Bij het spel Wie Is De Mol? houdt iedereen zijn eigen theorieën, verdenkingen en berekeningen op na. Wat is de juiste? Dat blijkt altijd pas achteraf. Maar een van de meest gebruikte technieken is het “Follow the Money” principe. Oftewel: wie brengt wat op?

Maar ook dit kan op verschillende manieren toegepast worden. In de meeste gevallen pakt men het verdiende (of verspilde) geld en deelt dat door het aantal kandidaten dat ervoor verantwoordelijk was. Verdient de nog complete groep van 10 kandidaten bij een opdracht €1000,-, dan rekenen zij daarvoor €100,- per kandidaat. Dat kan. Dat is één manier om het toe te passen. Maar WIDM BreakDown heeft daar twee opmerkingen over. Allereerst dat niet al het verdiende geld meegenomen moet worden in de berekening. Ten tweede dat het geld niet verdeeld moet worden.

Drie of vier verschillende getallen

Wat belangrijk is om te weten bij de berekeningen op WIDM-BreakDown.nl is dat er standaard met twee getallen gerekend wordt – het opgebrachte geld (alles door de kandidaat verdiend) en het geld dat de kandidaat de pot gekost heeft – om tot het derde getal te komen – het saldo.

Soms komt het voor dat er in het seizoen een opdracht zit waarbij geld wordt gekoppeld aan de identiteit van De Mol. Bijvoorbeeld als De Mol geld bepaald geld binnenhaalt, dan gaat dat geld niet de pot in, maar juist van het totaalbedrag af. Dat wordt op deze site als +/- geld gezien. Dat wil zeggen: het kan erbij of eraf gaan. Omdat WIDM BreakDown zich vooral richt op feiten en niet te veel op onzekerheden, wordt dit geld dus apart gerekend. Het +/- saldo kan daarom nog voorkomen als vierde getal.

Wat mee te nemen in de berekening

Bij WIDM BreakDown wordt dat echter gezien als overbodig, aangezien het geld verdiend door de hele groep niets zegt over wat De Mol doet. Daarom kijkt WIDM BreakDown alleen naar geld dat door delen van de groep (wanneer de groep dus voor een opdracht opgesplitst wordt) wordt verdiend.

Stel dat de groep van 10 wordt opgedeeld in 2 drietallen (A en B) en 2 duo’s (C en D), dan zegt dat veel meer. Wanneer bijvoorbeeld alleen A en D geld verdienen, zegt dat meer over B en C als potentiële Mollen. Maar als er een opdracht met de hele groep niet lukt, valt dat niet op de hele groep te verhalen.

Ook wanneer er iemand een bewuste keuze maakt om geen geld in de pot te laten komen (bijvoorbeeld door bij de keuze tussen geld en jokers of een vrijstelling niet voor het geld te kiezen), hoe begrijpelijk deze ook is (als kandidaat wil je natuurlijk jokers of een vrijstelling), wordt deze meegenomen in het “negatieve saldo” van de kandidaat. Zo’n begrijpelijke keuze kan namelijk ook prima gebruikt worden door De Mol als dekmantel. Maar de feiten liegen er dan niet om: er had op dat moment meer geld in de pot kunnen zitten, dus kan het gezien worden als mollengedrag.

Hoe te berekenen

Terwijl de meeste mensen die ook het geld volgen ervoor kiezen om het verdiende geld te verdelen over het aantal mensen dat het heeft binnengehaald. Haalt een koppel €500,- binnen, dan geven zij die beide €250,-. Ook dit is niet hoe het bij WIDM BreakDown gedaan wordt. Hier wordt er bij beide kandidaten de volledige €500,- toegevoegd aan het opgebrachte saldo.

De saldo’s van alle kandidaten samen komen dus ook niet overeen met het daadwerkelijke bedrag in de pot. Maar het bedrag in de pot is ook niet relevant voor het ontdekken van de identiteit van De Mol.

Voorbeeld

Niets kan al het bovenstaande beter duidelijk maken dan een voorbeeld. Dus hier komt het:

Opdracht 1

In opdracht 1 word de groep van nog 5 kandidaten opgesplitst. Kandidaat A komt ergens in een gebouw te zitten en moet via portofoon communicatie twee koppels (Team 1: kandidaten B & C, Team 2: kandidaten D & E) naar dat gebouw zien te lozen. De twee teams staan op verschillende locaties in de stad.

Uiteindelijk weet Team 1 op tijd bij Kandidaat A aan te komen, Team 2 haalt het niet. Er was €1000,- per op tijd aangekomen team te verdienen.

Kandidaat verdient €1000,- voor de pot door Team 1 binnen te krijgen, maar kost de pot net zo goed €1000,- door Team 2 niet binnen te halen.

Kandidaten B en C halen alleen €1000,- op, terwijl Kandidaten D en E juist de pot alleen maar €1000,- kosten.

Opdracht 2

De gehele groep moet in de stad 4 verschillende adressen bezoeken en daar vinden ze een aanwijzing richting de eindbestemming. Het blijkt dat ze twee straatnamen meekrijgen, de naam van een hotel (dat blijkt te liggen op de kruising van die twee straten) en een kamernummer. Er valt €2500,- de verdienen, maar de groep komt helaas net buiten de tijdslimiet van een uur aan.

Omdat dit een opdracht is voor de gehele groep, komt het bedrag van €2500,- bij niemands negatieve saldo.

Opdracht 3

’s Avonds in een oud, verlaten gebouw moeten de kandidaten één voor één naar binnen. Ze krijgen ieder een kwartier om op zoek te gaan naar geld. Hoeveel er precies ligt, is onduidelijk.

Kandidaat D gaat als eerste en komt met €450,- terug. Dan gaat Kandidaat C, die terugkomt met €250,-. Kandidaat E gaat als derde en weet €500,- te vinden. Dan gaat Kandidaat B, die helemaal niets weet te vinden. Als laatste is Kandidaat A die toch nog €300,- weet te vinden.

Hierbij gaat er bij Kandidaat B niet nog €300,- vanaf.  In het kwartier was het onmogelijk het hele gebouw door te gaan en er waren delen al verkend. Natuurlijk weten we zeker dat er op dat moment nog ergens in het gebouw de €300,- van Kandidaat A lag, maar dan kan van de eerste kandidaat ook de gehele €1050,- die daarna nog opgehaald is erafgetrokken worden. Het is op dit moment niet 100% vast te stellen dat er een bewuste schuld ligt bij Kandidaat B. Al is het natuurlijk wel gewoon verdacht.

De berekening

Kandidaat Opgebracht Gekost Saldo
Kandidaat A + €1300 – €1000 + €300
Kandidaat B + €1000 + €1000
Kandidaat C + €1000 + € 1250
Kandidaat D + €450 – €1000 – €550
Kandidaat E + €500 – €1000 – €500

Ook is er een alternatief scenario denkbaar, namelijk dat er gezegd is dat het geld dat De Mol bij opdracht 3 verdient niet in, maar uit de pot gaat. In dat geval wordt de berekening als volgt:

Kandidaat Opgebracht Gekost Saldo +/- geld
Kandidaat A + €1000 – €1000 0 +/- €300
Kandidaat B + €1000 + €1000
Kandidaat C + €1000 + €1000 +/- €250
Kandidaat D – €1000 – €1000 +/- €450
Kandidaat E – €1000 – €1000 +/- €500

Zo is het duidelijk dat twijfelgeld niet erg fijn is voor de berekening. Maar iedereen kan het invullen met zijn eigen Mol en dan vervolgens zien hoe de stand dan zou zijn. Of wanneer Kandidaat E al een actie heeft uitgehaald waardoor echt blijkt dat hij/zij De Mol niet is, dan kan je die €500,- er best bij rekenen. Alleen is het op dat moment geen vaststaand feit, waardoor het nog niet als zodanig wordt gezien.

Hopelijk heeft dit alles het “Follow the Money” principe en de daarop toegepaste benadering van WIDM BreakDown duidelijk gemaakt voor iedereen.