Van de elf kandidaten aan het begin van de serie, waren er aan het begin van De Mol 2017 aflevering 6 nog 5 over. Deze week was Sam de zevende afvaller. En hij was één van de afgeschreven kandidaten. Dus de vraag is: kunnen we dan misschien nog iemand anders afschrijven na deze week? Of stijgt er juist iemand enorm op het lijstje? Laten we allereerst kijken naar opdracht 1.

Opdracht 1: bagageduik

Voorafgaand aan opdracht 1 van De Mol 2017 aflevering 6 informeerde presentator Gilles De Coster de groep over de opdracht. De bagage van de kandidaten lag op de bodem van een lagune. En het was aan de groep om hun bagage weer op te duiken. Zou ze dat allemaal lukken, dan verdienden ze €2000 voor de pot.

Wanneer iemand niet zijn eigen bagage op zou duiken, was die deze voor de rest van de reis kwijt. Eén geruststelling: dat is op dat moment nog maar een week. Vooropgesteld dat die kandidaat ook de finale haalt.

Maar de kandidaten moesten eerst één voor één naar een luchtbel duiken. Daar hingen kaartjes met de namen van de kandidaten en de vlag van Zuid-Afrika. Deze was telkens anders ingekleurd. En aan de hand van die kleurencombinatie konden ze in de tweede ronde hun eigen bagage herkennen. In de luchtbel was zuurstof voor in totaal 10 minuten. Langer mochten de kandidaten dus opgeteld niet erin blijven.

Beginsituatie

Er werd de eerste ronde gedoken in de volgende volgorde: Sam, Davey, Eline, Annelies, Robin.

Mollenperspectief

Zoals vaker, ga ik ook bij het mollenpersectief van De Mol 2017 aflevering 6 opdracht 1 uit van meerdere scenario’s.

Verloren bagage valt niet terug te kopen

Hoewel de Mol graag geen geld in de pot ziet gaan, denk ik dat deze toch meer gehecht is aan zijn bagage. Dus als er geen mogelijkheid is om later toch nog de bagage terug te kopen, zal de Mol waarschijnlijk gewoon zijn bagage opduiken.

Of de Mol gaat dit jaar zo op in zijn rol, dat die week in detzelfde kleren geen probleem is. Maar doorgaans gebeurt dat toch niet snel.

Verloren bagage kan terug gekocht worden

Als er echter wel de mogelijkheid is om bagage terug te kopen, dan zijn er twee opties. De Mol kan zelf met de verkeerde bagage boven komen. Daarmee loopt hij het risico dat door groepsdruk wordt gekozen om niet de bagage terug te kopen. Of je gaat zelf zo vroeg mogelijk. Dat vergroot de kans dat een ander in de fout gaat, zonder dat jouw bagage verloren gaat. In dat geval kan je als Mol er meer op aanzetten om wel de bagage terug te kopen. Daarmee doe je het zelf goed als kandidaat, behoud je je spullen en gaat er toch geld uit de pot.

Onafhankelijk van de bagage

Toch valt er voor de Mol te saboteren hier, ongeacht of er wel of geen bagage terug kan worden gekocht. Dat is namelijk in de eerste duikronde. Dat is omdat er een tijdslimiet is van 10 minuten onder de luchtbel. Dus als Mol doe je er goed aan om wat meer tijd te nemen daar. Daardoor hebben anderen minder tijd over en wordt de kans groter dat ze het mis hebben. Zo gaat er toch geld uit de pot. En in dat geval is het dus verstandiger om vroeg te gaan. Misschien is het zelfs ideaal om halverwege te gaan. Dan heb je minder kans dat de kandidaten na je het tijdsgebrek compenseren met een kortere duik.

Eveneens weet de Mol, dat er na de eerste duikronde gespeeld gaat worden voor een verdubbeling van de inzet. De Mol zal er natuurlijk aan bijdragen dat dit niet lukt. Eén kleurtje op de verkeerde plek en het is al mislukt.

Analyse

De eerste opdracht van De Mol 2017 aflevering 6 bekijken we even per kandidaat om het overzichtelijk te houden.

Sam

De eerste die dook was Sam. Die kwam relatief eenvoudig in de luchtbel. Na 2:35 kwam hij uit de bel. Hij had namelijk naast zijn eigen vlag, ook die van anderen proberen te onthouden. Normaal gesproken zou dit dubbelop verdacht zijn. Enerzijds richt hij zich niet alleen op zijn eigen bordje. Daardoor wordt de kans groter dat hij in de tweede ronde zich vergist. En anderzijds loopt hij ook daarmee kostbare tijd te verliezen.

Maar ja… Sam viel af deze aflevering, dus we hoeven hem niet mee te nemen op de verdachtenlijst. Daar had ik hem sowieso al enkele weken geleden afgestreept. Een verschil van €2000 (€1000 erin i.p.v. eruit) bij het zingen was voldoende.

Davey

Anders dan Sam, richte Davey zich alleen op zijn eigen bordje. Dat is verstandiger. Hij verbruikte 1:57. Wat gezien het aantal kandidaten en de beschikbare tijd een eerlijk deel is. Dus ook in dat opzicht was het niet verdacht.

Annelies

Als derde ging Annelies. Toch wel de zwakste schakel van de overgebleven kandidaten. Zij raakte in de luchtbel in paniek en daardoor moesten er reddingsduikers aan te pas komen. Hiermee ging in totaal wel 3:01 verloren aan duiktijd. Wat de andere twee samen nog maar 2:27 gaf in de luchtbel. Net iets meer dan gemiddeld de bedoeling zou zijn.

Nu is het best reëel om aan te nemen dat de paniekaanval echt was. Duiken kan best vreemde dingen met je doen. Dat was ook te zien bij Mol Yvon Jaspers in het vijfde seizoen van Wie Is De Mol. Die moest daarbij haar hele tactiek aanpassen. Maar in een spel als dit is het ook niet uit te sluiten dat het gespeeld was. En dat het gewoon een tactiek was van Annelies om meer tijd te laten verlopen. Het is zelfs mogelijk dat het een combinatie is van beide. Misschien had ze de tactiek om veel tijd te nemen, raakte ze in paniek en werkte dat voordelig.

Eline

Van Elines duik zagen we verder niet heel veel. Eigenlijk alleen de tijd die ze aan het begin en aan het einde had. Zij liet voor Robin slechts 46 seconde over, door zelf 1:41 in de luchtbel te blijven.

Robin

Niet geïntimideerd door het gebrek aan tijd, verliet Robin na 32 seconde al de luchtbel.

Het inkleuren van de vlag

Gemeen als het programma is, moesten de kandidaten de Zuid-Afrikaanse vlag inkleuren. Dit direct nadat ze deze net in 5 verschillende verkeerde samenstellingen hadden gezien. Dit alles om de inzet van de opdracht te verdubbelen. Een fout antwoord zou de inzet niet halveren.

Met wat communicatie en overleg kwamen ze een eind. Een aantal foute eerste ingevingen werden door Eline en Robin nog verbeterd. Maar aan het einde waren er net twee kleuren nog omgedraaid. Vlak voordat dat antwoord definitief werd gegeven, zagen we Annelies haar hoofd schudden. Ze leek te weten dat het niet klopte. Maar ze kwam ook zeker niet met een alternatief. En omdat er geen tijdsdruk op zat, hadden ze best de tijd om het nog eens goed te bespreken.

Uiteindelijk was het gegeven antwoord in ieder geval fout. En daarmee liepen ze €2000 mis.

Conclusie

Iedereen kwam boven met zijn of haar eigen bagage. Dus al met al werd er €2000 verdiend, maar ook misgelopen.

Maar iedereen zal vooral blij zijn de eigen bagage nog te hebben.

Het meest verdacht hier lijkt Annelies. Ook door de tweede duikronde. Want ondanks haar paniek aanval wist ze toch de juiste tas te pakken. Dit kan puur geluk geweest zijn. Maar ook natuurlijk voorkennis. De tassen leken allemaal met een andere kleur touw vast te zijn gemaakt, dus wellicht is daarmee al genoeg duidelijk geweest. En anders heeft ze, als ze de Mol is, natuurlijk al lang van te voren haar vlag kunnen memoriseren.

Opdracht 2: Heartbeat Hotel

De tweede opdracht van De Mol 2017 aflevering 6 vond plaats in het Oubaai Hotel. Hier werden de kandidaten ieder in een eigen kamer geplaatst. Daar kregen ze een hartslagmeter om. Vervolgens moesten ze 4 vragen beantwoorden met hun hartslag. Dus als het antwoord 80 was, moesten de kandidaten de hartslag op 80bpm zien te krijgen op de aangegeven intervallen. Ze kregen tevens 3 slagen per minuut speling.

Voor ieder goed antwoord dat ook gehaald werd met de hartslag  werd €200 verdiend per kandidaat.

Na de vragen moesten de kandidaten ook nog eens het geld verdedigen. In een pikdonkere kamer kwamen ze te zitten met de Mol. Dat duurde per kandidaat 3 minuten. En na iedere minuut mocht de hartslag niet hoger zijn dan 10 slagen boven de hartslag in rust. Was dat wel het geval, dan nam de Mol €200 van het verdiende geld af.

Mollenperspectief

De Mol weet vooraf in welk bereik de antwoorden ongeveer vallen. Dus is het goed mogelijk om de indruk te wekken dat de basishartslag daar ver vanaf ligt. Daarmee wordt voor de kijker de indruk gewekt dat het juiste antwoord lastig te halen valt. Vooral een hartslag omlaag krijgen is doorgaans lastiger.

Ook kan de Mol kiezen om simpelweg foute antwoorden te geven. Maar dan is het aan het ego van de Mol: wil je ‘dom’ overkomen door alles fout te beantwoorden?

Uiteraard is het ook mogelijk om beide tactieken af te wisselen.

Analyse

We lopen de prestaties eerst na per vraag en daarna het moment met de Mol.

Vraag 1

Hoeveel jaar sliep Doornroosje? Alleen Davey koos het verkeerde antwoord. Maar Eline kwam niet op de juiste hartslag. Annelies, Robin en Sam verdienden ieder €200.

Vraag 2

Hoeveel is MARKDOWN_HASH0d61f8370cad1d412f80b84d143e1257MARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASH225a0f13333cc45743a829f13774ffbeMARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASH7c12112bf6f5252d795f4e7e0340f97cMARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASHb727bc09abebaec3f5d04490336dd9c2MARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASH13bbb8d59659bceb20d9ad877aa0132dMARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASHb8bc4a05ad8681d8f68235be39569448MARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASHf16b1d45bd73e9097ee6aeb3068ad7e3MARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASH5edbbfde58c6aef91639342c4a8820a1MARKDOWN_HASHMARKDOWN_HASHf894fcbf4922fa5b43bdf55971a81b17MARKDOWN_HASH

MARKDOWN_HASH9917b8262f089a12702e65837b17fe50MARKDOWN_HASH

Vraag 3

“Tot zeven maal … maal” wist iedereen goed te beantwoorden met 70. Maar dat is een laag getal. En dus moeilijker te halen.

Davey kwam tot op 74 en dat was er dus net eentje te hoog om geld te verdienen. Robin zat met 77 ook aardig in de buurt, maar was er ook net niet. Annelies en Eline kwam niet eens in de buurt. Alleen Sam slaagde erin.

Vraag 4

In hoeveel dagen reisde Philleas Fogg de wereld rond? Uiteraard bekend van het verhaal ‘De wereld rond in 80 dagen.’ Zelfs als je die naam niet kent, kan je met zo’n vraag die link nog wel leggen. Het deel “…de wereld rond” was een vrij duidelijke hint. Zeker als je dan ook nog de mogelijke antwoorden voor je ziet.

Robin en Sam kwamen met het goede antwoord. Annelies en Davey zetten beide 10 te hoog in. En Eline beweerde dat ze sowieso hoog in moest zetten. Daar bedoelde ze vast mee dat ze al wist dat ze haar hartslag toch niet laag ging krijgen. Maar ook de Mol wil hier sowieso hoog inzetten, zodat het antwoord sowieso fout is.

Sam slaagde er niet in zijn hartslag goed te krijgen. Robin wel.

Moment met de Mol

Sam verloor €400. Robin slechts €200. Daveys hartslag in rust was zo laag, dat het vrijwel onmogelijk was onder de limiet te blijven. Het lukte hem eenmalig, maar het koste €400.

Annelies verloor niets van de €400 die nog over was op dat moment. Zij had wel een redelijke basishartslag, waardoor het te doen was om eronder te blijven.

Zelfs met een bovengrens van 119bpm lukte het Eline niet om er drie keer onder te blijven. Sterker nog: de tweede keer kwam ze in de buurt, maar schoot in de laatste twee secondes haar hartslag omhoog. Daardoor was zij al na 2 minuten klaar, doordat het geld op was.

Conclusie

Bij de vragen verdiende Annelies, Davey, Eline, Robin en Sam respectievelijk €200, €0, €200, 600 en €400. Dat mensen af en toe goede antwoorden gaven, maar niet de hartslag haalden is eerder verdacht dan een falende kandidaat. Voor de Mol is dat namelijk een prima rookgordijn. Bijvoorbeeld voor Eline met haar hoge basishartslag. Alvast de mislukkingen doorgerekend brengt dat de saldi op -€400, -€800, -€400, +€400 en €0 in de eerdergenoemde volgorde. En dan kwam er nog een deel achteraan.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Robin

Annelies, Sam

Eline

Davey

Zoals we inmiddels wel gewend zijn, scoorde Robin goed.

Davey daarentegen scoorde ineens erg laag. Maar goed… Niet alles is voor iedereen weggelegd. Doorgaans presteert hij beter.

Annelies presteerde in het tweede deel wel ineens erg goed. Maar als zij de Mol is, zat ze in een perfecte positie om in te schatten dat het kon. Na drie kandidaten die al €1000 verloren hadden, was 3 pogingen bij Eline. Daarvan hoefden dan maar 2 daadwerkelijk te slagen. Dus daar zou zij als Mol zich even als perfecte kandidaaat voor kunnen doen.

Dat het niet alleen mij was opgevallen, blijkt uit de volgende tweet, die ik net voorbij zie komen tijdens het typen.

Opdracht 3: Caravantocht

Een laatste mogelijkheid om in De Mol 2017 aflevering 6 geld te verdienen kwam in de vorm van een caravanrit. Er moest binnen 4 uur een rit van 90km afgelegd worden. Er mocht echter alleen gereden worden wanneer er iemand sliep in de caravan. Daarbij kregen ze een buffer van 10 minuten, waarin gereden mocht worden zonder dat er iemand sliep.

Dat was omdat een andere kandidaat in moest schatten of de kandidaat sliep of niet.

Lukte de opdracht, dan werd er €3000 verdiend.

Beginsituatie

Om te beginnen zou Robin een poging doen om te slapen en Annelies zou dat controleren. De rest ging in de auto rijden met Davey achter het stuur.

Mollenperspectief

Hier volgt een overzicht van hoe in iedere positie gesaboteerd kan worden.

De Mol in de auto

In de auto kan er voor gekozen worden om te hard te rijden, waardoor je meer kans maakt dat de slaper wakker wordt/blijft

In de auto is het ook van belang wakker te blijven voor het rijden of navigeren. Daarom is het daar ook een optie flink aan de koffie te gaan om wakker te blijven. Daarmee schakel je tevens jezelf uit als mogelijke slaper.

De Mol als controleur

Als controleur zit de Mol wellicht wel in de meest ideale positie. Je kan de slaper steeds tussendoor vragen of hij/zij slaapt, zodat die niet in slaap geraakt. Je kan steeds even voelen om niet met geluid te storen, maar toch wel degelijk te storen. En je kan ervoor kiezen om aan te geven dat er niet gereden kan worden, wanneer dit wel kan. En dat werkt andersom net zo goed. Gewoon aangeven dat de auto mag rijden, terwijl de slaper helemaal nog niet slaapt.

Wanneer de slaper wakker wordt, kun je tevens langzaam reageren. Daardoor wordt er toch net weer een paar seconde extra gereden zonder dat er iemand slaapt.

De Mol als slaper

Wanneer de Mol fungeert als slaper, kan deze eenvoudig doen alsof hij slaapt, terwijl dit niet zo is. Dan gaan ze makkelijk over de 10 minuten heen. En dan mislukt de opdracht ook als ze op tijd aankomen.

Analyse

Allereerst wil ik kwijt dat het mollenperspectief niet gelimiteerd is tot één mogelijk oplossing. Er mag tussentijds gewisseld worden, dus er kunnen ook meerdere aanpakken geprobeerd worden.

De opdracht zal ik opdelen in periodes met een nieuwe slaper.

Robin als slaper

Robin werd aangewezen als de makkelijkste slaper van de groep. Dus hij probeerde het als eerste. Daarbij was Annelies de waker. Op dat moment gingen Davey en Eline als chauffeur en navigator aan de koffie. Sam viel al vrijwel direct op de achterbank in slaap.

Davey wilde ook al meteen van start, zonder dat Robin sliep.

Terwijl Robin in slaap probeerde te komen, werd hij steeds door Annelies gestoort, waardoor hij wakker bleef. Dat was ook een deel van het mollenperspectief. Dus dat viel op. Uiteindelijk zette ze de schakelaar om na 17 minuten.

Op het moment dat Robin wakker werd, reageerde Annelies heel traag. Zo reden ze nog even door, zonder dat er iemand sliep. Dit is verdacht van beide. Robin had best zelf de schakelaar om kunnen zetten. En Annelies was gewoon erg traag. Maar omdat we van Robin in de vorige opdracht al meekregen dat hij Annelies verdenkt, kan ik me goed voorstellen dat hij haar wilde testen.

Sam als Slaper

Sam probeerde het zeker een kwartier, maar ook hij viel niet in slaap. Bij de switch van Sam naar Davey als slaper wilde Eline er eens bij zitten als waker. Maar Annelies wilde per se in de caravan blijven.

Zoals in het mollenperspectief beschreven, zit de Mol in de beste positie als waker.

Davey als Slaper

Davey sliep vrij snel. Dat hij überhaupt sliep was al een prestatie op zich, gezien de prestaties van zijn voorgangers.

Tussendoor sliep Annelies, degene die Davey moest controleren, zelf ook. Dat is dubbelop verdacht. Aan de ene kant omdat ze Davey niet controleerde. Maar anderzijds ook omdat ze als eventuele volgende slaper ook haar kansen ermee verkleinde om in slaap te vallen.

Stel dat Davey de Mol is, dan zou het hilarisch zijn om bij de ontknoping te zien dat hij wakker voor haar neus staat te dansen of iets dergelijks.

Maar goed… Tijdens Daveys slaap werd veel afstand afgelegd. Alleen moesten er minstens 2 kandidaten geslapen hebben, dus moest er voor de laatste kilometers nog een keer gewisseld worden. Daarbij werd Annelies als volgende slaper aangewezen.

Annelies als slaper

Toen Annelies moest gaan slapen, ging Eline waken en bleven de mannen in de auto. Zij beweerde wel te hebben geslapen, al bleek dat dit niet het geval was. Maar het moment waarop haar dat gevraagd werd, leek haar antwoord ook sarcastisch.

Ze kwamen op tijd aan, maar ondanks dat was de opdracht niet geslaagd.

Conclusie

Geen €3000 voor de pot hier.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Annelies Davey, Robin
Davey Annelies
Eline Annelies
Robin Annelies
Sam

Sam was al lang niet meer verdacht. Dus dan is het jammer dat zo’n kandidaat eruit moet. Dat brengt ons niet per se een stap dichterbij. En aangezien we tijdens de test ook niet veel van zijn huidige verdenkingen meekregen, leren we er ook niet veel van. Eigenlijk kunnen we uit de test van de Vlaamse serie weinig opsteken. Dat is zonde. Maar het maakt het spel zelf ook uitdagender. En dat maakt het ook weer leuk.

Follow the Money van De Mol 2017 aflevering 6

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Annelies -2000 200 -600 -2400
Davey 3000 0 -1200 1800
Eline -3500 200 -800 -4100
Robin 5500 600 -400 5700

Na De Mol 2017 aflevering 6 mag duidelijk zijn dat met het afvallen van Sam Robin de beste kandidaat is. Hij verdient veruit het meeste.

En puur afgaand op het geld, zouden we mogen aannemene dat de Mol dit jaar een vrouw is.

Tot slot

Hoewel Eline dik onderaan staat in het financiële overzicht, hoeft dit haar niet per se de Mol te maken. Ze komt zeker nog in aanmerking. Maar zeker deze week is Annelies enorm op het verdachtenlijstje gestegen. Persoonlijk vraag ik me al een paar weken af wanneer ze af gaat vallen. Dus het feit dat ze al zover komt kan ook wat betekenen.

Volgende week is de BreakDown er weer. Nu het Nederlandse seizoen afgelopen zaterdag is afgerond is de eerstvolgende analyse pas volgende week vrijdag voor De Mol. Dit weekend wil ik nog wel een overzicht maken van de moltactieken in Nederland dit jaar maken. Welke had ik voor jullie gevonden? En net zo interessant: welke niet?

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Hopelijk tot volgende week!