Geen 10, maar 11 kandidaten? De Mol 2017 aflevering 1 komt gelijk met een onverwachte  twist voor de groep. Niet voor ons, aangezien ’t al in de trailer zat. Wat we nog niet wisten, is dat één van die “niet mee zou gaan”  naar het land van bestemming.

Uiteraard weten we na het zien van de aflevering in zijn geheel, dat dit niet helemaal waar bleek te zijn. Maar daarover meer bij opdracht 1.

Opdracht 1: Ready for takeoff

De eerste opdracht van De Mol 2017 aflevering 1 bood de kandidaten de kans om met alle 11 naar Zuid-Afrika af te reizen. Daarvoor moest er niemand in de minuut die ervoor stond op de knop drukken. Deden ze dat, dan zouden ze alle elf doorgaan én verdienden ze €5000 voor de pot. Maar drukten één of meer kandidaten wel, dan zouden alleen de eerste vijf die drukten gegarandeerd doorgaan en moesten de overige zes uit gaan vechten welke vijf daar nog bij zouden komen.

Beginsituatie

Iedere kandidaat begon in zijn eigen auto. Maar voorafgaand aan de minuut om te drukken, kregen ze allemaal de kans om met de persoon in de auto naast ze te drukken. Die stonden allemaal op alfabetische volgorde. En omdat er een oneven aantal deelnemers was, mochten de eerste drie (Annelies, Bertrand en Bouba) met zijn drieën overleggen.

Mollenperspectief

De taak van de Mol is om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden. Dus dat betekent één ding: er moet gedrukt worden.

Het leukste is natuurlijk om als Mol zelf niet te drukken, want dan kun je altijd nog wijzen naar diegenen die wel gedrukt hebben als verantwoordelijken voor het niet verdienen van geld (en voor het feit dat er één iemand niet mee mocht). Dus op dat moment is het van belang dat je bij het overleg de ander er in ieder geval van overtuigt dat er gedrukt gaat worden, zodat de ander in ieder geval ook gaat drukken.

Ook kan de Mol wachten met drukken, zodat de zekerheid er is dát er gedrukt is, maar de kans groot is dat er al lang al vijf anderen hebben gedrukt. Ik zou verwachten dat de Mol het wel te horen krijgt, als er nog niemand gedrukt heeft. Maar als dat niet het geval is, dan is dit een goed alternatief.

Om de anderen op een dwaalspoor te zetten, kun je er als Mol ook nog voor kiezen om zelf in de positie te komen van “afvaller,” zodat je eigenlijk van begin af aan afgeschreven wordt als Mol, ookal blijkt aan het einde van de aflevering al dat je er toch nog bij bent.

Analyse

De eerste vijf die drukten zijn Davey, Jolien, Marzena, Robin en Sam. Dus tegenstrijdig als dit wellicht klinkt, zijn het in mijn optiek de minst verdachten. Dat neemt niet weg dat ze de Mol niet kunnen zijn, want een goede Mol blijft dicht bij zichzelf. En bijvoorbeeld Marzena, die meteen aangeeft heel direct te zijn en al snel de bijnaam ‘de bitch’ heeft, zou dus als kandidaat ook snel gedrukt hebben en zou daarom als Mol dat kunnen doen, omdat het bij haar past.

Eline, die bij het overleg met Davey direct na het instappen zei: “Ik druk,” deed dat in de praktijk een stuk minder overtuigd. Ze was net iets later met drukken. En het kan een seconde geweest zijn, of 10. Dat is natuurlijk de macht van een programmamaker. Maar het sluit perfect aan op een van de invalshoeken van het mollenperspectief. Het feit dat Davey, degene waarmee zij overlegd had, wel drukte sluit ook nog aan op een andere invalshoek ervan, wat voor deze opdracht Eline eigenlijk gelijk best verdacht maakt.

Bertrand merkte in zijn overleg op dat als er maar één iemand drukt, dit de Mol moet zijn. Daarmee zou hij direct op Dag 1 onthuld zijn en zoals terecht opgemerkt werd: “Dat risico mag hij niet nemen.” Bertrand drukte de eerste ronde ook niet, maar was van de overige zes wel de eerste die in het vlieg in mocht stappen, wat dan de vraag oproept: legde hij niet bij het overleg al direct zijn tactiek op tafel? Van de Mol verwacht je natuurlijk dat deze alle beroepen van de kandidaten weet en hij was de enige die het beroep van Sam goed raadde. Echter wat voor hem pleit als kandidaat is dat hij met zijn opmerking eerder de anderen zou overhalen om niet te drukken in plaats van wel. En dat is juist niet wat de Mol wil.

Hans blijft als laatste over. Hiervoor heeft hij eigenlijk niets hoeven doen. En hoewel onwaarschijnlijk, is de kans aanwezig dat dit een tactiek van de Mol is geweest, zoals in het mollenperspectief beschreven. In zijn introductiefilmpje was het ook duidelijk dat hij wel de Mol wilde zijn. Of de programmamakers het dan ook zo duidelijk naar voren willen schuiven is dan uiteraard nog maar de vraag. Maar we sluiten niets uit.

Het feit dat er vervolgens in de playlist in de auto’s het nummer “Arrivederci Hans” zit zou zomaar een hint kunnen zijn. Als hij de Mol is en inderdaad bewust de afvaller is geworden, dan zou dit gewoon een grap van hem kunnen zijn geweest. Anderzijds is het dan wel weer redelijk in your face. We gaan het zien!

Conclusie

De eerste €5000 is misgelopen en misschien hoefde de Mol er wel helemaal niets voor te doen.

Financieel

De eerste €5000 is misgelopen. Maar iedere realistische kandidaat weet dat deze nooit gehaald zouden worden.

Ik heb getwijfeld of voor deze opdracht de zes die drukten in de eerste ronde gelijk dat bedrag van de pot hebben gekost voor het Follow the Money principe.

Er valt wat te zeggen voor beide opties: ja, want zij hebben ervoor gezorgd dat ze geen geld verdienden. Maar nee, omdat ze in de montage er best voor kunnen hebben gekozen om het drukken van de Mol niet te laten zien. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om het niet mee te nemen, omdat het van begin af aan een flink vertekend beeld zou kunnen geven.

Opdracht 2: Bedevaart

Presentator Gilles De Coster legde uit dat de groep zich dichtbij de gevangenis begaf waar Nelson Mandela 27 jaar vast heeft gezeten. Wat niet vermeld werd, was dat in het jaar dat dit uitgezonden wordt (2017) het ook 27 jaar geleden is dat hij vrij kwam. Dus ik ben natuurlijk meteen even gaan kijken of er nog kandidaten tussen zitten van 27 jaar. Want dat zou dan zomaar een hint kunnen zijn.

Het ziet ernaar uit dat dit niet het geval is. In ieder geval niet ten tijde van het uitzenden van de reeks. Maar Marzena en Davey zijn wel allebei in 2016 (het jaar van de opnames) 27 geweest. Doordat Bouba in de serie al 19 is geworden en zijn verjaardag na die van Davey komt, weten we dat Davey tijdens de opnames in ieder geval geen 27 meer was. Maar Marzena is pas op 30 juni 28 geworden. Dus de kans is aanwezig dat de opnames daarvoor al geweest zijn. In Nederland is inmiddels al bekend dat de opnames meestal in mei zijn. Dus als de Belgen ook een soortgelijk schema er op na houden (eventueel iets later, omdat ze ook pas een maand later beginnen), dan zou dit een verborgen hint naar Marzena kunnen zijn.

Maar verder met de opdracht… Er moest 27km gelopen worden door een duo binnen 3 uur en 30 minuten. Haalden ze dat binnen de tijd, werd er €1000 verdiend per duo dat over de finish kwam (inclusief volgwagen). De overige 8 konden ze komen aflossen, maar daarvoor moesten ze eerst een opdracht uitvoeren.

De lopers mogen alleen maar per duo worden afgelost, dus niet slechts één loper per keer. En ook rijdt het busje dat de aflossers brengt maar één keer en op signaal van de aflossers. Dus mis je die, dan kan je sowieso niet meer gaan lopen.

Beginsituatie

De tweede opdracht van De Mol 2017 aflevering 1 begon met Bertrand en Robin als de lopers en zij zouden dus naar alle verwachting het grootste deel van de afstand moeten afleggen. De overige acht splitsten zich op in de volgende koppels:

Team 1

Annelies & Eline

Team 2

Bouba & Sam

Team 3

Davey & Jessica

Team 4

Jolien & Marzena

Mollenperspectief

Uiteindelijk is er maar één doel voor de Mol, namelijk niet op tijd aankomen. Dan wordt er namelijk helemaal geen geld verdiend.

 

Dit kan bereikt worden door jezelf voor te doen als goede loper en het dan af te laten weten. Misschien pak je zelfs nog even een blessuretje mee, waardoor je nog meer vertraagt. Als aan het einde maar niet de eindstreep wordt gepasseerd binnen de tijd.

 

Maar als je als Mol dan gelijk als eerste gaat lopen, dan valt het wel erg op. Dus wat je ook kan doen, is zorgen dat je als Mol bij de overige acht komt te zitten. Op dat moment zijn er drie mogelijkeheden: of de Mol is van nature een goede loper en wil daarom niet mee om eventueel af te lossen (dus niet de opdracht goed uitvoerne), of de Mol is van nature geen goede loper en wil daarom juist wel aflossen (en dus de opdracht goed uitvoeren), maar de derde is misschien nog wel de meest vernuftige van de drie, namelijk de Mol zorgt dat hij (ongeacht of hij een goede loper is of niet) met een tegenpool in de groep zit.

 

Dus kan de Mol goed lopen, dan wil hij in een duo met iemand die dat minder kan. En kan de Mol niet goed lopen, dan wil deze met iemand een duo vormen die juist wel goed kan lopen. “You’re only as strong as your weakest link,” zeggen ze dan. Oftewel: zorg ervoor dat een zwakker iemand een sterker iemand vertraagt.

 

Acht je de kans te groot dat de tijd toch gehaald wordt, dan wil je ervoor zorgen dat je in ieder geval een aantal groepen mist van de potentiële aflossers. In dat geval kun je als Mol beter bij de aflossers zitten en dus niet slagen in je opdracht, waardoor er dus toch in ieder geval €1000 wordt misgelopen.

 

Of je zorgt ervoor dat je juist snel je opdracht uitvoert en dan achter de lopers aangaat, met zo min mogelijk andere aflossers met je mee.

Analyse

Bertrand wilde per se graag lopen, maar begon al snel problemen te ervaren, waardoor hij en Robin als eerste lopers lang niet zo veel afstand afgelegd hebben als dat ze hadden gekund.

Bouba en Davey voerden als eerste hun opdracht uit en mochten dus eventueel aflossen. Ook Jolien en Marzena hadden hun opdracht uitgevoerd (niet dat die erg lastig was).

Davey en Jessica slaagden niet in hun opdracht, evenals Annelies en Eline. Althans niet voordat de andere twee koppels besloten niet langer te wachten, om zo de eerste lopers toch nog wat eerder af te kunnen lossen, voordat ze er helemaal doorheen zaten.

Na dik 2uur werden Bertrand en Robin afgelost door Bouba en Sam en waren ze al over de helft (zo’n 15km). Ze waren ook al over de helft qua tijd, dus in dat opzicht waren ze ‘op schema’.

Bouba en Sam liepen nog 7km in 45 minuten, waarna als laatste hoop ook Jolien en Marzena nog gingen lopen voor de laatste ca. 5km.

Uiteindelijk kwamen ze aan het einde met nog 3 minuten te gaan.

Conclusie

De eerste €3000 is verdiend. Maar ook de volgende €2000 misgelopen. Op dit moment doet de Mol het beter dan de kandidaten.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Bertrand, Bouba, Jolien, Marzena, Robin, Sam

Annelies, Davey, Eline, Jessica

Het was €1000 per duo, dus zo simpel is de rekensom. Iedereen die gelopen heeft gaat in de plus, de anderen in de min.

Opdracht 3: Trustfall

De Mol 2017 aflevering 1 gaat voor de derde opdracht Kaapstad in. Op het moment dat ik Kaapstad hoorde, was ik meteen blij, aangezien in 2013 het seizoen van het Nederlandse Wie Is De Mol zich voornamelijk in de buurt van Johannesburg afspeelde, wat inhoudt dat we in ieder geval een ander deel van het land gaan zien. En als iemand die Zuid-Afrika hoog op zijn lijstje heeft staan (zo hoog, dat ik er mogelijk later dit jaar heen ga), mag ik dat graag zien.

Presentator Gilles De Coster vertelde de groep over de opdracht, toen er ineens iemand door het raam achter hem te zien was, die van het dak af viel. De groep schrok ervan en al snel bleek dat dit deel was van de opdracht. Vijf van hen zouden zich geblindoekt van het dak af laten vallen, de andere vijf zouden de zelfde aanzet maken, maar dan landen op een matras en dus niet van het dak afvallen.

Daarom moesten ze zich opsplitsen in vijf die van het dak af wilden en vijf die dat niet wilden en vervolgens vijf koppels maken van iemand die wel en iemand die niet van het dak af wilde.

Ieder koppel kreeg vervolgens een meerkeuzevraag en als die juist werd beantwoord zou degene die van het dak af wilde zich laten ook echt van het dak af gaan en de ander op het matras. Maar als de vraag fout werd beantwoord, dan zou het andersom zijn. Het goed of fout beantwoorden van de vraag had geen consequenties voor het wel of geen geld verdienen.

Het addertje onder het gras was alleen wel, dat het geld (€500 per koppel) pas zou worden verdiend, als beide persone zich tegelijkertijd zouden laten vallen. Durfde één van de twee het niet, dan zou er niets verdiend worden, ook als er wel iemand van het dak af ging.

Wanneer iedereen zich zou laten vallen, zou het totale bedrag verdubbeld worden van €2500 naar €5000.

Beginsituatie

De koppels zijn Jolien & Eline, Sam & Annelies, Bertrand & Bouba, Davey & Jessica en Marzena & Robin  (allemaal in de volgorde Durver & Niet-durver). Ze gingen ook in deze volgorde.

Mollenperspectief

De Mol wil vanzelfsprekend dat er in ieder geval iemand zich niet laat vallen, zodat in ieder geval het geld neit verdubbeld wordt.

Tactisch is het dan om jezelf aan te bieden als durver. Zo is de kans groter dat de ander zich niet laat vallen, waardoor jij minder verdacht wordt. In feite laat je iemand anders de fout maken voor je, terwijl jij de kandidaat bent die zijn best doet.

Anderzijds kun je jezelf natuurlijk ook banger voordoen dan je bent en je om die reden niet laten vallen.

Als je jezelf niet gaat laten vallen, kun je het beste als één van de eerste duo’s gaan, zodat de druk er bij de volgende groepen ook minder op ligt om zich wel te laten vallen, waardoor iemand die twijfelt eerder zal kiezen om zich ook niet te laten vallen. Wanneer iedereen zich namelijk heeft laten vallen, zal de groepsdruk ontstaan, waardoor iemand kan denken dat er geen ontkomen aan is. Voor een kandidaat niet, omdat die niet de groep wil teleurstellen. Maar ook voor de Mol niet, omdat het dan teveel opvalt.

Analyse

Iedereen liet zich vallen, dus wordt er gewoon maximaal verdiend hier. Zo zagen we dus weinig molacties. Maar wel zijn er een paar dingen die pleiten voor sommigen als kandidaat. En kijken wie de Mol niet kan zijn is net zo belangrijk als wie de Mol wel kan zijn.

Dat wil overigens niet zeggen dat iedereen die ik hier noem per definitie afgeschreven is als potentiële Mol.

Maar zo was er bijvoorbeeld als eerste het duo van Eline en Jolien, waarbij Jolien bij het maken van de koppels al aangaf eventueel op Eline in te kunnen praten, als zij twijfelde. Dit gebeurde ook, want Jolien merkte op dat ze ineens meer wind voelde en dat zij daarom waarschijnlijk aan de rand van het gebouw stond om zich daar vanaf te laten vallen. Of ze dit echt zo voelde weten we niet en doet er ook niet toe. Met die woorden geeft ze de twijfelende Eline het gevoel dat ze zich gerust kan laten vallen, omdat ze zogenaamd toch maar op het matras zal landen.

Ook Robin en Davey doen allebei hun best om Jessica te overtuigen om zich te laten vallen.

Robin, die ook bang is, door de druk erop te leggen van het geld. Maar hoewel waarschijnlijk goed bedoeld, kan dat ook juist het tegenovergestelde effect hebben en haar juist meer opzetten tegen het idee om zich te laten vallen. En als zij zich dan niet laat vallen, kan hij ook blijven zitten, waarmee dan €1000 + de €2500 van het verdubbelen mis worden gelopen.

Maar meer toch een pluspunt voor Davey, die maar duidelijkt bleef maken hoe zeker hij ervan was dat ze het juiste antwoord kozen, zodat Jessica zich met een gerust hart kon laten vallen op het matras.

Conclusie

De derde opdracht levert de pot €5000 op. En later te weten komende dat Hans toch ook naar Zuid-Afrika is afgereisd, zou je hier bijna denken dat misschien de Mol wel helemaal niet bij deze opdracht was.

Maar het is natuurlijk net zo goed mogelijk dat de Mol gewoon een inschattingsfout heeft gemaakt op de angst van andere kandidaten. En in dat geval zal deze er in alle waarschijnlijkheid op gebrand zijn om in de komende opdrachten flink toe te slaan.

Financieel

Voor de pot betekent dat het volgende:

Iedereen

Het was €500 per duo, dat ook nog eens verdubbeld werd. Dus €1000 per koppel en daarom ook per persoon van het koppel.

De test

Kandidaat Biecht Vragen
Annelies
Bertrand
Bouba Davey
Davey Marzena
Eline Annelies, Bertrand
Jessica
Jolien Jessica
Marzena Jolien
Robin Bouba Bertrand, Bouba, Davey, Hans, Robin, Sam
Sam

Helaas maar waar, Jessica moet na de De Mol 2017 aflevering 1 al naar huis. Zonde, want ze werd in deze aflevering alleen al gelijk duidelijk gepresenteerd als echt een leuk mens. En ik denk dat dat een gemis gaat zijn voor de groep. De reactie van die groep na afloop lijkt dat ook te bevestigen. Spijtig dus.

Ook kregen we weinig te zien van de test. Ja, we hoorden het een en ander aan biechten en er kwamen wel antwoorden voorbij. Maar we zagen eigenlijk niet dat er echt geklikt werd op een antwoord. De enige vraag die ik als ‘beantwoord’  heb meegenomen hier was ook nog niet eens echt geklikt, maar daar bleef de cursor zo lang staan, dat ik maar de aanname heb gedaan dat daarop geklikt is. Ook sluit het nog wel aan bij zijn biecht, dus het is nog enigszins onderbouwd ook.

Follow the Money van De Mol 2017 aflevering 1

De invulling van de Follow the Money filosofie voor dit seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Annelies 0 1000 -1000 0
Bertrand 0 2000 0 2000
Bouba 0 2000 0 2000
Davey 0 1000 -1000 0
Eline 0 1000 -1000 0
Hans 0 0 0 0
Jessica 0 1000 -1000 0
Jolien 0 2000 0 2000
Marzena 0 2000 0 2000
Robin 0 2000 0 2000
Sam 0 2000 0 2000

Na één aflevering valt er nog weinig te zeggen op het gebied van het verdiende geld. Alles kan nog incidenteel zijn. Hans is nog niet eens in de positie geweest om geld te verdienen. Ja, met de eerste opdracht. Maar dat was door de rest al snel onmogelijk gemaakt.

Tot slot

Het is pas de eerste aflevering van het seizoen, dus het is nog te vroeg om ergens echt conclusies aan te verbinden. Verdiend geld, verdacht gedrag en vreemde uitspraken kunnen allemaal nog incidenteel zijn. Pas na een aflevering of drie valt daar meer over te zeggen. Dus we houden het gewoon in de gaten!

Reageren op deze analyse kan via de Facebookpagina, Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Hopelijk tot aanstaande zondag, als je ook de Nederlandse serie volgt en anders tot volgende week!