Aan het begin van De Mol 2017 aflevering 4 waren er nog 7 kandidaten over. En ze mochten direct aan de slag met de fietsopdracht uit de preview van vorige week.

Opdracht 1: Fietsodpracht

De overgebleven kandidaten kregen te horen dat ze die nacht zouden kamperen. Daarvoor kregen ze een zeer basic startpakket. Maar gelukkig voor hen konden ze met de eerste opdracht spelen voor meer voorzieningen. Het nadeel was alleen dat ze daarmee ervoor kozen om geld te laten liggen.

Ze moesten 30km fietsen. Maar onderweg vonden ze 3 opdrachten, waarmee geld verdiend kon worden. Of ze kozen dus voor extra spullen voor het kamperen. Bij alle drie de opdrachten mocht opnieuw de keuze gemaakt worden. Dus het was niet één keuze aan het begin.

Ook was er een rode lantaarn. Die moest achteraan fietsen. Voor iedere fietser die daarachter belandde ging er €500 uit de pot. De rode lantaarn mocht gelukkig wel overgegeven worden, maar mocht op geen enkel moment stil staan. Dus als bij het overgeven de fiets met de rode lantaarn stil stond, zou er sowieso geen geld of materiaal verdiend worden. Hetzelfde zou gelden, wanneer de rode lantaarn niet op tijd binnen zou zijn. Ook moest de rode lantaarn een gemiddelde snelheid hebben van 10km/h. Kortom: ze hadden 3 uur de tijd.

Beginsituatie

Iedereen zal fietsen, maar slechts één dient als laatste aan te komen met de rode lantaarn. Daarvoor kiest de groep Hans.

Mollenperspectief

Heel simpel gezegd kan de Mol hier één van de twee rollen innemen: met of zonder de rode lantaarn.

De Mol zonder rode lantaarn

Wanneer je als Mol zonder rode lantaarn rijdt, kun je twee verschillende dingen proberen. Of je vertraagt achteraan zodanig dat de rode lantaarn in moet houden, waardoor deze waarschijnlijk niet op tijd komt. Of je kiest ervoor om juist zo hard van start te gaan, waarmee je kandidaten die willen volgen zich stuk laat rijden. Hierdoor komen zij dan in een later stadium stil te vallen.

Als je dan eenmaal in de buurt komt te rijden van de rode lantaarn, laat je vanzelfsprekend jezelf inhalen. Daarmee is dan in ieder geval al €500 niet verdiend. Maar je houdt natuurlijk wel zo lang mogelijk vol, zodat de opdracht vertraagt.

Hetzelfde kan geprobeerd worden bij de opdrachten tussendoor. Wanneer je daar zoveel mogelijk tijd rekt, wordt de kans groter dat A) de opdracht niet gehaald wordt en B) er iemand ingehaald gaat worden door de rode lantaarn. Maar ook zal de Mol hier liever kiezen voor de extra kampeerspullen. Allereerst omdat hij hierdoor beter zal slapen, maar net zo goed om geen geld te verdienen.

De Mol met de rode lantaarn

Als je als Mol dusdanig het vertrouwen van de groep hebt gekregen, dat je achteraan mag rijden, zit je goed. Je hebt dan sowieso het meeste invloed of het geld wel of niet verdiend gaat worden. Kom jij te laat, slaagt de opdracht niet. En je ziet te allen tijde wat je gemiddelde snelheid is, dus je weet ook of je het gaat halen of niet.

Onderweg kan je ook nog eens in het begin lekker rap rijden, zodat je toch in ieder geval een paar kandidaten uit het spel werkt. Dan gaat er ook sowieso al geld uit de pot. Als je dan ook nog eens te laat bent, gaat de totale pot ook nog eens achteruit. Dat is een dubbel succes.

En als je begint als rode lantaarn drager, dan ga je er natuurlijk nooit meer over beginnen, dat je de lantaarn mag overgeven. Die hou je zo lang mogelijk bij je, omdat je de meeste invloed hebt op de opdracht.

Analyse

 

Al vrij snel bleek dat Annelies het niet ging redden. Zij viel als eerste achter Hans en de rode lantaarn.

 

Niet lang daarna overkwam Eline hetzelfde. Dat vond ik toch wel verdacht, want je zou van een politieagente toch verwachten dat ze een betere conditie heeft.

 

Houthak opdracht

 

De eerste die bij de eerste tussenopdracht aankwam was Davey. Hij koos om te spelen voor het geld.

 

Op dat moment waren Bertrand en Robin ook al in de buurt. En zij bespraken of ze voor het geld moesten gaan of voor de spullen.

 

Bertrand gaf de voorkeur aan het geld. Robin juist aan de kampeerspullen. Robins voorkeur sluit aan op het mollenperspectief. Maar ook als kandidaat valt het te begrijpen. Kamperen is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

 

Eenmaal bij Davey aangekomen, keken B&R eerst even toe. Uiteindelijk besloten ze dat het geen zin had om met 3 man daar te blijven staan, terwijl er maar één tegelijk kon hakken. En dus stelde Robin voor dat hij en Bertrand door zouden rijden. Dat idee is enigszins oké. Maar zoals de andere twee terecht opmerkten, was Davey de betere rijder. Dus hem konden ze beter vooruit sturen. En tevens is het ook tricky om maar één iemand achter te laten om te kappen. Wanneer diens armen dan verzuren, zou het zomaar kunnen dat de opdracht niet slaagt. Als dan ook nog eens Hans hem inhaalt, gaat er €1000 niet de pot in én gaat er nog een €500 vanaf.

Maar uiteindelijk ging Davey verder, bleven Bertrand en Robin hakken en werd Sam gelijk doorgestuurd achter Davey aan.

De hakkers waren net klaar voordat Hans aankwam, dus de eerste €1000 kon worden verdiend.

 

De katrol

Bij de tweede tussenopdracht van deze eerste opdracht van De Mol 2017 aflevering 4 werd het meteen lastig. Davey moest zijn fietsketting opofferen voor de opdracht. Deze zou later bevestigd kunnen worden. Maar daarvoor was dan wel gereedschap nodig.

Tijdens het prutsen met deze opdracht, was het natuurlijk erg makkelijk voor de Mol om dat gereedschap ongezien in de bosjes te gooien.

Wat verdacht was van Davey, was dat toen Sam aankwam hij hem ervoor verantwoordelijk wilde maken dat hij net zijn eigen ketting had los gemaakt. Hij insinueerde hiermee dat de ketting niet op tijd weer in mekaar zou worden gezet. De ketting werd uiteindelijk niet op tijd terug gezet. Daarom zou je kunnen twijfelen of Davey zelf niet het gereedschap weggegooid heeft.

Uiteindelijk gingen dit keer wel Bertrand en Robin vast door, terwijl Davey en Sam de opdracht proberen af te ronden. Daveys ketting kregen ze er echter niet op tijd terug op. Daarom ging Davey verder op de fiets van Sam. En Sam bleef achter met een kapotte fiets, terwijl Hans hem inhaalde. Maar was het afvallen van Sam verdacht van Sam, of misschien de schuld van Davey? Misschien was het wel Bertrand (vast niet, aangezien hij afviel) of Robin. Dat zullen we nog een tijdje af moeten wachten.

 

De lekke boot

Bij deze derde tussenopdracht begon ik toch sterk te twijfelen aan Robin. Eerder bij het houthakken vroeg hij zich al af waarom Davey dat aan het doen was. Nu stond Bertrand met een boot die niet zou blijven drijven, waar hij niet van snapte dat deze dat niet zou doen. Je weet toch met wat voor spel je bezig bent? Dan is een boot niet per se een standaard boot. “Niets is wat het lijkt,”  zoals we dan zeggen. Maar is dat een domme kandidaat of een Mol die zich voordoet als zodanig?

Na een aantal pogingen met takjes in de gaten wilde de boot nog steeds niet drijven. Inmiddels was ook Davey bij hen aangekomen. En die kwam met het voorstel om de boot te laten voor wat het was en door te rijden. Door deze keuze van Davey lieten ze wel €2000 liggen. Maar misschien net zo belangrijk is dat ze andere €2500 wel verdienden (waar nog wel €1500 vanaf ging).

Hans komt met een gemiddelde snelheid van 10,49km/h net op tijd aan. Hij zag er vermoeid uit. Dus als ik hem was geweest en ik was de Mol, dan had ik me gewoon van vermoeidheid om laten vallen vlak voor het einde. Bij het opstaan sta je dan heel eventjes stil, waardoor het geld niet verdiend wordt. Maar wellicht is Hans wel de Mol en vond hij dat het bedrag al klein genoeg was. Misschien was voor hem het bedrag niet hoog genoeg om zich voor te laten vallen.

Conclusie

Er viel €4500 te verdienen en uiteindelijk gaan ze met maar €1000 verder. Geen slechte slag voor de Mol.

In deze opdracht zou ik persoonlijk zeker niet naar Hans kijken als de mogelijke Mol. Het heeft er hiet meer de schijn van dat de Mol bij de tweede tussenopdracht ervoor gezorgd heeft dat de fiets niet hersteld kon worden. Maar wie die schuld op zich mag nemen laten ze nu vanzelfsprekend nog niet zien.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Bertrand, Davey, Robin

Annelies, Eline, Sam

Annelies, Eline, Sam

De drie fietsers die aankwamen hebben €2500 verdiend, maar ook €2000 laten liggen bij de laatste opdracht. Vandaar een saldo van €500.

Annelies, Eline en Sam vielen alle drie achter de rode lantaarn, dus kostten de pot daarom €500 per persoon.

En Hans zorgde dat de uiteindelijke €1000 wel verdiend werd. Maar het was ook mede door hem dat die laatste €2000 niet gehaald kon worden.

Maar in Hans’ verdediging: met een gemiddelde van 10,49km/h had hij ook niet veel langzamer gekund.

Na afloop had Sam wel nog een hele scherpe opmerking.

Davey was al zover vooruit. En dan staat hij daar al 20 minuten met een ketting te klooien. Hij werkt al zo lang aan brommers.

Sam

Opdracht 2: Scrabble doolhof

Voor de tweede opdracht van De Mol 2017 aflevering 4 werd de groep meegevoerd naar het grootste doolhof van het zuidelijk halfrond. Hierin legde presentator Gilles De Coster uit dat ze Scrabble gingen spelen tegen hem. Althans, twee van hen. En de anderen moesten ondertussen in het doolhof op zoek naar eieren met letters erop.

Beginsituatie

Toen er om scrabbelaars gevraagd werd, bood Annelies zich direct aan. Hans en Davey deden daarentegen direct een stap achteruit. Daarna stelde Bertrand Robin voor en dat werd meteen overgenomen door de groep.

De reden dat Annelies, Davey en Hans hier meteen verdacht opvallen, is omdat ze zo’n duidelijke voorkeur hebben. Enerzijds is dat goed te begrijpen. Maar aan de andere kant weet de Mol natuurlijk precies wat er gaat komen en zal daarom een voorkeur hebben.

Mollenperspectief

Net als bij de vorige opdracht, zijn er hier twee posities om in te verkeren. Dus benader ik de opdracht vanuit beide invalshoeken.

De Mol als scrabbelaar

Omdat er alleen geld verdiend wordt, wanneer er van De Coster gewonnen wordt, is het natuurlijk makkelijk om als Mol te zorgen dat je de woorden moet leggen. Dan kun je constant (semi) goede woorden leggen, maar wel zo dat hij iedere keer er net iets beters van kan maken.

Ook kun je er dan voor kiezen om te ‘vergeten’ de anderen aan te sturen, waardoor zij ook maar als kippen zonder kop rond rennen. Dan heb je het zelf ook maar te doen met wat zij aanleveren. Je stuurt ze vooral niet gericht op bepaalde letters.

De Mol als loper

Zolang je niet aangestuurd wordt, kun je er als Mol ook voor kiezen om maar doelloos rond te lopen door het doolhof. Je kunt je nog voordoen als angstig voor de struisvogels. Vanalles om er maar voor te zorgen dat de betere letters niet aankomen bij de twee in het midden.

Als iemand je daar dan op aanspreekt, kun je jezelf altijd nog indekken, door te doen alsof je zoekt naar het gouden ei.

Analyse

 

De analyse splits ik voor het gemak ook op in het handelen van de twee groepen.

 

De scrabbelaars

Toen Annelies kwam met het idee om als eerste woord ‘wever’ te leggen, wilde Robin er liever ‘verwen’ van maken. Hiermee creëerde hij direct een gelegenheid voor De Coster om er ‘verwende’ van te maken met 3x de woordwaarde. En zo stonden ze vanaf het begin op een flinke achterstand.

Als je begint met Scrabble en je kan niet in één keer naar de verdriedubbelaar, dan kun je beter een korter woord leggen. Dan heb je namelijk de kans dat de ander er ook niet komt.

Op een gegeven moment stond zowel Sam als Bertrand te wachten. Daarom stelde Bertrand voor om zijn ei kapot te gooien en op zoek te gaan naar een andere letter. Maar dat mocht dan weer niet van Robin. Op dat moment wekten ze niet de indruk dat ze de B per se nodig hadden. Dus waarom hij de Bertrand niet verder wilde laten zoeken naar iets beters is een raadsel. Tenzij Robin de Mol is natuurlijk. Dan is het vrij duidelijk waarom.

Ook zagen we een moment waarop ze ruimte hadden voor 3 letters. Op dat moment stonden er nog 3 lopers te wachten. En nog wachtten Annelies en Robin tot ze nog een woord gelegd hadden, voordat ze weer letters aannamen.

De lopers

Met de opdracht om in ieder geval zo snel mogelijk met 6 nieuwe letters te komen, zagen we als eerste Davey de T brengen. Kort daarna kwam ook Bertrand met een letter aan.

Hans ging daarna terug met een letter en passeerde daarin Eline. Zij had ook al een letter in haar handen, maar vroeg zich wel af waar Hans heen ging. Dat terwijl ze op dat moment beide dezelfde kant op moesten. Namelijk naar het midden. Dus waar wilde zij heen gaan met die letter?

Even later zagen we hoe Davey wel erg bang over kwam voor de struisvogels. En dat valt enerzijds te begrijpen. Anderzijds: als het echt gevaarlijk was, zouden ze daar nooit zo vrij tussen rond mogen lopen.

 

Conclusie

Aan het einde van deze tweede opdracht van De Mol 2017 aflevering 4 kwamen Annelies en Robin niet meer tot het leggen van een goed woord binnen de tijdslimiet van 15 minuten. Daarmee kwam het spel ten einde. Ze stonden op dat moment op een achterstand, waardoor ze verloren en er dus geen geld verdiend werd.

Financieel

Er werd niet gewonnen, dus ook niets verdiend. Hoeveel er te halen viel is niet gezegd.

Opdracht 3: golfen naar de kroeg

In de derde opdracht van De Mol 2017 aflevering 4 werd Hans afgezonderd van de groep, omdat hij het gouden ei had gevonden de dag ervoor. En wat was ik jaloers op hem. Hans mocht namelijk in een kooi onder water met een krokodil. Ik heb het jaren terug in de Australië bijna zelf ook gedaan. Maar het viel niet binnen het budget op dat moment, dus heb ik het moeten laten schieten. Hans daarentegen mocht het nu wel doen.

Tegelijkertijd gingen de overige zes golfen. Zij moesten daar zes holes spelen. En iedere hole moest binnen 10 slagen gehaald worden. Wanneer een kandidaat het haalde, was die klaar en ging de rest door naar de volgende hole. Met ieder geslaagde hole kwamen ze een aanwijzing dichterbij om contact op te nemen met hun geliefden of familie. Die zaten samen in een café in Vlaanderen. Als ze op tijd contact op zouden nemen en die naasten daar het geld zouden vinden, dan zou dat g eld – €3000 – verdiend worden.

Echter Hans kreeg dezelfde opdracht. Die moest zijn vrouw ook in dat café zien te krijgen. En als zij het geld zou pakken voor de anderen, dan was die €3000 voor Hans persoonlijk.

Mollenperspectief

Omdat het de programmamakers altijd even veel geld kwijt is aan deze opdracht, heeft het voor de Mol geen zin om te saboteren. De Mol zal niet alleen mogen spelen om zo te proberen de afgezonderde kandidaat €3000 te geven.

Mij lijkt ook niet dat de programmamakers de Mol de kans geven om geld voor zichzelf te verdienen. Die zal ongetwijfeld goed genoeg vergoed worden voor zijn werk.

Dus eigenlijk is deze opdracht meer een buitenkansje voor Hans en hoeft de Mol hier verder niets te doen. Hij hoeft niet mee te werken, maar ook niet per se tegen te werken.

Analyse

Zoals in het mollenperspectief werd beschreven, was deze derde opdracht van De Mol 2017 aflevering 4 meer Hans tegen de rest, dan de groep tegen de Mol.

De programmamakers waren er hoe dan ook het geld aan kwijt. Dus maakte het niet uit voor hen of het nu naar Hans persoonlijk ging, of naar de groep. Dus telt de opdracht eigenlijk niet mee.

Conclusie

Hans’ vrouw was net te laat, dus €3000 voor de pot.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

De groep

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Annelies Bertrand
Bertrand Annelies, Robin
Davey Robin
Eline Annelies
Hans Annelies, Eline
Robin Bertrand (n.a.v. vorige test)
Sam

In het begin was Bertrand nog wel verdacht. Maar net als met Jochem van Gelder in het huidige Nederlandse seizoen, was het te duidelijker, waardoor hij steeds minder verdacht werd. Hij is nu naar huis, dus maakt het de kans steeds groter voor de overgebleven kandidaten.

Follow the Money van De Mol 2017 aflevering 4

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Annelies -1500 0 -500 -2000
Davey 2000 2500 -2000 2500
Eline -3000 0 -500 -3500
Hans 4500 2500 -3500 3500
Robin 5000 2500 -2000 5500
Sam 2500 0 -500 2000

Aan het einde van De Mol 2017 aflevering 4 zien we dat Hans een tegenslag kent door de eerste opdracht. Maar daar kon hij verder weinig meer aan doen. Het lag meer aan de anderen. Dus het geeft voor hem hier een wat vertekend beeld. Gelukkig voor hem komt hij er nog steeds niet heel slecht uit. Hij staat op de tweede plaats, terwijl hij de eerste aflevering er niet eens bij was.

Annelies en Eline gaan verder de min in. Zijn het twee zwakke kandidaten? Of één zwakkere kandidaat en één Mol? Mijn voorgevoel neigt naar het tweede.

Tot slot

De patronen die we vorige week al een beetje concludeerden zijn deze week alleen maar bevestigd. Daardoor worden de beelden alleen maar bevestigd. Ik ben benieuwd of daar in de komende weken nog wat in verandert.

Volgende week is de BreakDown er sowieso weer. Volgende week vrijdag voor de nieuwe aflevering van De Mol, maar ook aanstaande zondag al weer voor de analyse van de aflvering van Wie Is De Mol van morgen.

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Hopelijk tot aanstaande zondag, als je ook de Nederlandse serie volgt en anders tot volgende week!