Voordat ik begin met het ontleden van de zesde aflevering van de Vlaamse serie De Mol, wil ik eerst even een duidelijk beeld schetsen van hoe ik er momenteel voor sta in deze reeks.

Hoewel ik de eerdere afleveringen niet volledig geanalyseerd heb, zoals voor de Nederlandse serie Wie Is De Mol? wel gedaan is, heb ik wel alle afleveringen gevolgd. Daardoor is er wel een beeld van wie meer of minder verdacht is dan anderen. De hele Follow the Money filosofie heb ik tot op heden niet toegepast, dus zal ik die voorlopig alleen naar deze aflevering kijken en niet het totaalsaldo.

Ook ga ik voor deze analyse een iets ander format uitproberen dan tot op heden gedaan is voor de Nederlandse reeks. Zo zal ik niet bij iedere opdracht stap voor stap opnieuw beschrijven wat er allemaal precies gebeurd. Wat wel gedaan zal worden is aan het begin een volledig mollenperspectief schetsen voor de opdracht, waarna ik bekijk wie wat gedaan heeft dat daar eventueel op aansluit, of juist er volledig tegenin gaat.

Dit format wil ik voor de rest van dit seizoen van De Mol een try-out periode geven. En afhankelijk van de reacties van jullie, de lezers, neem ik dit wellicht ook mee naar toekomstige andere reeksen.

Dat gezegd hebbende: laten we beginnen!

De Mol 2016 aflevering 6

In België maken ze geen gebruik van titels voor de afleveringen waar eventuele verborgen aanwijzingen in zitten, dus dat geeft ons iets minder om op te richten. Het kan positief werken, doordat we ons meer focussen op wat er daadwerkelijk gebeurd. Maar het kan ook juist nadelig werken, omdat we ook meteen naar alles kijken en dus zeer waarschijnlijk dingen gaan zien die er helemaal niet zijn.

Bij het ingaan van De Mol aflevering 6 zitten er nog 5 kandidaten in het spel. Bruno, Cathy, Gilles, Hanne en Stijn. Allemaal stuk voor stuk totaal verschillende kandidaten, waardoor er een interessante groepsdynamiek ontstaat. En voor het grootste deel ook allemaal leuke kandidaten. Zoals velen met mij, heb ik mij wel gestoord aan het gedrag van Cathy in het begin. Maar ik vind wel dat zij zich naarmate de groep wat kleiner is geworden ook minder storend op is gaan stellen.

Ook geeft de website van het programma geen officiële namen voor de opdrachten, dus zal ik daar zelf een invulling aan geven.

Opdracht 1: De gijzeling

De Mol 2016 aflevering 6 begint met een camera die de slaapkamer van Hanne binnen gaat. Wie ook seizoen 3 of 12 van het Nederlandse Wie Is De Mol? heeft gezien, kwam dit bekend voor. Een kandidaat wordt ontvoerd en de anderen moeten haar zoeken. Om een of andere reden wordt er altijd een vrouw ontvoerd. Alsof mannen meer een bedreiging vormen, wanneer je deze midden in de nacht van hun bed probeert te lichten.

Even na 10:00 komen Bruno, Cathy, Gilles en Stijn erachter dat Hanne inderdaad verdwenen is. En dan vindt Bruno een briefje met de opdrachtomschrijving. Ze moeten verdeeld in duo’s naar twee verschillende locaties gaan, van waaruit ze Hanne moeten gaan proberen te vinden. Daarvoor hebben ze tot 13:00 de tijd.

Het te winnen bedrag: €5000,-.

De beginsituatie

Bruno en Cathy gaan volgens de opdracht naar een vijver, waar ze met een boot in het midden moeten gaan liggen.

Gilles en Stijn gaan naar pizzeria Mario, waar ze de opdracht hebben gekregen om goed te observeren.

Beide koppels zijn in het bezit van een telefoon, waarop ze door Hanne bereikt kunnen worden, evenals een sleutel waarmee Hanne bevrijd kan worden. De telefoon van Bruno en Cathy zit vast aan het bootje waarmee ze de vijver op gaan, dus op het moment dat ze daar weg gaan, kunnen ze ook geen contact meer hebben.

Hanne zit ergens opgesloten in een duivenkooi en moet met de informatie in haar directe omgeving in ieder geval één van de twee duo’s bij haar zien te krijgen, zodat ze haar kunnen bevrijden. Zij heeft daar enkele lege pizzadozen liggen en een paar krantenartikelen.

Op het moment dat Hanne voor het eerst contact opneemt, is het 11:04, dus staat er iets minder dan 2 uur voor de opdracht.

Mollenperspectief

De meest voor de hand liggende positie voor De Mol is bij deze opdracht natuurlijk die van Hanne. Het is een kwestie van informatie achterhouden of te laat doorgeven en de opdracht kan al niet meer lukken. De persoon die opgesloten zit, heeft gewoon het meeste invloed op het hele spel.

Maar als De Mol in één van de duo’s zit, valt deze allereerst minder op, omdat de schuld eventueel ook nog op een ander af te schuiven valt. Bijvoorbeeld wanneer je zorgt dat de telefoon niet opgenomen wordt, waarmee er tijd verloren gaat.

Beide tweetallen komen op een zeker moment in de opdracht voor een keuze uit drie te staan. Bruno en Cathy moesten één uit drie duiven kiezen om los te laten en Gilles en Stijn hadden op een zeker moment drie verschillende pizzabezorgers om zich heen rijden, waarvan ze er één moesten kiezen om te volgen. In beide gevallen is het slechts een kwestie van op dat moment zorgen dat de verkeerde keuze gemaakt wordt en de opdracht mislukt in ieder geval voor dat koppel.

De uitvoering

Om het overzichtelijk te houden, splits ik dit op in de drie groepjes Hanne alleen en Bruno en Cathy samen, evenals Gilles en Stijn.

Hanne

Hanne handelt wisselvallig. De ene keer geeft ze snel een zetje in de goede richting, maar dan blijkt dit ook maar een halve duw te zijn, waardoor de groep die ze aanstuurt eigenlijk nog niets verder komt. Zo laat ze bijvoorbeeld snel weten dat de dozen van pizzeria Mario zijn, waardoor Gilles en Stijn weten dat ze daar wat mee moeten doen. Maar dat er “por Carlos Paloma” op staat, meldt ze pas wanneer ze later terugbelt.

Overigens vond ik het wel komisch, dat de kampioen van de duivensport met zijn achternaam ook Paloma (het Spaanse woord voor duif) heet.

Ook komt ze met suggesties die niet werken. Maar dit is niet uitsluitend als mollengedrag te zien, omdat een kandidaat niet de volledige scope van de opdracht weet. En wat dus op papier een goede theorie zou kunnen zijn, kan in de praktijk juist de verkeerde keuze blijken. Maar als Hanne wel De Mol is, dan is het natuurlijk heel slim gespeeld, door de duo’s met allerlei andere zaken bezig te houden.

Wat meer een typisch mollen dingetje is, is het moment waarop Hanne tegen G&S zegt dat ze iets moeten doen met een duif loslaten, terwijl A) er op dat moment nog helemaal geen sprake is geweest met iets van duiven bij één van de koppels en B) het niet Gilles en Stijn zijn die wat met een duif loslaten moeten doen, maar juist Bruno en Cathy. Dat Gilles dan net weg is, op het moment dat ze de echte oplossing vindt, is natuurlijk geweldig getimed. Wat als de pizza al klaar is en bezorgd gaat worden, terwijl Gilles nog steeds niet terug is?

Wanneer B&C haar contacten om te vertellen over dat zij inderdaad een duif moeten loslaten, maar niet weten welke, weet Hanne niet goed aan te geven welke duif dat moet zijn. Wanneer zij al weet dat B&C gaan gokken (en dus waarschijnlijk al gegokt hebben), vindt ze wel ineens de oplossing. Iets wat bij Hanne een terugkerend thema lijkt. Al bij de allereerste opdracht van de eerste aflevering al begon (toen zij haar raadsel net buiten de tijd oploste). Wanneer zij belt voor de oplossing, zijn B&C al vertrokken en dus niet meer binnen bereik van de telefoon.

Bruno en Cathy

Bruno en Cathy doen er ontzettend lang over voordat ze, zoals ze geïnstrueerd waren, naar het midden van de vijver gaan. Ze gaan zelfs een tijdje hun bootje uit, waardoor ze de telefoon niet eens horen. Daarmee gaat er tijd verloren en raakt de kans dat zij Hanne zullen bevrijden ook steeds kleiner.

Het eerste uur is al voorbij, wanneer Cathy nog steeds op de verkeerde plekken aan het zoeken is met haar verrekijker en Bruno (zonder verrekijker) de man spot.

Omdat ze er met de informatie van Hanne (of het gebrek eraan) niet uitkomen, besluiten ze een gok te wagen. Wanneer De Mol Cathy is (Bruno valt nu eenmaal af), weet zij ongetwijfeld welke duif de juiste is. Dus dan is het slechts een kwestie van een goede reden vinden om één van de andere twee duiven te kiezen om los te laten.

Gilles en Stijn

Op het eerste gezicht komen Gilles en Stijn over als kandidaten die echt hun best doen. Wat in deze opdracht vrij uitzonderlijk is. Ze reageren alert, wanneer Hanne meldt dat ze dozen heeft liggen van de pizzeria waar zij zich bevinden. Ook bedenken ze van alles om erachter te komen hoe ze bij die Carlos Paloma aan kunnen komen.

Uiteindelijk komen ze ook tot de juiste oplossing, namelijk door eerst te achterhalen wat de man vooral besteld en vervolgens te bedenken dat ze een bestelling daarvan zullen moeten volgen. Wat Gilles en Stijn nog niet direct begrijpen, is dat Hanne dan wel die bestelling moet plaatsen. Dat duurde weer even.

Eerder beschreef ik al hoe het verdacht was van Hanne, dat zij Gilles net had weggestuurd op het moment dat ze de oplossing vindt. Maar het kan net zo goed als verdacht van Gilles worden gezien, dat hij juist al zo ver van de pizzeria vandaan was op het moment dat de oplossing gevonden werd.

Ook is Gilles degene die de auto bestuurd, wanneer zij achter de pizzakoerier aan gaan. Zo is hij er verantwoordelijk voor dat ze bij een afslag een keer eventjes de koerier uit het zicht raken, waarna er ineens een tweede koerier naast hem rijdt, die er exact hetzelfde uitziet. Vanaf dat moment raakt het onmogelijk om met zekerheid te zeggen welke de juiste is. En wanneer er later op de rotonde nog eentje bij komt, dan raakt het nog lastiger. Uiteraard weet De Mol dit van tevoren en zal hij daarom iets hebben, waardoor hij weet hoe hij de juiste kan herkennen en dus ook hoe de verkeerde keuze te maken en daarmee de opdracht namens zijn duo te doen mislukken.

Het is niet dat Stijn hierin minder verdacht is dan Gilles, want doordat Gilles ook op het verkeer moet letten, is eigenlijk Stijn degene die fulltime de koerier moet volgen. Dan is één keer de switch maken naar een andere koerier al genoeg.

Dat wanneer de (op dat moment nog) 2 koeriers stoppen en wat wisselen met de pizza’s, blijven Gilles en Stijn beide in de auto zitten wachten. Mij lijkt dat een kandidaat gewoon uit zou stappen om even te vragen wie van de twee naar Carlos Paloma gaat. Maar zij doen het beide niet.

Het resultaat

Uiteindelijk blijkt dat beide teams de verkeerde keuze hebben gemaakt en dus bij het verkeerde adres zijn aangekomen. En daarmee wordt er geen geld verdiend.

Analyse: Hoewel de uitwerking van de uitvoering veel van Hanne beschrijft en weinig van Bruno en Cathy, houdt dit niet per se in dat Hanne daardoor verdachter is dan de anderen. Hanne zat in een positie die beide teams beïnvloedde en was daardoor meer bij de opdracht in zijn geheel betrokken. En het pizzakoppel had een opdracht met veel meer detailwerk dan het duivenduo, waardoor daarover gewoon meer te beschrijven viel.

Uiteindelijk zijn beide teams niet aangekomen, dus valt er ook niet per se te zeggen dat de één verdachter handelde dan de ander. Tenzij natuurlijk Hanne De Mol is… Dan kan zij het heel tactisch hebben opgelost. Maar ja… Dan moeten we toch even terug gaan naar aflevering 1, waar de kandidaten 5 om 5 verdeeld werden, waarbij de ene groep allemaal zou hebben aangegeven wel De Mol te willen zijn en de andere vijf niet.

De Mol aflevering 6 - Wie wilde wel of geen Mol zijn?

De Mol aflevering 6 – Wie wilde wel of geen Mol zijn?

We mogen toch aannemen dat dit naar waarheid is getoond. Als er onjuiste informatie gegeven gaat worden, dan zal de terugkeer van het programma na 13 jaar toch ook zeer waarschijnlijk de laatste keer zijn. En geloof mij: er is genoeg aan Hanne dat haar een goede potentiële Mol zou kunnen maken gedurende dit seizoen. Maar we mogen toch ervan uitgaan dat zij het niet kan zijn.

Opdracht 2: Het verhoor

De tweede opdracht van De Mol 2016 aflevering 6 is er eentje waar verder geen geld te verdienen valt. Er valt enkel informatie te winnen. Al is het wel één grote mindfuck.

De kandidaten worden in een verhoorkamer geplaatst, waar ze allemaal een koptelefoon op krijgen. Alleen zijn er maar vier voor de vijf nog overgebleven kandidaten. Dat houdt in dat er eentje afgezonderd wordt. De afgezonderde kandidaat mag aan de andere kant van een eenrichtingsspiegel (vanaf de ene kant lijkt het een spiegel, vanaf de andere kant een raam) gaan staan en via een microfoon gedurende 3 minuten contact maken met enkel De Mol, terwijl de overige kandidaten enkel geluidsfragmenten te horen krijgen.

Mollenperspectief

Hierbij wil je als Mol natuurlijk niet ontdekt worden en dus is een goede pokerface van belang.

Ook wil je goed weten hoe andere kandidaten die verhoord worden zich gedragen, zodat jij je niet anders gedraagt dan de rest. Daarom is het het veiligst om als eerste te verhoren, zodat je ongezien de anderen kunt observeren.

De uitvoering

Omdat de kandidaten hier De Mol toespreken, benader ik het ook als zodanig. Dus ook wanneer De Mol zelf aan het verhoren is, zal ik het benaderen als een kandidaat die veinst iemand anders toe te spreken.

Allereerst is dit Hanne aan de beurt om te verhoren. Wat zij heel onlogisch doet, is één voor één de andere kandidaten bij naam te noemen, waardoor het ook bij De Mol overkomt als een kandidaat die niet echt één richting op denkt. Zo ga je verder niet echt iets bereiken. De eventuele reacties in het gezicht kan je niet echt plaatsen, wanneer je niet weet wat die ander hoort. Zoals ook gezegd wordt: het kan een reactie zijn op het geluidsfragment dat net voorbij komt. Uiteindelijk kunnen we met haar verhoor niet zo veel.

Daarna was het de beurt aan Bruno. Zijn aanpak is eigenlijk dezelfde als die van Hanne, waardoor ook hij eigenlijk niets bereikt.

Gilles is daarna de eerste die iets slims doet. Hij komt tussendoor ineens met iets onverwachts, wanneer hij ineens zegt: “Boe!” De manier waarop, echter, is zeer zwak. De eerste ingeving die kreeg bij het zien van deze opdracht was: ineens enorm hard schreeuwen of krijsen in die microfoon. Dat verwacht De Mol niet en als het ineens heel onverwachts luid is, dan zal je daar zeer waarschijnlijk wel een reactie van zien op het gezicht van De Mol, wat je bij de anderen niet zomaar ziet. Dus een 10 voor het idee, een 1 voor de uitwerking.

Stijn was als vierde aan de beurt en deed ook iets slims. Hij ging namelijk inspelen op de emoties van De Mol, door bijvoorbeeld in het geval van Cathy het gesprek met haar kinderen aan te halen. Zij raakte tijdens dat telefoongesprek zo emotioneel, dat het ophalen van die emoties tijdens het verhoor misschien hetzelfde effect zouden kunnen hebben.

Als laatste mocht Cathy nog De Mol toespreken, maar zij haalt net zo weinig uit als de eerste twee.

Het resultaat

De enige twee die als slimme kandidaten overkwamen, waren Gilles en Stijn.

Dus als we even uitgaan van de eerder getoonde afbeelding, dat dus van de overgebleven kandidaten alleen nog Cathy, Gilles en Stijn in aanmerking komen om De Mol te zijn, zou je haast denken dat Cathy De Mol moet zijn. Dit is echter niet waar. Want ook De Mol weet van deze opdracht en weet dus zich voor te doen als een slimme kandidaat.

Analyse: Eigenlijk komen we met deze opdracht helemaal geen steek verder.

Opdracht 3: De metro

Voor de derde opdracht van De Mol 2016 aflevering 6 komt de groep bij een metrostation. Presentator Gilles De Coster legt uit dat er vier verschillende taken zullen zijn bij deze opdracht. Daarvoor liggen er allerlei verschillende attributen op een tafel. De kandidaten kiezen er eentje voor zichzelf en aan de hand daarvan krijgen ze een rol in de opdracht.

Uiteindelijk komt het er op neer dat Hanne en Stijn samen met stokjes en klei een toren van 80cm hoog moeten gaan bouwen, dat Bruno een bepaalde lokale lekkernij moet eten, dat Cathy een bekend persoon vinden op het perron die in een krant staat die zij heeft en dat allemaal terwijl Gilles hardlopend van het beginstation van de metro naar het eindstation moet lopen en daar moet zien aan te komen voor de metro arriveert.

De insteek is dat met de opdrachten van de anderen bepaald wordt hoeveel geld er verdiend kan worden, terwijl Gilles slagen bepaald of het geld ook daadwerkelijk verdiend wordt of niet.

Mollenperspectief

Er is niets zo ideaal hier voor De Mol als de loper zijn. Als er dan geld verdiend kan worden, hoef jij maar te laat te komen en is er alsnog niets verdiend. En als geen van de anderen erin slaagt te verdienen geld vrij te spelen, dan kan je nog de held uithangen door op tijd te zijn. Dat is voor de hand liggend, maar door ook het meest opvallend.

Een andere optie is om te zorgen dat je bij een eerder metrostation komt te staan en je opdracht te laten mislukken. Daardoor zorg je dat er een hoger bedrag niet kan worden verdiend.

De uitvoering

Alle mogelijke theorieën uit het mollenperspectief lijken wel aan bod te komen. En ook bij iedere mogelijkheid.

Bij de eerste stop van de metro zijn Hanne en Stijn niet in staat geweest om met satéstokjes en klei binnen een minuut een toren van minstens 80cm hoog te maken. En voor de zoveelste keer ziet Hanne de oplossing op het moment dat de tijd net voorbij is. Dat is toch best frustrerend als zij alleen maar kandidaat kan zijn. Toch €3000,- die sowieso niet meer verdiend kan worden.

Bij de tweede stop is Cathy er niet in geslaagd om van de twee mensen op het perron er eentje terug te vinden in haar krant. Aan het einde legt ze uit dat ze zich niet op slechts die twee wilden richten, voor het geval er nog andere mensen op het perron aan zouden komen. Dan zou ze daar nooit meer naar omgekeken hebben, zo zegt ze. Maar als je een speld moet zoeken in een hooiberg, dan heb je toch meer kans van slagen, wanneer in ieder geval weet hoe die speld eruit ziet. Dus vind ik haar redenering onjuist. Nog eens €2000,- die niet te verdienen valt.

Bruno slaagt er ook niet in om zijn broodje binnen 5 minuten op te eten. En de kans op nog €1000,- is ook misgelopen. Maar daar kunnen we achter zoeken wat we willen… De beste man vloog eruit.

Tot slot komt Gilles wel net op tijd nog aan. Maar daar kunnen we van vinden wat we willen: als er wel geld te verdienen was, was hij dan ook op tijd geweest?

Het resultaat

Geen geld verdiend, ondanks dat Gilles op tijd was, omdat de rest het liet afweten.

Analyse: De reden dat ik de vraag stelde of Gilles ook op tijd was geweest, als er wel geld te verdienen was, is als volgt: in het Nederlandse Wie Is De Mol? kwam in seizoen 3 ook voor dat Mol George Langenberg alleen door een stad liep en die liep rechts waar hij links moest gaan en andersom, waardoor hij te laat aankwam. Vorig jaar in het vijftiende seizoen van dezelfde reeks deed Margriet van der Linden een soortgelijk iets (al rende zij niet): bewust verkeerd lopen, waardoor er tijd verloren gaat.

Zolang presentator Gilles De Coster nog alleen in de metro zat, kon er best door gecommuniceerd worden naar de cameraman bij kandidaat Gilles, dat de anderen faalden en hij dus best op tijd binnen kon komen.

Voor het Nederlandse Wie Is De Mol? werkte ik altijd uit wie op wie stemde op basis van de biechten en de antwoorden op de testvragen. Echter, het programma De Mol laat niet zien wat er geantwoord wordt, waardoor het dus onduidelijk is op wie men stemt. Ook in de biechten wordt geen echt concreet beeld daarvan gegeven. Daarom sla ik dat hier over.

Nadat de test ingevuld is, zien we de kandidaten aan “het laatste avondmaal voor één van hen,” zoals Cathy het noemt. Daar wordt nog wat gespeculeerd over hoe verder voor Cathy of Hanne als de ander van hen afvalt, omdat er dan nog maar één vrouw over is in het spel. Tussen wat uitspraken van Hanne door merkt Cathy op dat Hanne in vorm is, wat ongetwijfeld door enkele kijkers zal zijn opgemerkt. Dit omdat Gilles De Coster vorige week nog zei dat De Mol in vorm begon te raken, terwijl Hanne bij diezelfde test een trui aan had, waarop stond “In vorm.”

De Mol 2016 aflevering 6 - De Mol is "In vorm"

De Mol 2016 aflevering 6 – De Mol is “In vorm”

En ook als er vervolgens gespeculeerd wordt over hoe het zou zijn als Hanne naar huis moet, zegt zij: “Maar dat gaat niet gebeuren.” Iets wat De Mol inderdaad niet zou gaan gebeuren. Maar op dit moment lijkt het er allemaal iets te dik bovenop te worden gelegd. En ik wil er in blijven geloven dat in die allereerste opdracht van dit seizoen niet tegen de kijker gelogen is.

Maar nadat de test ingevuld is, is er toch nog meer te doen. Er resteert nog een vierde spel.

Opdracht 4: De pasvragen

Een pasvraag bij De Mol is wat in Wie Is De Mol? bekend staat als een joker. Een in de test fout beantwoorde vraag wordt alsnog goed gerekend, waarmee dus de kans wordt vergroot dat je in het spel blijft.

De beginsituatie

De kandidaten komen één voor één bij De Coster. Die heeft een zakje met daarin om te beginnen 6 van de in totaal 11 pasvragen. De kandidaten mogen één voor één langskomen en 1, 2, of 3 pasvragen pakken uit het zakje. Na de eerste ronde verdubbeld De Coster het aantal dat nog in het zakje zit, waarna iedere kandidaat nog een keer langs mag komen.

Het is de bedoeling dat de groep alle pasvragen ziet te verdelen. Daarmee zouden ze ook nog eens €3000,- voor de pot verdienen. Lukt het echter niet, dan verdwijnt er €3000,- uit de pot.

Tussen iedere bezoeker krijgen ze iedere keer maximaal 5 minuten om de tactiek te evalueren. Komt er niemand binnen die 5 minuten bij De Coster, dan stopt en mislukt de opdracht ook.

Het mollenperspectief

Voor De Mol is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Gewoon een keer meer of minder pakken dan afgesproken en je bent binnen. Zeker als je al in de eerste ronde er 2 pakt, gaat het nooit uitkomen. En als kandidaat kun je jezelf nog verdedigen onder het mom van: “Wat maakt meer of minder geld in de pot uit, als ik vanavond naar huis moet?”

Een andere optie is zorgen voor een dusdanige discussie, dat men niet binnen de 5 minuten bij Gilles De Coster komt. Daarmee zijn de ogen ook niet direct op De Mol gericht, als uitkomt dat hij/zij ineens meer pasvragen heeft gepakt.

De uitvoering

Bruno komt verrassend snel met een goede, nee “de goede” oplossing. Namelijk: in de eerste ronde pakt er één kandidaat (hij stelt Hanne voor, maar had misschien beter kunnen zeggen “één van ons” om de discussie daarover uit te stellen) één pasvraag en de rest pakt niets. Daarmee houd je er 5 in het zakje en dat wordt dan verdubbeld, waardoor de resterende 5 ook allemaal in het zakje gaan voor de tweede ronde. Bruno’s suggestie is om dan in de tweede ronden allemaal 2 pasvragen te pakken, waardoor eigenlijk alleen Hanne één vraag voordeel krijgt ten opzichte van de rest.

Op papier lijkt dit te kloppen en zou het moeten werken, alleen is er natuurlijk nog wel het probleem van een Mol in hun midden.

Gilles vindt het alleen niet zo’n goed plan dat Hanne er zomaar eentje meer krijgt dan de rest en voert de discussie op over liever meer pasvragen dan meer geld. Volgens Stijn is het toch niet zo erg om op één na allemaal op gelijke voet te beginnen. Maar Gilles is het daar niet mee eens. Die begint liever met een voordeel. Als kandidaat is dit natuurlijk te begrijpen, maar van De Mol is deze discussie gaande houden een prachtige strategie om de maximale 5 minuten discussietijd voorbij te laten gaan.

De eerste keer haalt Hanne het met nog maar een paar seconde te gaan en zo krijgt zij, geheel volgens afspraak, 1 pasvraag.

De discussie tussen eigenlijk Gilles en de rest blijft ook gedurende de tweede 5 minuten doorgaan en het zijn vooral Gilles en Cathy die het maar niet eens geraken.

Gilles stelt nog voor dat hij meegaat in de uitvoer van het plan van de rest als niet Hanne, maar hij degene is die de extra vraag krijgt. Maar daar stemt de groep, het meest uitgesproken Cathy,  weer niet mee in. Uiteindelijk lopen de 5 minuten af, zonder dat de volgende kandidaat bij De Coster langs gaat, waardoor het spel eindigt.

Het resultaat

Het is de groep niet gelukt om binnen de tijd een volgende kandidaat bij De Coster te krijgen, waardoor de opdracht mislukte en daarmee ging het al bij de tweede persoon mis. Als niet later nog blijkt dat Hanne stiekem nog een tweede en/of derde pasvraag erbij gevraagd heeft, nadat ze in eerste instantie aangeeft er maar één te willen.

Analyse: Bruno was heel goed bezig, door snel de juiste oplossing te vinden.

Gilles maakte zich verdacht door de discussie aan te gaan, maar ook Cathy door juist absoluut niet te willen buigen voor de wensen van Gilles. Iedereen was het er mee eens dat er één kandidaat een pasvraag meer zou krijgen dan de rest. Alleen konden ze het er niet over eens raken wie die ene kandidaat zou zijn.

Ook zonder discussie was de opdracht nooit gelukt, omdat er ongetwijfeld iemand meer pasvragen zou hebben genomen dan afgesproken.

Dus uiteindelijk is alle ophef om niets geweest, want Hanne heeft alsnog één pasvraag meer dan de rest. Alleen is er nu €3000,- uit de pot, in plaats van erin.

Follow the Money van De Mol 2016 aflevering 6

De invulling van de Follow the Money filosofie is in eerste instantie erg incompleet, omdat alles van de 5 voorgaande aflevering ontbreekt.

Als ik er nog de tijd voor vind, dan wil ik het later nog bijwerken. Maar momenteel kan ik daar niets over beloven.

Kandidaat Oud saldo Verdiend Gekost Nieuw saldo
Bruno 0 0 -1000 -1000
Cathy 0 0 -2000 -2000
Gilles 0 0 0 0
Hanne 0 0 -3000 -3000
Stijn 0 0 -3000 -3000

Deze uitwerking is nog niet helemaal perfect. Het is voor mij ook even wennen aan hoe te schrijven in deze nieuwe opzet.

Graag hoor ik wel wat jullie ervan vinden en waar de voorkeur naar uitgaat.

Reageren kan op dit artikel, of laat het weten via de Facebookpagina, een bericht op Twitter, of een mailtje naar mail@widm-breakdown.nl. Via deze kanalen zijn tevens ook alle suggesties voor een mogelijke nieuwe naam welkom, indien er gekozen wordt om volgend jaar zowel de Nederlandse als Vlaamse reeks in zijn geheel zullen worden ontleed.

Maar voor nu: hopelijk tot volgende week!

Reacties

reacties