Toen in 2016 ook België voor het eerst in 13 jaar weer kwam met een serie van De Mol, was de eerste vraag die bij mij naar boven kwam: hoe lastig wordt het om twee mollen tegelijkertijd (één in Nederland en één in België) te vinden?

Wanneer je twee keer seizoenen door elkaar kijkt, kun je zo makkelijk dingen door elkaar gaan gooien. Mogelijk schept dit onnodige verwarring, of zorgt het op zijn minst voor een mindere focus. Maar uiteindelijk viel dat reuze mee. Dat kwam vooral door de duidelijke verschillen tussen beide producties.

Waar de Nederlanders het Vlaamse format hebben overgenomen en enorm hebben doorontwikkeld in de afgelopen jaren, zijn de Belgen ook niet blijven hangen waar ze in 2003 geëindigd zijn. Ook zij zijn inmiddels Europa uit gegaan, waardoor alles net iets groter aanvoelt, dan wanneer je “in de buurt” blijft. Voor het spel verandert het weinig, maar het is wel net dat beetje uitstraling dat het programma erdoor krijgt.

Maar wat zijn dan de verschillen tussen beide? Nou… Dat zijn dus onder andere de onderstaande zaken.

Bekende vs onbekende mensen

De Nederlanders werken met (semi) bekende Nederlanders, waar de Belgen zijn gebleven bij onbekende Vlamingen.

Wie Is De Mol?

Doordat er gebruik wordt gemaakt van mensen die allemaal op verschillende manieren wel eens in de media komen, zie je dit terug in de manier waarop ze zich neerzetten in een spel als dit.

Je ziet dit voornamelijk terug in de biechten. Ze zijn net wat geraffineerder dan die van mensen die er minder ervaring mee hebben. Alles wordt net even iets dramatischer of grootser gebracht, waardoor het allemaal net wat spectaculairder aanvoelt.

Ook is er over bekende mensen meer online terug te vinden, waardoor nuttige informatie voor bijvoorbeeld de verborgen aanwijzingen makkelijker terug te vinden is. Wat voor de mensen die daarvan houden een groot voordeel is.

De Mol

Door gebruik te maken van onbekende mensen, komen de deelnemers bij De Mol eerlijker en puurder over dan de Nederlandse tegenhangers.

De deelnemers houden zich niet zo zeer bezig met “ik kom op tv”, maar zijn gewoon bezig met het vinden (of spelen) van de Mol. En na jaren lang al die “sterren” (en die term is in mijn optiek in de meeste gevallen wel te zwaar) in Nederland, vind ik dat persoonlijk wel verfrissend. Het hele spel wordt daardoor net wat onschuldiger.

Doordat de deelnemers minder in de spotlights staan in hun dagelijkse levens, staat er ook niet al te veel over ze op het internet. Daardoor heb je als kijker alleen maar beschikking over de informatie uit de uitzendingen. Voor de een is dat genoeg, maar voor de ander niet.

Geschiedenis

De Nederlanders hebben inmiddels 16 seizoenen achter de rug en de Belgen slechts 4.

Wie Is De Mol?

Doordat er al zoveel seizoenen geweest zijn, merk je heel erg dat er tips en trucjes van voorgaande seizoenen worden overgenomen. Zo krijg je gewone kandidaten die zich voordoen als Mol, om zo hun concurrenten op een verkeerd been proberen te zetten. Iets wat als kijker soms best als frustrerend of irritant ervaren kan worden.

Anderzijds zie je ook dat kandidaten zulk spel en ook de opdrachten anders gaan bekijken, al gaan ze in dat laatste soms ook weer te ver door. Maar door de ervaring, wordt het hele spel wat “volwassener” gespeeld.

De Mol

Doordat het spel in België al dertien jaar niet gespeeld was, werd snel duidelijk dat het spel in vele gevallen wat onschuldiger en misschien zelfs naïever werd gespeeld. Dat kan natuurlijk aan de groep op zich liggen, maar ik denk dat het een algemener iets is. Maar waarschijnlijk zal het aankomende seizoen hier een duidelijker beeld van geven.

Daarmee wil ik niet zeggen dat de Belgische molloten niet kijken naar de Nederlandse seizoenen. Maar de meer casual fan zal dit niet zomaar doen. En daarin zie je wel degelijk het verschil tussen beide.

De finale en ontknoping

Beide shows gaan anders om met de finale en ontknoping van de seizoenen.

Wie Is De Mol?

“Dat ziet u… Volgende week.” De zien die miljoenen kijkers jaarlijks stoort. Nadat de finale gespeeld is, moet er nog een week gewacht worden tot het antwoord gegeven wordt op die ene vraag: “Wie is… De Mol?”

Ja, het is enerzijds frustrerend, omdat iedereen het liefst zo snel mogelijk wil weten wie het is. Maar anderzijds geeft het, nadat het gehele spel gespeeld is, wel nog even de tijd om al het bewijsmateriaal (alle afleveringen) na te gaan, voordat de kijker een laatste oordeel hoeft te vellen.

Tevens geeft het meer tijd om te genieten van de paranoia die het spel met zich meebrengt. Dit geeft in de slotaflevering wel minder tijd om de daadwerkelijke molacties na te gaan.

De Mol

De jaarlijkse anticlimax die in Nederland zo gebruikelijk is, die willen ze in België niet. Daar is het na de allerlaatste test direct de onthulling. Dat haalt wel een weekje extra voorpret weg, maar andere mensen geven daar meer de voorkeur aan.

Een groot voordeel dat dit voor de kijkers oplevert, is dat er in de slotaflevering meer tijd is om alle molacties na te gaan, omdat de onthulling zelf al geweest is.

De huisstijl

Het heeft weinig met het spel zelf te maken, maar met de terugkeer in België is ook een heel andere huisstijl geïntroduceerd. En als web- en grafisch ontwerper is dat toch iets waar ik ook naar kijk.

Wie Is De Mol?

Toen in 1990 voor het eerst in Nederland op televisie kwam, werd er een huisstijl geïntroduceerd en eigenlijk is deze in al die jaren amper veranderd. Ja, het standaard lettertype dat in de afleveringen wordt gebruikt is veranderd van een jaren ’90 spy thriller film uitstraling naar een moderner, “normaler” lettertype.

Het logo is enkele jaren geleden veranderd van de groene vingerafdruk tegen een zwarte achtergrond met in het wit “De Mol” ervoor veranderd, waar het nu donkere tekst is tegen een vrijwel witte achtergrond. Maar buitenom dat is het allemaal eigenlijk onveranderd gebleven.

De Mol

Met de terugkeer in 2016 van De Mol in België zijn de Vlamingen niet blijven hangen aan de huisstijl van 13 jaar daarvoor. De vingerafdruk is van een realistische naar meer een impressie ervan. Het groen heeft plaats moeten maken voor een parelmoer blauw en het lettertype is veel strakker dan het oude of hetgeen in Nederland gebruikt wordt.

Ook in de uitzendingen komt de nieuwe, strakkere en modernere stijl terug. Alles heeft meer weg van een hedendaagse CIA computer interface (als je de films moet geloven natuurlijk), waar de Nederlandse meer doet denken aan de jaren ’90.

Tot slot

Uiteindelijk is welke variant “beter” is geheel afhankelijk van smaak. De een zal de voorkeur geven aan de een, waar een ander voorkeur zal hebben voor de ander.

Maar het feit dat je op deze website komt om dit te lezen zegt me dat jij meer dan een casual fan bent. Dus in dat geval kan ik niet anders dan aanraden om gewoon beide te volgen, want er is toch niets leukers dan op jacht gaan naar nóg meer mollen?

Reacties

reacties