Het nieuwe seizoen begon vorige week verrassend: van de 11 kandidaten mochten er maar 10 naar Zuid-Afrika. Maar aan het einde bleek dat de ‘afgevallen’ Hans toch nog is afgereisd en dat hij deze week in De Mol 2017 aflevering 2 terug zou kunnen keren. Hoe zou de groep daarop reageren? Dat zagen we bij de eerste opdracht.

Opdracht 1: Tourbus

Voor de eerste opdracht van De Mol 2017 aflevering 2 kreeg de groep te horen dat ze met een bus een rondrit gingen maken door Kaapstad. En onderweg was er de mogelijkheid om €6000 te verdienen.

Later bleek dat ze in 3 tweetallen en 1 drietal van de bus af moesten om daar opdrachten uit te voeren die ieder €1500 konden verdienen. Een opdracht zou pas slagen, als ze deze succesvol hadden uitgevoerd en vervolgens op tijd zouden zijn om met de volgende bus mee te gaan naar de eindbestemming.

Beginsituatie

De verdeling van de groepjes was als volgt:

Team 1

Bouba & Sam

Team 2

Davey, Eline & Marzena

Team 3

Annelies & Bertrand

Team 4

Jolien & Robin

Mollenperspectief

De Mol wil ervoor zorgen dat er geen geld in de pot komt, dus daarom heeft hij bij deze opdracht drie mogelijkheden.

De eerste is om te zorgen dat er gekozen wordt om voor pasvragen te spelen in plaats van geld. Op dat moment is er geen geld meer in het spel en maakt dus het vervolg ook niet uit, waarbij dus de opdracht verder goed utigevoerd kan worden. Een bijkomend voordeel is dan ook, dat als je de opdracht ook niet haalt, de pasvragen naar Hans gaan, waarmee je de kans van een extra kandidaat vergroot. En hoe meer kandidaten, hoe minder de ogen op jou als Mol gericht zullen zijn.

Als tweede optie kun je, wanneer er gespeeld gaat worden voor geld, ervoor zorgen dat de opdracht mislukt. Voer je de opdracht niet goed uit, dan komt er sowieso geen geld in de pot.

En de laatste is de meest uitdagende, maar daarom ook in mijn optiek de beste tactiek (puur als sabotage gezien), als is hij niet zonder risico’s. Dat is namelijk om wél de opdracht goed uit te voeren, maar vervolgens wel net te laat zijn voor de bus, waardoor het geld alsnog niet verdiend wordt. Het risico is dan dat er op één of andere manier een medekandidaat iets doet waardoor de opdracht net iets eerder uitgevoerd is, waardoor je alsnog op tijd zou zijn en dan vervolgens geld verdient. Maar goed… No risk, no reward.

Analyse

Omdat er bij het spelen voor pasvragen het vervolg van de opdracht niet meer van belang was, zijn de groepen die daarvoor gingen onder één kopje benoemd. De andere groepjes worden apart behandeld.

Pasvagen kiezers

Zowel Bouba en Sam, als Annelies & Bertrand kozen voor de pasvragen en slaagden niet in hun opdrachten. Kijkend naar het mollenperspectief, maakt dit het mogelijk dat dit om twee redenen een zeer bewuste tactiek is geweest van de Mol.

Bij Bouba en Sam was het vooral het idee van Bouba om voor de pasvragen te gaan. Dat zou normaal als verdacht beschreven worden, maar hij is inmiddels weer naar huis. Dus tellen we dat niet mee.

Wie er bij Annelies en Bertrand aanzette om voor de pasvragen te spelen kregen we niet te zien.

Wat we bij hen wel zagen, was hoe Bertrand meer het voortouw nam, wanneer ze het beide eigenlijk niet wisten. En daar waren iedere keer zijn keuzes verkeerd. Zo speelde ook hij uiteindelijk op de gok het eigenlijke antwoord weg. Na het mislukken van de opdracht zag hij wel ineens in wat het had moeten zijn. Maar toen was het al te laat.

Dit is enerzijds verdacht, maar anderzijds zagen we dat vorig jaar ook meerdere malen bij verliezen finalist Hanne. Dus het hoeft niet altijd iets te zeggen.

HEt drietal

Bij het drietal wilde Marzena in eerste instantie voor de pasvragen spelen, maar toen Davey heel erg fanatiek voor geld wilde gaan, gingen zij en Eline hierin mee. Uiteindelijk slaagden ze in hun opdracht, maar waren ze net te laat voor de bus.

Het was Eline die als eerste de juiste tekst vond. Als politieagente heeft ze vast à la Ellie Lust met de klok mee gezocht. Maar het juiste antwoord eruit halen lukte niet 1-2-3. Davey en Eline lazen het beide nog voor, maar daar haakte niemand gelijk op in. Marzena maakte van ‘London’ nog ‘Ondon’ en dacht dat dat misschien het antwoord was, waarop Davey gelijk reageerde met: “Ja, zeg het maar. Zeg maar wat,” als een echte Mol die met alle plezier een ander de fout laat maken.

Uiteindelijk vond Eline wel het antwoord, maar misten ze de bus (mede doordat zij nog een keer de verkeerde aflsag nam?). Dat sluit perfect aan op het mollenperspectief, vandaar dat het zowel in haar voor- als nadeel werkt.

Davey die na afloop van de opdracht nog probeerde te beweren dat hij het juiste antwoord vond klonk als een Mol die in ieder geval wilde doen alsof hij het toch een goede kandidaat was. Al had hij technisch gezien ook wel gelijk, aangezien hij het eerder ook al voor had gelezen. Hij had er alleen niet op doorgezet, waardoor er meer tijd kon verstrijken, waardoor ze te laat waren.

Jolien & Robin

Van de opdracht van Jolien en Robin zagen we bijna niets en was het ook lastig om er iets verdachts uit te halen. Maar van Jolien weten we ook al zeker dat zij de Mol niet is en Robin kwam aflevering 1 ook niet heel erg verdacht uit. Dus voor alsnog geven we hem maar even het voordeel van de twijfel. Dat neemt niet weg dat hij in een volgende opdracht daarom minder kritisch bekeken wordt.

Conclusie

Er was €6000 te verdienen en er ging er niet één de pot in.

Wel is Hans vanaf de tweede opdracht van De Mol 2017 aflevering 2 weer deel van de groep.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Annelies, Bertrand, Bouba, Davey, Eline, Jolien, Marzena, Robin, Sam

Iedere kandidaat (op Hans na) kwam in de positie om €1500 te verdienen. Daar slaagden geen van allen in, daarom geldt voor iedere kandidaat dat ze medeverantwoordelijk zijn voor €1500 die niet in de pot is gekomen.

Opdracht 2: Welcome to the Jungle

Presentator Gilles De Coster kwam de volgende dag bij het ontbijt de groep storen om te melden dat hij op zoek was naar de drie meest toonvaste kandidaten. Annelies stelde gelijk Eline voor. De groep wilde ook Sam daarvoor aanmelden, alleen was die er zelf minder zeker van. Uiteindelijk deed hij het wel en ook Annelies sloot zich erbij aan om het drietal compleet te maken.

De rest zou een iets ‘wildere’ dag krijgen.

Beginsituatie

Het drietal moest mee gaan zingen met een professioneel koor, zonder uit de toon te vallen.

De overige zes werden in een dierenverblijf geplaatst en daar moesten ze op een knop drukken in het verblijf van een leeuw. Maar voordat ze dat veillig konden doen, moesten ze eerst de leeuw eruit lokken naar een apart hok. Maar voordat die daarin mocht, moest er eerst een klein lammetje uit bevrijd worden om een bloedbad te voorkomen.

Mollenperspectief

Omdat de groep in tweeën gesplitst werd, wordt ook het mollenperspectief voor beide groepen beschreven.

De Mol als zanger

Wanneer de Mol moet gaan zingen, is het van belang dat hij het tijdens de voorbereiding zo goed mogelijk doet, zodat hij het hoogste bedrag toevertrouwd krijgt. Dan is het vervolgens van belang om tijdens het voorbij lopen van de kenner net even een steekje te laten vallen, waardoor je opvalt. Dit kan een valse noot zijn, of net even de tekst verkeerd hebben. Het hoeft maar een detail te zijn.

Uiteraard wil je dan het liefste ook twee keer eruit gepikt worden, zodat je bedrag niet alleen niet verdiend wordt, maar vervolgens ook nog eens van de pot af gaat. Daardoor is dit de meest gewenste plaats voor de Mol.

 

De Mol in het wild

Wanneer de Mol in het dierenverblijf terecht komt, is het van belang dat de opdracht niet gehaald wordt. Dit kan zijn door een detail over het hoofd te zien, waardoor er veel tijd onnodig verloren gaat. Eén zwakke schakel in deze opdracht en het gaat in zijn geheel al niet meer lukken.

Analyse

Ook de analyse deel ik op in twee stukken.

 

In het wild

Bertrand en Marzena richtten zich alleen maar op het melken van de geiten en niets anders. Maar in een spel als De Mol moet je altijd verder kijken.

 

Davey, Hans en Jolien richtten zich in eerste instantie op de woordzoekerspuzzel, waarbij er af en toe één heen en weer liep tussen andere partijen om daar de te helpen in de communicatie, etc.

 

Daar werd Hans neergezet alsof hij weinig bijdroeg, totdat Robin er druk op ging zetten. Maar het was niet goed te zien of hij meer of minder bijgedragen heeft dan de anderen.

 

Robin zat in een kooi waar hij eigenlijk verder niets kon toevoegen aan de opdracht, behalve dat hij een sleutel bij zich had. Een sleutel waar hij de eerste 45 minuten (de helft van de tijd) geen woord over gezegd had. En uiteindelijk bleek dat hij ook vrijuit weg had kunnen lopen. Hoewel in eerste instantie de indruk gewekt werd van niet, omdat er een gevaarlijk dier in de grote kooi bij hem zou zitten, had de Mol dit ongetwijfeld geweten. En die was dan vervolgens natuurlijk zo lang mogelijk blijven zitten.

 

Hans probeerde nog een keer met de sleutel aan Robins been het slot van zijn grote kooi open te maken, maar deze paste niet. Echter probeerde ook niemand wat aan het slot te trekken, wat gewoon open bleek te zijn.

 

Met bijna tweederde van de tijd voorbij, is de puzzel opgelost, waardoor ook Bouba verder kan. De hulpmiddelen die ze vrij gespeeld hadden daarmee maakten het mogelijk voor Robin om te zien dat hij veilig was in zijn kooi. Kort daarna was hij vrij. Bouba was daarna ook snel vrij.

Bertrand was lang bezig om een sleutel af te pakken van een aap.

 

Uiteindelijk was het Robin die kwam met het idee om de laatste sleutel op te vissen en Jolien kwam met een instrument dat daarbij kon helpen.

Met nog 36 seconde op de klok werd er op de knop gedrukt en werd er €3000 verdiend.

 

In koor

Annelies was zeker van haar stem, maar niet zeker van het onthouden van de tekst. Daarom koos zij voor het middelste bedrag van €1000.

Uiteindelijk werden Annelies en Eline beide één keer ontdekt. Het leek er zelfs op dat Annelies met de jury voor haar neus nog een paar woorden half inslikte. Nu kan het natuurlijk zijn dat ze daar, zoals eerder al verwacht, de tekst vergat. Maar als ze de Mol is, dan is het net zo’n steekje dat je kan laten vallen om herkend te worden. Daarmee zou er €1000 uit de pot verdwijnen.

Sam werd tot twee keer toe niet herkend en verdiende daarmee €1500 voor de pot.

Conclusie

Normaal gesproken zou je hier kunnen zeggen dat Sam kan worden afgeschreven als Mol. Vorig jaar had Stijn een soortgelijke opdracht, waarbij hij ‘onnodig’ geld verdiende. Als Sam de Mol zou zijn, was hij minstens één keer herkend geweest en waarschijnlijk zelfs twee keer.

De enige reden dat ik het nog niet definief wil doen, is omdat we niet weten of er nog een opdracht aan zit te komen, zoals enkele weken geleden bij het Nederlandse Wie Is De Mol.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Bertrand, Bouba, Davey, Hans, Jolien, Robin

Sam

Eline

Annelies

Bij deze opdracht uit De Mol 2017 aflevering 2 vind ik persoonlijk de prestatie van Sam knapper dan van het zestal. Maar de verdeling is nu eenmaal hoe die is.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Annelies Bertrand
Bertrand Hans
Bouba Robin
Davey Eline
Eline Annelies
Jolien Bouba
Marzena Davey
Robin Annelies, Bertrand, Bouba, Sam (kiezers voor pasvragen)
Sam

Zoals we inmiddels al een beetje gewend zijn van De Mol, krijgen we niet te zien waar mensen daadwerkelijk op geklikt hebben in de test, waardoor we weinig echte zekerheid krijgen met betrekking tot wat ze gestemd hebben.

Bouba en Jolien zijn deze week de twee afvallers, zodat het programma weer ‘op schema loopt’ om toch tegen de tijd van de finale nog maar 3 kandidaten over te hebben.

Follow the Money van De Mol 2017 aflevering 1

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Annelies 0 0 -2500 -2500
Bertrand 2000 3000 -1500 3500
Bouba 2000 3000 -1500 3500
Davey 0 3000 -1500 1500
Eline 0 0 -2000 -2000
Hans 0 3000 0 3000
Jolien 2000 3000 -1500 3500
Marzena 2000 3000 -1500 3500
Robin 2000 3000 -1500 3500
Sam 2000 1500 -1500 2000

Aan het einde van De Mol 2017 aflevering 2 zien we dat alles redelijk gelijk blijft. Te veel nog zijn mensen als deelgroep aan het verdienen. Alleen bij de zangers was deze week echt individueel iets te meten. En dat kwam Sam meer ten goede dan de andere twee.

Hans heeft nog maar één keer de kans gehad om geld te verdienen, maar dat gebeurde daar wel. Dus in dat opzicht begint hij goed. Maar het wordt interessant om te zien wat er gebeurt, wanneer hij het in zijn eentje moet klaren.

Annelies en Eline komen mede door hun individuele prestaties bij het zingen als eerste kandidaten in de min. Is dat een tijdelijk iets, of toch een structureel falen? Daarover kunnen we pas meer zeggen na de volgende aflevering.

Tot slot

Vanaf volgende week wordt het pas duidelijk of bepaald gedrag van kandidaten incidenteel of structureel is. Dus dan wordt het pas écht interessant.

Tot die tijd moeten we het even doen met de informatie die we tot nu toe hebben. Maar volgende week is de BreakDown er sowieso weer. Volgende week vrijdag voor de nieuwe aflevering van De Mol, maar ook aanstaande zondag al weer voor de analyse van de aflvering van Wie Is De Mol van morgen.

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Hopelijk tot aanstaande zondag, als je ook de Nederlandse serie volgt en anders tot volgende week!