In die mijn waren allerlei zaken te vinden, die binnen het Wie Is De Mol? spel interessant kunnen zijn. Geld, maar ook jokers en normale en zwarte vrijstellingen.

De kandidaten kregen een lijstje met daarop alle te vinden items en hadden vervolgens 5 minuten de tijd om die lijst te bestuderen en een tactiek te bepalen. Op dat lijstje stonden de volgende zaken:

 • 1 vrijstelling voor aflevering 4 + 1 vrijstelling voor aflevering 5
 • 1 vrijstelling
 • zwarte vrijstelling
 • envelop met ?
 • 3 jokers + min €500,-
 • 1 joker
 • 1 joker
 • €10,-
 • €500,-
 • €500,-
 • €1000,-
 • cijfercode
 • cijfercode
 • cijfercode
 • cijfercode
 • cijfercode
 • waardevol woordenboek
 • informatie voor de test van aflevering 4
 • pak af

Dat laatste – de “pak af” – betekende dat degene die dat had van één van de anderen het item mocht afpakken. Dus stel iemand heeft al een vrijstelling, dan kan jij die afpakken. Zeer interessant dus.

Annemieke en Taeke besloten direct samen dat ze niet voor geld zouden gaan. Dat kan je zien als verdacht, omdat De Mol geen geld in de pot wilt. Maar het is natuurlijk ook gewoon kandidatengedrag, want als je niet verder gaat komen in het spel (met bijvoorbeeld een joker of vrijstelling), dan heeft geld in de pot ook geen zin voor jou.

Tim zei in zijn overleg met Rop – die een vrijstelling wel lekker vond – dat hij de 3 jokers wel interessant vond. “Dan spek je de pot nog een beetje,” zei hij. Wat natuurlijk niet klopte, omdat er geld juist uit de pot zou gaan. Dat was dus verdacht van hem, al kan het ook gewoon verkeerd lezen zijn geweest. Maar dat is dit spel… Eén grote mindfuck, waarin alles iets en niets kan zijn.

Ellie en Klaas vonden ook de vrijstellingen het interessants (logisch), maar daarna de “pak af”. Ellie zei ook Klaas voldoende te vertrouwen om hem als eerste te laten gaan. Zij spraken af dat als één van de twee de 3 jokers zou pakken, dat er één naar de ander zou gaan en twee voor de vinder zouden blijven.

Marjolein zei tegen Cécile gelijk dat zij dat waardevolle woordenboek niet nodig had, omdat ze er met haar steenkolen Spaans wel zou komen. Dit zou een goede molactie kunnen zijn, omdat later bleek dat er in het woordenboek ook nog €2000,- zat. Vandaar dat het zo waardevol was. Het eerste dat daarbij door mijn hoofd ging, was de theorie dat er misschien ook nog een hint in te vinden zou zijn naar de identiteit van De Mol. Maar dat zullen we voor alsnog natuurlijk niet weten. Pas op zijn vroegst in aflevering 10. Wel zag ik op Twitter voorbij komen dat er een woord in gearceerd zou zijn (wat wel te zien is, maar niet te lezen voor mij) en dat zou het woord voor linkshandig moeten zijn. In dat geval zou het een aanwijzing kunnen zijn naar een linkshandige Mol. Al kan ik deze theorie niet bevestigen, omdat ik het woord zelf niet gezien heb. Wellicht dat ik er later een duidelijker beeld van tegenkom.

Ronde 1: Annemieke vs Klaas

Als eerste was Annemieke aan de beurt tegen Klaas. Art vertelde ze dat ze 2 minuten in het veld zouden krijgen om te verkennen en te pakken wat ze wilden. Waren ze na die 2 minuten niet opnieuw buiten het veld, dan zou hetgeen ze in bezit hadden verloren gaan. Kortom: op tijd terug, anders sta je met lege handen.

In zijn biecht zei Klaas nog: “Je hebt dus 2 minuten,” waarbij hij 2 vingers opstak in een V vorm, “en ben je buiten de tijd,” waarbij hij met zijn andere hand een vinger opzij wijst en in beeld een A op zijn kop laat zijn met zijn vingers. Ik denk dat daar ook een tweet “Klaas kruist zijn vingers.” over ging. Waarna ik alleen dacht: “Ja, Klaas kruist ‘m” (oftewel: kruist ‘m → Kruistum). Maar verder dan dat kon ik er ook nog niets van maken.

Als antwoord op het mysterie hoe zonder enige tijdwaarneming die 2 minuten in de gaten te houden, had Annemieke als strategie om “Song 2” van Blur in haar hoofd te zingen. Volgens haar kende ze het nummer uit haar hoofd en duurde het 2:14 en was het dus zorgen dat ze voor het einde van het nummer weer terug was. In het filmpje van de link is het zelfs maar 2:03, dus is het nog dichterbij de werkelijke deadline. Ongetwijfeld zijn er mensen die achter de verwijzing naar dat nummer ook nog een hint gaan zoeken. Maar ik verwacht het niet gelijk. Mocht Annemieke Schollaardt De Mol blijken te zijn, is het natuurlijk altijd wel gewoon mogelijk. Maar dat zijn over het algemeen niet de soort hints waarmee we het echt gaan vinden. Het is er dan eerder eentje die bevestigt wat we denken te weten (voor iemand die Annemieke verdenkt).

Annemieke vond als eerste de 3 jokers en het mingeld van €500,- en benoemde dit als de hoofdprijs. Wat verdacht was, omdat voor een kandidaat eerder een vrijstelling (of in dit geval die 2 vrijstellingen voor afleveringen 4 en 5) dat is. Maar voor De Mol is natuurlijk de enige prijs waarbij ook geld uit de pot gaat een hoofdprijs. Zeker als je ervan uitgaat dat de andere kandidaten geen geld voor de pot willen halen, maar iets waar ze zelf beter van worden.

Klaas eindigde met één joker.

Ronde 2: Cécile vs Tim

Tim had als strategie om eerst snel alle mandjes langs te gaan om te zien wat waar lag, wat een goede strategie is voor een kandidaat. Aan het einde van de rit, pakte hij met nog enkele seconden te gaan de informatie over de aankomende test.

Cécile ging buiten de tijd en had daarom dus niets. Dit kan nog als verdacht worden beschouwd, omdat zolang je voor de anderen meer keuzes overlaat, de kans ook kleiner is dat ze geld mee pakken “om maar iets te hebben.” Al lijkt me dat het nog beter zou zijn om wel iets te pakken, maar dan net buiten de tijd aan te komen, want het lijkt mij dat dan dat item (en dus dat geld) uit het spel zou zijn. Al neemt dat wel weer de nodige risico’s mee, want je zou zomaar net binnen de tijd kunnen zijn en ineens veel geld meebrengen.

Eenmaal aangekomen bij zijn teamgenoot in dit spel, Rop, heeft Tim wel verdacht weinig nuttige informatie voor hem. Dit zie ik als tactisch kandidatengedrag, want, even aangenomen dat Tim niet echt zo verward is wanneer hij terugkomt, dan heeft het geen zin om een medekandidaat nuttige informatie te verschaffen, waarmee die concurrent wellicht verder komt in het spel. Het was niet dat iemand de illusie had, dat er ook maar iemand het veld in zou gaan met de intentie om geld op te halen.

Vervolgens wilde Tim ook niet delen met Rop wat hij meegenomen had. Wederom tactisch spel van een kandidaat. En eindelijk eens iemand die niet zomaar alles prijsgeeft. Hij zou alleen met Rop delen wat hij had, wanneer Rop zelf ook met iets terug zou komen.

Ronde 3: Ellie vs Taeke

Ellie was de eerste die een code vond en leek te snappen dat je die code bij de kistjes op het hangslot moest proberen. Echter, zij kwam met een code aan bij het verkeerde kistje (of bij een kistje met de verkeerde code, het is maar net hoe je het wilt zien) en dus ging ze snel verder.

Vervolgens vond Taeke een enkele joker. Wat met zijn informatie over Annemieke en Klaas niet past, want die zouden de beide losse jokers moeten hebben. Dus wist hij dat de informatie die hij van Annemieke had gekregen niet klopte.

Ellie vond de “Pak af” en kwam daarmee in een interessante positie terecht.

Ronde 4: Marjolein vs Rop

Van de laatste twee verwacht je van tevoren zeer weinig. Vooral van Marjolein die structureel onder de maat presteert. En Rop lijkt toch ook vaker te falen dan te slagen. Maar goed… Je weet het nooit.

Rop wilde in zijn hoofd de tijd bijhouden, maar vervolgens tegelijkertijd ook een code onthouden. Het is op zich wel te doen, maar het lijkt, gezien hoe Rop meestal overkomt, geen sterke strategie. Maar dat is op zich niet zo zeer verdacht. Tot op het punt dat hij aan het einde van de 2 minuten nog steeds in het veld staat en dus eigenlijk niks bereikt heeft. Dus toch nog enigszins verdacht van Rop.

Vervolgens doet Marjolein zowaar een keer eens iets en gelijk iets wat zeer noemenswaardigs. Eerst laat ze het woordenboek (waar dus €2000,- in blijkt te zitten) liggen en daarna ook de €1000,-, maar uiteindelijk pakt ze toch nog €500,-. En dat is in eerste instantie verdacht, omdat De Mol natuurlijk de hogere bedragen laat liggen, waardoor het Marjolein Keuning hier verdacht maakt… Maar als je er over nadenkt, is het ook totaal onlogisch dat De Mol eventueel geld binnen zou brengen in een opdracht waarbij dat totaal niet nodig is. Dus zou je geld binnen brengen moeten zien als kandidatengedrag van Marjolein.

De Pak af

Nadat iedereen geweest is, vertelt Art dat Ellie de “Pak af” heeft weten te vinden. En dus mag zij de buit van een andere kandidaat afpakken. Hiermee schiet Annemieke snel in de stress, omdat ze bang is haar jokers kwijt te raken. Ellie komt als eerste naar haar toe, omdat ze gezien heeft dat er iets in haar kontzak zat. Annemieke pakt daarom snel één joker om te laten zien en zegt dat zij er maar één heeft. Dit wordt door iedereen voor waarheid aangenomen en Ellie gaat door.

Uiteindelijk kiest Ellie ervoor om de informatie over de testvragen van Tim af te pakken.

Analyse: Door de montage hebben we natuurlijk niet gezien of die mandjes met het geld erin nu dicht bij elkaar lagen of niet. Dus het zou heel goed kunnen dat Marjolein in eerste instantie die hogere bedragen heeft laten liggen in de hoop gewoon nog jokers of iets dergelijks te vinden, waarna ze op een gegeven moment besefte dat de tijd op begon te raken en dan maar het eerste gepakt heeft wat ze tegenkwam. En dat dan net een lager bedrag was, is dan toeval geweest.

Maar omdat ik ervan uitga dat er geen momenten komen zoals vorige week om grote bedragen uit de pot te spelen, neem ik aan dat De Mol hier nooit van zijn/haar leven geld binnen zou halen. En dus wil ik bij deze Marjolein als eerste doorstrepen als mogelijke Mol. Ze zal nog haar momenten hebben die uiterst verdacht zijn. Maar één actie als deze kunnen doorslaggevend zijn. Dus zolang zij er nog in zit, is het vast één kandidaat om niet op te hoeven letten. Natuurlijk blijven we het wel doen, omdat niet iedereen het met me eens zal zijn dat ze door de actie bij deze opdracht weg te strepen valt.

Het gedrag van Annemieke op het moment dat Ellie wat af mag pakken is voor mij ook kenmerkend voor een kandidaat. Wat geeft De Mol erom, als er jokers worden afgepakt? Die heeft De Mol toch niet nodig. Maar een echte kandidaat zal er alles aan doen om ze te blijven behouden. Ondanks dat heeft Annemieke toch gewoon geld uit de pot gespeeld en daarom valt zij zeker nog niet af te strepen met dit gedrag.

Mollenperspectief: Als Mol kan je hier drie dingen doen met het doel van een zo laag mogelijke pot voor ogen:

 1. je kan zorgen dat je (bij voorkeur met geld in je bezit) na de 2 minuten nog niet het veld uit bent, of
 2. je pakt de 3 jokers, waarbij ook nog eens €500,- uit de pot gaat, of
 3. je pakt iets waar geen geld aan gebonden is, zodat je niet opvalt tussen de rest

Deze opties heb ik ook gerangschikt op wat volgens mij de volgorde van efficiëntie is. En wel om de volgende redenen:

Nog niet het veld uit

Aannemende dat wanneer de tijd voorbij is en jij nog niet het veld uit bent hetgeen je in handen hebt ook uit het spel gaat, zou je ervoor kunnen kiezen om je af te laten gaan met geld in je hand. Zo zorg je ervoor dat een ander ook niet dat bedrag kan verdienen voor de pot.

Plus: je houdt daarbij de 3 jokers in het spel, waar ongetwijfeld iemand voor zal willen gaan, dus laat je een ander die €500,- uit de pot halen. Zo haal/houd je dus langs twee kanten geld uit de pot.

De 3 jokers pakken

Hiermee weet je zeker dat die €500,- uit de pot gaat en laat je het niet afhangen van anderen. Het enige risico is dat anderen erachter komen dat jij die 3 jokers hebt en je bent daarmee verdachter. Dus blijft optie 1 beter, omdat diezelfde verdenking dan hooguit naar een ander gaan.

Iets zonder monetaire waarde pakken

Zo ben je net als de andere kandidaten en val je niet op. Er gaat niets in de pot, maar er gaat ook niets uit. Natuurlijk is er nog steeds de kans dat de 3 jokers worden gepakt. Maar door iets anders te pakken waar geen geld mee verdiend wordt, vergroot je de kans dat iemand na je alsnog (al is het maar uit nood, omdat die persoon anders helemaal niets heeft) geld pakt. Je beperkt in feite andermans keuze.

Daarom is deze keuze de minst efficiënte, wanneer je een zo laag mogelijke pot wilt.

Conclusie: In dit plaatje zijn Cécile en Rop de meest verdachte mensen van de groep, omdat zij inderdaad niet op tijd terug waren. Daarin worden zij gevolgd door Annemieke, die gelijk de 3 jokers vindt en daarmee €500,- uit de pot haalt.

En zoals gezegd elimineert Marjolein hier zichzelf als het ware als potentiële Mol, door als enige geld binnen te brengen.

Er gaat €500,- de pot in en €500,- uit. Dus er verandert niets.

Nu verwacht ik dat er ook wel mensen zijn die Marjolein verdenken en daarom zullen zeggen: “De Mol weet dat die €500,- al uit de pot gaat, dus kan daarom best zelf wat verdienen om vertrouwen van de groep te winnen. Maar in dit stadium is dat niet meer geloofwaardig voor mij. In de eerste 2-3 afleveringen kan dat nog, maar in aflevering 4 is wel duidelijk wat je aan iedereen hebt. En als je dat vertrouwen had willen winnen, had je dat beter kunnen doen voordat er zo’n grote hap uit de pot genomen werd. Dan zat er meer in, maar had er ook meer uit gekund. Dus: nee, geen sterk argument in mijn optiek.

De volgende dag bij het ontbijt zit men nog eens na te gaan wie dan toch die 3 jokers kan hebben gehad. Maar omdat iedereen maar aanneemt dat Annemieke slechts één joker had, komen ze niet achter de waarheid.

Marjolein deduceerde (we blijven deze in dit programma nieuw geïntroduceerde term maar gewoon gebruiken) leuk dat Cécile buiten de tijd waren en het daarom niet kunnen zijn geweest, Ellie had de “Pak af” en pakte daarmee de informatie van Tim af, dus zij waren het ook niet geweest. Zij bracht zelf €500,- op, dus ging ook vrij uit. Tot zo ver klopte het nog allemaal. Maar de aanname dat Annemieke dus maar 1 joker had en dat het daarom Klaas of Taeke moest zijn geweest was dus incorrect.

Taeke reageerde daar ook weer op met humor, door te zeggen dat hij blauwe ogen heeft en het daarom dus niet kon zijn geweest. Als iemand met eveneens blauwe ogen, ondersteun ik dit argument!

Meneer Taekema maakt ook zelf een soortgelijk lijstje. Maar hij neemt ook aan dat de ene joker die hij van Annemieke heeft gezien haar enige was en “weet” daardoor dus zeker dat Klaas de 3 jokers had. Dit kan zeker bruikbare (incorrecte) “kennis” zijn, als inderdaad blijkt dat Mol cf. Klaas De Mol is.

Opdracht 3: Sleutelroute

Voor de derde opdracht moest de groep langs een bergwand klimmen om met sleutels te proberen een kist die met twee sloten vast zat los te krijgen en mee te nemen naar beneden, waar ze met een derde sleutel de kist open zouden kunnen maken. Om de juiste sleutels mee te krijgen, zouden de kandidaten raadsels goed moeten oplossen. Per kandidaat was er één raadsel, dus acht raadsels.

Maar Cécile gaf aan nog voor geen goud te zullen gaan klimmen. Dus daarmee viel het eerste raadsel al af en bleven er nog 7 kansen over. Zeven kansen, waarvan er dus twee goed moesten zijn.

Poging 1 – Tim

Het eerste raadsel dat de groep kreeg, was: “Tim en Taeke gooien beide een joker in de lucht. Hoe groot is de kans, dat beide op De Mol vallen?” Kortom: ze tossen met een joker en de vraag is: staat er op één kant het Mol logo, of aan beide kanten? In het eerste geval is de kans 50% van 50% is 25% en in het tweede geval 100% van 100% (is 100%). Tim leek te denken dat het logo maar aan één kant staat en dat er daarom 25% kans is. Taeke legde uit dat er ook aan twee kanten een logo kon staan (en hij had er één in zijn bezit, dus hij kon het weten) en dat het daarom 100% was. Toch koos de groep te gaan voor 25% en daarom kreeg Tim een setje sleutels mee en mocht hij gaan klimmen.

Eenmaal boven aangekomen, merkte Tim dat de sleutels niet pasten en dat het antwoord dus zeer waarschijnlijk fout was. Tenzij Tim De Mol is en gewoon deed alsof de sleutels niet pasten.

Poging 2 – Klaas

Het raadsel luidt (ongeveer): “In een zekere straat staan 100 huizen. Deze zijn genummerd van 1 t/m 100. Hoeveel negens zitten er in huisnummers?” Dat zijn dus 9, 19, 29, 39, 49, 59, 69, 79, 89 (alvast 9), maar ook 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 en 99 (nog eens 10 cijfers, maar 99 heeft er twee, dus die telt dubbel, dus 11). De groep telde 9+10=19. Alleen Marjolein zei nog dat het 20 moet zijn, maar dit werd direct afgekeurd door Rop Verheijen en Taeke Taekema, waardoor een fout antwoord werd gegeven.

Klaas kreeg ook een setje sleutels mee en ook bij hem bleek er geen een te passen.

Poging 3 – Marjolein

“Zeven kandidaten stappen één voor één in een lift een. Boven stappen ze één na één weer uit de lift. Hoelang zaten de kandidaten in de lift?” Hiermee werd natuurlijk de indruk gewekt dat eerst kandidaat A instapte, dan B, etc. Maar eigenlijk werd er over tijden gesproken, dus 12:59 en 13:01. Dus ging het om een tijd van 2 minuten. Taeke gaf nog als komische suggestie dat het ook 12 uur en 2 minuten kon zijn, maar dat werd niet door iedereen even goed gewaardeerd. Het gegeven antwoord werd 2 minuten.

Toen Marjolein eenmaal aangekomen was bij de kist, kregen we te zien dat zij haar sleutels allemaal probeerde op het slot op de kist in plaats van op de sloten waarmee de kist vastgemaakt was, terwijl duidelijk was gezegd dat de sleutel beneden was om de kist open te maken. Dit was dus een hele domme zet van Marjolein. Of een briljante molactie. Maar na de vorige opdracht wil ik daar niet meer in geloven. Desalniettemin zal ze erdoor niet minder verdacht worden door de andere kandidaten.

Poging 4 – Taeke

Het vierde raadsel was eigenlijk een puzzel. Er lag een tekening van een uitgevouwen kubus met daaronder 4 mogelijke oplossingen. De vraagt was dus: als je de kubus weer in mekaar zou zetten, hoe ziet deze er dan uit?

Wie Is De Mol 2016 aflevering 4 - Het kubusraadsel

Het goede antwoord lijkt hier D te zijn, alleen zit er één addertje onder het gras: het Mol log op de gevouwen kubus staat op de kop, dus wordt het omgedraaid. En dus is C het juiste antwoord.

Dat is ook het antwoord dat de groep gaf en dus kon ook Taeke omhoog. Hij weet als eerste een slot open te krijgen.

Poging 5 – Annemieke

Het vijfde “raadsel” was eigenlijk een eenvoudige rekensom, namelijk: ((n+1) * (n+2)) / 2, waarbij n het hoogste aantal ogen in een dominospel was. Natuurlijk bestaan een dominosteen uit twee helften, dus ik zou zeggen dat het een verwarrende vraag is. Zeg je n=6 (dan kijk je naar 1 helft) of n=12 (als je beide helften meetelt)? Dat scheelt nog al namelijk. Bij het ene krijg je, zoals Tim terecht zei, 28 (6+1=7 en 6+2=8, dus (7*8)/2 = 56/2 = 28) en anders kom je uit op 91 (12+1=13 en 12+2=14, dus (13*14)/2 = 182/2 = 91).

De groep antwoordde echter na een berekening van Rop en op aangeven van Marjolein (die zei dat Rop het berekend had en daarom maar moest antwoorden) met 96. Dus waarschijnlijk is er in Rops rekenwerk van 13*14 geen 182, maar 192 gemaakt. Dus ook al was de aanname van 2 helften samen goed geweest (wat het niet is, want er zitten maar 28 stenen in een dominospel; zie onderstaande afbeelding), dan was de berekening nog niet goed geweest.

Compleet dominospel

Toch krijgt ook Annemieke een setje sleutels mee. Maar voor ze nog maar iets de hoogte in is, beweert ze geestelijk ineens te blokkeren en gaat ze toch niet klimmen. Even ervan uitgaande dat ze hier wel een goed antwoord hadden gegeven, was dit een perfecte molactie geweest: zorgen dat je met de goede sleutels toch niet naar boven gaat en zo gaat er een goed antwoord verloren. Dit zou haar verdachter hebben gemaakt dan Cécile die vooraf al aangaf niet te klimmen, omdat Annemieke hier een goed antwoord verloren zou hebben laten gaan.

Echter, het antwoord was fout, dus is het aannemelijker dat dit niet fake was. De Mol weet namelijk ongetwijfeld de antwoorden en weet daarom of het nodig is om zoiets te faken of niet. Het lijkt eerder op een kandidatenactie van Annemieke die juist verdenkingen op zich wil krijgen. Het lijkt bij Rop in ieder geval te werken.

Poging 6 – Ellie

Toen kregen de kandidaten twee stellingen en moesten één van vier antwoorden geven, die ze met zekerheid konden geven op basis van de stellingen.

De stellingen waren:

 • Geen van de kandidaten is een Mol
 • Alle oud Mollen zijn Mollen

De mogelijke antwoorden waren:

 1. Alle oud Mollen zijn kandidaten
 2. Sommige kandidaten zijn oud Mollen
 3. Sommige oud Mollen zijn kandidaten
 4. Geen oud Mol is een kandidaat

En daar is de laatste natuurlijk het correcte antwoord op. Dat antwoord gaf de groep ook en dus mocht Ellie Lust de berg op. Zij wist het tweede slot ook open te krijgen, waardoor ze de kist mee naar beneden kon krijgen, waar de kist vervolgens werd geopend. Daarin vond de groep €1500,- voor de pot. Dit vond Ellie wel minder dan gedacht (om maar een verwijzing naar de titel te vinden).

Overzicht

Even om het overzichtelijk te houden, de volgorde waarin geklommen werd, met daarachter of de juiste sleutels hadden of niet:

 1. Tim (verkeerde sleutels)
 2. Klaas (verkeerde sleutels)
 3. Marjolein (juiste sleutels; verkeerde slot gepakt)
 4. Taeke (juiste sleutels)
 5. Annemieke (verkeerde sleutels; klom ook niet)
 6. Ellie (juiste sleutels)
 7. Rop (niet meer aan de beurt)

Analyse: Dit is een lastige opdracht om bij te mollen. Het weinige dat je als Mol kunt doen is niet klimmen (Annemieke en Cécile), je sleutels alleen op het verkeerde slot proberen (Marjolein), of doen alsof je sleutels niet passen (Tim, Klaas) en natuurlijk op de grond ervoor zorgen dat raadsels verkeerd worden opgelost (waar Rop het meeste bij betrokken was, ook doordat hij als enige (naast Cécile en Annemieke) nog niet geklommen had).

Mollenperspectief: Als Mol is het hier het meest efficiënte om te zorgen dat er foute antwoorden worden gegeven, zodat men niet met de juiste sleutels naar boven gaat. En tegen de tijd dat je dan zelf naar boven moet, kan je altijd nog met een goed antwoord zeggen dat je sleutels niet pasten.

Ervoor kiezen om niet te klimmen is ook een manier om altijd betrokken te zijn bij het kiezen van de antwoorden, maar voor een goede Mol wel wat aan de opvallende kant.

Conclusie: Met het mollenperspectief van deze opdracht komen Rop (door het aanzetten tot foute antwoorden) en Marjolein (goede sleutels proberen op het verkeerde slot) het meest verdacht uit de verf.

En na een opdracht waarbij ik Marjolein net heb afgeschreven als Mol komt er wel gelijk weer een hele verdachte actie. Maar ik blijf erbij dat je dat soort dingen van elkaar moet scheiden. Eén absolute non-Mol actie kan echt de kandidaten van de Mol onderscheiden. En ik hou nog even vol dat die van Marjolein in de vorige opdracht dat was.

Ook gaat er weer €1500,- in de pot. Dit zie ik als groepsoverwinning (ook al heeft Cécile niet geklommen, ze deed wel mee aan het spel door mee te kunnen denken over de antwoorden (al voegde ze weinig toe), dus iedereen heeft er in zekere zin aan meegewerkt. Dus niets voor iemands saldo voor het Follow the Money gedeelte.

De test

Gelijk daar achteraan gaan we door naar de test. Wat voor mij ook wel fijn is, want deze BreakDown heeft al veel langer geduurd dan alle anderen.

Kandidaat Biecht Vragen
Annemieke Klaas, Tim Tim (vraag 20)
Cécile Ellie Ellie, Taeke (misschien Marjolein, als die meegerekend wordt als goede sleutel)
Ellie Niet Annemieke Ellie, Rop
Klaas Tim Tim (vraag 20)
Marjolein Ellie Annemieke, Cécile, Ellie, Marjolein (gele kajak = Mol is vrouw)
Rop Annemieke
Taeke Klaas, Rop, Tim Klaas, Rop, Taeke, Tim (mol = man)
Tim Cécile, Klaas

Helaas voor het programma moet Ellie Lust naar huis. Voor zij haar scherm te zien krijgt, horen we het openingsdeuntje van de Terminator films. En op dat moment was eigenlijk al duidelijk wat er ging gebeuren: haar scherm zou rood worden. En zo geschiede het.

Zoals Rop terecht opmerkte: een gemis voor de groep.

Speciaal voor Ellie Lust nog een afscheidslied:

Follow the Money

Omdat alles qua geld in de gaten houden eigenlijk niet echt een realistisch beeld gaf tot aan de ‘veiling’ van vorige week, is er vanaf deze aflevering een reset knop ingedrukt en wordt het geld vanaf nu opgedeeld in het verdiende geld voor de veiling en het verdiende geld na de veiling.

Het geld verdiend voor de veiling (t/m aflevering 3)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke 0 +500 -400 +100 0
Cécile +100 +100 -100 +100 0
Ellie 0 0 -200 -200 0
Klaas +1100 +450 -100 +1450 0
Marjolein 0 0 -100 -100 0
Rop +100 0 -100 0 0
Taeke +100 +1500 0 +1600 0
Tim +100 +250 -100 +250 0

Het geld verdiend na de veiling (aflevering 4 en verder)

Kandidaat Saldo vorige week Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Annemieke +200 -550 -350 0
Cécile 0 0 0 0
Ellie +400 -100 +300 0
Klaas 0 0 0 0
Marjolein +700 -50 +650 0
Rop +400 -100 +300 0
Taeke 0 0 0 0
Tim 0 0 0 0

Na aflevering 4 geeft de herstart voor de Follow the Money filosofie ineens toch wel een flink ander beeld dan voorheen.

Een kleine kanttekening moet wel geplaatst worden, omdat we bij de eerste opdracht niet weten wie er precies de verkeerde koker mee had genomen. Daarom zijn zowel de inkomsten en uitgaven verdeeld over het aantal kokers per kandidaat.

Ook bestaat daarbij nog de kans dat Cécile nog een koker omgeruild heeft en dat dus eigenlijk zij alleen verantwoordelijk was voor – €300,-, maar dat zullen we voorlopig nog niet zeker weten.

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 4: minder dan je denkt

De titel van Wie Is De Mol 2016 aflevering 4 luidde “minder dan je denkt” en gelukkig was dat een keer niet per se aan iedere kandidaat te koppelen. Maar gelukkig wel aan een aantal, dus dat zullen we eens met zijn allen bekijken.

Ellie Lust

Zij dacht dat er wel meer geld te verdienen zou zijn bij de derde opdracht. Dat was minder dan zij dacht/verwachtte. Nu weten we dat Ellie niet De Mol is, maar misschien verwijzen de titels dit jaar wel naar de afvaller? In dit geval naar Ellie. Vorige week (“wie schrijft, die blijft”) naar Remy (hij schreef niets/€0,- op en was degene die naar huis moest). Van de eerste twee afleveringen kan ik het nog niet zo snel invullen, maar misschien dat er volgende week wel weer zoiets opvalt.

Ik denk het niet, maar we kunnen het in ieder geval in de gaten houden.

Klaas van Kruistum

De titel kan zeker ook op Klaas slaan, omdat men denkt dat hij de 3 jokers had, waar hij er in de werkelijkheid maar eentje had. Hij had er dus minder dan men denkt.

Rop Verheijen

Rop berekende dat er 96 stenen in een dominospel zitten. Dit waren er slechts 28. Dus dat waren er aanzienlijk minder dan hij dacht.

 

Laat vooral weten wat je ervan vinden in de reacties, of stuur je eigen theorieën naar mail@widm-breakdown.nl en vergeet WIDM BreakDown niet te volgen op Twitter en “like” de Facebookpagina.

Tot volgende week!

Reacties

reacties