Waar ik vorige week nog niet de tijd had gevonden om het geld te volgen voor de Follow the Money filosofie, heb ik daar voor aanvang van De Mol 2016 aflevering 7 wel de tijd voor gehad. En de cijfers zijn schrikbarend, maar misschien ook wel evenzo inzichtgevend. Voor wie de tweet eerder gemist heeft, komt dat aan het einde van deze analyse als gebruikelijk aan bod.

Maar eerst de zaken van De Mol 2016 aflevering 7.

Opdracht 1: Het ganzenpad

Ja, het is niet niets om een opdracht zelf een naam te geven, wanneer deze uit twee compleet verschillende dingen te maken heeft. Dus neem het me niet kwalijk dat het geen sterke naam is ;-)

In opdracht van presentator Gilles De Coster moeten de overgebleven vier kandidaten – Cathy, Gilles, Hanne en Stijn – zich opsplitsen in twee duo’s. Het ene paar gaat paardrijden, terwijl de andere twee “rustiger aan gaan doen” (wat uiteindelijk inhoudt: foto’s nemen van vogels.

De beginsituatie

Na een eerlijke loting worden Gilles en Hanne de twee paardrijders, terwijl Cathy en Stijn foto’s gaan nemen van vogels.

Het paardrijden is niet zomaar paardrijden, maar “el pato” – een Argentijnse sport, waarbij de kandidaten een gans van (in dit geval) een beginpunt naar een eindpunt moeten brengen, terwijl de tegenstanders (twee Argentijnse gauchos) achter ze aan zitten. Gilles en Hanne krijgen een uur voorsprong en kunnen onderweg ook nog eens extra geld verdienen, door 2 opdrachten uit te voeren. Komen ze met de gans aan bij het eindpunt, dan verdienen ze daar €1000,- mee.

De vogelspotters gaan foto’s nemen van de verschillende foto’s die in dat gebied voorkomen. Maar iedere foto moet uniek zijn. Maken ze voor de tweede keer een foto van hetzelfde soort vogel, gaat het verdiende geld weer terug naar nul. Hoe zeldzamer de soort, hoe meer deze waard is. De gans die de paardrijders mee moeten nemen is de zeldzaamste (dat zal de enige daar zijn) en is daarmee €1500,- waard.

Mollenperspectief

De Mol kan het beste zorgen voor minder geld in de pot door paardrijder te zijn. Daar valt namelijk het meeste te halen en dus tegelijkertijd het meeste te verliezen/niet te behalen. Maar in het geval van een loting, zoals nu het geval was, moet er ook een mogelijkheid zijn om te saboteren vanuit de vogelspotters positie.

Als paardrijder kun je proberen te vertragen, waardoor de kans dat de gauchos je te pakken krijgen groter wordt, waardoor er dus geen geld zou worden verdiend. Denk hierbij aan het nemen van de langere route, veel tijd besteden aan de opdrachten tussendoor en eventueel nog wat vertragen bij het laatste stuk waar ze niet meer te paard maar te voet verder gaan. Zeker in het geval van de flessenboom kan je jezelf nog van je goede kant als kandidaat laten zien, door zo lang mogelijk te proberen “geld te verdienen” (ofwel: tijd te laten passeren), terwijl je tegelijkertijd de kans op het slagen van de algehele opdracht verkleind.

Als vogelspotter weet je dat een foto van de gans €1500,- waard is, maar als De Mol weet je ook dat de anderen €2500,- verdienen als de gans (en zij zelf) niet op de foto komen te staan. Zo kan je dus proberen “zoveel mogelijk geld voor de pot” te verdienen, terwijl je eigenlijk €1000,- uit de pot weet te houden daarmee. Als je het ook nog voor mekaar krijgt om daarna een foto dubbel te maken, dan weet je dat je alle €2500,- (plus het verder al verdiende geld van de andere foto’s) uit de pot houdt.

De Mol weet ook dat de gauchos achter de paardrijders aan zitten, dus op het moment dat De Mol vogelspotter is en de gauchos ziet, weet hij/zij dat de anderen al voorbij zijn. En dat is dus een signaal om een vogelsoort voor de tweede keer op de foto te zetten.

De Mol 2016 aflevering 7 - De waardes van de vogels

De Mol 2016 aflevering 7 – De waardes van de vogels

De uitvoering

In plaats van steeds heen en weer te gaan tussen wat wanneer gebeurd is bij de verschillende duo’s, behandel ik beide groepen gewoon afzonderlijk in hun geheel, zodat het wat overzichtelijker blijft.

De vogelspotters – Cathy en Stijn

Voor de vogelspotters krijgen we “The Great Speckled Bird” van Johnny Cash te horen, wat in mijn optiek nooit verkeerd is, want Cash is altijd goed. En datzelfde geldt voor de groep… Die kunnen ook wel weer eens wat cash voor de pot gebruiken. En al snel hebben ze een aantal vrij veel voorkomende vogels gespot en loopt het te winnen bedrag al snel op naar €300,-.

Wanneer er voor €500,- bij elkaar gespot is, gaan ze naar een andere plek, namelijk in het bos. Daar krijgen ze als tip mee om goed te luisteren of ze wat horen en zo ja, om dan goed te kijken. Eigenlijk een goede hint, als je weet dat ze hun medekandidaten eigenlijk ook moeten spotten.

In het bos komt Cathy een paar keer achter mekaar met foto’s die ze al hebben, dus raadt Stijn af om ze te laten zien. Maar na een paar keer doet de dit toch. Die vogel hadden ze al eens gefotografeerd, waardoor de inzet van €550,- op dat moment weer terug ging naar nul. Gelukkig mogen ze wel de eerdere foto’s opnieuw maken, waardoor bijvoorbeeld die dubbele foto nog een derde keer gemaakt kan worden om opnieuw geld mee te verdienen.

Uiteindelijk weten de spotters toch nog €800,- voor de pot te verdienen.

De paardrijders – Gilles en Hanne

De paardrijders kunnen onderweg met drie opdrachten het te verdienen bedrag van €1000,- nog ophogen.

De flessenboom

De eerste tussenopdracht voor Gilles en Hanne is om met een katapult van 15 meter afstand flessen in een boom kapot te schieten die verschillende bedragen bevatten (variërend van €10,- tot €1000,-).

Hanne schiet in ieder geval €50,- en €1000,- eraf. Later ook nog €10,-.

Van Gilles weten we alleen een keer €50,- zeker, waarmee dan de tussenstand op €1170,- komt. Dus is sowieso de meerderheid van Hanne, die gelijk daarna ook nog een keer een fles van €20,- raakt.

Dan stelt Gilles voor om verder te gaan, omdat de bedragen voornamelijk toch klein zijn en ze dus voornamelijk tijd aan het verspillen zijn.

Het schapenhok

Bij het schapenhok moeten zes hokken met in ieder één schaap en bestaande uit 13 hekken omgebouwd tot zes hokken bestaande uit nog maar 12 hekken. Kortom: ze moeten één hek weghalen en nog steeds zes hokken met in ieder één schaap. De opdracht is pas geslaagd als in ieder hok een schaap zit.

Anders dan dat we voorheen van haar gezien hebben, is Hanne dit keer op tijd met de juiste oplossing, namelijk door er een zeshoek van te maken met daarin zes driehoeken (eigenlijk zoals bij het spel Triominos ook de bedoeling is). Dus dit gaan ze inderdaad proberen.

De Mol 2016 aflevering 7 - Links het begin, rechts de oplossing

De Mol 2016 aflevering 7 – Links het begin, rechts de oplossing

Echter, het begint te regenen, waardoor ze wat gehaast te werk gaan. Zo laten ze een paar verkeerde hekken net te ver uit elkaar staan en gaan er enkele schapen vandoor. Het is niet duidelijk wie het hek open liet staan, maar het zo heel goed een molactie kunnen zijn van Gilles of Hanne.

Terwijl ze op weg gaan naar de derde opdracht, komen de gauchos aan bij de flessenboom en dus gaan die in een drafje verder. Ze gaan namelijk bij iedere tussenopdracht een stukje sneller.

De wandeling

Met de laatste tussenopdracht kunnen Gilles en Hanne nog eens €2500,- extra toevoegen aan het te winnen bedrag. Daarvoor moeten ze het laatste stuk terrein te voet over zien te komen, zonder dat ze door Cathy en Stijn gespot worden. En natuurlijk mogen ze nog steeds niet bijgehaald worden door de gauchos.

Er zijn twee mogelijke routes: één langere, maar meer beschutte route en een snellere, maar meer opzichtige route. Op het aanraden van Gilles kiezen ze voor de langere route. En intussen zijn de gauchos aan het galopperen.

Wat ik zelf schitterend vond, was dat we vervolgens een paar shots te zien kregen vanaf de positie van de vogelspotters, waarin Gilles en Hanne duidelijk zichtbaar zijn. Dus als Cathy en Stijn erop bedacht waren, dan had dat ze de kop kunnen kosten. Maar het was alleen de cameraploeg blijkbaar opgevallen.

De Mol 2016 aflevering 7 - In ieder geval gespot door de cameraploeg

De Mol 2016 aflevering 7 – In ieder geval gespot door de cameraploeg

Tot dusverre is Hanne heel de tijd degene die de gans bij zich draagt. En ik denk dat voor wie er nog over twijfelde hier Hanne wel kan worden afgeschreven als Mol. Zo dichtbij die spotters kan je best even een keertje dat beest knijpen of iets dergelijks, waardoor deze meer geluid maakt en je dus meer opvalt voor de spotters. Zo wilde Gilles bijvoorbeeld ook een stukje bovenlangs, waardoor ze meer in het zicht kwamen, maar zei Hanne dat ze juist verder omlaag moesten. Dat zou De Mol toch niet zeggen daar.

Wanneer ze er bijna zijn, komen ook de gauchos in volle vaart aan, dus gaat het erom spannen. Hanne heeft wel ontzettende moeite met haar ademhaling, maar gaat toch door. Gilles komt eerst over de streep en ook Hanne is net op tijd. Daarmee verdienen zij in totaal €4690,- met deze opdracht, waardoor je toch ineens bij beide gaat afvragen of ze misschien echt niet De Mol kunnen zijn. Want op dat laatste stukje, waar Gilles trouwens heel opmerkelijk ineens de gans van Hanne wilde overnemen, was het best simpel geweest om jezelf te laten struikelen, waardoor je het net niet meer zou kunnen halen. Maar dit gebeurde niet en er werd flink geld verdiend.

Het resultaat

Uiteindelijk verdienen beide groepen goed naar de mogelijkheden. In totaal €4690,- door de paardrijders (specifieker €3550,- zeker voor Gilles en €4580,- voor Hanne (beide €2500,- en €1000,- samen en de rest zijn de bedragen die we zeker weten van de flessenboom)).

Analyse: Als je van iemand moet zeggen dat ze bewust geld uit de pot hebben geprobeerd te houden, dan zou je uitkomen bij Cathy met haar dubbele foto. Maar gezien het bedrag dat ze daarna alsnog verdiend hebben, is het moeilijk te zeggen of de reset van de inzet daar echt van invloed is geweest.

En verder was bij de paardrijders Gilles nog wel verdacht bezig, of leek hij in ieder geval te proberen om te saboteren, door de nadeligste keuzes te maken: eerst minder flessen kapot schieten, later de langere route lopen en een stukje meer in het zicht van de spotters lopen, terwijl er ook een alternatief was dat meer beschut was. En dan aan het einde wilde hij ineens pas de gans dragen. Alsof hij op dat moment nog iets wilde gaan proberen. Uiteindelijk is daar niets meer van terecht gekomen en is er toch een flink bedrag verdiend.

Opdracht 2: Boogschieten

De volgende ochtend staan twee schietschijven klaar en liggen er pijlen en bogen met een bordje erbij: “Oefening baart kunst”. De kandidaten merken het eerst niet op en gaan gewoon aan het ontbijt zitten. Gilles, die wat later uit zijn bed komt, ziet dit wel en kiest ervoor het ontbijt over te slaan en direct te gaan oefenen. Noem me bevooroordeeld, maar ik dacht gelijk: De Mol wilt zichzelf indekken voor het feit dat hij thuis in de voorbereiding al lang al geoefend heeft.

De beginsituatie

Toen uiteindelijk bleek dat de twee slechtste schutters (Cathy en Hanne) een drijvend vlot over het water moesten trekken, terwijl de anderen (Gilles en Stijn) daar brandende pijlen op moesten afvuren om het vlot in brand te steken, moest ik direct denken aan Wie Is De Mol? 2012. Daar was namelijk een identieke opdracht, waar eerst de beste schutters bepaald werden. Die moesten een vrijstelling zien te verdedigen, door het vlot naar de overkant te trekken. Dit keer was het andersom: de slechtste schutters konden extra informatie (de molboekjes van de afgevallen kandidaten) winnen als zij het vlot heelhuids naar de overkant wisten te krijgen.

Voor één van de beste schutters viel een vrijstelling te verdienen. Na een handig spelletje wist Gilles daarvoor in aanmerking te komen. Er stonden eerst 25 pijlen, waarvan Gilles en Stijn om beurten er 1, 2, of 3 moesten pakken. En wie de laatste pijl zou pakken, zou gaan strijden voor de vrijstelling. Gilles, als beste schutter, mocht als eerste pakken. Hij pakt er eentje en daarmee is het spel eigenlijk al gespeeld, omdat hij van begin af aan de perfecte tactiek toepast. Want je wilt dat je tegenstander bij de voorlaatste beurt er nog 4 overheeft. Dan moet hij er namelijk tot maximaal 3 overlaten en dat is het maximum dat je mag pakken. Dus in dat geval win je. En zo valt het hele spel te spelen, als je uitgaat van dat er iedere keer een meervoud van vier overblijft. Doordat Gilles bij de eerste beurt er één pakt blijven er 24 over (vier in zesvoud) heeft hij gedurende het hele spel de controle.

Dit vond ik opmerkelijk, want tot dusverre in dit seizoen is Gilles niet op mij overgekomen als iemand die zo snel dat uitgevogeld zou hebben. Het was alsof die strategie hem eerder ingefluisterd is. Of dat hij in ieder geval op de hoogte was van de opdracht en dat hij al langer had kunnen denken over zijn eventuele aanpak.

Uiteindelijk bezit Gilles 13 pijlen en Stijn 12. Stel dat Stijn Gilles’ tactiek ook doorhad, dan had hij in ieder geval Gilles het zo moeilijk mogelijk kunnen maken, door er iedere keer 3 te pakken, zodat hij er aan het einde zelf 18 zou hebben en Gilles maar 7. Maar zover is het niet gekomen. Stijn heeft er zelf ook baat bij om het vlot aan te steken, omdat dan de dames geen informatie krijgen en Gilles geen vrijstelling.

De uitvoering

Kort samengevat hebben de mannen iedere keer mis geschoten, wanneer de pijlen op zijn. Dus geen vrijstelling voor Gilles, maar de molboekjes worden wel verdeeld over de dames.

Het resultaat

Er was geen geld te verdienen. Alleen (mogelijk) waardevolle informatie. Dus voor De Mol maakt het op zich allemaal niet uit. Maar natuurlijk wil De Mol wel doen alsof hij/zij kandidaat is, dus zal De Mol in ieder geval zijn/haar uiterste best doen.

Analyse: De Mol zal hier zijn/haar best doen in de verkregen rol, ongeacht welke deze is. En voor de pot maakt het ook niet uit.

Follow the Money van De Mol 2016 aflevering 7

De invulling van de Follow the Money filosofie is ten opzichte van vorige week nu bijgewerkt met ook de verdiensten van de eerste 5 afleveringen meegerekend.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Cathy -4350 +800 0 -3550
Gilles -8850 +3550 0 -5300
Hanne -5700 +4580 0 -1120
Stijn +4050 +800 0 +4850

Deze uitwerking is nog niet helemaal perfect. Het is voor mij ook allemaal even wennen aan hoe te schrijven in deze nieuwe opzet, maar ik denk dat het al een verbetering is ten opzichte van vorige week.

Graag hoor ik wel wat jullie ervan vinden en waar de voorkeur naar uitgaat.

Reageren kan op dit artikel, of laat het weten via de Facebookpagina, een bericht op Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Via deze kanalen zijn tevens ook alle suggesties voor een mogelijke nieuwe naam welkom, indien er gekozen wordt om volgend jaar zowel de Nederlandse als Vlaamse reeks in zijn geheel zullen worden ontleed.

Maar voor nu: hopelijk tot volgende week!

Reacties

reacties