Eindelijk is het zover! Een nieuw seizoen is van start en Wie Is De Mol 2015 aflevering 1 heet ‘lezen en schrijven’. Vanuit het prachtige Sri Lanka dit keer, met als kandidaten Ajouad El Miloudi, Carolina Dijkhuizen, Chris Zegers, Evelien Bosch, Margriet van der Linden, Marlijn Weerdenburg, Martine Sandifort, Pieter Derks, Rik van de Westelaken en Viktor Brand.

Allereerst worden er twee pakketjes afgeleverd bij een hotel namens De Mol, die gelegd moeten worden op twee kamers van de deelnemers. Een briefje, met daarbij een bloem. Mij, als niet bepaald kenner, leek het een lotus. Wellicht met de bloem een eerste aanwijzing naar Margriet? Dat is wel erg snel en voor de hand liggend. Zeker na de visser die het voorgaande jaar nog naar Suzan Visser verwees. De programmamakers recyclen wel eens wat, maar altijd wel in een nieuw jasje. Twee keer een identieke hint lijkt me nog geen duidelijk spoor. Maar we onthouden hem!

Opdracht 1: Station

De eerste opdracht vindt plaats bij het Fort Railway Station. Wederom een erg opzichtige hint, maar Martine SandiFORT zou zo maar als stille hint hier kunnen worden weggegeven. De kandidaten krijgen 5 foto’s van reizigers die tussen 17:00 en 17:30 de trein zullen pakken. Vier daarvan hebben enveloppen met geld. Eentje heeft 2 vrijstellingen bij zich. De opdracht: vind die mensen en wat ze je geven mag je houden. Onder de foto’s staat zelfs aangeduid wat ze bij zich hebben. Dus het is nog “makkelijker” om specifiek te zoeken wat je wilt (vrijstelling of geld).

Er zijn 5 perrons voor 1o kandidaten. Dus Marlijn stelt verstandig voor om 5 setjes van 2 te maken en die allemaal één perron voor hun rekening te laten nemen. Evelien en Marlijn nemen erg het voortouw in welk duo waar naartoe moet. Dit zegt bij voorbaat niet heel veel. Maar omdat Art vooraf al aankondigde dat er dit jaar een aanvallende Mol zou zijn, valt het in de lijn der verwachting, dat De Mol ook in dit soort situaties het voortouw zal nemen.

De teams: Ajouad & Chris, Carolina & Marlijn, Evelien & Rik, Margriet & Viktor en Martine & Pieter.

Volgens Margriet moeten ze letten op de envolop in hun hand. Waarop Viktor terecht reageert: “Maar die hebben ze misschien niet eens in hun hand.”

Chris vond het verstandig om bij de trappen te gaan staan, omdat dat de enige plek was waar mensen het perron op en af konden. Daar stemde Ajouad mee in. Ook had Chris gekozen voor het laatste perron, omdat hij het idee had dat daar het meeste te halen zou zijn. Voorgevoel, of voorkennis? Hoe dan ook, nog geen 5 meter verwijderd van waar hij begon, vond Ajouad de man met de 2 vrijstellingen. Als Mol is dit natuurlijk perfect, omdat je wel iets gevonden hebt, en toch geen geld in de pot brengt.
Dat maakt Ajouad verdacht voor het vinden ervan, maar ook Chris, omdat hij met het voorstel voor dat perron kwam. Ajouad zegt de twee vrijstellingen te verdelen over hem en Chris. Echter, zo blijkt later, houdt hij ze beide voor zichzelf. Dat lijkt mij meer een kandidaat dan een Mol.

Vervolgens nemen we een kijkje bij Carolina en Marlijn, waar Marlijn niet erg stressbestendig overkomt, want ze oogt enorm druk en chaotisch. Maar als er iets is wat een Mol graag doet, is het chaos scheppen, om daarmee de focus op de taak op dat moment te verzwakken.

Martine en Pieter lopen gezellig achter elkaar aan, zoals ook Carolina en Marlijn dat deden. Van wat we te zien krijgen zijn voornamelijk Carolina en Pieter hierin de volgers. Dat maakt ze wel verdacht, omdat je wanneer je niet bij elkaar blijft, maar opsplitst, je veel sneller alle mensen langs kunt gaan. En als je elkaar dan niet vertrouwd, kan je later alsnog van kant switchen en de ander controleren.

De strategie van Martine en Pieter was om iedere willekeurige persoon te vragen: “Is this you?” Ook niet een echt doelgerichte actie, eerder een goede manier om 2 of 3 personen wat te vragen, terwijl de volgende de trein pakt en het geld verdwijnt.

Viktor ging zelfs zo ver, dat hij in de trein nog ging zoeken naar de mensen van de foto’s. Terwijl, volgens mijn interpretatie van de opdracht, ze toch al de mensen moesten vinden voor ze op de trein stapten. Mooie actie ook om tijd te laten verstrekken, als er nog iemand anders op hetzelfde perron loopt. Daarna is Margriet de verstandige kandidaat die hem dit ook afraad, voordat de trein -met hem erin- weg rijdt.

Wanneer Viktor eindelijk uit de trein is gekomen en hij en Margriet rustig verder zoeken, worden ze ineens vanaf het perron ernaast aangeroepen door Marlijn, die beweert daar iemand te zien die ze zoeken. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Of in ieder geval: de persoon waar Marlijn ze naartoe stuurt is niet één van die personen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze, door de aandacht te verleggen, niet een ander de kans heeft gegeven om de trein te pakken met een envelop nog in het bezit.

Vervolgens komen ook Chris en Ajouad buurten op het perron van Margriet en Viktor. Het kan natuurlijk zijn geweest dat hun perron op een gegeven moment leeg was, maar dat lijkt me stug, gezien hoe druk het de hele tijd was. Dus ervan uitgaande dat dit niet het geval was, lijkt me een perron leeg laten (waar wellicht tóch nog iemand loopt met een envelop met geld) een prima actie van De Mol.

Ook Martine en Pieter verschijnen op het perron bij anderen, namelijk bij Carolina en Marlijn. Hier is Marlijn ook absoluut niet blij mee. Is ze niet blij, omdat een perron leeg wordt achter gelaten (kandidaat scenario)? Of is ze bang als Mol betrapt te worden, dat ze één van de personen op de foto’s te duidelijk over het hoofd heeft/hebben gezien? Hoe dan ook: opvallend.

Tot slot zien we ook nog een paar secondes van Evelien en Rik, maar alleen dat ze de trein uitzwaaien. Verder niet echt duidelijk wat daar gebeurd is allemaal. Alleen geven ze wel aan dat, dat ze niet de hele tijd bij elkaar geweest zijn (netals Ajouad en Chris, die als enige wat hebben gevonden, dus wel een goede aanpak). Daarom wil Evelien Riks tas controleren, waarna ook hij die van haar. Natuurlijk vinden ze niets. Nee, logisch. Als je als Mol wel zo’n envelop met geld vindt, dan stop je die niet in je tas. Die gooi je in de prullenbak, o.i.d. Als ik kandidaat was geweest, was ik ook zeker even al die prullenbakken langs gelopen!

Tot slot laat Ajouad zien bij Art dat hij de vrijstellingen heeft. Niet per se een slimme actie als kandidaat. Maar ook absoluut geen Molactie. Een Mol heeft geen baat bij een vrijstelling.

Conclusie: De enigen die wat hebben gevonden zijn Ajouad en Chris. Maar niemand heeft geld.

Mollenperspectief: Ik denk dat De Mol liever een perron kiest met geld erop (in de veronderstelling dat er per perron één persoon met geld of vrijstellingen was), zodat een ander hooguit de vrijstellingen vindt. Dan kan je zelf het geld laten schieten en zijn er sowieso twee teams die geen geld opbrengen.