Nooit gedacht, dat ik dit nog eens zou zeggen, maar: ik mis toch die anticlimax van “Dat ziet u… Volgende week!”

Eigenlijk verraste het me niet dat De Mol al in de finale aflevering zou onthullen wie de winnaar, verliezer en De Mol zouden zijn, aangezien dit in de eerste 3 Vlaamse seizoenen ook al het geval was. Maar wat dit eigenlijk doet, is een week extra speculeren over wie nu wie is ontnemen. En eigenlijk heeft het ontleden van deze “laatste” aflevering dan eigenlijk geen zin meer.

Toch ga ik De Mol 2016 aflevering 8 nog even ontleden, alsof we van niets weten. Dan zullen we volgende week te zien krijgen in hoeverre het mollenperspectief ook aansluit op de daadwerkelijke handelswijze van De Mol.

Opdracht 1: De Dilemma tocht

Eén wandeltocht van de overgebleven 3 deelnemers – Cathy, Gilles en Hanne. Onderweg krijgen ze drie verschillende dilemma’s voorgelegd, waarmee per dilemma nog €2000,- kan worden verdiend voor de pot.

De beginsituatie

Op 3 verschillende gelegenheden krijgen de kandidaten één voor één een dilemma voorgelegd. Ze krijgen de mogelijkheid om de finaledag voor zichzelf in ieder geval een onvergetelijke dag te maken. Eerst een massage, daarna prijzen kiezen in Rad van Fortuin stijl en uiteindelijk nog een stukje paragliden. Het lastige is: er wordt alleen geld verdiend (en in het geval van de prijzen kiezen, krijgen ze de prijzen alleen), als er slechts twee van de drie ingaan op het aanbod. Kortom: één van de drie moet zich opofferen.

Mollenperspectief

De Mol zal zichzelf niet als eerste aanbieden om het dilemma te horen te krijgen. Het liefste blijf je als laatste, omdat je daarmee de uitkomst van het eerste dilemma kunt beïnvloeden en daarmee ook de toon kunt zetten voor de volgende twee.

Het is echter zeer voor de hand liggend, dat iedere finalist een keer als eerste moet, dus wanneer het daarvoor jouw beurt is, is het slechts inschatten wat de anderen doen of in ieder geval willen en daarmee inspelen op het feit dat ze in dat stadium misschien liever kiezen voor een leuke ervaring, dan een hoger bedrag in de pot.

Ook weet De Mol welke voorstellen ze krijgen, dus kan deze ermee spelen, door te kijken waar de andere finalisten het gevoeligste voor zijn. Dus door in te schatten de anderen ook dolgraag in willen gaan op Dilemma X, kan De Mol bij dat dilemma het beste als eerste gaan, om vervolgens ook in te gaan op dat voorstel, waardoor één van de anderen zichzelf zal moeten opofferen, of toch akkoord moeten gaan met het feit dat er dan maar €2000,- minder wordt verdiend.

De uitvoering

We bekijken het even dilemma voor dilemma.

Dilemma 1: de massage

Wanneer presentator Gilles De Coster vraagt wie er als eerste mee wilt voor het eerste dilemma, biedt Hanne zich heel snel aan. De anderen reageren ook niet echt dat ze zelf liever als eerste meegaan, dus ontstaat er geen verdere discussie over.

Het voorstel dat Hanne krijgt, is om heerlijk gemasseerd te worden. Ze beweert normaal eigenlijk niet per se daarvoor te kiezen en dat ze denkt dat de anderen daar ook wel van uit zullen gaan. Maar Hanne schat in dat de anderen mogelijk rekening houden met de nodige kwaaltjes aan het einde van de reis en kiest er daarom toch ook voor om maar te gaan voor de massage. Zoals De Coster ook zegt, houdt ze in het ergste geval er in ieder geval een heerlijke massage aan over.

“In het ergste geval hou je er een massage aan over” – Gilles De Coster

De tweede die bij de presentator mag komen is Cathy. Cathy schat juist in dat Hanne in is gegaan op het aanbod. Ook verwacht ze dat Gilles dit ook wel zal willen. En daarom zegt zij nee tegen het voorstel. Zoals we Gilles tot op heden in deze reeks hebben leren kennen, denk ik dat dat zeker geen vreemde inschatting is.

Tot slot komt ook Gilles aan bij zijn naamgenoot. Tijd voor een goed gesprek. Man tot man, Gilles tot Gilles. Gilles zegt dat hij verwacht dat de anderen hebben ingeschat dat hij nee zou zeggen. Voor mij als kijker gaan er op dat moment allemaal alarmbellen rinkelen, want dat is juist totaal niet hoe ik hem zou hebben ingeschat. Toch zegt Gilles nee en daarmee wordt er geen geld verdiend bij dit dilemma.

Na afloop wordt er nog even aangehaald dat Gilles eerder in de serie (op dag 6; mogelijk in beelden die niet uitgezonden zijn) heeft gezegd niet om wellness te geven. Sterker nog: dat hij er een hekel aan had. Dus of hij heeft zich toen al willen indekken (of ingraven, als Mol), of de indruk die ik gaandeweg van hem gekregen heb is onjuist geweest, waarmee het eerder verdacht is van Cathy, dat zij dit verkeerd ingeschat heeft.

Dilemma 2: Rad van Fortuin

Aangekomen bij het tweede dilemma, geeft Hanne onmiddellijk aan absoluut niet weer als eerste te willen gaan. Misschien heeft De Mol (in deze gedachtegang: Hanne) de toon al gezet bij de eerste opdracht? Het is Gilles die zich dan opwerpt om als eerste mee te gaan.

Het voorstel is om voor €2000,- aan prijzen te kiezen. Maar die mogen alleen gehouden worden, wanneer er net als bij de vorige opdracht slechts twee van de drie ingaan op het aanbod.

Gilles schat in dat de anderen van hem zullen verwachten in te gaan op het aanbod en kiest vervolgens zijn prijzen bij elkaar.

Maar terwijl hij nog aan het kiezen is, bespreken Cathy en Hanne een mogelijk strategie. Hanne stelt gewoon simpelweg voor: als jij dit keer [een van de twee opties; waarschijnlijk nee zeggen] kiest, dan zal ik dat de volgende keer doen. Op zich een duidelijke opzet, zeker met oog op een volgende dilemma, als je ervan uitgaat dat ze onderweg naar het volgende dilemma in ieder geval ook Gilles op de hoogte brengen van deze aanpak. Maar dan komt Cathy ineens met het idee dat ze moeten denken wat Gilles zou kiezen en daar dan het tegenovergestelde van kiezen. Dat is enerzijds wel een theorie die zou kunnen werken, alleen moeten ze het even iets duidelijker uitwerken. Maar anderzijds creëert het alleen maar meer verwarring bij Hanne.
Als ze gewoon kiezen dat één van hen (Cathy of Hanne dus) sowieso ingaat op het aanbod (en naar aanleiding van de uitkomst van het vorige dilemma, zou ik dan zeggen dat Cathy dat mag) en dat de ander dan moet inschatten of Gilles wel of niet erop ingegaan is.

Cathy gaat als tweede naar De Coster. Van haar krijgen we niet te horen wat ze denkt dat Gilles zou doen. Maar van Hanne verwacht ze in eerste instantie dat ze nee zegt, maar komt dat toch op terug. Zelf gaat ze wel in op het aanbod, wat dus zou betekenen dat ze van haar verdachte, Gilles, verwacht dat hij er niet op ingegaan is. Dit kan zijn, omdat ze Gilles niet vertrouwt (in dat geval is het een logische kandidaten zet), of omdat ze zelf niet te vertrouwen is (en dan is het een molactie).

Als derde mag Hanne langskomen. Zij verwacht dat Gilles ja heeft gezegd en Cathy daarom nee. En dus gaat Hanne wel in op het aanbod van presentator Gilles De Coster. En daarmee is er dus wederom geen geld verdiend met dit dilemma.

Dilemma 3: paragliden

Voor het derde en laatste dilemma komt als eerste Cathy aan bij de presentator. Er is geen moment van twijfel en direct gaat zij in op het aanbod om een kwartier lang in een duovlucht mee te gaan en tot 800 meter de hoogte in te gaan.

Hanne komt als tweede aan. Onderweg hadden ze afgesproken dat iedereen ja zou zeggen, behalve zij. En Hanne houdt zich hier ook aan, al koste het moeite en had ze er achteraf zeker ook spijt van. Wanneer ze bij Cathy aankomt, krijgt die er ook alles over te horen. Waarom dat verdacht was, blijkt later.

Als derde komt Gilles aan bij De Coster en hij zegt ook zonder blikken of blozen gelijk ja. Hij zegt ook nog: ervaring boven geld. Dat natuurlijk zeker als je De Mol bent. Maar persoonlijk zou ik dat als kandidaat dat daar ook gedacht hebben. Die €2000,- maken op dat moment ook niet meer uit.

Wanneer het drietal weer compleet is en ze erachter komen dat ze inderdaad geld verdiend hebben, blijft Hanne ervan balen dat ze nee heeft gezegd in het belang van de pot. Wanneer Gilles De Coster ze het heugelijke nieuws brengt dat ze inderdaad geld verdiend hebben, constateert hij dat ze er alleen niet erg gelukkig bij lijken. Gilles verklaart het als: Hanne baalt er enorm van en wij (hij en Cathy) voelen zich daardoor enorm schuldig. De Coster stelt voor dat Hanne zich nog mag bedenken, ten koste van de eerder verdiende €2000,-. De groep gaat hiermee akkoord en zo blijft het verdiende geld op nul euro staan.

Het resultaat

Even leek het erop dat er €2000,- verdiend ging worden, maar dit werd teruggedraaid, toen Hanne alsnog ging paragliden.

Analyse: Hoewel mijn eerste indruk was dat vooral Gilles bij het eerste dilemma de reden was dat er geen geld verdiend werd, maakten de beelden van Dag 6 het eerder verdacht van Cathy dat zij niet op het aanbod inging. Anderzijds, als zij Gilles verdenkt, is het ook te begrijpen dat ze denkt dat hij juist zou doen wat je niet verwacht. Heel veel psychologie en omgekeerde psychologie mogelijk dus.

Maar doordat Gilles zelf als derde aan de beurt was, zat hij wel in de ideale uitgangspositie voor De Mol. Want hij heeft ongetwijfeld ingefluisterd gekregen, wat de anderen voor hem gezegd hadden.

Bij het tweede dilemma ging hij als eerste, waarna Cathy (die hem niet vertrouwt) moest inschatten wat hij gedaan zou hebben. Als hij bij de eerste opdracht het tegenovergestelde gedaan had van wat men van hem verwachtte, dan zou hij juist weer omgekeerde psychologie kunnen toepassen op de omgekeerde psychologie van Cathy en dus gewoon doen wat hij normaal ook zou doen.

Voorafgaand aan het derde voorstel was al besloten hoe ze het aan zouden pakken, dus kon De Mol op zich geen kant op. Maar dan is er altijd nog de presentator, waardoor Hanne zich mocht bedenken. Als Hanne De Mol is, dan is het heel goed gespeeld: je in eerste instantie aan de afspraak houden, maar vervolgens zo lopen mopperen dat het alsnog omgedraaid wordt en er dus toch niets verdiend wordt.

Opdracht 2: Koker speelveld

Voor de laatste opdracht van dit seizoen draait het allemaal om vertrouwen. Maar er valt maar liefst €7000,- nog te verdienen. Niet onaardig!

Eén voor één krijgen de finalisten een videobril op. Dat houdt in: een bril die volledig afgesloten is rondom de ogen, dus het enige wat ze zien, is wat er aan de binnenkant aan videobeelden binnenkomt. Die beelden, worden gemaakt door één andere kandidaat, waar dus letterlijk blind op vertrouwd moet worden.

Zo begeleid, moeten ze een afstand van 30 meter zien te overbruggen binnen 4 minuten. Onderweg moeten ze geldkokers zien op te pikken vanaf lage paaltjes, zonder dat deze op de grond vallen, om geld te verdienen. De kokers variëren van €200,- tot €2000,- in waarde. Het geld wordt alleen verdiend, als ze ook werkelijk binnen de vier minuten binnen zijn.

De Mol 2016 aflevering 8 - Het koker veld

Het koker veld

Er valt echter nog meer te halen. Misschien zelfs van meer waarde dan het geld: mogelijke 100% zekerheid over wie De Mol is. Maar alleen de kandidaat die als snelste de 30 meter overbrugt komt daarvoor in aanmerking.

Mollenperspectief

Als Mol kun je hier verschillende tactieken toepassen. De meest voor de hand liggende optie -en daarmee de meest opzichtige- is om niet binnen de 4 minuten de eindstreep te passeren, waardoor het bij elkaar geraapte geld niet in de pot gaat. In dat geval kun je het beste ook maar zoveel mogelijk kokers pakken, zodat je het onmogelijk maakt voor de anderen om dit geld te verdienen. En als je ze zelf niet pakt, kun je er altijd nog een paar om tikken, waardoor ze alsnog uit het spel raken.

Een subtielere wijze om te saboteren, is om weinig kokers te pakken, maar wel snel het parcours door te gaan. Dan verdien je waarschijnlijk (afhankelijk van welke koker(s) je pakt uiteraard) minder geld dan een kandidaat én je komt in aanmerking voor die 100% uitsluitsel over wie De Mol is.

Als er namelijk één ding belangrijker is dan saboteren en geld uit de pot houden, dan is het wel om niet ontmaskerd te worden. Dus ook om die reden is het voor De Mol van belang om als snelste de 30 meter te overbruggen.

De uitvoering

De eerste kandidaat die het veld in gaat, is Hanne. Zij wordt aangestuurd door Cathy. Bij de eerste koker tikt zij hem om en valt deze op de grond. Minpuntje voor Hanne dus. Daarna pakt ze er toch nog 3 en komt daarna over de eindstreep.

Daarna gaat Gilles het proberen, begeleid door Hanne. Hij pakt 2 kokers en gaat daarna snel naar de eindstreep.

Cathy gaat als laatste, bestuurd door Gilles. Ook zij tikt twee omver, omdat ze geen duidelijk beeld heeft van de diepte en dus hoe ver ze van een paaltje af is. Toch pakt ze er ook eentje, echter ze geraakt niet op tijd door het poortje. En dus gaat het geld daarvan niet de pot in.

Het resultaat

Cathy verdient helemaal niets, Hanne 3 x €200,- = €600,- en Gilles €200,- + €500,- = €700,-. Maar misschien belangrijker nog: Gilles was meer dan een minuut sneller dan Hanne en kan dus de 100% zekerheid krijgen. Totaal verdiend: €1300,-.

Wetende dat er 7000 euro te verdienen viel en dat er 12 kokers waren die varieerde van 200 tot 2000 euro per stuk, en dat 200, 500 en 2000 daar sowieso opties van waren, kunnen we dus best aannemen dat de waardes 5x 200, 4x 500, 2x 1000 en 1x 2000 in de kokers zat. Dan krijg je 1000 + 2000 + 2000 + 2000 = 7000 euro in totaal in 5 + 4 + 2+ 1 = 12 kokers.

Doordat er 5 kokers binnen kwamen met een totale waarde van €1300,- bleven er dus 7 kokers over voor de overige €5800,-. Dat maakt de gemiddelde waarde (ietwat afgerond) €830,- per koker. Dus hoewel Hanne er €600,- verdiende, heeft ze er ook €830,- verloren. Om over Cathy maar niet te spreken.

Analyse: De verdachtste twee in deze opdracht zijn toch weer Cathy en Gilles. Cathy omdat zij past in het mollenperspectief in het voor de hand liggende scenario. Gilles, omdat hij juist in het profiel van een subtielere Mol past.

Opdracht 3: Leugenaarsraadsel

Dankzij de vorige opdracht, krijgt Gilles de kans op hét antwoord. Maar daarvoor moet hij nog wel even een klassiek raadsel oplossen.

Ze bevinden zich in een hotel en hij krijgt de keuze uit twee kamers – 321 en 323. In de ene kamer zit iemand die altijd de waarheid spreekt, in de andere iemand die altijd liegt. Wie van de twee wie is, wordt uiteraard niet gezegd. Gilles mag in één van de twee kamers aan de gast één vraag stellen. En als hij dat juist doet, dan komt hij te weten wie De Mol is.

Mollenperspectief

Bij deze opdracht is er niet echt sprake van een mollenperspectief. Het komt toch voornamelijk neer op montage, want de programmamakers kunnen laten zien en niet laten zien wat ze willen. Ook valt er geen geld uit de pot te halen, dus ook niet echt te saboteren.

Hooguit richting de kijker, omdat Gilles als Mol ervoor zou kunnen kiezen om het raadsel gewoon niet op te lossen.

De uitvoering

Het ziet er eerst naar uit dat Gilles geen enkel benul heeft van hoe hij het raadsel op moet lossen. Maar eenmaal aangekomen bij de kamers, stelt hij de basis van zijn oplossing wel en die is juist, dus het lijkt er meer op dat hij met de overige finalisten aan het spelen was eerst.

Gilles ziet namelijk in ieder geval wel in dat hij aan één van de gasten moet vragen wat de ander zou zeggen. Alleen is hij er op dat moment nog niet helemaal uit met welke vraagstelling hij uitsluitsel krijgt.

De oplossing die de programmamakers geven is: Wat zou de andere persoon antwoorden op de vraag: “Wie is De Mol, Hanny of Cathy?”

Dat zou inderdaad uitsluitsel moeten geven, want het antwoord dat de waarheidsspreker geeft is dat van de leugenaar, dus dat antwoord is onjuist. Maar de leugenaar zou het antwoord moeten geven van de waarheidsspreker, maar die liegt daarover, dus dat antwoord is ook onjuist. Dus het antwoord dat hij krijgt is hoe dan ook onjuist. En dus is het de ander. Tenzij hij zelf De Mol is, maar dan heeft hij de vraag niet nodig.

Het resultaat

We zien dat Gilles de juiste vraag stelt, maar uiteraard krijgen wij zijn antwoord niet te horen.

Analyse: Toch ben ik heel benieuwd naar wat hij daadwerkelijk als antwoord heeft gehad, aangezien we inmiddels al weten dat het geen van beide is. Dus zou het antwoord dan “allebei” geweest zijn of iets dergelijks? Dat gaan we volgende week wellicht zien.

Follow the Money van De Mol 2016 aflevering 8

De invulling van de Follow the Money filosofie is inmiddels over het hele seizoen.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Cathy -3550 0 -2490 -6040
Gilles -5300 +700 0 -4600
Hanne -1120 +600 -830 -1350

Als je het zo bekijkt, dan is het zeer bijzonder om te zien, dat alle finalisten over het hele seizoen meer geld hebben gekost dan verdiend. Natuurlijk heeft dat er ook deels mee te maken, dat er in het begin, toen er nog veel verdiend werd, veelal groepsopdrachten waren. En dus was er niet echt de mogelijkheid om individueel te verdienen. En kon dit wel, dan gebeurde het meestal niet.

Toch ben ik blij dat van de drie finalisten Gilles De Mol bleek te zijn. Als Hanne het was geweest, zoals ik in de editie van aflevering 6 ook al aangaf, was het gewoon erg teleurstellend geweest, omdat we dan glashard voorgelogen waren in aflevering 1. En Cathy kostte de pot wel meer geld dan Gilles uiteindelijk, maar was zo opzichtig geweest als Mol, omdat het zo vaak de meest voor de hand liggende optie was wat zij deed. Gilles daarentegen was veel subtieler en daarom kijk ik ook uit naar de aflevering van volgende week, waarin we te zien krijgen hoe hij alles gedaan heeft en dus ook wat ik voor jullie met deze laatste drie afleveringen wel en niet goed heb ingeschat met het mollenperspectief.

 

Dat was alweer de derde editie in het nieuwe format. Graag hoor ik van jullie – de lezers – waar de voorkeur naar uitgaat: de uitwerking in dit format, of de opzet zoals deze bij het Nederlandse Wie Is De Mol? toegepast is.

 

Reageren kan op dit artikel, of laat het weten via de Facebookpagina, een bericht op Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Via deze kanalen zijn tevens ook alle suggesties voor een mogelijke nieuwe naam welkom, indien er gekozen wordt om volgend jaar zowel de Nederlandse als Vlaamse reeks in zijn geheel zullen worden ontleed.

Maar voor nu: hopelijk tot volgende week!

Reacties

reacties